lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Nyt lienee aika kypsä myös tyttöjen maajoukkueita koskevan ketjun avaamiselle.

U18 MM-kisat ja Tyttöleijonat

Alle 18-vuotiaiden MM-kisat järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2008 ja ne on sittemmin järjestetty joka vuosi. Vuotta myöhemmin ikäluokassa nähtiin ensimmäisen kerran jo II-divisioonan MM-kisat ja ensi vuonna eri tason MM-turnauksia on jo viisi: mestaruustaso sekä divisioonat IA, IB, IIA ja IIB. Näilläkin arvokisoilla alkaa olla siis jo jonkin verran historiaa ja perinteitä. Toisin kuin miehillä, naisilla ei ole erikseen alle 20-vuotiaiden MM-kisoja. En tiedä, onko se virallinen syy, mutta aikuisten MM-kisoissakin on runsaasti alle 20-vuotiaita pelaajia, joten siksi U18-kisat on todennäköisesti nähty järkevänä pitää toistaiseksi ainoana juniori-ikäisten arvokisojen ikäluokkana.

Suomen Tyttöleijonat ovat osallistuneet alle 18-vuotiaiden MM-kisoihin joka vuosi. Menestys on ollut Naisleijonia laihempaa, mutta kahdesti Tyttöleijonat ovat saaneet juhlia pronssimitaleja, joista tuoreinta tämän vuoden tammikuussa. Muina vuosina Suomi onkin ollut yleensä viides ja jumittunut puolivälierän häviämällä vuosiksi heikompaan B-alkulohkoon.

U16 Euroopan Cup ja Leijonapennut

Vuodesta 2017 lähtien on pelattu alle 16-vuotiaiden ikäluokassa Euroopan cupia, joka ei ole kuitenkaan vielä IIHF:n virallinen arvokisaturnaus. Turnaus pelattiin tänä keväänä huhtikuun lopulla. Suomessa turnaukseen osallistuva joukkue kulkee Leijonapennut-lempinimellä ja se on tyttöjen ensimmäinen maajoukkueikäluokka. Suomi on kerännyt näistä kisoista kullan, hopean ja pronssin. Ruotsi on ainoa Euroopan perinteisistä naiskiekkomaista, joka ei ole vielä osallistunut turnaukseen.

Alle 16-vuotiaiden tyttöjen ikäluokassa on koottu jo ainakin vuodesta 2012 asti pelaajia eri puolelta Suomea sekä eri sarjoista leiritapahtumaan. Mahdollisesti jo aiemminkin, mutta ainakaan Leijonat.fi-portaali ei löydä vanhempia uutisia tapahtumasta. Tapahtumassa kartoitetaan ikäluokan valtakunnallista tasoa ja mahdollisia tulevaisuuden tyttömaajoukkueiden pelaajia. Kyse on vähän kuin poikien Pohjola-leirin kevennetystä versiosta lyhyemmillä perinteillä, mutta tavoite on kuitenkin sama. Tyttöjen kohdalla pelaajien kerääminen yhteen paikkaan onkin erityisen tärkeää, koska tuon ikäiset pelaajat ovat vielä niin hajallaan eri sarjoissa. Osa heistä pelaa jo naisten kanssa ja osa pelaa poikajuniorien kanssa, koska tytöille on vielä kovin vähän omia juniorijoukkueita ja -sarjoja. Onneksi suunta on tämänkin osalta parempaan päin.

Muut juniori-ikäluokat

Tällä hetkellä Suomella ei tietääksi ole naisten junioripuolella muita virallisia maajoukkueita. Tosin ainakin yksittäisissä kotimaisissa turnauksissa olen nähnyt myös naisten U20-maajoukkuekokoonpanoja. Sellaiselle ei kuitenkaan ole vielä mitään omaa arvokisaturnausta, johon joukkue voisi osallistua.
 
RIP Naisten SM-sarja 1982–2017

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
N18 Tyttöleijonat pelaavat maajoukkueturnauksen 20.-25.8. Tsekkiin lähtevään joukkueeseen on valittu jonkin verran eri pelaajia kuin heinäkuun Kuortaneen leirille.

