Ei kai se niin ole, ettei yksikään kelpaa. Työpaikat syntyy uusille aloille, joille työttömillä ei ole osaamista eikä toisaalta usein haluakaan.
Halua lisäisi, kun työttömyyskorvauksella tai edes alennetulla työttömyyskorvauksella saisi opiskella. Opiskelu olisi todennäköisesti myös kansakunnan etu, koska matalapalkkatyöläinen on yhteiskunnalle kulu. Hän ei koskaan maksa takaisin aiheuttamaansa rahanmenoa, vaan hänet pitäisi saada korkeampaa koulutusta vaativaan tuottavampaan työhön.
Ongelma on ihmiset, joiden kyvykkyys ei riitä kuin yksinkertaisiin suorittaviin töihin, jotka katoavat. Näitä on kansasta vähintään neljäsosa. Esimerkiksi kouluttamattomia työllistävä kaupan ala tullaan aivan varmasti automatisoimaan seuraavien 20 vuoden aikana. Kysymys ei ole visiosta vaan automatisointi on jo aloitettu.
Kun homma saadaan toimimaan yhdessä paikassa, sen jälkeen se leviää kulovalkean tavoin kaikkialle maailmaan paitsi Saksaan, missä sosiaalituet on päätetty jakaa loputtomana tehottomuutena valtavine turhine työntekijämassoineen.
Sama koskee paperinpyöritystä. Kelan päätöksistä jo merkittävä osa tulee koneen tekeminä. Sama paperinsiirtelyn tehostaminen tullaan tekemään ajan myötä kaikissa organisaatioissa. Kysymys ei ole enää siitä, onko tehostamiseen teknologiaa, vaan siitä, missä aikataulussa valmis teknologia tulee käyttöön.
Vaikka tekoäly on kaukaista haavetta, silti monet nykyiset ihmistyötä vaativat tehtävät pystytään poistamaan organisaatioiden kokonaisrakennetta muokkaamalla ja tekniikkaa hyödyntämällä.
Kehitystä vielä nopeuttaa se, että monet eivät kaipaa ihmisen tarjoamaa palvelua. Mieluummin mennään itsepalvelukassalle tai naputellaan hampurilaistilaus ruudulle kuin puhutaan asiakaspalvelijalle. Sekin vie työtä, kun tilausten vastaanottaja voidaan poistaa ja siirtää tekemään paistotyötä, jota myös parhaillaan koneistetaan. 30 vuoden päästä pidetään järjettömänä, että joskus pihvejä on ollut kääntelemässä ihminen. Se on kuitenkin yksinkertaista ja mekaanista toimintaa, johon pystyy konekin.
Vaikka pankit koko ajan korottavat palvelumaksujaan, siitä huolimatta ihmiset tahtovat tehdä entisen pankkivirkailijan työn. He eivät tahdo palata pankin tiskille.
Työllistäminen oli helppoa aikaan, jolloin perustarpeisiin vastaavalle työlle oli tarve. Nykymaailmassa työtä täytyy keksiä. Mitä vähemmän keksimme ympäristöä tuhoavia turhuuksia, sitä vähemmän on työtä. On tärkeää saada pidettyä kerskakulutus ja ympäristötuho käynnissä, jotta valtiot eivät ajaudu kaaokseen, mutta sekään ei auta, koska turhuuksien tuottaminen vaatii usein korkeaa koulutusta tai vähintään henkistä kyvykkyyttä. Suon kuokkimiseen pystyvästä ei tule koodaria.
Jotkut sopivat persoonaltaan palvelutehtäviin, joista ihmiset ovat valmiita maksamaan, mutta näitäkin ihmisiä on vähän. Itse olen viihdyttävä kuin kivipatsas. Kertavilkaisulla näkee, että enempää ei irtoa.
Poliittinen korrektius estää puhumisen tyhmistä. Tyhmät kuitenkin ovat ongelma, koska heitä on paljon, eikä heihin voi koulutuksella vaikuttaa. Heistä ei ole kilpailemaan globaalia teknologista kehitystä ja halpamaiden työntekijämassoja vastaan.
Ratkaisuksi tarjotaan sitä, että viedään kaikki etuudet, pistetään vähälahjaiset kimppakämppiin ja pakkaamaan ostoksia kassojen päihin, mutta enpä usko, että ostosten pakkauskaan pitkällä aikavälillä on ratkaisu. Ajan kanssa ruokakaupassa käynti ensin vähenee ja lopulta loppuu.
Tilanteeseen tarvitaan globaali kokonaisratkaisu, joka aikanaan tuleekin, mutta murroskaudet ovat vaikeita, koska valtaa ja omaisuutta kahmineet eivät tahdo niistä luopua. Usein kaikkein kyvykkäimmät ihmiset ovat kaikkein joustamattomimpia ajattelussaan, koska heissä ahneus on järkeä suurempi voima. Länsimaiset ihmiset eivät suostu kohtaamaan globaalia epätasa-arvoa, koska hyötyvät siitä.
Uskooko joku, että 10 000 vuoden päästä ihmiset kilpailevat toisiaan vastaan kouluttautumisella ja tehokkuudella ja luonnonvarojen tuhlauksella? Eivät varmasti kilpaile. Elämme jo nyt lähellä maapallon kestokykyä. Mielenkiintoista on esimerkiksi nähdä, mitä tapahtuu, jos meret menettävät kykynsä tuottaa kalaa.
Pitkällä aikavälillä monenlaisten kriisien jälkeen maailmasta tulee ainakin väliaikaisiksi jaksoiksi puuhailumaailma, jossa pienellä työmäärällä tuotetaan massoille sosiaalisen kuohunnan kurissa pitävä elintaso ja elämystaso. Sikäli vasemmistopuolueet ovat aikaansa edellä.
Oikeistolainen kuvitelma siitä, että piiskaamalla ja tehostamalla ja kehittymällä ja kehittämällä pystyttäisiin ratkaisemaan perusongelmat, on käsittämättömän lyhytnäköinen. Sekä ihmisten kehittymiselle että teknologiselle kehitykselle on rajansa. Kaikkea ei voi ratkaista kehityksellä, vaan tarvitaan yhteiskunta, joka huomioi kehittymisen mahdottomuuden.
Ympäristönsuojelussa on menty teknologisesti valtavasti eteenpäin ja energiaa pystytään tuottamaan parhaimmillaan jo hyvin ympäristöystävällisesti (ydinvoima), mutta ei kuitenkaan riittävän puhtaasti, eikä puhdas energiakaan ole puhdasta, koska sillä tuetaan vain tuhoavaa kulutuskulttuuria.
Työttömyyden ratkaisu on perusajattelun muutoksessa eikä lopulta kuitenkin umpikujaan päättyvässä yrityksessä kilpailuttaa ihmisiä toisiaan vastaan.