Nämä kaikki medianherrat on aika hyvin tässä kiekkokontrollin kuplassa. Jääkiekkoa voi pelata monella tapaa. Se kiekkokontrolli ja träppi voi näyttää hyvinkin siltä, että peli on kontrollissa eikä sekaisin toisin kuin TPS:n aktiivinen pystysuunnan luistelukiekko.
Joku voi tykätä tuosta oman maalin takana seisoskelusta ja keskialueen sumputuksesta mutta kyllä nyt pitäisi median pikkuhiljaa herätä Suomessakin ja tajuta, että jääkiekkoa voi pelata iloisemminkin ja sillä tavoin menestyä.
Onneksi Rafkin ei HIFK:ta vastaan jatkoajalla lähtenyt oman maalin taakse seisoskelemaan kuten Sallinen ilmeisesti oletti, vaan alkoi pelaamaan jääkiekkoa.
Olen sitä mieltä, ettei Suomessa urheilujournalismin taso ole erityisen korkealla tasolla ja sitten tosiaan aina tuntuu olevan vallalla joku yksi totuus, jota sitten palvotaan, kuin jonkun lahkon hurmoksellisessa messussa. Mitään muuta vaihtoehtoa ei ole olemassa. Joku Petteri Sihvonen silloin ennen muinoin oli tästä hyvä esimerkki, kun jaksoi päivästä toiseen vaahdota "meidän pelistä". Se oli hänen mielestään ainoa oikea tapa pelata ja kaikkien suomalaisten seurojen olisi pitänyt pelata samalla tavalla.
Pitäisi ymmärtää, että pelitapoja on monia erilaisia ja ei ole yhtä ainoaa oikeaa tapaa pelata. Kyllä kiekkokontrolli on yksi osa peliä ja sitäkin tarvitaan ehdottomasti ja joskus on tilanne, että on parempi vain sumputtaa keskialue tukkoon tai ottaa viivelähtö ja rauhoittaa tilannetta oman maalin takana, jos on oltu pahassa pyörityksessä.
Minusta jotkut suomalaiset ja myös ulkomaalaiset Suomessa pelanneet pelaajat ovat sanoneet, että Suomessa pelataan liian puolustusvoittoisesti ja keskitytään vaan sumputtamaan ja pelaamaan ylivarovaisesti kaikkia riskejä vältellen. Siitä on myös ollut kommenttia, että Suomessa jotkut valmentajat syyllistyvät mikromanageeraamiseen ja tappavat pelistä kaiken luovuuden ja vapauden. Kyllä muistaakseni joku Tepsinkin pelaaja menneinä vuosina haukkui joukkueen pelitavan ihan pystyyn. Täällä ei oikein tunnuta ymmärtävän sitä, että voi pelata viihdyttävää ja iloista jääkiekkoa, jossa sattuu ja tapahtuu, mutta voidaan myös menestyä. Ei yleisöön menevä, vauhdikas ja viihdyttävä jääkiekko tarkoita sitä, ettei voida menestyä.
Ja samaan tapaan kuin median pitää saada juttunsa myydyksi niin myös jääkiekon pitää olla myyvää eli viihdyttävää. Jokainen voi omalla kohdallaan miettiä, millainen jääkiekko lähtökohtaisesti on katsojaystävällisempää. Joka kausi kaikki tai yhtä vaille kaikki joukkueet jäävät ilman mestaruutta, joten syy lätkän seuraamiseen ei voi olla pelkkä mestaruus. Tepsin tämän kauden pelaaminen on joka pelissä tuottanut jollekulle iloa. Välillä Tepsin kannattajille ja välillä vastustajille. Molemmat tekevät lajin katsojamäärille varmasti hyvää.
Todellakin jääkiekon pitää myydä tuotettaan ja saada katsojat hallille katsomaan peliä. Peli on parasta mainosta, mutta kuka jaksaa katsoa 30 kotipeliä virkamiesjääkiekkoa, jossa vain seistään oman maalin takana ottamassa viivelähdön viivelähtöä ja sitten pyöritään omalla alueella rinkiä. Ei kukaan jaksa katsoa hidasta peliä, jossa ei tapahdu mitään, kun kaikki riskin minimoidaan ja puolustettaessakin tyydytään vain peruuttelemaan ja sumputtamaan. Hyökätessäkin pelataan ylivarovaisesti. Tepsin tämän kauden pelitapa on miljoona kertaa katsojaystävällisempää, kuin Kaskisen aikakauden pelitapa. Kaskisen pelitavalla ei edes tullut menestystä lopulta.