Maalivahdit:
Lahtinen Kiia, Hunters, Porvoo
Laitinen Aino,Team Kuortane

Puolustajat:
Ahlskog Julia, Team Kuortane
Berg Nella, VG-62
Koukkula Oona, Team Kuortane
Parkkonen Krista, SaiPa
Saarenpää Nea, HaKi
Suoranta Elli, Ilves
Timonen Anni, TPS
Yrjölä Siiri, K-Vantaa

Hyökkääjät:
Antti-Roiko Anna-Kaisa, Kärpät
Havana Oona, Kärpät
Huuskonen Sanni, Team Kuortane
Keränen Tilli, Kärpät
Kuoppala Jenniina, Sport
Lehto Saimi, HPK
Salonen Pauliina, TPS
Sundelin Sofianna, Team Kuortane
Tervonen Nea, Team Kuortane
Täks Lisette, Team Kuortane
Vanhanen Sanni, Tappara
Yrjänen Kiira, Team Kuortane


* * *

Alle 16-vuotiaiden N16 Leijonapennut kokoontuivat myös päättyneellä viikolla Tulevaisuuden Tähdet -leirille. Kuortaneella kartoitettiin 2004–2006 syntyneistä ikäluokista kaikkiaan neljä joukkueellista eli 68 pelaajaa, joilla on mahdollisuus edustaa Suomea Eurooppa-cupissa ensi keväänä. Sinne selvinnee tästä porukasta noin kolmasosa. Syyskuun leirille valitaan todennäköisesti selvästi pienempi pelaajajoukko.
 
RIP Naisten SM-sarja 1982–2017

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Elokuun lopulla Tyttöleijonat kävivät tosiaan Tsekissä pelaamassa samaan aikaan, kun Naisleijonat pelasivat kotimaassa. Kolmen ottelun saldona oli jatkoaikatappio Tsekille, jatkoaikavoitto Venäjästä sekä tappio Ruotsille. Pelit kun menivät ristiin, niin Suomi jäi turnauksen jumboksi.

Rich (BB code):
    O  3-2-1-0 TM-PM P
1. SWE 3. 2-0-0-1 5-3 6
2. CZE 3. 1-1-0-1 7-4 5
3. RUS 3. 1-0-1-1 4-6 4
4. FIN 3. 0-1-1-1 4-7 3
23.08.2019 CZE-FIN 3-2 JA (tilastot)
24.08.2019 FIN-RUS 2-1 JA (tilastot)
25.08.2019 FIN-SWE 0-3 (tilastot)

Suomi oli turnauksen paras erikoistilanteissa, kun Tyttöleijonat viimeisteli kolme ylivoimamaalia ja piti maalin puhtaana alivoimalla. Sen sijaan Ruotsi rokotti yhdellä alivoimamaalilla ja tasakentällisin Suomi onnistui kolmessa ottelussa vain kerran. Päävalmentaja Mira Kuisma totesikin Ruotsi-ottelun jälkeen, että hyökkäyspelaamisen kanssa on eniten tekemistä. Tosin puoluspeliä oli ilmeisesti harjoiteltu joukkueen kanssa eniten. Lyhyen turnauksen otannalla sekään ei nyt erityisesti loistanut neljän maan vertailussa.

Vielä on ehkä aikaista vetää liian suuria ennustuksia, pystyykö Tyttöleijonat uusimaan viime talven pronssimitalin Japanin MM-kisoissa ensi tammikuussa. Lähtökohtaisesti joukkueesta puuttuu kuitenkin Elisa Holopaisen, Viivi Vainikan ja Nelli Laitisen kaltaiset U18-ikäluokan kansainvälisen tason huippulahjakkuudet, jotka kantoivat jo samana keväänä aikuisten MM-kisoissa merkittävää vastuuta. Tosin tämän kauden Tyttöleijonien nuorimmilla pelaajilla on vielä useampi vuosi aika kehittyä tämän ikäluokan maajoukkuepeleissä. Myös joukkueen kokeneemmilla pelaajilla on mahdollisuus edetä syyskauden aikana harppauksin Naisten Liigan peleissä.
 
RIP Naisten SM-sarja 1982–2017

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
U18-Tyttöleijonien kaudesta kirjoittaminen on näkojään jäänyt viime syksyn jälkeen. Ikäluokan maajoukkueella oli syyskuun jälkeen kolme turnausta sekä MM-kisat Slovakiassa.

