Mainos

Toronto Maple Leafs 2016–2017 – imperiumin vastaisku

  • 142 114
  • 389

SaucerPass

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leafs
Laitureita mietittäessä selvää on, että James van Riemsdykille on varattu rooli kärkiketjuissa. Statsit osoittavat, että ennen loukkaantumistaan JvR oli pääsemässä paremmin ja paremmin sisälle Babcockin pelitapaan, mikä näkyi mm. kasvaneissa possession-luvuissa. JvR edustaa myös Leafsin joukkueessa kokemusta (joskaan ei menestystä). Jos JvR:lta saadaan edes 70 peliä tällä kaudela, on Leafsin hyökkäys heti viime kautta parempi.

Leo Komarovin voinee myös huoletta lisätä kokeneeseen kaartiin. Komarovin pelityyli ei muutu, mutta tehoinin voi olla suuri merkitys sillä, missä ketjussa hän pelaa. Periaatteessahan Komarovin kaltaiselle pelaajalle löytyy rooli vaikka ykkösketjusta, jos Komarovin halutaan kaivavan kiekkoja taitopelaajille. Toisaalta Komarovin voi myös istuttaa puhtaaseen checking-lineen. Komarovin Leafs-uraan on mahtunut sekä kuumia että kylmiä putkia. Kuuman putken sattuessa Komarov saattaa hyvinkin löytyä kärkijetjuista tulevalla kaudella, kylmän putken sattuessa hän tippunee kolmoseen. Alivoimavastuuta ainakin lienee luvassa.

Loput ns. kokeneet laiturit ovat sitten Milan Michalek, Brooks Laich, Colin Greening sekä kesän UFA-signaus Matt Martin. Michalekin ja Laichin parhaat päivät ovat takanapäin, Greeningille sellaisia ei tainnut ollakaan ja Martinin kohdalla kysymyksiä herättää, kuinka paljon miehen hyvistä otteista johtui Islesin kolmosketjun Martin-Cizikas-Clutterbuck kiistattomasta kemiasta. Epäilen vahvasti, että Leafsissä Martin ei ole yhtä hyvä kuin Islesissa. Tietysti Martinin ja Komarovin voi iskea samaan ketjuun ja toivoa samanlaista kemiaa, mutta se kolmaskin lenkki pitäisi löytää. Ehkä Laich. (Mainitaan nyt , että tätä kirjoittaessa Brandon Prustkin roikkuu vielä mukana try-outilla.) Näiden kaverien merkittävin asset lieneekin juuri kokemus, jota he tuovat nuoreen joukkueeseen. NHL17:sta fantasiaketju Marner-Matthews-Nylander voi toimia, mutta todellisuudessa vähintään yksi kolmikosta on syytä korvata kokeneemmalla pelaajalla.

William Nylander oli vielä vuosi sitten Leafsin tulevaisuuden ykköskeskushyökkääjä. Nyt hän aloittanee kauden laidalla, mitä todennäköisemmin Matthewsin ketjussa. Toisaalta samaisessa PPP-blogissa kerrottiin, että Nylanderia peluutettaisiinkin Bozakin kanssa. Bozakilla olisi ainakin kokemusta sellaisen laiturin kanssa pelaamisesta, joka tarvitsee kiekkoa ja jonka kautta ketjun peli rytmittyy. Nylanderista olen paljon kirjoittanut itse palstalle sen jälkeen, kun Leafs tämän varasi. Taito-ominaisuudet Nylanderilla ovat ehdottomasti kunnossa, mutta dynaamisuus ei ole sillä tasolla, että hänestä kovin suurella todennäköisyydellä koskaan kehittyisi Stanley Cupin voittavan joukkueen ykkösentteri. Sama ongelma kuin isällä. Tuskin Nylander ikinä myöskään täysin sisäistää puolustuspelin niksejä tavalla, jota ykkössentteriltä odotetaan. Taas sama ongelma kuin isällä. Onkin huomattavasti realistisempaa odottaa Nylanderista pelaajaa, joka voi toisina iltoina ratkaista pelin ja toisina olla täysin näkymätön. Viimeksi tällainen pelaaja on Leafsissä nähty numero 81 selässään. Hänkin tuli liigaan sentterinä, mutta siirrettiin nopeasti laidalle.

Mitch Marner lienee vielä Nylanderiakin astetta kovempi lupaus. Hänestäkään tuskin koskaan leivotaan keskuhyökkääjää, vaan ura tehtäneen laiturin tontilla. Se, mikä erottaa Marnerin Nylanderista, on juuri dynaamisuus: Marnerilla ei näkemieni pelien perusteella ola tapana kaarrella pelin ulkopuolella ja odottaa pelin tulemista hänen luokseen, vaan Marner menee pelin luokse. Raporttien mukaan Marnerilla löytyy ainakin halua hoitaa puolustusvelvoitteet tunnollisesti, joskin kokemuksen ja voiman puute johtanevat virheisiin vielä pitkään. Vaikka Marnerilla taitoa piisaakin, on äärimmäisen todennäköistä, että hän törmää ns. rookie-walliin kauden aikana. Odotettavaa on, että Marner pelaa vaihtelevia minuutteja kolmessa ylimmässä ketjussa ja istuu välillä katsomossa, koska kroppa tuskin kestää 82 pelin kautta. Myös WJC:t Montrealissa ja Torontossa ovat mahdollisuus vuodenvaihteessa. Ja mainitaan vielä kerran: AHL ja Marlies ei ole vaihtoehto, vaan kausi menee joko Leafsissä tai OHL:n London Knightsissa. Voinee sanoa järjestelmän tehneen Leafsin johtoportaan valinnan helpoksi, koska junnuihin Marner on yksinkertaisesti aivan liian hyvä.

Nuoresta kaartista Zach Hyman saattaa hyvinkin aloittaa kauden myös ylhäällä. Hyman ei ole taitopelaaja, vaan enemmänkin voimahyökkääjä, joka ei pelkää rouhia kulmissa ja ajaa maalille. Pitkälti samaan muottin sopii myös Josh Leivo. Leivon etuna on, että hän voi pelata niin keskellä kuin kummallakin laidalla. Haittana puolestaan, ettei hän taida olla yhtä hyvä kuin Hyman. Jos paikkaa ei heru Leafsistä, Marliesiin ei ole palaamista ilman waivereita, mikä on Toronton kannalta ongelma.

Connor Brown menetti suuren osan viime kautta loukkaantumisen takia, mutta pelasi hyvin AHL:n pudotuspeleissä. AHL:ssä sellaista vähän alta piste/peli-tahtia ja OHL:ssä aikanaan jopa pistepörssin voitto. Taidot tuskin riittävät NHL:ssä piste/peli-tahtiin, vaan kyse enemmänkin sellaisesta hyvästä kakkos- tai kolmosketjun laiturista. Nikita Soshnikov väläytteli myös viime kaudella, ja ainakin rannelaukaus hänellä on NHL-tasoa. Oma veikkaus on, että molemmat aloittavat kauden Marliesissa.

Tällä palstalle lienee syytä sanoa sananen Kasperi Kapasesta. Kapasen ehdoton etu on, että hän sopii pelityyliltään sellaiseen kiekkoon, jota menestyvät joukkueet tällä hetkellä pelaavat. Pelaajatyyppinä Kapanen sopisi helposti Pittsburghin mestaruuspalettiin. Kapasen ongelmana on se, että häntä vielä lahjakkaammat pelaajat näyttävät vievän pelipaikat Leafsissä, minkä vuoksi hän joutuu aloittamaan kauden AHL:ssä. Suomessa Kapanen näytti enemmän Kuopion versiolta Ilya Kovalchukista kuin isältään. NHL:ssä kuitenkin huipputaitavia pelureita on uskomattoman paljon. Mitä enemmän Kapanen muovaa peliään isänsä kaltaiseksi, sen todennäköisempää on, että hän tekee pitkän uran NHL:ssä. Itse asiassa tässä vaiheessa uraa pelaaminen isossa roolissa AHL:ssä saattaa pikemminkin edesauttaa Kapasen saumoja kehittyä myös pistelinkona kuin huomattavasti pienempien minuuttien pelaaminen Leafsissä.

Summa summarum, Babcock on todennut, ettei hän ole koskaan ollut vastaavassa tilanteessa; sellaisessa, jossa joukkueeseen on tyrkyllä yhtä paljon nuoria pelaajia. Kaikkia en edes ole maininnut nimeltä tässä postauksessa. Selvää lienee, että Matthews, Nylander ja Marner aloittavat ylhäällä. Sen sijaan valinta siitä, ketkä nuorista (Hyman, Leivo, Brown, Soshnikov) aloittavat ylhäällä ja ketkä seuraavat jo farmiin lähetettyjä (mm. Gauhtier, Kapanen, Valiev) Marliesiin, lienee äärimmäisen vaikea ja tasainen. Nuorille pelaajille on kuitenkin Babcockin joukkueessa vain rajoitetusti paikkoja.

Ketjuja tulevalle kaudella on huomattavasti vaikeampi hahmotella kuin pakkipareja, joten en edes yritä. Babcock etsinee parasta kokoonpanoaan alku kaudesta, mikä johtanee ketjumuutoksiin. Voi hyvin olla, että vakioketjuja ei edes muodostu, vaan ainoastaan pareja, joissa kolmas pyörä sitten vaihtuu tiuhaan.
 

SaucerPass

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leafs
Erikoistilanteet:

Ylivoimalla melkein pelaajia olennaisempaa on oikea roolitus. Suhteellisen toimivan yv:n saa edelleen kasaan, jos on A) kelvollinen pelintekijä (yleensä puolilaudassa), B) pelaaja, joka pystyy ampumaa laadukkaita laukauksia suoraan syötöstä (yleensä viivassa, mahdollisesti neliön keskellä tai toisen b-pisteen kaarella) sekä C) hommansa osaava maskipelaaja.

Leafsillä on pelintekijöitä yllin kyllin. Kadri ja Nylander ovat tottuneet siihen, että yv pyörii heidän kauttaan. Nyt soppaan lisätään Matthews ja Marner. Babcock on avautunut siitä, että Leafsin peli meni pre-seasonilla jo 5vs5-pelissä liialliseksi syöttelyksi, joten vaarana on, että niin käy myös yv:llä. Tosin viime kaudella Kadria kokeiltiin jo neliön keskellä, joten on mahdollista, että tuo on miehen uusi rooli etenkin, kun kapelimestareita on entistä enemmän.

Leafsiltä löytyy myös laadukkaita maskipelaajia (van Riemsdyk ja Komarov etunenässä). Se, mitä ei löydy, on laadukas laukaus suoraan syötöstä. Bryan McCaben viivapelotetta on tullut ikävä, paremman puutteessa myös Cody Fransonia, joka ainakin osasi toimittaa puolilämärillä vaarallisia kiekkoa maalia kohti. Nykyjengistä lähimmäksi päässevät Gardiner ja Carrick, mutta jälkimmäisen olisi ensin päästävä pelaavaan kokoonpanoon. Riellyn toivoisi kehittäneen myös laukaisuaan kesän aikana, mutta huhut (jotka voivat hyvin olla roskaa) kertovat, että mailan flex olisi sellainen, ettei suoraan syötöstä juuri liekitetä.

Hyökkääjistä Matthewsillä ilmeisimmin on ihan OK one-timer, mutta epäilen suuresti, että hän pelaisi laukaisijan paikalla. Nylander laukoi muutaman maalin keväällä suoraan syötöstä, mutta suurimmaksi osaksi hänen laukauksensa olivat surkeita. Tuota olisi syytä kehittää, koska on hyvin mahdollista, että Nylander pelaa yv:tä viivassa. Kapasen eduksi mainittava, että siellä on joko Kovalchuk-videoiden perusteella tai kotipuolen kehotuksesta ymmärretty panostaa laukaukseen niin suoraan luistelusta kuin syötöstäkin. Toisin kuin Nylanderilla veto lähtee useimmin vihaisesti, mutta ehkä tarkkuudessa voisi vielä parantaa.

Viime vuonna Leafsin yv oli liigan toiseksi heikointa. Nyt talenttia on enemmän, mutta se ei tarkoita, että tulos olisi automaattisesti merkittävästi parempi. Syytän kyllä myös valmennusta, elleivät he saa tälle nipulle laadittua hyvää perussuunnitelmaa yv:lle aina kiekon ylöstuonnista siihen, mitä ensi- ja toissijaisesti haetaan. Ilman perussuunnitelmaa vaarana on, että siellä jokainen kuskailee vuorollaan kiekkoa eikä edes pakkopeliä saada pyörimään.

Tärkein alivoiman osatekijä on maalivahti, joten ks. maalivahteja käsittelevä osuus tekstistä. Viime vuonna Leafsin av oli kuitenkin sarjan keskitasoa parempaa, joten eiköhän samaan pitäisi päästä, vaikka maalivahtipeli olisi samalla tasolla kuin viime vuonna. Yritin nopeasti katsoa av-aikoja viime kaudelta, mutta eihän sellaisia kohtalaisella vaivalla löydy enää NHL.comista. Joten mennään ulkomuistin varassa. Rielly, Hunwick ja kaikella todennäköisyydellä myös Zaitsev saanevat paljon vastuuta av:llä. Polak on tehnyt uransa pitkälti av-luutijana, mutta uskaltaako tsekkiä enää päästää kentälle. Marincin tuurannee. Hyökkääjistä Komarov lienee vakio av-mies. Laich varmasti myös silloin, kun pelaa. Froese saanee vastuuta, jos vain pelaa. Bozak ja Kadrikin nähtäneen av:llä jäällä. Jos loppukaudesta pitää "tankata", niin rohkeasti Nylander ja Gardiner pelaamaan av:tä.


Valmennus:

Mike Babcockia pidetään laajalti maailman ykkösvalmentajana. Saavutukset ovat kovia. Toisaalta viimeaikaiset saavutukset ovat tulleet lähinnä Kanadan maajoukkueen peräsimessä. Toisin sanoen sellaisen joukkueen peräsimessä, jonka ylivoima kansainvälisessä jääkiekossa lähentelee jo jenkkien ylivoimaa kansainvälisessä koripallossa. Viime kaudella kuuli useaan otteeseen, kuinka Leafsin peli on advanced statsien perusteella parantunut, kuinka Leafs pitää enemmän kiekkoa kuin vastustaja jne. Vaikka Leafsin johtoporrasta saattoi loppukaudesta kiinnostaa enemmän varausloton voittaminen kuin pelien voittaminen, niin Leafs oli kiisatta yksi liigan heikoimmista jengeistä.

Babcock pystyi viime kaudella piiloutumaan rosterin heikkouden taakse. Tällä kaudella hän saattaa piiloutua vielä joukkueen nuoruuden ja kokemattomuuden taakse. Viimeistään kaudella 2017 - 18 Leafsin on kuitenkin näytettävä muulta kuin joukkueelta, joka kamppailee parhaasta todennäköisyydestä varauslottoon. Jotta se on mahdollista, Babcockin on pystyttävä kehittämään Leafsin nuoria lupauksia. Onko Babcock oikeasti kuitenkaan pelaajien kehittäjä? Detroitissahan pelaajat kehitettiin Grand Rapidsissä, ja Babcock sai käsiinsä poikkeuksellisen valmiita pelaajia omaan (ja Red Wingsin) pelitapaan. Nyt vastuu ennen kaikkea Matthewsin, Nylanderin ja Marnerin kehityksestä on pitkälti Babcockilla.


Missä olla kauden päätteeksi?

