Joo, tämä OT ei ehkä kuulu tähän ryhmään, mutta tässä nyt näkyy sellainen panos/tuotto käsitys tieteestä ja tutkimuksesta...
Siirretään keskustelu oikeaan paikkaan.
Mehän ei voida tietää mikä perustutkimusta tai aihetutkimus johtaa uusiin käytännön innovaatioihin. JA siksi se tieteen vapaus on se tärkeä arvo länsimaissa. Juuri se on johtanut innovaatiokehitykseen yhdessä markkinatalouden kanssa vs. keskusjohtoiset tai uskonnolliset hallinnot.
Ymmärrän tieteen vapauden ja serendipisyyden merkityksen. Tässä viestissäsi on kuitenkin juuri se sama ongelma kuin niissä lukuisissa muissa samalla tavalla kyseenalaisia tutkimusaloja puolustaessa. Kovasti suureellisia väitteitä mutta vähän todisteita. Kuulisin mielelläni samanlaisia esimerkkejä kuin tuo mainitsemani Riemannin geometria -> Yleinen suhteellisuusteoria -> GPS.
Jos nyt ei vuosikymmeniä olisi ollut tylsän ja turhan fonetiikan tutkijoita, niitä jotka ihmetellee miten se ääni siä suussa muodostuu, meillä ei kehitettäsi AI sovelluksia jotka ymmärtää puhuttua kieltä.
Tämä oli hyvä heitto eikä minulla ole mitään fonetiikkaa vastaan. Siinähän on ihan hyvä tieteenala sikäli että asiasta on vaikea tehdä kovin poliittista ja siinä voidaan aidosti saavuttaa tuloksia jotka voidaan altistaa falsifioinnille. Ei siis juuri mitään yhteistä mainitsemani sukupuolentutkimuksen kanssa.
Mutta varmaan sinäkään et meinaa että nimenomaan "pehmeää" tiedettä tarvittiin kun luonnontiede ei jotenkin olisi kyennyt ikänä vastaamaan tuollaisiin fysiikan ja biologian yhdistäviin kysymyksiin, vai kuinka? Kolmea fonetiikan päähaaraa kuvataan Wikipediassa seuraavasti. Phonetics - Wikipedia
"Acoustic phonetics deals with the acoustic properties of speech sounds. The sensation of sound is caused by pressure fluctuations which cause the eardrum to move. The ear transforms this movement into neural signals that the brain registers as sound. Acoustic waveforms are records that measure these pressure fluctuations.[112]"
"Articulatory phonetics deals with the ways in which speech sounds are made."
"Auditory phonetics studies how humans perceive speech sounds. Due to the anatomical features of the auditory system distorting the speech signal, humans do not experience speech sounds as perfect acoustic records. For example, the auditory impressions of volume, measured in decibels (dB), does not linearly match the difference in sound pressure. "
Ei nyt vaikuta ihan niin "pehmeältä" kuin nuo pseudotieteeksi syytetyt ja osaltaan vahvistaa pointtiani että sukupuolentutkimuksen ym. puolustamiseksi mennään aina kovempien tieteiden selän taakse.
Tai jos otetaan tuo sukupuolentutkimus.. sehän on Jo johtanut yhteiskunnallisiin muuoksiin mm ajattelussa...
Niin on johtanut Twitter ja rock-musiikkikin. Nyt oli puhe tieteestä ja tieteellisistä saavutuksista sekä niiden käytännönsovelluksista. Kaikenlainen pohdiskelu ja kannanottaminen voi olla vaikuttavaa ja usein hyödyllistäkin mutta ei se siitä tiedettä tee.
..., ja vaateessa vaikkapa vanheimpainvapaan tasaisemmasta jaosta.
Nyt kaivataan hieman enemmän kättäpidempää syy-seuraussuhteen tueksi.
Ei se ajatus ole tyhjästä syntynyt, vaan on ollut sukupuoleen liittyvää tutkimusta ja mietintää, josta ajatukset ovat saaneet pohjaa. Ja omalta alalta voin sanoa, että sukupuolentutkimuksella on suoria kaikuja tänne insinööripuolelle mm käyttöliittymäsuunnitteluun, kas kun miehet ja naiset ajattelevat hieman erilailla asioista, ja jos haluat naiskäyttäjiä, sun on tutustuttava heidän käyttäytymismalleihin… toki voit vedellä mutulla, mutta sukupuolentutkimuksen naispainotus on tässä ollut hyödyksi.
Luuletko että miesten ja naisten tai muullakin jakoperusteella määriteltyjen ryhmien keskimääräiset erot ajattelussa on keksitty sukupuolentutkimuksen ansiosta? Tuskin. Mitä uutta nimenomaan sukupuolentutkimus on tällaisista asioista saanut selville ja millaisin menetelmin?
Edelleen näyttää minulle selvältä, että kun puhutaan kovemmista tieteistä, on ilmiselvää miten tieto on kumuloitunut ja miten sitä on hyödynnetty milloin missäkin. Esimerkkejä on lukemattomia. Miksi näiden pehmeämpien tieteiden kohdalla löytyy aina vain löyhiä assosiaatioita ja tunnekuohua jonkin asian tärkeydestä? Se muistuttaa enemmän keskustelua taiteesta, jonka itseisarvosta ja tärkeydestä yhtälailla kohkataan. Kenties aiheesta, mutta tiedettä sekään ei ole.
Sinulle tosin suuret propsit että ainoana keskusteluun reagoijista lähdit oikeasti etsimään esimerkkejä ja perustelemaan asiaa antamastani lähtökohdasta.