Lokakuun alussa pelattiin jo jonkinlaiseksi perinteeksi muodostunut Kuortane Cup (3.-5.10.2019). Myös Tšekki ja Norja sekä epävirallinen U23-haastajamaajoukkue, jossa oli runsaasti aiempien vuosien tyttöleijonia. Haastajamaajoukkue voitti turnauksen ja Tyttöleijonat sijoittui toiseksi.

3.10.2019 FIN U18-NOR U18 10-0
4.10.2019 FIN U18-CZE U18 5-3
5.10.2019 FIN U18-FIN U23 2-3 VL

7.-9.11.2019 Tyttöleijonat kohtasi Finnkampenin merkeissä kolme kertaa Ruotsin Enköpingissä. Kaksi ensimmäistä ottelua päättyivät maalin erolla kummankin joukkueen voittaessa yhden ottelun. Ruotsi voitti viikonlopun kolmannen ottelun selvin lukemin.

7.11.2019 SWE-FIN 3-2 JA
8.11.2019 SWE-FIN 1-2
9.11.2019 SWE-FIN 4-1

Joulukuun puolivälissä pelattiin vielä yksi turnaus ennen MM-kisoja. Tšekki, Saksa ja Sveitsi liittyivät 10.-15.12.2019 Vierumäelle neljän maan turnaukseen Tyttöleijonien seuraan. Suomi selvitti kotiturnauksen voittajana ilman tappioita. Tosin Tšekki kaatui vasta voittomaalilaukauskilpailun jälkeen.

13.12.2019 GER-FIN 0-2
14.12.2019 FIN-SUI 6-0
15.12.2019 FIN-CZE 2-1 VL
 
RIP Naisten SM-sarja 1982–2017

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Tyttöleijonien kauden kohokohta eli MM-kisat pelattiin tällä kertaa Slovakian Bratislavassa, josta miesten maajoukkueella onkin hyviä muistoja.

-MM-kisojen sivut Leijonat-portaalissa
-MM-kisojen virallinen sivusto

Joukkueen kokoonpano ei tarjonnut suuria yllätyksiä ja MM-kisoihin valitut pelaajat olivatkin tuttuja jo aiemmista turnauksista.

Maalivahdit:
30 Laitinen Aino, Team Kuortane
31 Lahtinen Kiia, Porvoon Hunters

Puolustajat:
2 Ahlskog Julia, Team Kuortane
3 Koukkula Oona, Team Kuortane
4 Timonen Anni, TPS Turku
6 Yrjölä Siiri, Kiekko-Vantaa
8 Laitinen Nelli, Kiekko-Espoo
9 Rantala Sanni, Team Kuortane
12 Suoranta Elli, Ilves Tampere
21 Parkkonen Krista, SaiPa Lappeenranta

Hyökkääjät:
10 Antti-Roiko Anna-Kaisa, Kärpät Oulu
11 Tervonen Nea, Team Kuortane
14 Sundelin Sofianna, Team Kuortane
15 Havana Oona, Kärpät Oulu
18 Keränen Tilli, Kärpät Oulu
19 Täks Lisette, Team Kuortane
22 Yrjänen Kiira, Team Kuortane
23 Vanhanen Sanni, Tappara Tampere
24 Nuutinen Sofia, Kiekko-Espoo
26 Vartiainen Sanni, Team Kuortane
27 Teräväinen Satu, Kiekko-Espoo
28 Salonen Pauliina, TPS Turku

Joukkueen ikärakenne oli myös tasapainoinen, sillä vain noin puolet joukkueesta oli vanhinta 2002-ikäluokkaa, kuten vaikka Elite Prospectsin kokoonpanosivulta näkee kätevästi. Noin puolet joukkueesta pystyy osallistumaan MM-kisoihin vähintään vielä ensi vuonnakin. Myös 2004 ja 2005 syntyneitä pelaajia oli jo useita mukana. Puolustus menee eniten uusiksi ja varsinkin Nelli Laitisen ja Sanni Rantalan poistuminen näkyy varmasti siniviivalla. Rantala valittiin kisojen tähtistöviisikkoon ja Laitinen palkittiin kisojen parhaana puolustajana. Päävalmentajana Slovakiassa jatkoi edellisen vuoden tavoin Team Kuortaneen Mira Kuisma.

