Sama. En ole koskaan ymmärtänyt tätä genreä ja yritin nuorempana kuitenkin lukea ex-muijan larppaajabroidin fantasiakirjoja. En ole tähän Tulen ja jään laulu -saagaan koskenut kirjamuodossa, mutta Game of Thrones kolahti kovaa. Oli oikeastaan kaksi syytä, miksi tähän jäin koukkuun. Ensinnäkin täällä Jatkoajassa annetut kehut pitävät yleisesti ottaen paikaansa ja toiseksi tämä sarja roikkui erään tunnetun torrent -sivuston ladatuimmissa ihan helvetin kauan ja roikkuu edelleen. Noista päättelin, että sarja on katsomisen arvoinen.
Kai sitä pitäisi joskus tarttua johonkin fantasiakirjaan, mutta toistaiseksi tyydyn tähän sarjaan ja Emilia Clarken tisseihin, joita ei käsittääkseni kirjassa ole.
Kirjoissa on kyllä seksiä melkoisesti. Ei tietystikään juuri Emilia Clarken rintoja värikuvina tekstin lomassa, mutta muuten ei ole seksistä pulaa. Seksi on tosin välillä varsin rujoa, varsinkin viittaukset raiskauksiin, mutta sellaista se tuppasi entisaikaan olemaan, ja sellaista se on myös pseudohistoriallisesti kirjoitetussa fantasiassa. Jättiläismäisen raakalaisen Sir Gregor Cleganen pakkorakastelut esim. majatalon isännän tyttären kanssa eivät ole toki tarkoitettukaan ns. erotiikaksi vaan lähinnä inhoefektiksi.
Ei kannata muuten verrata mitään roolipelifantasiakirjoja Martinin teoksiin, moinen vertaus antaa väärän käsityksen. Sama kuin lukisi ensin jotain kioskitason sotakirjoja ja jättäisi sitten Väinö Linnan Tuntemattoman Sotilaan väliin, koska se on "vain sotakirja".
Alkuperäisteoksethan ovat lähes poikkeuksetta aina parempia kuin myöhemmät tulkinnat, mutta toki valintansa kullakin, jos kirjojen lukeminen ei ole luontevaa. Tosin lukemaan tottuu parhaiten lukemalla, joten suosittelen silti alkuperäisteokseen tarttumaan. Lainaa vaikka suomennos kirjastosta jos ei huvita ostaa alkukielistä (jota tosin saa pikkurahalla tilattua). Itse ostin alkupään suomennoksia täydellä hinnalla halutessani tukea suomalaista pienkustantamista ja varmistaakseni omalta osaltani, että laadukkaiden kirjojen kääntäminen ja julkaisu myös jatkuisi tulevaisuudessa.
Sama pätee toki myös elokuviin ja tv-sarjoihin. Torrentit ymmärrän siinä tapauksessa, että sarjaa/leffaa ei saa vielä mistään ostaa tai sen osto on erittäin hankalaa (siitä huolimatta en ole tätäkään sarjaa mistään imuttanut vaan odotan kausiboksin tuloa myyntiin), mutta jos ja kun kausiboksi kauppoihin saapuu niin sen jälkeenhän ei ole mitään perustetta sarjaa latailla muuten kuin korkeintaan eka jakso koemielessä. Pätee tietty muuhunkin taiteelliseen tuotantoon: tekijä on palkkansa aina ansainnut ja hyvää laatua kannattaa aina tukea, jotta sitä tehdään jatkossakin.
Mitä A Dance With Dragonsiin eli uusimpaan kirjaan tulee, niin kallistuisin vahvasti sille kannalle, että siitä ja sen edeltäjästä pitäisi tehdä useampikin kausi kuin vain kaksi. Hahmoja, tapahtumia ja tavaraa on niin paljon, että niiden ahtaminen pariin kauteen tuntuisi liian haastavalta. Useampaa kautta puoltaisi sekin, että kirjailijalta kestää nykyisin vuositolkulla tehdä lisäosia sarjaan. 5-6 vuoden välit julkaisujen välissä ovat tv-sarjan kannalta mahdottomia, joten ennemmin kirjojen tapahtumia vain useammalle kaudelle ja peukut pystyyn, että kirjailija saa seuraavat osat kohtuullisella tahdilla kirjoitettua (eikä kuole sitä ennen - Martinhan ei mikään nuori mies ole). Mikäli alkuperäinen suunnitelma pitää paikkansa, sarjaan tulisi vielä osat kuusi ja seitsemän, ellei tarina sitten veny.