Aika lillukanvarsihan koko asia tosiaan on.
Kuitenkin tuo vertailu on tietyiltä osin aika puutteellinen. Esim. niin Moulson, Okposo kuin PAP kaikki pelasivat prime-vuotensa juuri Islandersin paidassa ja siirtyivät niistä liigan alapään jengeihin. Tottakai tuollainen vaikuttaa tehoihin väkisinkin. Mielestäni nimenomaan Okposon kohdalla mielenkiintoista oli se, että tehot olivat aika samat Nielsenin vieressä vaikka rooli oli hyökkäystehojen tekemisen suhteen hankalampi. Ekan kauden Buffalossa Okposo sitten pelasi melko täyttä shutdown-roolia O'Reillyn kanssa (siihen rooliin nähden ihan ok-tehot), kunnes sai aivotärähdyksen, johon annetusta lääkkeestä sai komplikaation ja vaipui/laitettiin koomaan. Mieshän oli lähellä kuolla viime vuoden keväällä. Käytännössä aloitti fysiikkatreenaamisen vasta syksyllä ja oli luonnollisesti alkukauden todella tahmea kunnes loppua kohden paransi selvästi.
Mitä tulee peluutuksiin, niin valmennushan pyrkii priorisoimaan pelaajalle parhaimmat minuutit maalinteolle. Siis silloin kun on kyse tuollaisesta hyökkäävästä ykkössentteristä, jollaisia valtaosa ykkössenttereistä on. Silloin kyllä pyritään välttämään hankalampia match-upeja, mutta väkisinhän niitä tulee. Kuitenkin hyökkäystehojen tekemisen suhteen aika iso ero verrattuna näihin "oikeasti" puolustavaa roolia pelaaviin ykkössenttereihin. Kopitarin ja Barkovin suoritukset tällä kaudella ovat tuon takia kovat. Huomattavasti kovemmat kuin esim. Bergeronin, joka pelasi oikeastaan aika tavanomaista hyökkäävän ykkössentterin roolia, vaikka siis puolustustaidot ovat eliittiä. Sean Couturierin kohdalla myös huomaa tuon eron. Aikaisemmin pelannut puolustavaa roolia ja sitten laitetaan eliittitason hyökkäyspään laiturit ja hyökkäävä rooli, niin rupee tehopisteitä ropisemaan. Mitään siis varsinaisesti pois ottamatta mieheltä itseltään.
Eiköhän ajatus ole se, että Tavares ja Matthews pyritään saamaan hyökkääviin rooleihin täysin. Kumpikaan ei mitenkään loista puolustuspäässä, vaikka Matthewsilla toki potentiaalia onkin puolustuspäähän ja on ikäisekseen valmiimpi pelaaja tuossa suhteessa kuin ikäisensä keskimäärin. Itselläni on kuitenkin hieman näppituntuma, että Matthewsin tehot putoaisivat tuollaisessa roolissa liiaksi. Matthews on siinä mielessä hieman epätyypillinen hyökkäyspään sentteri, että on parhaimmillaan silloin kun se varsinainen kiekollinen dynamo on joku muu kuin hän. Valtaosa kärkitason hyökkäävistä senttereistä on sellaisia, että jos vierelle laittaa jonkun kiekosta elävän ja sitä paljon pitävän laiturin, niin lopputulos on huomattavasti vähemmän kuin osiensa summa. Tuolla on merkitystä, kun kentällisiä roolitetaan.
***
Laitetaan pari sanaa Tavareksesta. Jotta ei välty kuva happamista pihlajanmarjoista, todetaan heti, että Tavaresin tuolla sopimuksella olisi varmasti ottanut melkein kaikki joukkueet ja olisin ottanut myös Buffaloon. Tästä huolimatta jaa mielestäni vielä nähtäväksi, miltä tuo sopimus lopulta näyttää. Tavares on jaetulla toisella sijalla cap hitin suhteen koko liigassa tällä hetkellä, mutta pelaajana hän ei ole lähelläkään tuota sijaa - ei edes hyökkääjien tai senttereiden osalta. Tavareshan tuo kyllä tavattoman paljon muutakin kuin vain jäällä näkyviä asioita joukkueeseen.