Edellisissä MM-kisoissa pitkästä aikaan mitalikantaan palannut Tyttöleijonat ei tällä kertaa venynyt pronssille, mutta vähimmäistavoite kovatasoisessa A-lohkossa säilymisestä täyttyi hienosti. Ratkaisevassa puolivälierässä kauden aiemmissakin kohtaamisissa tiukaksi vastukseksi osoittautunut Tšekki kaatui numeroin 3-1.

Se olikin Tyttöleijonien ainoa voitto koko turnauksessa. Entinen Naisleijonien päävalmentaja Juhani Tamminen sanoisi varmasti "Win the right games", mutta kyllähän tuo jonkinlainen huolenaihe on, vaikka joukkue pystyikin säilyttämään paikkansa A-lohkossa ja yhtä peliä lukuunottamatta vastassa oli ennakkoonkin ajatellen kovempia ikäluokan TOP 3 -maita. Etenkin maalinteko oli Suomelle todella vaikeaa ja sillä osastolla jäikin paljon poikkeuksellisen taitavan puolustajaparin Laitinen-Rantala varaan. Myöskään maalivahtipeli ei yltänyt edellisen vuoden pronssijoukkueen Erica Jaskarin tasolle. Toivottavasti tulevalle kaudelle Tyttöleijonat saavat useita harjoitusotteluita myös kovaa Venäjää vastaan.

MM-kisojen tulokset

Alkulohko A
26.12. USA-Suomi 4-1
27.12. Suomi-Kanada 1-4
29.12. Venäjä-Suomi 4-2

30.12. Suomi- Tšekki 3-1 (puolivälierä)
01.01. Kanada-Suomi 4-1 (välierä)
02.01. Venäjä-Suomi 6-1 (pronssiottelu)

Ikäluokan maailmanmestaruuden vei jatkoajalle venyneessä Pohjois-Amerikkalaisten kohtaamisessa USA.

* * *

Valitettavasti nämä arvokisat eivät jää naiskiekkoa seuraavien mieleen urheilullisista syistä, vaan IIHF:n ja kisajärjestäjän nais- ja tyttökiekkoa halveksivista ratkaisuista.

Ensimmäinen ongelma oli tehty jo joskus kauan ennen kisojen järjestämistä. MM-turnausta aikaistettiin aiemmista vuosista sillä tavalla, että turnaus osui nyt samaan ajankohtaan kuin U20-miesten MM-kisat. Aiemminhan turnaus on järjestetty tammikuun puolella U20-kisojen päättymisen jälkeen. Vanha mallikaan ei ollut ihan ongelmaton, koska se sotkee jonkin verran kansallisia sarjoja, kuten vaikka Naisten Liigaa. Varsinkin Team Kuortaneelle on kertynyt aiempina vuosina MM-kisojen vuoksi rästipelejä tai otteluruuhkaa ennen kisoja, kun noin puolet seurajoukkueesta edustaa myös Tyttöleijonia. Naiskiekon etu olisi kuitenkin, että tyttöjen ainoan juniori-ikäluokan MM-kisat saisivat mahdollisimman suuren mediahuomion, eikä ainakaan saman lajin toinen arvokisaturnaus olisi viemässä sitä huomiota.

Valitettavasti jokainen tietää minkälaista mediahuomiota tyttöjen MM-kisat voivat saada ajankohdan siirtyessä päällekäin U20-kisojen kanssa. Jopa IIHF näytti häpeällistä esimerkkiä, kun liiton Twitter-tilillä postattiin tyttöjen MM-kisoista noin kerran viittäkymmentä U20-twiittiä kohden. Edes kaikkien otteluiden lopputuloksia ei twiitattu, kun U20-kisoista postattiin joitain hienoimpia maalituuletuksia ja muuta viihteellisempää hömppää.

Tyttöjen turnaus onnistui kuitenkin nousemaan puheenaiheeksi mediassakin. Valitettavasti ei kuitenkaan myönteisessä mielessä, vaan turnauksesta lähetetyn järkyttävän heikkotasoisen kuvamateriaalin vuoksi. Alkulohkon ottelulähetykset kuvattiin yhdellä paikallaan pysyvällä kameralla, jossa oli koko kaukalon näyttävä kalansilmälinssi. Kuvasuhteet vääristävää ja ovisilmää muistuttavaa näkymää oli tuskallista katsoa. Pelin seuraamisesta ei oikein tullut mitään, kun pelaajat, joiden numeroista ei saanut selvää, hiihtivät kuvassa ylä- ja alamäkeen. Myös selostus ja hidastukset puuttuivat ottelulähetyksestä.