Leafsille riittää tällä kaudella, että nuoret pelaajat kehittyvät ja sisäistävät Babcockin systeemin. Mahdollinen menestys on plussaa. Jos nuorisokaarti yllättää todella positiivisesta, Leafs saattaa olla mukana kamppailussa pudotuspelipaikoista yllättävän pitkään. Todennäköisempää on, että nuorten taso heittelee illasta toiseen niin paljon, ettei Leafs pysty keräämään kuin korkeintaan pisteen peliä kohden. Koska kokemattomilla pelaajilla on tapana hyytyä kauden loppua kohden, Leafsin tahti laantunee ilman johtoportaan mahdollisia tankkaus-liikkeitäkin kevään myötä. Se on kuitenkin selvää, että ilman merkittävää panosta ennen kaikkea Matthewsiltä ja Nylanderilta Toronto on ei ole juuri viime kautta parempi joukkue.
 

depre

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs, FC Barcelona, Helsingin Joker
Kiitos veli @SaucerPass:lle ansiokkaista postauksista. Täytyy sanoa, että aika monista asioista ajatellaan samalla tavalla. Keskitytään nyt noihin missä on ehkä enemmän erilaisia näkemyksiä. Tyler Bozak todisti viime kaudella ettei ollut pelkästään Phil Kesselin tuote, sillä Ernie pärjäsi myös ilman Bertiä. Voisi sanoa että jos Kessel ei olisi syttynyt pudostuspeleissä niin Bozak olisi pelannut noista kahdesta paremman kauden ilman tutkapariaan. Bozak ei ole riittävän hyvä omassa päässä, eikä hyökkäyspäässä eikä sen takia koskaan tule olemaan missään isossa roolissa mestarijoukkueissa, mutta hyvä keskiketjujen sentteri huonoissa ja keskinkertaisissa joukkueissa. Nythän Bozakin laitaan on soviteltu Marneria ja tuossa tutkaparissa on mielestäni mukavasti potentiaalia. Marner kun on harjoituspeleissä auttanut Bozakia puolustuspäässä ja pystyy tuottamaan myös maalipaikkoja hyökkäyspäähän. Toisaalta Bozak ei ole mikään kovin hyvä viimeistelijä, joten maalintekijäähän tuo ketju kaipaa. Lisäksi Marner on vielä melkoinen raakile ja virheitä tulee tällä kaudella. Tämä sillä oletuksella että Marner aloittaa kauden ylhäällä.

Martin Marincin pelasi mielestäni ihan omaa hyvyyttään erinomaisen loppukauden, varsinkin kun sitä vertaa alkukauden kohellukseen niin tasonnosto oli silmiin pistävä. Tosin nyt on uusi kausi edessä ja toivottavasti se ei käynnisty ykkösparissa. Näkisin että Marincinilla voisi olla potentiaalia tulla kohtuulliseksi kakkosparin puolustajaksi. Marincin on kohtuullisen hyvä katkomaan hyökkäyksiä ja ei ole aivan onneton avaamaan peliä. Kokoaan mies saisi käyttää paremmin hyväkseen, jolloin Marincinissa voisi olla sellainen moderniversio Roman Polakista. Paljon on kysymysmerkkejä, mutta kohtuullisen positiivisin mielin odotan kauden alkua myös Marincinin osalta. Itse asiassa tuo puolustuksen tilanne vaikuttaa hieman paremmalta, kuin aiemmin. Nielsen pystyi nostamaan tasoaan, tosin liikkeen riittävyys NHL tasolla on iso kysymysmerkki. Corrado pystyi parantamaan hankalan viime kauden jälkeen. Carrick jatkaa kehittymistään ja kuuluu NHL tasolle, toki koko asettaa rajoituksia. Rielly otti TNA:n paidassa tärkeitä kehitysaskeleita.

Toki kun harjoituskauden tuloksia katsellaan, niin vaikealtahan tuo on näyttänyt. Tosin en usko Leafsin kohdalla vahvaan kauden aloitukseen. Nuori joukkue tarvitsee varmasti enemmän sisäänajoa, mutta ajan kanssa tuo lahjakkuus voi päästä oikeuksiinsa. Kapasen kannattaisi pelata hyvä kausi AHL:n puolella, jos tosiaan mielii kärkikenttiin. Varsinkin Torontossa kilpailu on äärettömän kovaa. Aikaisempina vuosina Kapasen tasoista lupausta olisi innolla odotettu NHL:n puolelle. Nyt Nylander, Marner ja Matthews tukkivat tuon osaston. Itse uskon että Nylander pystyy tuota aktiivisuuttaan parantamaan. Mielenkiintoisesti miestä peluutettiin preseasonilla yllättävänkin paljon keskushyökkääjänä. Voi olla että organisaatiossa valmistellaan Bozakin kauppaamista kauden aikana. Marner voi tulevaisuudessa pelata keskellä, tosin en usko että tätä vielä pariin kauteen tapahtuu, mutta Marnerissa on Babcockille hyvä aihio modernin Datsyukin luomiseen. Äärimmäisen taitava ja kuitenkin puolusvelvoitteet ymmärtävä aihio. Yksi yhteen tuo ei onnistu, mutta veikkaan että tuota Babcock lähtee jossain vaiheessa yrittämään.

Millähän perusteella tämä olettamus on tehty? Lännessä Wild meni poffeihin 87pts ja idässä Bruins jäi ulos 93pts

Sanoisin että idässä on vähemmän noita ns. varmoja playoff joukkueita. Lännessä on vähemmän playoff paikkoja jaossa, kun konferenssin kärki on kovempi ja sanoisin että se massa siinä perässä on myös hieman tasaisempi. Idässä on näitä ns. varmoja playoff joukkueita hieman vähemmän ja enemmän saumaa yllätyksille. Tämä on siis oma näkemykseni asiaan. Näitä arvioitahan voi jokainen vääntää mieleisekseen.
 

depre

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs, FC Barcelona, Helsingin Joker
Mainitaan toki täälläkin että Brooks Laich ja Colin Greening on laitettu waiwereihin. En tiedä onko tarkoituksena siirtää ainakin toinen miehistä AHL:n puolelle vai avataanko tässä vain mahdollisuus sille. Kumpikaan tuskin ottajaa löytää, joten eiköhän Toronto ole miesten kanssa naimisissa vielä tämän kauden verran.

Peter Holland pelasi varsin mallikkaan campin, joten nyt voisi olla paikka pienelle kaupanteolle, tosin jos toinen näistä veteraaneista tai molemmat ulostetaan Marliesin puolelle, niin se avaa Hollandille tilaa Leafs hyökkäyksessä, jossa jokainen pelaaja ei voi olla n. 20 vuotias tulokas.
 

Footless

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
Mainitaan toki täälläkin että Brooks Laich ja Colin Greening on laitettu waiwereihin. En tiedä onko tarkoituksena siirtää ainakin toinen miehistä AHL:n puolelle vai avataanko tässä vain mahdollisuus sille.
Greening lähti Marliesiin, Laich ainakin toistaiseksi jäi ylös. Rosterin koko on nyt 25 pelaajaa, joten kahdesta pitää vielä päästä eroon. Helpoiten siihen päästään lähettämällä Brown Marliesiin ja ei tehdä Prustille sopimusta. Prustin kohdalta homma on kai jo selvä, sopimusta ei tehty, mutta ilmeisesti jatkaa joukkueen mukana treenaamista toistaiseksi. Sopimuksen ehtii toki tekemään myöhemmin jos tarvetta ja tilaa on. Laich käytettiin ehkä sen takia waivereissä, että tarvittaessa voidaan napata joku waivereista ja nyt on tilaa siihen, Laichin voi lähettää Marliesiin ja siten saadaan lisäaikaa rosterin järjestelyä varten.

Marnerin Lou sanoi jäävän Leafsiin, ilmeisesti leiri vakuutti. Ja mitä itse 2,5 peliä näin, niin ihan oikea ratkaisu. Ei Mitch vielä valmis ole, mutta tarpeeksi valmis. Nopeus ja taidot riittävät, voimaa ja kokemusta puuttuu. Marnerin peliä on todellinen ilo katsoa, pelaa molempiin suuntiin täysillä, järjestää tilanteita, riistää kiekkoja ja antaa joka vaihdossa kaikkensa.

Kiitokset kanssa @SaucerPass , loistava kirjoitus. Ylivoiman viivalla harkkapelien perusteella peluutetaan varmaankin Zaitsevia jossain kokoonpanossa, laukaus on loistava. Zaitsevin kanssa viivalla saattaa olla joku hyökkääjistä jakamassa kiekkoa (Nylanderia ja Marneria käytettiin ainakin lauantaina Wingsiä vastaan), toisessa koostumuksessa sitten ehkä Gardiner ja Rielly. Tai sitten joku variaatio noista.
 

SaucerPass

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leafs
Kiitoksia @depre ja @Footless.

Edellisen kerran kun Leafsin piti maltillisesti rakentaa draftin kautta, Burke oikoi mutkat joko omasta tai MLSE:n tahdosta.

Nyt ollaan ensimmäistä kertaa päästy oman seuraamiseni aikana (tai ehkä koskaan?) tilanteeseen, jossa tulevaisuuden joukkueen kärkipelaajat on saatu Leafsin NHL-rinkiin. Ja voinee rehellisesti todeta kyseen olevan todella lahjakkaista pelaajista, ilman että tarvitsee sortua faneille niin tyypilliseen itsepetokseen.

Vaikka menestystä tuskin on tulossa vaan pikemminkin vielä yksi korkea varausvuoro, niin lähtökohtaisesti joka pelissä on mahdollista seurata nuorten pelaajien kehitystä. Vaikka kaikki eivät tule täyttämään heihin asetettuja odotuksia, niin fanin näkökulmasta nykymenon seuraaminen sata kertaa mielekkäämpää hommaa kuin seurata taas yhden keskinkertaisen nipun rimpuilua, jonka suurimmalla todennäköisyydelle tietää päättyvän pettymykseen. Torontossa tuota harrastettu jo tarpeeksi.
 
Viimeksi muokattu:

depre

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs, FC Barcelona, Helsingin Joker
Edellisen kerran kun Leafsin piti maltillisesti rakentaa draftin kautta, Burke oikoi mutkat joko omasta tai MLSE:n tahdosta.

Nyt ollaan ensimmäistä kertaa päästy oman seuraamiseni aikana (tai ehkä koskaan?) tilanteeseen, jossa tulevaisuuden joukkueen kärkipelaajat on saatu Leafsin NHL-rinkiin. Ja voinee rehellisesti todeta kyseen olevan todella lahjakkaista pelaajista, ilman että tarvitsee sortua faneille niin tyypilliseen itsepetokseen.

Vaikka menestystä tuskin on tulossa vaan pikemminkin vielä yksi korkea varausvuoro, niin lähtökohtaisesti joka pelissä on mahdollista seurata nuorten pelaajien kehitystä. Vaikka kaikki eivät tule täyttämään heihin asetettuja odotuksia, niin fanin näkökulmasta nykymenon seuraaminen sata kertaa mielekkäämpää hommaa kuin seurata taas yhden keskinkertaisen nipun rimpuilua, jonka suurimmalla todennäköisyydelle tietää päättyvän pettymykseen. Torontossa tuota harrastettu jo tarpeeksi.

Burken mielestä Leafsin ei missään nimessä pitänyt hävitä tahallaan tai rakentaa draftin kautta. Burke kuvitteli että voi korjata joukkueen ongelmat omalla toimintatavallaan. Se vain vanheni käsiin, kun uuden sukupolven GM:t ymmärsivät varausvuorojen ja nuorten pelaajien arvon. Samalla kun tämä entistä nuorempien ja valmiimpien pelaajien esiintulo puskee veteraaneja toista päästä ulos liigasta. Burke olisi ehkä noilla rajattomilla resursseilla saanut jotain aikaan 2000-luvun vaihteessa.

Joukkuehan oli kypsä rebuildia varten heti lockoutin jälkeen ja aika radikaaleja muutoksia olisi pitänyt tehdä. Niitä tehtiinkin katon sanelemana, mutta samalla tehtiin todella radikaali vanhennusleikkaus ja sen tulokset kaikki muistavat. Nyt onneksi ääni on muuttunut ja saatiin vihdoin se kunnon rebuild. Veikkaan että tästä tulee faneille paljon vaikea kausi, koska menestystä ei ole vielä tulossa, vaan todennäköisesti isojakin kasvukipuja.

Onneksi meillä on nyt kuitenkin oikeasti tasokkaita nuoria seurattavaksi. Tässä on intoiltu Matt Finnin kehittymisen perään, odotettu Andreas Johnsonia SHL:sta ja toivottu että Jerry D'Amigon suonenveto olisi ollut miehen todellinen taso. Nyt meillä on kolme liigan top10 lupausta hyökkäyksessä, ellei jopa top5. Rielly on alkanut lunastamaan lupauksia ja Zaitsev vaikuttaa hyvältä hankinnalta. Pitkä tie silti, koska tästä joukkueesta puuttuu se kokemus ja johtajuus lähes kokonaan. Voi kun tällaisen sukupolven olisi saanut limittäin Sundinin uran lopun kanssa. Toisaalta Mats olisi kääntänyt pelejä omilla yksilötaidoillaan ja hankaloittanut tankkaamista, mutta ainahan sitä saa fantasioida.

Toivottavasti nämä fantasiat pikku hiljaa loppuvat ja päästään todellisuudessakin miettimään menestystä. Ei pelkästään haavekuvissa. Toki se ottaa varmaan vielä ainakin pari kautta, mutta ainakin tällä kertaa se tunnelin päästä kajastava valo ei ole juna.
 

Noppa10

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
Michalek - Kadri - Komarov
JVR - Bozak - Marner
Hyman/Martin - Matthews - Nylander
Hyman/Martin - Holland - Brown

Marincin - Rielly
Gardiner - Carrick
Hunwick - Zaitsev

Andersen

Ilmeisesti noin kauden avaukseen. Joidenkin lähteiden mukaan Martin aloittaisi Matthewsin laidalla, mutta itse kyllä mieluusti näkisin siinä Hymanin. Onhan tuo edelleenkin aika synkännäköinen NHL-rosteri, mutta saavatpahan junnut ainakin YV-aikaa. Olettaen siis, ettei olla niin huonoja, ettei Senators joutuisi rikkomaan lainkaan.

Eiköhän tästä ihan mukava kausi tule. Junnuille peliaikaa ja vastuuta, ja tuolla talentilla pitäisi olla jo jonkin verran voittojakin otettavissa. Ottawa, Boston ja Carolina pitäisi olla ihan mahdollisuuksien rajoissa jättää taakse. Eipä se mikään iso pettymys silti olisi, vaikka jumbosija kutsuisi.
 

SaucerPass

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leafs
Avauspelin kuva varmaan aika tyypillinen tälle kaudelle: Leafsin nuoret lupaukset pelasivat suurella itseluottamuksella, mutta 5vs5-pelin hallinnasta huolimatta voittoa ei herunut. Vaikka molemmat joukkueet tekivät paljon virheitä, Leafs oli kuskin paikalla. Jatkoilla sitten hävitty aloitus, ja Karlssonin ollessa jäällä tiesi, että Senators saa vähintään yhden hyvän maalipaikan ennen kuin Leafs saa edes koskea kiekkoon. Leafs ei kiekkoon enää koskenutkaan, ja peli päättyi näyttäävään Karlssonin, Stonen ja Turrisin yhdessä junailemaan maaliin.

Karlssonhan tuon koko 3vs3-jatkoajan kapelimestaroi: yhden kerran tultiin jo alueelle kiekon kanssa, mutta #65 ei pitänyt näkemästään, joten kolmikko haki uuden vauhdin. Matthewshän tuossa meni ansaan. Ei viitsi kuitenkaan liikaa moittia.

Marner oli suurinpiirtein kentän näkyvin pelaaja: kaksi läpiajoa ensimmäisen 10 minuutin aikana ja ainakin viitisen laadukasta paikkaa. Pelasi kuten Gaudreau siinä jo suhteelisen kuuluisassa Ruotsin ja TNA:n välisessä World Cupin pelissä. Käsittämätöntä ettei pistetili avautunut.

Matthews tosiaan 4+0. Ainoa, mitä voi sanoa, on, ettei varmaan pysty pitämään tuota tahtia yllä kuitenkaan.

Seuraavaksi sitten odotetaan, koska tulee se peli, jossa junnuilla ei kulje lainkaan, ja miltä numerot silloin näyttävät. Noita pelejä kun satavarmasti sattuu myös tälle kaudelle useita.
 

J.Shelley#45

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP,Toronto Maple Leafs.
"Hurricane Matthews strikes Ottawa", kuten joku vitsikäs Redditissä sanoi.

Olipahan melkoinen Auston Matthews-show, 4 maalia NHL-debyytissä. Ja ihan ns. "tehtyjä" maaleja, ei mennyt kolmen pompun kautta maalivahdin kaulasuojan kimmottamana. Ensimmäistä ja toista maalia tuli tässä taloudessa tuuletettua suhteellisen kovaäänisesti (anteeksi naapureille!), kolmannen ja neljännen kohdalla kuului enään pientä hihittelyä ja satunnaisia "ää öö" ynähdyksiä. Vaikka tappio hieman korvensi mieltä, niin äkkiä se haihtui kun pysähtyi miettimään minkälainen pelaaja meillä on tässä käsissä vuosiksi eteenpäin. On se kova, muuta ei nyt pysty sanomaan.

Ottelussa muutenkin junnut olivat hienosti esillä, Marner ei kovasta yrityksestä ja useista paikoista huolimatta saanut ensimmäistä tehtyä Leafs-nutussa, mutta sen voi ihan yhtä hyvin tehdä kotiavauksessa. Hieman skeptinen olin Marnerin suhteen vaikka harjoitusmatseissa pelasikin hyvin ja oli näkyvä, lähinnä tuon fysiikan suhteen. Tai siis sen riittämättömyyden. Oli Marner välillä isompien pelaajien jaloissa kulmissa ja vääntötilanteissa, mutta on tuo kyllä herkullinen yhdistelmä taitoa, vauhtia ja yritystä. Toi kiekkoa alueelle todella näyttävästi ja muutenkin kiekko liikkui helvetin hienosti kun Marner oli kentällä. Tästä kaverista tulee todellinen hyökkäyspään dynamo. Ja eikä se ensimmäinen maali kaukana ollut, ranteella kilautti yläputkeen ja muutama hyvä onetimerin paikka oli, mutta näin tällä kertaa. Nylander oli välillä suorastaan liikuttavan hyvä kiekollisena, eikä se kiekotonkaan pelaaminen kentän paskinta ollut. Hieno esityö ensimmäiseen ja neljänteen Austonin maaliin, ensimmäisessä varsinkin piti Sensien Borowieckia pilkkanaan. Hyman myös näkyvässä roolissa, vaikka onkin enemmän rouhija mitä em. herrat. Pariinkin otteesseen alkoi Ottawan kavereilla hirttämään kiinni Hymaniin, enkä yhtään ihmettele. Varmasti todella ärsyttävää kun nobody-tason kaveri tulee kokoajan päälle kuin yleinen syyttäjä, nimiä kumartelematta.

Oli siellä sitten niitä epäonnistujiakin, hieman yllättäen kokeneemmat kaverit oli enemmän tai vähemmän unessa, JVR aloitti ottelun hyvin mutta sitten vaipui harmaaseen massaan Bozakin ja Kadrin seuraksi. Taino, kyllähän Bozak erottui välillä kentällä, mutta lähinnä negatiivisessa mielessä. Erityismaininta myös Marincinille, viime kausi antoi odottaa että tästä saadaan hyvä kolmosparin shutdown-puolustaja jota corsi-fanaatikot rakastavat, mutta tänään oli kyllä semmoinen esitys että jouduin kyseenalaistamaan kaiken edellisellä kaudella näkemäni kyseisestä kaverista. Andersen oli heikko, muutama näyttävä paraatipelastus mahtui iltaan, mutta nopealla muistelulla ainakin 2 maalia oli semmoisia jotka NHL-tason veskarin pitää ottaa jos jatkossakin haluaa pelata. Varmasti kaikki parantavat jatkossa, mutta olihan se hieman huvittavaa että uusi sukupolvi näinkin näkyvästi otti soihdun kannettavakseen, joskin vain yhden ottelun ajaksi.

Seuraavaksi sitten odotetaan, koska tulee se peli, jossa junnuilla ei kulje lainkaan, ja miltä numerot silloin näyttävät. Noita pelejä kun satavarmasti sattuu myös tälle kaudelle useita.

Kaiken tämän onanoinnin keskellä on hyvä muistaa tämä tosiseikka, niitä pelejä jolloin homma näyttää aivan perseeltä tulee varmasti kauden aikana mutta otan ne ilomielin vastaan jos vastapainona saadaan tämän pelin kaltaisia esityksiä. Ruvetaan huutelemaan tasaisuuden perään vasta ensi kaudella, nautitaan nytten tämä kausi näistä väläytyksistä tulevasta!
 

Noppa10

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
Erityismaininta myös Marincinille, viime kausi antoi odottaa että tästä saadaan hyvä kolmosparin shutdown-puolustaja jota corsi-fanaatikot rakastavat, mutta tänään oli kyllä semmoinen esitys että jouduin kyseenalaistamaan kaiken edellisellä kaudella näkemäni kyseisestä kaverista.

Muuten samoilla silmillä katsottu, mutta tästä hiukkasen eri mieltä. Mun silmiin Marincin näytti pelaavan ihan mukiinmenevän pelin, eikä ollut sen pahemmin pulassa Ottawan nopeiden jannujen kanssa kuin muutkaan Leafsin pakit. Kaiken lisäksi Marincin joutui Hunwickin loukkaantumisesta johtuen operoimaan 20 minuutin iltapuhteen, jhon ei ole tottunut. Kyllä mä synninpäästön antaisin Marincille, vaikka pari pykälää miinukselle jäikin.
 
Suosikkijoukkue
Colorado, Toronto, sympatiat Krakenille
Sellanen avaus kaudelle sitten. Matthews 328 maalin vauhdissa, ihme ettei aiheesta ole vielä kirjoitettu iltapäivälehdissä. Säälipistetappio jäi sitten lopuksi saldoksi. Lopputulos vituttaa erityisesti siitä syystä, että Ottawa lienee se ainoa joukkue, joka paperilla on tässä divarissa vähiten Torontoa edellä. Myös Andersen saattaa vielä aiheuttaa turhaa verenpaineen nousua kauden kuluessa, jos meiningistä ei tule varmempaa. Mutta mutta, eipä tässä nyt cuppia vielä odoteltukaan.
 

Footless

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
Olihan tuota peliä hienoa katsoa, Marner ja Matthews todella tekivät vaikutuksen. Kyllähän noita pelejä tällä kaudella mielellään katselee ihan noiden junnujen takia, mutta muutenhan tuo nyt on kohtuu turhauttavaa. Kokenneemmilta pelaajilta ei tullut yhtään apuja, Bozak ja JVR olivat täysin turisteja lähes koko pelin. Samaten Kadrin ketjulta täysin olematon peli, Komarov esim. oli todella näkymätön. Puolustuksessa Rielly ja Zaitsev pelasivat ihan hyvän pelin, mutta varsinkin Marincin oli suurissa vaikeuksissa. Toki joutui pelaamaan toivottua enemmän, kun Hunwick loukkaantui heti alussa. Maaleista kaksi voi laittaa suoraan Andersenin piikkiin, joten siinä mielessä kausi ei alkanut kovin hyvin. Taaskohan on maalivahtiongelma käsissä?

Mutta ainakin peli on viihdyttävää, toivottavasti jatkossakin, vaikka viime yön vastus nyt oli sieltä kevyimmästä päästä.
 

Walkin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pittsburgh Penguins
Matthews on saanut kaiken huomion (ja ansaitusti), mutta tekipä ainakin pariin maaliin erinomaisen esityön Nylander. Jos Toronton pelejä ei ole viime vuosina tullut valittua jostain kumman syystä kovinkaan usein, niin tänä vuonna varmasti tulee katsottua noiden nuorien taiturien takia.
 

Ni$pekt15

Jäsen
Suosikkijoukkue
BOSTON BRUINS
Aika harvoin näkee että pelaaja pääsee niin epäedullisesta asemasta maalille kahden pakin ollessa asemissa kuten Turrisin maalille nousussa. Toki sekin livahti liian heppoisasti Andersenille kuten se ekan suoraan räpylästä lapaan lahja, mutta tuntui olevan puolustus lirissä jokaisen Ottawan hyökkäyksen myötä. Väärä joukkue voitti pelitapatumien perusteella. Todella viihdyttävä ja vauhdikas peli. Itse tykkäsin Hurrikaani Matthewsin haastatelusta kun heti ekaksi otti ite esiin tekemänsä virheen joka johti ottelun ratkaisuun. Muutenkin pelin aikana näytetyistä inserteistä kävi ilmi että kyseessä on viimeisen päälle voittava franchise pelaaja. Toronto taitaa olla samassa tilanteessa jo kuin niin moni muukin porukka että pakeille alkaa olemaan tarve menetystä hakiessa.
 

Bosco

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Pittsburgh
Maple Leafs on julkaissut top-100 listan joukkueessa pelanneista pelaajista organisaation 100 vuotisen historian saatossa: Keon tops 'The One Hundred' greatest Maple Leafs - Article - TSN

Aktiivipelaajista listalta löytyy kolme nimeä: Phil Kessel #48, Dion Phaneuf #88 ja James van Riemsdyk #100. JVR ainoa nykyinen Maple Leaf listalla siten. Ei ihan riittänyt Matthewsin neljän maalin ottelu nostamaan häntä listalle...

Dave Keon rankattu organisaation historian parhaaksi pelaajaksi.
 

depre

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs, FC Barcelona, Helsingin Joker
Maple Leafs on julkaissut top-100 listan joukkueessa pelanneista pelaajista organisaation 100 vuotisen historian saatossa: Keon tops 'The One Hundred' greatest Maple Leafs - Article - TSN

Aktiivipelaajista listalta löytyy kolme nimeä: Phil Kessel #48, Dion Phaneuf #88 ja James van Riemsdyk #100. JVR ainoa nykyinen Maple Leaf listalla siten. Ei ihan riittänyt Matthewsin neljän maalin ottelu nostamaan häntä listalle...

Dave Keon rankattu organisaation historian parhaaksi pelaajaksi.

Katselin lähetystä illemmalla tapahtumasta ja siellä haastateltiin vanhoja legendoja. Suurimmat Maple Leafs legendat ovat kuolleet tai ovat jo veteraaniosastoa. Oli hienoa katsella Johnny Bowerin haastattelua ja muistoja siitä kuinka NHL unelma toteutui kunnolla vasta 35 vuotiaana. Veteraanimaalivahti ei ollut varma muutostaan Torontoon, koska oli päässyt takaisin Clevelandiin(AHL) jossa oli pelannut aiemmin useamman vuoden ja perheineen viihtyi kaupungissa. Bower oli jo unohtanut NHL unelmansa, koska ei ollut yhden Rangersissa pelatun kauden lisäksi päässyt juuri NHL:ssä pelaamaan. Pitkästä urasta AHL:ssa kertoo se, että miehellä on vieläkin AHL:n voittoennätys nimissään ja Michael Leighton vei nollapeliennätyksen muistaakseni vasta viime tai toissa kaudella. Bower teki sopimuksen Maple Leafsin kanssa, kun seura lupasi lähettää hänet Clevelandiin, jos paikka NHL:n puolelta ei aukeaisi. Loppu onkin historiaa ja tuloksena neljä Stanley Cuppia. Lisäksi mies on yksi aktiivisimmista Maple Leafs alumneista ja mies tekee edelleen 92 vuotiaana julkisia esiintymisiä. Bower on listan sijalla seitsemän.

Oikeastaan listasta ei ole kummemmin purnaamista. Toki nuoremman polven fanina en voi rankata kovinkaan montaa pelaajaa sen perusteella, että olisin heidät jäällä nähnyt, mutta silti ihmettelen että Sundin pääsi Börje Salmingin edelle parhaana eurooppalaisena. Toki kummaltakin se suurin kruunu puuttuu ja Sundinin saavutukset ovat lähinnä henkilökohtaisia, tosin ei pidä unohtaa miehen seuran eteen tekemää työtä. Sundin kantoi yli 10 vuotta kivirekeä nimeltä Toronto Maple Leafs selässään, vaikka ajat eivät niitä historian synkimpiä olleetkaan, niin aika monta heikkoa kokoonpanoa sille ajalle mahtuu. Ainoa todellinen ykkössentteri, jonka uraa olen saanut seurata, mutta Salming on mielestäni vielä legendaarisempi hahmo. Ensimmäinen eurooppalainen joka todella taisteli tiensä liigaan ja oli Leafsin johtava puolustaja juuri noina synkkinä vuosina. Iso persoona, paljon pisteitä eikä koskaan tuumaakaan periksi. Itselleni se suurin eurooppalainen Maple Leaf.

Dave Keonin valinta on oman historian tuntemuksen perusteella oikeutettu. Harmittavasti tuo uran loppu Torontossa sotkettiin ja mies päästettiin muualle. Sitä ennen kuitenkin neljä Stanley Cup voittoa, Conn Smythe, Calder Trophy ja pari Lady Byngiä. On käsittämätöntä että miestä pidetään yhtenä oman aikansa parhaista kahden suunnan hyökkääjistä, mutta silti jäähymäärät ovat mitättömät. Pieni, periksiantamaton ja taitava. Mieleen tulee eräs hieman myöhemmin Leafs nutun päälleen pukenut oma sankari, eli Doug Gilmour. Keonilla oli on että taustalla oli sellainen joukkue jonka kanssa pystyi päätyyn asti menemään. Luxus jota ei Gilmourille tai Sundinille suotu ja toki Original Six aikoihin kilpailu oli erilaista.

Auston Matthewsilla on täysi mahdollisuus kiivetä listalla hyvän uran pelaten tuonne top30 ja jos mies pelaa uran, jota ykkösvaraukselta voidaan kohtuudella odottaa, niin sijoitus voi löytyä top20:stä ja jos pystyy lunastamaan lupaukset, niin top10:ssä on tilaa. Listalla on paljon legendaarisia nimiä, mutta kyllähän tämän ikäisellä seuralla voisi olla saavutuksia vielä paljon enemmän. Tuolla on tuo listan top1 sijakin otettavissa, mutta se vaatii niitä isoja voittoja ja isoja pokaaleita. Torontossa tuo listan ykkössija on helpompi saavuttaa kuin muissa Original Six joukkueissa. Bruinsilla on Orr, Red Wingsillä Howe, Montrealilla Beliveau, Richards, Lafleur etc. Chicagolla jo näitä modernejakin sankareita Mikitan ja Bobby Hullin lisäksi. Suurin Ranger on ehkä Brian Leetch, jota on jo hieman vaikeampi verrata Dave Keoniin.

Edellisestä kappaleesta voi päätellä, että tuota Matthewsin debyyttiä on tullut fiilisteltyä ja onhan sitä. Tällä hetkellä otetaan kaikki ilo irti tästä hetkestä, koska vihdoin alkaa tuntua siltä että pieni toivo herää siitä, että näkisi tuon joukkueen playoffeissa ja sellaisella joukkueella jolla on mahdollisuus tehdä suuria tekoja. Tässä vaiheessa on turha alkaa jakelemaan sijoituksia kaikkien aikojen listalle. Valmennuksessa ja toimistolla tiedetään mitä voittaminen vaatii, joten luotto on kova siihen, että kaikki asiat tehdään niin että tuo toivo voisi vielä lähi vuosina realisoitua. Tällä kaudella todennäköisesti nautitaan enemmän valonpilkahduksista kuin suurista voitoista.

Mielenkiinnolla odotan mitä muuta tuolla on luvassa, kun Legends Row sai tosiaan vahvistusta Tim Hortonin, Turk Brodan ja Dave Keonin muodossa. Kunnianumero bannerit on laskettu katosta alas ja niitä on käytetty näytillä pelaajien kotipaikkakunnilla. Pientä spekulaatiota on ollut jopa numeroiden oikeasta jäädyttämisestä, mutta se on todennäköisemmin toimittajien toiveajattelua. Toisaalta kierrossa kunnianumeroista ei ole kuin JVR:n 21, joka kuuluu em. Börje Salmingille. Ainakin todella hienot otteluliput on painettu tätä kautta varten ja ne löytyvät mm. täältä. Tuntuu että Shanahanin aikana näihin asioihin on panostettu paljon enemmän ja laadukkaammin. Historiaa kunnioitetaan tyylillä joka nostaa koko joukkueen arvoa ja arvostusta.
 
Suosikkijoukkue
Jokerit, Detroit Red Wings
Löin tossa pari kk sitte isoista summista vetoa, että Leafs on playoffeissa.

Eikä ole ainut Kanadalainen jengi.

Tulee yllättämään monet Calgaryn, Oilersin ja Teppo Winnipegsin ohella.
 

SaucerPass

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leafs
Päällimäisenä tuosta sadan parhaan Leafs-pelaajan listasta jää mieleen, että vaikka Leafs on (kohta) 100-vuotias ja vaikka Leafs edelleen on Cup-voittojen määrässä mitattuna liigan toiseksi menestyneinen joukkue, niin liigan historian kaikkein kirkkaimmat tähdet ovat vältelleet Leafsiä tehokkaasti sen koko olemassaolon ajan.

*

Ensi yönä kotiavaus ACC:ssä. Ainoa asia, mikä estää Matthews-huumaa karkaamasta käsistä Torontossa, on Blue Jaysin menestys baseballissa.

Bruins on ennakkokaavailuissa kuitenkin astetta tai kahta laadukkaampi nippu kuin Sens. Bergeronin pelaaminen on epäselvää, mutta väliaikainenkin ykkösketku Marchand-Backes-Pastrnak oli Columbusta vastaan sellaisessa vireessä, että Babcock saa miettiä, miten vitjan saa kuriin. Marchand on nykykunnossaan hyvässä lykyssä yksi liigan top-10-hyökkääjistä. En tiedä, kuinka kauan lento voi kestää, mutta tällä hetkellä tuo kääntää pelejä lähes yksin.

Peluutusetu on Babcockilla, joten hän pystyy kontrolloimaan match-upeja. Eiköhän Kandrin vitjaa peluuteta Bruinsin ykköstä vastaan ja Matthewsin vitjaa pyritä suojaamaan.

Yleensä Leafs on syttynyt lauantai-illan HNIC-peleihin. Kun kyse on vielä juhlakauden ensimmäisestä kotipelistä ja suhteellisen monen runkopelaajan kotidebyytistä, latauksen pitäisi olla kohdillaan. Tuskin nähdään vielä sitä peliä, jossa junnuilla ei onnistu mikään. Pitäisin ihmeenä, jos pelissä jäätäisiin alle neljään maaliin.
 

depre

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs, FC Barcelona, Helsingin Joker
Päällimäisenä tuosta sadan parhaan Leafs-pelaajan listasta jää mieleen, että vaikka Leafs on (kohta) 100-vuotias ja vaikka Leafs edelleen on Cup-voittojen määrässä mitattuna liigan toiseksi menestyneinen joukkue, niin liigan historian kaikkein kirkkaimmat tähdet ovat vältelleet Leafsiä tehokkaasti sen koko olemassaolon ajan.

Toronto on jäänyt näiden legendojen kanssa todella pahasti väliin putoajaksi, varsinkin kun ajatellaan että Ontarion alueelta on tullut todella paljon legendoja ja suuri osa näistä legendoista on ollut Maple Leafs faneja. Ennen draft aikakautta Torontolta pääsi mm. Bobby Orr livahtamaan seulan läpi Bostoniin. Orr oli kotoisin juuri alueelta joka oli ns. Toronton aluetta, eli sieltä pelaajien olisi pitänyt päätyä ensisijaisesti Torontoon. Toivotaan että Matthewsista kasvaa Torontolle liigan top5 pelaaja pitkäksi aikaa.

Torontolla on tällä hetkellä menossa 1,5h alkuseremonia, jota ei valitettavasti näe mistään. Maple Leafs jäädyttää kaikki kunnianumerot Barilkon ja Baileyn numeroiden seuraksi, eli tuo bannereiden laskeminen tarkoitti kuin tarkoittikin numeroiden jäädyttämistä. Toronto on jäädyttänyt yhteensä 13 numeroa ja kunnioitettuja pelaajia on 19, eli osalla numeroista kuten nro:lla 1 on pelannut useampia pelaajia(Broda & Bower). JVR ottaa samalla käyttöön numeron 25, kun Salmingin 21 on nyt jäädytetty.

Aiemminkaan noita numeroita ei ole kovin aktiivisesti käytetty, joten siinä mielessä muutos ei ole iso. Toisaalta tykkäsin Toronton systeemistä, mutta osa vanhoista pelaajista oli toivonut samaa systeemiä, kuin muilla joukkueilla on käytössä. Yksi äänekkäimmistä oli Dave Keon, joka sai tahtonsa läpi ja hänen numeronsa jäädytettiin samassa seremoniassa. Hieno viikko legendalle, kun ensin paljastetaan patsas Legends Row:lle, valitaan kautta aikojen parhaaksi seuran paidan päälleen pukeneeksi pelaajaksi ja lopuksi vielä numero jäädytetään.

Peliä odotellaankin jännityksellä. Seremonioita ei valitettavasti nähnyt mistään, mutta peliä varten ollaan valmiudessa.
 

SaucerPass

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leafs
Toisaalta tykkäsin Toronton systeemistä, mutta osa vanhoista pelaajista oli toivonut samaa systeemiä, kuin muilla joukkueilla on käytössä.

Minustakin vanha systeemi oli paitsi hyvä myös erilainen ja erotti Leafsin muista organisaatioista. En ole kovin innoissani, jos Toronto on tulevaisuudessa samassa tilanteessa kuin Montreal, jossa kärjistetysti pelaajat pelaavat vakituisesti ns. jenkkifutisnumeroilla, kun pienet ja perinteiset numerot roikkuvat jo hallin katossa.

Käytännössähän muutos ei suuri ole, kun noita aikaisemmin vain kunnioitettuja numeroita ei hevin saanut. Kai siitä kertoo jo sekin, että ainoastaan van Riemsdyk joutui numeroa vaihtamaan. Jos jonkun pitäisi olla käärmeissään, niin Börje Salmingin, jonka 21 annettiin aikanaan aika kevyin näytöin JvR:lle. Eihän joku Marner olisi voinut edes unelmoida Gilmourin numerosta 93, ennen kuin vyöllä oli suurinpiirtein yli sadan pisteen kausi ja all-star-kenttään valinta.

Edit. Kun tuota nyt miettii, niin melkoisesti viimeaikaisia tapahtumia (jenkki termi lienee "recency bias") on painotettu tuossa numeropolitiikassa. Kyllähän eaimerkiksi Matt Stajan sai aikanaan käyttöönsä juuri Keonin numeron 14 vielä ohuemmilla näytöillä kuin JvR Salmingin numeron 21. Sitten tosiaan Gilmourin 93 ja Clarkin 17 ovat käytännössä olleet pannassa sen jälkeen kun kumpainenkin Leafsin jätti. Jos kuitenkin mittarina käyttää vaikka tuota Leafsin omaa listausta organasaation suurimmista pelaajista, niin sekä Keon että Salming ovat Gilmouria ja Clarkia edellä.

*

Pelillisestihän kotiavaus sujui hyvin. Bruins oli hengetön ja hävisi pelin käytännössä jo ensimmäisessä erässä. Marner sai avausmaalinsa ja oli noista kolmesta hyökkääjälupauksesta taas näkyvin. Samanlaista show'ta ei kyllä nähty kuin Sensiä vastaan.

