Niin, tuohon Putinin Venäjän fasistisuuteen, niin kyllähän nimenomaan nyky-Venäjä muistuttaa asiallisesti ottaen hyvin paljon nimenomaan fasistista valtiorakennelmaa. Ironistahan on se, että Venäjä syyttää siitä muita. Ajatellaan nyt vaikka Putinin ympärille luotua henkilöpalvontaa, joka on itse asiassa hyvin yhdenmukaista Mussolinin Italian vastaavan kanssa. Nashi-nuoret sopivat kuvioon myös hienosti. Poliittisten vastustajien kohtelu on samantapaista: avoimesti kritisoivat pyritään tukahduttamaan. Erona kommunismiin se, ettei suoranaisia vainoja ole ja kontrolli ei ole yhtä tiukkaa, jos "ymmärtää pysyä hiljaa".
Erilaisten vähemmistöryhmien kohtelu, esimerkkinä nyt vaikka seksuaalivähemmistöt, on myös hyvinkin samantyyppistä kuin fasismissa. Talousjärjestelmä muistuttaa jossain määrin juuri fasistista. Ei ole kommunistista suunnitelmataloutta, yksityinen yritteliäisyys on periaatteessa sallittua, mutta se on monessa mielessä valtion poliittisen ohjauksen alla (vaikkapa energiayhtiöt jne.). Kuka on muuten kuullut venäläisesti ammattiyhdistysliikkeestä? No, vielä vähemmän sellainen oli olemassa kommunismin aikana. Putinin Venäjä muistuttaa kuitenkin nimenomaan fasismia, erotuksena kansallissosialismista, jossa pyrittiin tuhoamaan kokonainen juutalaisten kansanryhmä ja jossa pyrittiin ottamaan koko Eurooppa sotilaallisesti haltuun.
Olisi myös niin hienoa, että 2010-luvulla ei käytettäisi enää vuoden 1918 aikaisia vihaa tihkuvia termejä. Se on paitsi historiatonta, osoittaa myös kirjoittajansa täydellisen suhteellisuuden tajuttomuuden.
Tuomiojan suhteesta suomettumiseen voisi mainita myös Baltian maiden itsenäistymiskysymyksen, johon tämän suhtautuminen oli selvän positiivinen:
http://www.tuomioja.org/index.php?mainAction=showPage&id=745&category=2
E: Mainitaan toki myös vähän aika sitten Hesarin haastattelussa ollut tieto siitä, että Tuomioja oli puoluevalintaa tehdessään pitänyt ilmeisesti toisena vaihtoehtona demarien ohella keskustaa, ei kommunisteja.