Tavaresin osalta on mielestäni mielenkiintoista nähdä, miten hänen tasonsa tulee pysymään liigan mennessä koko aika nopeampaan suuntaan ja miehen ikääntyessä. Tavareshan on aika keskinkertainen luistelija eikä hän oikein pysty kompensoimaan sitä koolla tai ulottuvuudella. Taitotaso ja peliäly on kuitenkin sitä luokkaa, että hyvän tason hyökkäävä sentteri tulee olemaan myös ikämiesvuosinaan. Kuitenkin esim. johonkin toisiin pienempiin ja ei-niin-hyvin-luisteleviin senttereihin verrattuna, jotka ovat pitäneet tasonsa korkealla, Tavaresin kokonaispaketti ei ole ehkä ihan sillä tasolla. Jos verrokkina käytetään esim. Pavelskia, Zetterbergiä tai Datsyukia. Tuollaisia melko puhtaasti offeensiivisia ja mainituilla rajoitteilla pelaavia ikämieshyökkääjiä ylipäänsä liigassa ei taida olla huipputasolla edes nähty viime vuosina.
Tavaresilla on kuitenkin vielä useampi kausi matkaa tuohon pisteeseen. Mielenkiinnollahan tätä divisioonan yhden rivalry-joukkueen touhua seuraa, kun toivottavasti viimeistään muutamien kausien jälkeen saadaan ihan totiset titaanien taistot, kun molemmissa organisaatiossa on niin paljon laatua tai potentiaalista sellaista.
Hankala lähteä pilkkomaan noin pitkää viestiä, kun haluaa tarttua useampiin pointteihin. Lainataan sitten kokonaan.
Yleisesti ottaen tuo on isompi kysymys joukkueelle, eli kenelle ne ns. helpot minuutit annetaan. Matthews sai nauttia suosiollisesta peluutuksesta käytännössä ekan kautensa puolikkaan, jonka jälkeen varsinkin runkosarjassa Babcock pyrki vähemmän suojelemaan Matthewsin kenttää. Viime kaudellahan suosiollisen peluutuksen sai aina Bozakin ketju, koska se ei pärjännyt omassa päässä oikeastaan ollenkaan. Kadri sai luonnollisesti matchup minuutit, joka helpotti Matthewsin pelaamista, tosin tuo ei aina varsinkaan vieraskentällä ole kovin helppoa toteuttaa. Vastustajan valmentaja yrittää väkisin saada esimerkiksi Bergeronin kentän juuri Matthewsin ketjua vastaan. Islandersin peluutuksesta en osaa sanoa, mutta tilastojen perusteella Tavares pelasi pääosin hankalia minuutteja, koska vastustaja pyrki saamaan aina parhaan puolustavan yhdistelmän vastaan. Samoja minuutteja tarjottiin Torontossa eniten Matthewsille.
Näitä minuutteja päästään nyt jakamaan, joka aiheuttaa vastustajille hankaluuksia. On mielenkiintoista nähdä kuinka paljon Babcock lähtee sotkemaan vieraspeleissä peluutusta, koska nyt Torontolla on mahdollisuus pyörittää pelissä kolme vahvaa ketjua 20-17min / ketju. Vastustajan pitää valita ketä vastaan lähdetään peluuttamaan parhaita puolustavia pelaajia ja sotkemaan mahdollisesti omaa peluutustaan. Toronton kannalta optimaalista on se, että oikeastaan yksikään ketjuista ei tule olemaan omissa katastrofi. Ainakaan samalla tavalla kuin yhdistelmä Bozak-JVR oli vuosikausia. Kadri on osoittanut olevansa eliittiä omassa päässä ja laidoille saadaan varmasti sopivat pelaajat, vaikka esimerkiksi Komarov ei ole enää joukkueessa. Kapanen, Johnson tai Brown tuovat nopeutta. Tavares on myös luotettava pelaaja omassa päässä, vaikka ei ole sellaiseksi varsinaisesti profiloitunut.
Matthews on ainakin tilastojen perusteella jo nyt lähellä NHL:n eliittiä omassa roolissaan, kun katsotaan omassa päässä pelaamista, kiekon riistoja ja yleisesti puolustamista. Matthews on loistava yhdistelmä taitoa, maalintekoa, kokoa ja kahden suunnan peliä. Tavares jahdin ollessa käynnissä Sporstnet vertaili Tavaresia hänen perässään olevien joukkueiden keskushyökkääjiin. Matthewsin advanced statsit ilman kiekkoa olivat jo nyt todella lähellä Bergeronin tilastoja ja nämä kaksi erottuivat selkeästi joukosta. Vertailusta puuttuu toki joukko hyviä keskushyökkääjiä. Bergeronia pidän kovimpana mittarina, joka tällä hetkellä liigasta löytyy. En tietenkään väitä, että Matthews olisi vielä vastaavalla tasolla, mutta lähellä on hyvä kun katsotaan muita pelin osa-alueita. Matthews on 5vs5 pelissä jo nyt liigan eliittiä niin hyökkäys- kuin puolustuspäässä. Alla olevan vertailun perusteella Tavares on Toronton kakkossentteri, mutta Tavares tulee saamaan Torontossa enemmän tukea ketjultaan, jos oletetaan että joko Marner tai Nylander pelaa Tavaresin kanssa.
How Tavares stacks up against top centres on free agency suitors
Toronto voisi siis melko huoletta rullata ketjujaan oman mielensä mukaan ja antaa vastustajan huolehtia peluutuksesta. On mielenkiintoista nähdä millä asenteella Babcock lähtee peluuttamaan, koska puolustus on heikompi osa-alue. Lähdetäänkö sitä tukemaan sillä, että hyökkääjät pelaavat tunnollisemmin omiin vai käytetäänkö joukkueen nopeutta hyväksi. Torontolla on vielä parempi mahdollisuus kuin viime kaudella voittaa maalintekokilpailut, toisaalta tuolla keskushyökkääjistöllä voi koittaa pimentää vastustajan kaksi kärkiketjua ja antaa oman kolmosen voittaa oman matchuppinsa. Isolla todennäköisyydellä toinen kärkiketjuista voittaa vielä oman matchuppinsa. Esimerkiksi Matthewsilla on ollut oikeastaan todella vaikeaa vain Bergeronin ketjua vastaan.
Tavaresin sopimuksen kestosta en olisi kovin huolissani, koska se päättyy kuitenkin ennen niitä kaikkein riskialtteimpia vuosia. Eliittipelaajien kohdalla ei ole nähty ihan yhtä dramaattisia romahduksia 30 ikävuoden tienoilla, kuin näiden ns. kakkoskorin tähtien kohdalla. Toki riskinä on että Tavaresille käy Jonathan Toewsit, eli tehokkuus tippuu. Toisaalta Tavares pelaa joukkueessa toisen tähtitason keskushyökkääjän kanssa, joten koko joukkue ei ole hänen olkapäillään ja Tavares ei ole pelannut yhtä paljon pelejä viime vuosina, kuin Toews tai muut liigan kärkisentterit. Nopeus ei ole Tavaresin vahvuus, mutta yleensä sen puutetta voi paikata todella paljon peliälyllä ja siinä Tavares on liigan eliittiä. Sopimus on kuitenkin UFA markkinoilla hieman alle markkinahinnan ja Toronto ei joutunut luopumaan mistään Tavaresin hankkiessaan. Tällä hetkellä esimerkiksi Bozak-JVR kaksikko tienaa miljoonan enemmän. Otan mieluummin Tavares-"andreas johnson" kaksikon samaan hintaan. Organisaation tehtävä on tulevina vuosina ruokkia tuota laituriputkea draftista ja hankkia halpoja UFA pelaajia täyttämään hyökkääjistöä. Tällä hetkellä farmin kautta on tulossa potentiaalisia top9 laitureita, joille voidaan tehdä halpoja sopimuksia.
On mielenkiintoista että Tavares kerää nyt huomattavan paljon enemmän kritiikkiä NHL seuraajien keskuudessa, kuin viikko sitten. Sitä ennen puhuttiin poikkeuksellisesta UFA pelaajasta, joita ei prime vuosina ole markkinoilla nähty ja jonka 31 organisaatiota ottaisi tuolla hinnalla milloin tahansa. Samat heikkoudet ja riskit Tavaresin kanssa oli myös silloin. Ikänsä puolesta Tavares on täydellinen pelaaja juuri Torontolle. Hieman runkoa vanhempi, mutta ei liikaa. On ollut kapteeni ja joukkueen selkeä ykköshevonen. Vaikuttaa persoonaltaan sellaiselta, että Babcock pystyy käyttämään miestä esimerkkinä "gudpro" -pelaajana. Lisäksi plussaa selkeästä kiekkonörttiydestä.
Tässä kyllä alkaa tosissaan odottamaan kauden alkua.