IIHF puolustautui sillä, että ottelulähetysten järjestäminen on kisajärjestäjän vastuulla. Heillä ei ole erikseen sitä varten mitään toimenpiteitä, resursseja, eikä näköjään laadunvalvontaakaan. Slovakialaiset halusivat ilmeisesti päästä mahdollisimman halvalla, sillä tokihan ammattimaisen ottelulähetyksen tekeminen maksaa. Ehkä 10 vuotta sitten mikä tahansa kuvamateriaali tyttöjen MM-kisoista olisi ollut OK, mutta vuonna 2020 se ei enää ole. Varsinkin kun samaan aikaan televisiosta näkyy koko jääkiekkomaailmalle U20-kisat, joiden tuotantoarvot eivät kalpene NHL-lähetyksillekään.

Suomalaisittain ottelulähetysten surkea taso johti erittäin harmillisiin seurauksiin. Ylellä oli hallussaan viimeistä vuotta oikeudet U18-tyttöjen MM-kisoihin ja turnaus oli tarkoitus näyttää ensimmäistä kertaa televisiossa. Kuvalaadun tason selvittyä Yle päätti olla näyttämättä kisoja ollenkaan. Päätös koski siis television lisäksi myös Areenaa.

Ottelulähetysten heikko taso poiki sosiaalisessa mediassa kielteisten palautteiden vyöryn, jonka seurauksena slovakialaiset ilmeisesti löivät lisää rahaa pöytään ja ykköshallin jatkopelit nähtiin monikameratuotantona. Vahinko oli kuitenkin jo tapahtunut ja pelejä ei saatu enää televisioon. Yle tosin pyörsi päätöstään sen verran, että ratkaisupelien ottelulähetykset saatiin Areenaan Timo Lievemaan suomenkielisellä selostuksella.
 
RIP Naisten SM-sarja 1982–2017

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Viiden kuukauden hiljaiselon jälkeen Tyttöleijonatkin käynnistävät uutta kautta. Joukkue kokoontui tällä viikolla kahdessa ryhmässä testi- ja jääleirille Kuortaneelle. Ryhmät oli jaettu niin, että ensimmäisessä ryhmässä oli kaikki puolustajat sekä yksi maalivahti. Toisessa ryhmässä oli kaikki hyökkääjät ja kaksi maalivahtia.

Kun MM-kisojen kokoonpanosta kasvoi yläikäiseksi noin puolet joukkueesta, leirityksessä on jonkin verran uusia nimiä etenkin puolustuksessa. Tosin moni heistä on osallistunut jo U16-Leijonapentujen leirityksiin.

Ryhmä 1 (8.–10.6.2020):

Maalivahti:
Lahtinen Kiia, Hunters

Puolustajat:
Berg Nella, VG-62/TPS
Eronen Ada, K-Espoo
Koukkula Oona, Team Kuortane
Mustonen Raili, JHT
Saarenpää Nea, HaKi
Tallinen Tuuli, KooKoo/KJT
Yli-Kauppila Aliisa, Team Kuortane
Varjonen Sinna, TPS
Yrjölä Siiri, K-Vantaa/KJT

Ryhmä 2 (10.–12.6.2020):

Maalivahdit:
Kyrkkö Emilia, KOOVEE
Tarkiainen Hannele, LeKi-75

Hyökkääjät:
Havana Oona, Kärpät
Hietala Jenna, Hermes
Kuoppala Jenniina, Sport
Metsä-Tokila Emmi, UJK
Nurminen Aleksandra, Team Kuortane
Pere Anni, HIFK
Schalin Julia, BJR
Sundelin Sofianna, Team Kuortane
Tervonen Nea, Team Kuortane
Täks Lisette, Team Kuortane
Vartiainen Sanni, Team Kuortane
Virtanen Peppi, JYP
 
RIP Naisten SM-sarja 1982–2017
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy