Tyttöjen maajoukkueet

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Nyt lienee aika kypsä myös tyttöjen maajoukkueita koskevan ketjun avaamiselle.

U18 MM-kisat ja Tyttöleijonat

Alle 18-vuotiaiden MM-kisat järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2008 ja ne on sittemmin järjestetty joka vuosi. Vuotta myöhemmin ikäluokassa nähtiin ensimmäisen kerran jo II-divisioonan MM-kisat ja ensi vuonna eri tason MM-turnauksia on jo viisi: mestaruustaso sekä divisioonat IA, IB, IIA ja IIB. Näilläkin arvokisoilla alkaa olla siis jo jonkin verran historiaa ja perinteitä. Toisin kuin miehillä, naisilla ei ole erikseen alle 20-vuotiaiden MM-kisoja. En tiedä, onko se virallinen syy, mutta aikuisten MM-kisoissakin on runsaasti alle 20-vuotiaita pelaajia, joten siksi U18-kisat on todennäköisesti nähty järkevänä pitää toistaiseksi ainoana juniori-ikäisten arvokisojen ikäluokkana.

Suomen Tyttöleijonat ovat osallistuneet alle 18-vuotiaiden MM-kisoihin joka vuosi. Menestys on ollut Naisleijonia laihempaa, mutta kahdesti Tyttöleijonat ovat saaneet juhlia pronssimitaleja, joista tuoreinta tämän vuoden tammikuussa. Muina vuosina Suomi onkin ollut yleensä viides ja jumittunut puolivälierän häviämällä vuosiksi heikompaan B-alkulohkoon.

U16 Euroopan Cup ja Leijonapennut

Vuodesta 2017 lähtien on pelattu alle 16-vuotiaiden ikäluokassa Euroopan cupia, joka ei ole kuitenkaan vielä IIHF:n virallinen arvokisaturnaus. Turnaus pelattiin tänä keväänä huhtikuun lopulla. Suomessa turnaukseen osallistuva joukkue kulkee Leijonapennut-lempinimellä ja se on tyttöjen ensimmäinen maajoukkueikäluokka. Suomi on kerännyt näistä kisoista kullan, hopean ja pronssin. Ruotsi on ainoa Euroopan perinteisistä naiskiekkomaista, joka ei ole vielä osallistunut turnaukseen.

Alle 16-vuotiaiden tyttöjen ikäluokassa on koottu jo ainakin vuodesta 2012 asti pelaajia eri puolelta Suomea sekä eri sarjoista leiritapahtumaan. Mahdollisesti jo aiemminkin, mutta ainakaan Leijonat.fi-portaali ei löydä vanhempia uutisia tapahtumasta. Tapahtumassa kartoitetaan ikäluokan valtakunnallista tasoa ja mahdollisia tulevaisuuden tyttömaajoukkueiden pelaajia. Kyse on vähän kuin poikien Pohjola-leirin kevennetystä versiosta lyhyemmillä perinteillä, mutta tavoite on kuitenkin sama. Tyttöjen kohdalla pelaajien kerääminen yhteen paikkaan onkin erityisen tärkeää, koska tuon ikäiset pelaajat ovat vielä niin hajallaan eri sarjoissa. Osa heistä pelaa jo naisten kanssa ja osa pelaa poikajuniorien kanssa, koska tytöille on vielä kovin vähän omia juniorijoukkueita ja -sarjoja. Onneksi suunta on tämänkin osalta parempaan päin.

Muut juniori-ikäluokat

Tällä hetkellä Suomella ei tietääksi ole naisten junioripuolella muita virallisia maajoukkueita. Tosin ainakin yksittäisissä kotimaisissa turnauksissa olen nähnyt myös naisten U20-maajoukkuekokoonpanoja. Sellaiselle ei kuitenkaan ole vielä mitään omaa arvokisaturnausta, johon joukkue voisi osallistua.
 

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
N18 Tyttöleijonat pelaavat maajoukkueturnauksen 20.-25.8. Tsekkiin lähtevään joukkueeseen on valittu jonkin verran eri pelaajia kuin heinäkuun Kuortaneen leirille.

Maalivahdit:
Lahtinen Kiia, Hunters, Porvoo
Laitinen Aino,Team Kuortane

Puolustajat:
Ahlskog Julia, Team Kuortane
Berg Nella, VG-62
Koukkula Oona, Team Kuortane
Parkkonen Krista, SaiPa
Saarenpää Nea, HaKi
Suoranta Elli, Ilves
Timonen Anni, TPS
Yrjölä Siiri, K-Vantaa

Hyökkääjät:
Antti-Roiko Anna-Kaisa, Kärpät
Havana Oona, Kärpät
Huuskonen Sanni, Team Kuortane
Keränen Tilli, Kärpät
Kuoppala Jenniina, Sport
Lehto Saimi, HPK
Salonen Pauliina, TPS
Sundelin Sofianna, Team Kuortane
Tervonen Nea, Team Kuortane
Täks Lisette, Team Kuortane
Vanhanen Sanni, Tappara
Yrjänen Kiira, Team Kuortane


* * *

Alle 16-vuotiaiden N16 Leijonapennut kokoontuivat myös päättyneellä viikolla Tulevaisuuden Tähdet -leirille. Kuortaneella kartoitettiin 2004–2006 syntyneistä ikäluokista kaikkiaan neljä joukkueellista eli 68 pelaajaa, joilla on mahdollisuus edustaa Suomea Eurooppa-cupissa ensi keväänä. Sinne selvinnee tästä porukasta noin kolmasosa. Syyskuun leirille valitaan todennäköisesti selvästi pienempi pelaajajoukko.
 

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Elokuun lopulla Tyttöleijonat kävivät tosiaan Tsekissä pelaamassa samaan aikaan, kun Naisleijonat pelasivat kotimaassa. Kolmen ottelun saldona oli jatkoaikatappio Tsekille, jatkoaikavoitto Venäjästä sekä tappio Ruotsille. Pelit kun menivät ristiin, niin Suomi jäi turnauksen jumboksi.

Rich (BB code):
    O  3-2-1-0 TM-PM P
1. SWE 3. 2-0-0-1 5-3 6
2. CZE 3. 1-1-0-1 7-4 5
3. RUS 3. 1-0-1-1 4-6 4
4. FIN 3. 0-1-1-1 4-7 3
23.08.2019 CZE-FIN 3-2 JA (tilastot)
24.08.2019 FIN-RUS 2-1 JA (tilastot)
25.08.2019 FIN-SWE 0-3 (tilastot)

Suomi oli turnauksen paras erikoistilanteissa, kun Tyttöleijonat viimeisteli kolme ylivoimamaalia ja piti maalin puhtaana alivoimalla. Sen sijaan Ruotsi rokotti yhdellä alivoimamaalilla ja tasakentällisin Suomi onnistui kolmessa ottelussa vain kerran. Päävalmentaja Mira Kuisma totesikin Ruotsi-ottelun jälkeen, että hyökkäyspelaamisen kanssa on eniten tekemistä. Tosin puoluspeliä oli ilmeisesti harjoiteltu joukkueen kanssa eniten. Lyhyen turnauksen otannalla sekään ei nyt erityisesti loistanut neljän maan vertailussa.

Vielä on ehkä aikaista vetää liian suuria ennustuksia, pystyykö Tyttöleijonat uusimaan viime talven pronssimitalin Japanin MM-kisoissa ensi tammikuussa. Lähtökohtaisesti joukkueesta puuttuu kuitenkin Elisa Holopaisen, Viivi Vainikan ja Nelli Laitisen kaltaiset U18-ikäluokan kansainvälisen tason huippulahjakkuudet, jotka kantoivat jo samana keväänä aikuisten MM-kisoissa merkittävää vastuuta. Tosin tämän kauden Tyttöleijonien nuorimmilla pelaajilla on vielä useampi vuosi aika kehittyä tämän ikäluokan maajoukkuepeleissä. Myös joukkueen kokeneemmilla pelaajilla on mahdollisuus edetä syyskauden aikana harppauksin Naisten Liigan peleissä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös