Hakusessa läppäri, jolla käsitellä valokuvia. Oikeastaan mitään muuta tarkoitusta sillä ei olisi. Budjetti n. 500 euroa.
Suosituksia?
Riippuu hiukan mitä softaa käytät käsittelyyn. Eri softat käyttävät koneen resursseja hiukan eri tavalla ja toiset taas eivät osaa ottaa kaikkia resursseja käyttöön. Nyrkkisääntönä moniydin prosessori, niin monta ydintä kuin mahdollista ja nopein mihin varaa (vähintään 4 ydintä - tuo Tinken linkkaama i7 neliydin on "riittävä")Hakusessa läppäri, jolla käsitellä valokuvia. Oikeastaan mitään muuta tarkoitusta sillä ei olisi. Budjetti n. 500 euroa.
Suosituksia?
Asiakoneita @Tinke-80 tossa suositteli, toki toi i7 on 4. sukupolven prossu eli vois vertailla miten esim. 8. sukupolven i5 tai AMDn Ryzenit menee vastakkain?
Jos rintarinnan niin uuden minä ite ostaisin esim.
LENOVO S145-15IWL TIETOKONE 15,6", 4GB, 256SSD, I5 - Veikon Kone verkkokauppa
ja tähän 4 Gb muisti lisää.
Linkki vie Veikonkoneen sivulle.
Tuota. Olen ilmeisesti semi pro myös kuvien käsittelyssä? Raakaa tehoa on helppo vertailla mutta se miten eri kuvankäsittelyohjelmat käyttävät prosessorin tehoja, RAMia yms vaihtelevat melkoisesti mutta se fakta ei että kuvankäsittelyssä ytimien määrä ja niiden nopeus on suurin yksittäinen tekijä kuvankäsittelyssä - neliytiminen on riittävä, normaaliin käyttöön, se että että onko prossa hiukan nopeampi, ei enää tee mitään huomattavaa eroa nopeuteen normikäyttäjälle. Photoshop vaatii enemmän RAMia sulavaan toimintaan kuin esim Affinity Photo. Affinity osaa myös hyödyntää/käyttää tehokkaammin moniytimisiä prossuja verrattuna Photoshopiin. Ytimien määrän ja nopeuden tarpeen huomaa jos tekee vähääkään raskaampaa käsittelyä, esim RAW-kuvaan jotain nauhoitettua makroa.Ja @SamSpade tekee johtopäätökset ihan itte mutta hyvä jos sait jotain osviittaa koneen hankintaan täältä.
@Tinke-80 on näissä asioissa pro ja aktiivinen täällä, ite koen olevani semipro enkä hirveesti tällä alueella vaikuta mutta
ihan ite teetpäätökset.
Tossa on kaksi hyvää konetta tuohon 500e hintaluokkaan.
@SamSpade Mitä sanot eri paneeleista ja niiden sopivuudesta kuvankäsittelyyn? Esimerkkinä vaikka nyt nuo IPS ja TN paneelit jos laittaa vastakkain?
Karkeasti jos voi välttää käyttämästä TN paneelia niin tekisin niin. IPS antaa paremman väritoiston ja niiden erottelukyvyn. Katselukulmilla ei ole oikeastaan merkitystä tässä (kuten niillä on esim TV-käytössä). Se miten monitori pystyy toistamaan sRGBn ja Adobe RGBn spektrumin (ilmoittavat Full RGB mutta hyvät toistavat ehkä 98-99%), on myös tärkeää (siis hifistellessä - kotikäytössä ei niin tärkeää)@SamSpade Mitä sanot eri paneeleista ja niiden sopivuudesta kuvankäsittelyyn? Esimerkkinä vaikka nyt nuo IPS ja TN paneelit jos laittaa vastakkain?
Tuota. Olen ilmeisesti semi pro myös kuvien käsittelyssä? Raakaa tehoa on helppo vertailla mutta se miten eri kuvankäsittelyohjelmat käyttävät prosessorin tehoja, RAMia yms vaihtelevat melkoisesti mutta se fakta ei että kuvankäsittelyssä ytimien määrä ja niiden nopeus on suurin yksittäinen tekijä kuvankäsittelyssä - neliytiminen on riittävä, normaaliin käyttöön, se että että onko prossa hiukan nopeampi, ei enää tee mitään huomattavaa eroa nopeuteen normikäyttäjälle. Photoshop vaatii enemmän RAMia sulavaan toimintaan kuin esim Affinity Photo. Affinity osaa myös hyödyntää/käyttää tehokkaammin moniytimisiä prossuja verrattuna Photoshopiin. Ytimien määrän ja nopeuden tarpeen huomaa jos tekee vähääkään raskaampaa käsittelyä, esim RAW-kuvaan jotain nauhoitettua makroa.
Ja totta kai, kone on osiensa kokonaisuus joten tietysti näytönohjain vaikuttaa, samoin RAM, GPU, kiintolevy, sen controlleri mutta, niiden merkitys on vähäisempi kuin nopean prosessorin - joo ja totta kai pullonkauloja on mahdollista tulla. Koneita rakentanut, ohjelmoinut ja käsitellyt kuvia vuodesta 1991 ja kuvia on mennyt erilaisten softien läpi noin 10000 kuvan vuositahdilla viimeiset 15 vuotta. Olen ehkä "Harrastelija" mielestäsi koneiden kanssa mutta aivan tasan varmasti tiedän mitä kuvankäsittelyssä vaaditaan.
Edit: Olen ollut mm Affinityssa betatestaajana ja nähnyt satojen koneiden benchmarkit ym.
Suorituskykyyn Affinityä käytettäessä vaikuttaa eniten seuraavassa järjestyksessä:
1. Ytimien määrä
2. Niiden nopeus GHz
3. Niiden arkkitehtuuri, i5, i7 jne.
Sori. Temperamentti joskus duunissa käy ylikierroksilla.Nöyrin anteeksipyyntöni @SamSpade , tägäsin vahingossa sinut oikean kysyjän sijasta.
Ja siis tuohon 500e budjettiin koitin jotain ehdottaa...
@neks0n
Liity myös FB:ssä PC-raudan keskusteluryhmään. Siellä on avuliasta porukkaa, jotka voi katsoa sulle sopivat komponentit esim. Jimmsiltä ja niihin saa vasta-alkaja kasauspalvelunkin.
Valmiit pakettikoneet toki sulle hyvä ratkaisu, kuten @Tinke-80 ehdottaa, mutta niissä on aina ne kasaajan ja myyjän katteet siinä, että usein on karsittu jostain komponentista (prossu, näyttis, muistin määrä), joka vie tehoja ales siitä mitä ne ideaalissa tapauskessa itse koottuna olisivat. Esim. on tehokas prossu, mutta siihen liian heikko näyttis jne.
Kannattaa myös muistaa, että pelikoneessa näytön resoluutio ja virkistystaajuus määrittää pelin ohella sen, miten tehokkaan koneen tarvitset. Eli onko 60 vai 144hz näyttö, 1080p, 1440p vaiko 4k jne.
@magnum37 Tuo iotechin osio on siis paikka missä ihmiset voivat kysyä apua komponenttivalinnoissa, ei liity mitenkään pakettikoneisiin. Myös tuo sinun ehdottama fb-ryhmä PC-raudan keskusteluryhmä on hyvä paikka kysyä neuvoa.
Mitään muuta en osaa sanoa kuin sen, että kunhan siinä on tarpeeksi kokoa, siis tuumia. "Pienen präntin" ja lukujen tihrustaminen joltain läppärin kokoiselta ruudulta toimistotyössä on aika tuskaista. Itselläni ruudulla seikkailee lähinnä waveformit ja plugarit, mutta myyntiosasto, liikkuvaisia kun ovat, työskentelevät läppäreillä ja aika ajoin valittavat niistä. Paljon asiaa pienellä ruudulla, lukuja ja muita. En sitten tiedä mikseivät ole vaatineet isompaa extra-näyttöä. Kaksin aina kaunihimpi, myös näyttöjen suhteen, eli kun sille toiselle voi heittää tavaraa, tai pitää siinä vaikka s-postin näkyvissä ja toinen näyttö on varsinainen työskentelytila. Noh, jos näytön ostaa, niin onhan niissä sitä kokoa jo valmiiksi. Ehkä keskityin tuossa turhaan läppäriin, koska sen jo itsekin myönsit, että nyhjäämist on.Eli lyhyesti, mitä kannattaa huomioida fiksun kotikonttorin näytön osalta, jos nyt mitään erityistä huomioitavaa on?
Ei varsinaisesti tietokoneasia, mutta uskon täältä apua löytyvän. Poika pelailee päivittäin (tietysti, kun on teini), mutta kuitenkin aika järkevästi pleikkanelosella Fifaa jne. Nyt olis tarve ostaa järkevän hintainen (250 - 400) pelinäyttö. Mulla ei ole hajuakaan taajuuksista ja vasteista niin osaisiko joku neuvoa mikä olisi hyvä, ettei mitään paskaa tule ostettua.
-h-
Kiitos tästä!Ostat jonku perustelkkarin tai tietskamonitorin. PS4 on rajoitettu 60Hz ja suurin osa peleistä taitaa olla rajoitettu 30hz eikä täten mitään järkeä ostaa erikoisempaa gaming monitoria.
Jos PS4 pro, voisi 4k telkkari olla ok, mutta perus ps4 riittää fullHD tällä. Toki 4k telkku voi mennä budusta yli eli joku ihan perus 60 Hz monitori fullHD tarkkuudella. IPS paneeli on väreiltään varmaan paras esim Fifalle ja änärille, mutta jos jotain pimeää peliä meinaa pelata tulee tausta glow (valovuoto) olemaan aivan kauhea.