Olen jonkin verran huolissani siitä, miten käy tiedonhakuun liittyvälle taidolle tekoälyaikakaudella. Edes Google-aikakaudella ihmisten tiedonhakutaidot eivät olleet täysin ihanteellisella tasolla, koska porukalta on puuttunut lähdekriittisyys. Tämä katve on satanut MV-lehtien ja muiden hörhölähteiden laariin.
Käyttämissäni Facebook-yhteisöissä törmää lähes päivittäin tilanteisiin, missä ihmiset ovat ulkoistaneet tiedonhaun tai muita vastaavia asioita tekoälyn huomaan. Nämä ihmiset tuskin edes lukevat tekoälyn tuottamaa "vastausta", mutta jostain syystä heillä on hirveän suuri kiire kuitenkin kommentoida asioihin mitä tekoäly suosittelee tekemään.
Otetaan hyvä esimerkki siitä, miten sinällään yksinkertaiseen (ei tulkinnanvaraa) kysymykseen ChatGPT vastaa aivan puuta heinää. Kysyin ChatGPT:ltä, että ketkä tekivät JYPin maalit ratkaisevassa finaalissa keväällä 2009. Maalintekijät eivät ole mikään vastauksia värittävä mielipidekysymys ja toisaalta tämäkin tieto on suht helposti etsittävissä internetistä, joten miten tekoäly tässä suorituu? Tässä ChatGPT:n vastaus:
JYP voitti ensimmäisen Suomen mestaruutensa kauden 2008–2009 päätteeksi. Ratkaiseva finaali pelattiin 25. huhtikuuta 2009, kun JYP voitti Kärpät neljännessä finaaliottelussa lukemin
4–2 ja vei mestaruuden suoraan otteluvoitoin 4–0.
JYPin maalintekijät ratkaisevassa finaalissa olivat:
- Eric Perrin
- Jarkko Immonen
- Juha-Pekka Hytönen
- Antti Virtanen
Näiden pelaajien maalit sinetöivät JYPin historiallisen mestaruuden.
Vastaus on lyhyt ja näyttää ensisilmäyksellä vakuuttavalta, mutta todellisuus on toinen. Lyhyeksi vastaukseksi sinne on mahtunut monta virhettä, joista yksi on vielä luokkaa kardinaalivirhe. Ensinnäkin finaali oli 14.4.2009, joten jo päivämäärä oli tekoälyllä pielessä. Oikea lopputulos oli 2-5, joten siellä oli JYPillä yksi maali liian vähän ja lukemat vierasmatsin johdosta "väärin päin".
JYPin maaleista vastasivat järjestyksessä Antti Virtanen, Ossi Louhivaara, Louhivaara toistamiseen, Jari Jääskeläinen ja JP Hytönen. Immonen pelasi, mutta keskittyi vain syöttelemään maaleja. Eric Perrin ei ollut tuossa vaiheessa edes pelannut vuosiin JYPissä, joten tässä tekoäly on oikaissut huolella.
Ihmettelen suuresti sitä, miten jotkut ihmiset ovat korvanneet tekoälyllä perinteisen googlaamisen. Vastauksia saa joo helpommin, mutta tekeekö niillä yhtään mitään, jos ne eivät ole totta? Joskus Facebook-yhteisöissä on tullut huomautettua että tekoälyvastauksesi on puutaheinää, mutta tähän on yleensä vastattu jotain "mutta se on ainakin oikeansuuntaista". Riittääkö se? Mielestäni ei pitäisi riittää, että on "sinne päin".
Kaikista räikeimpiä näkemiäni tekoälymokia on erilaisten sopimuspohjien ulkoistaminen tekoälylle. Yksi kaveri kehuskeli sillä, miten helposti ChatGPT tekee valmiin vuokrasopimuspohjan. No varmasti tekee ketterästi, mutta en uskaltaisi kuuna päivänä käyttää tekoälyn tekemiä sopimuspohjia. Sitä kun ei tiedä koskaan, että minkä maan lakien ja asetuksien pohjalta tekoäly sen vuokrasopparipohjan suunnittelee.
Siirrän tämän viestin Laadukasta asiakapalvelua -ketjusta tänne, ja tägään samalla
@sambersson
Kuten tässä keississä on huomattu, googlaaminenkin vaatii hereillä oloa, mutta tekoäly on "hakukoneena" jopa huonompi. Tekoäly ei kuitenkaan suoraan vain hae tietoa internetistä vaan tekee ennustuksia löytämänsä datan perusteella, jolloin "valehtelee" (=hallusinoi) tulkintansa. Sinänsä huono juttu nykymaailman kannalta, että tekoälyn saa tukemaan omia tarkoitusperiäsi jopa melko helposti, on lähdedata sitten mitä tahansa.
Kyllä, tästä 100 % samaa mieltä.