Ikurin Vireä
Jäsen
- Suosikkijoukkue
- Ilves talvella ja Ilves kesällä, Ikurin Vire
Joustamattomassa palkkakatossa on sekin ongelma, että mun on vaikeaa kuvitella, etteivätkö omistajat haluaisi laskea palkkakattoa myös seuraavan CBA:n jälkeen. Eivät he sille sen suurempia perusteita tarvitsisi kuin, että haluavat enemmän voittoa, koska nykyisetkin vaatimukset menevät yleisölle läpi. Luulen, että tämä tiedostetaan NHLPA:n puolella.
Suunnilleen näin. Oma käsitykseni on, että edellisellä kierroksella tärkeintä oli suojella omistajia itseltään ja saada prosenttisummainen palkkakatto läpi. Kiinteä prosentti antaa edelleen tuon suojan, eikä siitä ole irtautumista. Omistajat eivät kuitenkaan odottaneet noin roimaa tulotason kasvua NHL:lle, ja siitä seurannutta pelaajien taalamääräisen palkkasumman kasvua. Heidänkin tulonsa toki kasvoivat samassa suhteessa, mutta sopimuksista riippumatta on helppo kertoa itselleen, että työntekijät eivät ansaitse noin suuria palkankorotuksia. Hankala yhtälö, kun halutaan sekä riskin jakaminen kiinteän prosenttiosuuden kautta, että rajoitettu palkkasumman kasvu prosentista riippumatta. Sitähän tämä prosentin pienentäminen per CBA-kierros käytännössä on - palkankorotusten rajoittamista hyvänä aikana.
Iso asia tulevien CBA-neuvotteluiden suhteen on NHL:n vaatima HRR-määrittelyn muuttaminen. Nykyisessäkin mallissa omistajat, jotka joko omistavat hallin tai ovat neuvotelleet itselleen "jääkiekon ulkopuolisia" oikeuksia hallin omistajalta, voivat pitää näitä tuloja HRR:n ulkopuolella. Jos HRR-määrittelystä jätetaan lisää tulonlähteitä ulkopuolelle, antaa se enemmän pelivaraa siirrellä tuloja palkkasummalaskelmien ulkopuolelle. Eikä tässä tarvitse puhua mistään rahanpesusta. Korotukset voidaan suunnata lippujen sijasta sellaisiin kustannuselementteihin, jotka olisivat uuden HRR:n ulkopuolella. Siksi HRR-muutos ei ole pääosin rahakysymys.