Jep, ja vielä pitäisi ymmärtää, että pelikirja pitäisi tehdä pelaajien mukaan eikä toisinpäin. Viime kauden pelaajilla Tepsi ei olisi finaaleissa nykyisellä pelikirjalla - tuskin edes pudotuspeleissä. Toisaalta en usko hetkeäkään, että Raipe olisi edes yrittänyt peluuttaa koukkupolvia tällä samalla pelikirjalla.
Vähän tuntuu olevan joillakin urheilutoimittajilla se ajatus, että yksi ja sama pelikirja käy kaikkien joukkueiden ja pelaajien kanssa. Ei se nyt ihan niin mene. Jokaisella valmentajalla on ajatus millaista jääkiekkoa haluavat joukkueensa pelaavan, mutta kyllä pelikirjaa pitää soveltaa joukkueen materiaalin mukaan. Pelitapa pitäisi luoda sen mukaan millainen materiaali on käytettävissä. Eikä se tosiaan tarkoita sitä, että joukkueella ei olisi pelitapaa tai pelikirjaa, jos hyökätään iloisesti ja muutenkin pelataan aktiivista peliä, jossa on tekemisen meininki sen sijaan, että koko ajan ollaan käsijarru päällä ja peruutellaan. Tepsin pelitavassa on omat ongelmansa ja nämä ongelmat ovat näkyneet pudotuspeleissäkin. Tepsin pelitapaa olisi hyvä kehittää ja se varmasti onnistuisi ilman, että pelin viihdearvo kärsii.
Varmasti Tepsin suoritustason ailahtelu yksittäisen pelinkin sisällä johtuu osittain joukkueen nuoruudesta ja kokemattomuudesta. Aina ei ihan jakseta keskittyä ja fokus karkaa jonnekin muualle. En nyt muista tarkalleen miten Kapanen asian esitti yhden TPS-Hifki pelin erätauolla näissä välierissä, mutta hän vertasi minusta aika hyvin Tepsin peliä muihin joukkueisiin. Tepsin pelaaminen on enemmän sitä kovaa työntekoa, yritystä ja luomujääkiekkoa, jossa on välillä enemmän vauhtia kuin ajatusta ja ideaa. Mennään enemmän kokeilemisen ja yrittämisen kautta, kuin että olisi selvät systeemit ja suunnitelmat, kuinka esim. maalipaikka luodaan viisikkona. Tepsi pelaa enemmän yksilövetoisesti, kuin viisikkovetoisesti, vaikka kaikkia puhaltavat yhteen hiileen ja paiskivat hommia kentällä. Muilla joukkueilla on vahvempi pelitapa ja pelisuunnitelma, kuinka kentällä toimitaan missäkin tilanteessa ja miten maalipaikkoja luodaan. Raipen jääkiekossa viisikkopelin organisointi ei ole niin vahvaa, kuin jollain toisella joukkueella, vaan enemmän mennään yrityksen ja erehdyksen kautta.
Raipe tiiminsä kanssa on tehnyt erinomaista työtä, mutta kyllähän tuossa pelitavassa olisi kehitettävää. Pelitavallinen selkänoja saisi olla vahvempi ja rakennetta saisi pelissä olla enemmän. Kapanen sanoi, että Tepsin pelaajat eivät aina esim. hyökätessä tiedä, mitä voi odottaa ketjukavereiden tekevän. Ei oikein tiedetä, minne pelataan kiekkoa ja miten edetään. Mennään enemmän siis yksilövetoisesti. Tästä ainakin osittain johtuu se, että syötöt menevät vähän minne sattuu ja syötön vastaanottaja ei aina saa kiekkoa haltuun, kun syöttö on tullut yllättäen tai vähän heikossa asemassa olevalle pelaajalle. Tämän takia Tepsille tulee helpohkoja kiekonmenetyksiä ja yksin puskemista. Olisi mielenkiintoista kuulla, mitä te muut tästä ajattelette, mutta ehkä tuo pelitapa vaatisi vähän säätämistä ja se auttaisi myös siihen, ettei suoritustaso pelin sisällä ailahtelisi niin paljon. Nykyisen valmennuksen työkalupakki voisi olla vähän ehkä monipuolisempi ja ehkä ei aina osata toimia oikealla tavalla, kun vastustajalla on pelin hallinta ja momentum.
Kiva tätä Tepsin pelaamista on seurata. Pitää vain finaaleja varten hakea apteekista lisää nitroja ja diapamia.