Re: Re: Re: tulevaisuutta...
Viestin lähetti BitterX
Mielenkiintoinen havainto. Myös Kanta-Hämeen pohjoisosissa (esim. Kalvola) on HPK -fanien lisäksi myös paljon Tappara -faneja. Nimenomaan Tappara -faneja eikä Ilves -faneja.
Joku tamperelainen osaa varmaankin selittää, mistä tämä ilmiö johtuu. Onko Ilves ollut taannoin enemmän "ytimen" joukkue ja Tappara ympäristön?
Niin, ei se mikään pelkkä vitsi ole se IlvesTappara-ketjuissa Ilvesläisten mainitsema "ympäryskuntien oranssit aikamiespojat"-mantra, vaikka tietenkin niissä se on tahallisen yliampuvaa stereotyyppisine kuvauksineen. Kyllä Tampereelta löytyy tapparalaisiakin iso joukko.
Tampereella Ilveksen kannattajia on enemmän, suhde lienee noin luokkaa 60-40, ainakin jos puhutaan syntyperäisistä tamperelaisista, (Tampereen kaupungin asukkaista alle puolet on syntyperäisiä) mutta sen sijaan ympäryskunnissa ja ylipäätään Hämeen tai koko valtakunnan alueella tapparalaisia on selvästi enemmän kuin Ilveksiä. Esimerkiksi Pohjanmaalla ja Kymen läänissä, joista oma joukkue puuttuu, Tappara on suosituin joukkue. Samoin Hämeen alueella ennen HPK:n viimeisintä nousua (jos unohdetaan se umpisurkea ranskalainen visiitti) kiekkoa seuraamaan ryhtyneistä hyvin moni "valitsi" Tapparan joukkueekseen. Pääkaupunkiseudullakin on merkittävä Tapparan kannattajaryhmä, uskon tämän johtuvan siitä, että 80-luvulla, kun Jokerit ei ollut mikään uhka "Stadin kingeille", osa paikallisista pikkupojista valitsi vastavetona HIFK:lle Suomen parhaan joukkueen, Tapparan.
Tamperetta lukuunottamatta arvioin Tapparan kannattajia olevan Suomessa ehkä n.kolme kertaa enemmän kuin Ilveksen kannattajia. Näin ollen tamperelaissyntyisten Tapparan kannattajien prosentuaalinen osuus on erittäin kaukana Ilveksen vastaavasta. Mielestäni suurin syy Tapparan suureen kannatukseen on kova menestys 70- ja 80-luvuilla, jolloin jääkiekko alkoi lyömään itseään yhä suurempaan tietoisuuteen ja media oli kehittynyt harppauksittain. Kun nyt katsotaan näitä aikoja, niin Tappara oli selvästi Suomen paras, kun Ilves taas vain yksi seuraavan ryhmän porukoista. Jos ei pelejä näe, niin katsotaan tuloksia, sarjataulukkoja ja mediajuttuja. Tapparan näkyvyys niissä oli Suomen kovin. Silläkin on toki lähikuntia ajatellen jonkun verran merkitystä, että Tappara tajusi huomattavasti ennen Ilvestä pelata kaudenalusotteluita lähikunnissa.
Tampereella Ilves on Tapparaa suositumpi perinteisesti. Tapparan synnyttänyttä TBK:ta näet kannustivat lähinnä ruotsinkieliset, eikä takkia käännetty Ilveksestä tai KooVeesta tuosta vaan, vaikka TBK:n sarjapaikan saaneella seuralla olikin suomenkielinen nimi. Vuosien saatossa Tapparan kannattajapohja on Tampereellakin suomalaistunut, mikä TBK:n jääkiekkojaoston kuoppaamisen ideana olikin, mutta vaikka jotkut ovatkin vastarannan kiiskiä, niin suurin osa valitsee kuitenkin saman seuran suosikikseen kuin vanhempansa. Ympäryskunnista oli Tapparan helpompi "värvätä" suomenkielisiä kannattajia jo heti TBK:n kuoppaamisen jälkeen, koska niissä kiekkoa seuraamattomia oli enemmän kuin Tampereella. Tässä lienee syy myös sille miksi Tapparan menestys erityisesti 80-luvulla puri ympäryskunnissa kovaa.
Suomenkielisyytensä ja poliittisen sitoutumattomuutensa lisäksi Ilves kaappasi esimerkiksi 60-luvulla yhdeksän mitalia kymmenestä mahdollisesta, joten suomenkielisillä tamperalaispikkupojilla ei ollut edes syytä valita eri joukkuetta kuin isänsä.
Se on sitten taas eri juttu, että mikä merkitys näillä asioilla on. Itsekin kun kannustan Ilvestä, enkä Tampereen Ilvestä. Eli vaikka seuran kotipaikka minulle paras mahdollinen onkin, niin jääkiekon seuraamiseni loppuisi seuran nimen vaihtuessa, vaan ei seuran kotipaikkakunnan vaihtuessa. Se merkitys tietenkin tällä tamperelaisseurojen kannattajien kotipaikkajakaumalla on, että kauempana asuvat kannattajat eivät pääse käymään peleissä yhtä usein kun kaupungissa asuvat ja lisäksi suhteesta seuraan muodustuu väkisinkin etäisempi kuin kausikortilla kaikki pelit näkevällä.
KooVeen poistuttua liigakartalta (ja siirrettyä puolen tusinaa miestä Ilvekseen) suuri osa KooVeen kannattajista lopetti jääkiekon seuraamisen ja jäljelle jääneistäkin aimo osa valitsi vuosien kuluessa Tapparan. Näin, vaikka Ilves enemmän ex-KooVeelaisia saikin taakseen oli numero pienempi kuin varmasti odotettiin.
Sitten on muuten vielä suuri joukko sellaisia tamperelaisia, jotka kannustavat toista joukkuetta paljon, mutta toistakin vähän ja käyvät molempien peleissä.
Tampereella suurin ongelma on, kuten Gagarin mainitsi, se, että vaikka kaupunkilaisista ylivoimaisesti suurempi prosentti kuin missään muualla Suomessa seuraa jääkiekkoa (tarkoittaa sitä, että tietää sarjatilanteen suunnilleen ja kysyy kaverilta matsien jälkeen "paljo päätty peli?" sekä kiivastuvat mikäli heidän suosikkijoukkuettaan mollataan jne.) ja kannattaa paikallista joukkuetta median eli lehtien, radion ja television kautta, niin peleissä ei monet käy kuin pari kertaa vuosikymmenessä. Sitä en tiedä kuinka homman saisi muuttumaan, kun tälläkin käyttäytymisellä rupeaa olemaan vuosikymmeniset perinteet.
Tampereen keskustassa kohoavan Hotelli Ilveksen nimi päätettiin 80-luvulla kaupunkilaisten äänestyksellä.