Melkein nostaisin Zaitsevin vakuuttavimmaksi tulokkaaksi. Mallikasta pelin avausta ja puolustamista, jossa usean vuoden KHL-kokemus näkyi. Erityismaininta myös Kadrin vitjalle (laidoila Michalek ja Komarov), joka vei match-upin Bruinsin ykköstä vastaan. Krejci on sen verran unessa vielä, että pimentämällä Bostonin ykkösen pääsee jo pitkälle. Saa nähdä, muuttuuko homma Bergeronin palattua. Ansersenilta ihan hyvä kotiavaus, johon mahtui kaksi isoakin pelastusta. Silti, aika helpolla tanskalainen pääsi.

Pakkiparit näyttävät menevän aikalailla toisin kuin ennakoin viikko takaperin:

Rielly-Marincin
Gardiner-Carrick
Hunwick-Zaitsev

Pidän siitä, että Rielly siirretty vasemmalle. Kertoo aika paljon Marincin arvosta Babcockin silmissä, että hän pelaa off-sidella.

Jos jossain oli oikeassa ennakossani, niin pelkkä talentin lisääntyminen ei todellakaan tarkoita, että yv automaattisesti parantuisi. Leafsin yv ollut hirvittävän näköistä. Peli saadaa sentään pyörimään, mutta mitään ei kyllä saada aikaan. Leafsillä ei kyllä ole varaa moiseen, kun tällä hetkellä yv lähinnä tappaa 5vs5-pelin rytmin ja vastustaja saa taposta momentumia.
 
Viimeksi muokattu:

Footless

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
Edit. Kun tuota nyt miettii, niin melkoisesti viimeaikaisia tapahtumia (jenkki termi lienee "recency bias") on painotettu tuossa numeropolitiikassa. Kyllähän eaimerkiksi Matt Stajan sai aikanaan käyttöönsä juuri Keonin numeron 14 vielä ohuemmilla näytöillä kuin JvR Salmingin numeron 21. Sitten tosiaan Gilmourin 93 ja Clarkin 17 ovat käytännössä olleet pannassa sen jälkeen kun kumpainenkin Leafsin jätti. Jos kuitenkin mittarina käyttää vaikka tuota Leafsin omaa listausta organasaation suurimmista pelaajista, niin sekä Keon että Salming ovat Gilmouria ja Clarkia edellä.
Tuohan johtuu ihan siitä, että Keonin numero ei ollut honoured kuten noiden muiden. Ja se taas juontaa juurensa Keonin ja Ballardin kiistaan vuosien taakse, Keon olisi halunnut numeronsa jäädytettäväksi ja Ballard ei siihen suostunut. Keonin ja organisaation välit olivat todella huonot käytännössä viime päiviin asti. Keon sai nyt numeronsa jäihin ja siitä saa kiittää Shanahania.

Hieno peli viime yönä ja ansaittu voitto. Tosiaan Kadrin ketjulta todella hyvää peliä, veivät vaikea matchupin ja tekivät yhden maalin Michalekin toimesta. Kadri tuntui taas olevan parhaimmillaan kun pelasi vähän fyysisemmin ja tiputti hanskatkin Backesin kanssa. Marnerilta todella nätti ja näppärä avausmaali liigaan, toivottavasti noita nähdään paljon lisää. Andersenilta todella hyvä peli, toivottavasti tuo on se taso jatkossa.

Marlies avasi myös kautensa voitolla Uticaa vastaan, siellä Andreas Johnson teki kaksi maalia. Ilmeisen hyvin siis alkanut sopeutuminen pieneen kaukaloon ja pohjois-amerikkalaiseen kiekkoon.
 
Suosikkijoukkue
Jukurit, TML
Itsekin Torontossa useita kertoja hallilla käyneenä ihmettelen tuon sadan listan osalta ehkä eniten Gilmourin sijoitusta. Kaverilla on seuraennätyksiä, mm. paras pistemies kautta aikojen ja oli erittäin suosittu pelaaja, suorastaan jumala Clarkin ohella. Tänä päivänäkin Gilmour hallilla on jotain spesiaalia. Kuka tai ketkä tuon listan laativat?
 

ipaz

Jäsen
Käytännössähän muutos ei suuri ole, kun noita aikaisemmin vain kunnioitettuja numeroita ei hevin saanut. Kai siitä kertoo jo sekin, että ainoastaan van Riemsdyk joutui numeroa vaihtamaan. Jos jonkun pitäisi olla käärmeissään, niin Börje Salmingin, jonka 21 annettiin aikanaan aika kevyin näytöin JvR:lle.

#21 on ollut todella paljon käytössä sen jälkeen kun Salming lähti Leafsista keväällä 1989 lopettamaan uransa Detroitiin. Tämän jälkeen 12 pelaajaa on pukenut paidan 21 kuten mm. Mark Osborne, Kirk Muller, Robert Reichel, Jamal Mayers ja JVR. Torontossa ei siis ole mietitty pätkääkään #21 jäädyttämistä ennen kuin Shanahan tuli puikkoihin miettimään asiat uudelta kantilta.

Minustakin vanha systeemi oli paitsi hyvä myös erilainen ja erotti Leafsin muista organisaatioista. En ole kovin innoissani, jos Toronto on tulevaisuudessa samassa tilanteessa kuin Montreal, jossa kärjistetysti pelaajat pelaavat vakituisesti ns. jenkkifutisnumeroilla, kun pienet ja perinteiset numerot roikkuvat jo hallin katossa.

Minusta Shanahan perusteli aika hyvin tuon että miksi numerot jäädytettiin nyt:
"I like the story of players handing numbers down to another player, but the reality is that it just wasn't happening and I don't think it was going to happen. Nowadays, when players come into the League, when they have a number and it's established, they don't want to change it. It was a thought process I had when [general manager] Lou [Lamoriello] came aboard. I asked him what his feelings were and he agreed (about retiring the honored numbers). We put it off a year. We thought we'd wait until this year, when it was the right time to do it."

Dave Keon'in rooli tässä jäädyttämistilaisuudessa oli kieltämättä suuri. Hän oli joskus kauan sitten puhunut joukkueen aiemmalle presidentille Ken Drydelille, että mitä jos esim. Canadiens ei olisikaan jäädyttänyt Maurice Richardin paitaa 9, vaan se olisi "vaan" honored - kuten Leafs teki legendoilleen. Dryden ei osannut vastata että miksi Leafs toimi eri tavalla. Nyt sitten Shanahan korjasi "vääryyden" ja Leafsin legendojen numeroita ei käytetä enää koskaan.

1034 peliä Leafs-paidassa 1960-70-luvulla pelannut Ron Ellis ei kuitenkaan saanut kunniaa. Mies pelasi urallaan kolmella eri numerolla ja oli muutenkin melko tasapaksu laituri, niin johtoryhmä varmaan katsoi että ei täytä kriteereitä kun ei ole valittu edes HHOF:een.

Leafs on jäädyttänyt nyt 13 eri numeroa, Canadiens 15, Boston 10, Detroit ja NY Rangers seitsemän sekä Chicago kuusi. Uudemmista organisaatioista Buffalo ja Edmonton on jäädyttänyt seitsemän ja Islanders sekä St.Louis kuusi.
 
Viimeksi muokattu:

ipaz

Jäsen
Itsekin Torontossa useita kertoja hallilla käyneenä ihmettelen tuon sadan listan osalta ehkä eniten Gilmourin sijoitusta. Kaverilla on seuraennätyksiä, mm. paras pistemies kautta aikojen ja oli erittäin suosittu pelaaja, suorastaan jumala Clarkin ohella. Tänä päivänäkin Gilmour hallilla on jotain spesiaalia. Kuka tai ketkä tuon listan laativat?

Hetkinen. Gilmour pelasi Torontossa vain reilut viisi vuotta, eikä todellakaan ole Leafsin kautta aikojen paras pistemies. Ei edes 10 parhaan joukossa. Kärki on Sundin, Sittler ja Keon. Se että Gilmourin numero jäädytettiin kertoo enemmänkin siitä että hän oli todellinen kulttipelaaja. Ontarion oma poika joka johti joukkuetta 90-luvun alun menestyksen aikoihin ja joka on edelleen järjettömän suosittu Clarkin ohella. Kaksi kapteenia.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös