Minua ärsyttää poleemisuuteesi ja pinnallisuutesi ja jatkuva halusi ottaa halpoja päivänpoliittisia irtopinnoja. Tässä suhteessa olet valitettavasti jonkinlainen Daespoo Lite. Mitä Pikettyyn ja hänen ympärillään käytyyn keskusteluun tulee niin epäilen, että et tunne sitä edes vähän alusta, etkä edes ole ideologina kiinnostunut siitä.
Lupasin eilen palata aiheeseen, kun en ole pienen puhelimen varassa. Itseäni kummeksuttaa, miksi sinulla on jatkuva tarve leikkiä jotain taloustieteen merkittävää tutkijaa, kun tyydyt tuottamaan palstalle lähes pelkästään erilaista vasemmistolaista talouspolitiikkaa tukevaa tekstiä? Kenties heikko itsetuntosi laittaa sinut portinvartijaksi jääkiekkopalstalle, kun et pysty pätemään tieteellisillä foorumeilla?
Sanoisin, että jos yli 20 vuotta yrittäjänä ja pörssiyhtiön Pohjoismaiden varatoimitusjohtajana ja muutamassa suuryritysten portfoliopohjaisen pääomaoptimoinnin mallien rakentajana sekä muutamassa portfoliojohtamiseen ja - hallintaan keskittyvässä WSOY:n julkaisemassa kirjassa toisena kirjoittajana olleena ei anna pätevyyttä kirjoittaa julkisesti saatavilla olevasta, osin taloustieteeseen liittyävästä Pikettyn kirjasta jääkiekkopalstalla, rima on sitten aika korkealla.
Miksi kirja ylipäätään olisi julkaistu, jos sitä ei saisi julkisuudessa käsitellä tutkijakammioiden ulkopuolella?
Voisit osaltasi laittaa vastauksena, mitkä ovat sinun taloustieteen opintosi, artikkelisi ja kirjasi. Ensimmäisen vähän tarkemmin, muista riittää määrä. Olisi helpompi hahmottaa kompetenssiasi tässä asiassa.
Minusta itse asiassa tuntuu, että sekä sinä että Cobol olette hakeneet haluamanne ideologisen vastauksen Pikettyyn - joita jo kosolti tuli saman tien teoksen julkaisuhetkellä. Nykyaikana pystymme tilaamaan haluamamme poliittisesti värittyneen faktan nopealla google-haulla..
Kyllä menee taas syvälle. No, Pikettyyn silti seuraavaksi. Luin 15 vuotiaana Pääoman (Karl Marx). Sen jälkeen olen lukenut sen uudelleen. Kun Piketty julkaisi kirjansa Capital in the Twenty-First Century eli Pääoma 2000-luvulla, pitihän se hankkia. Kirjan analyysiosa kapitalismin ongelmista on osin sama kuin Marxilla, mutta kuten aina, vassarit olivat Pikettyn kirjaan liittyvissä artikkeleissa väärässä. Piketty ei ole marxilainen, vaan pelkkä sosialidemokraatti. Piketty ei halua kaataa kapitalismia, koska ei näe siinä Marxin tapaan sovittamatonta ristiriitaa pääoman, tuotannon ja työn välillä. Pikettyn analyysiosaan ei juuri ole huomauttamista kuin siltä osin, että Piketty ei 100 % ymmärrä kapitalismissa pääomien kertymisen logiikkaa. Kun hän tarkastelee rikkainta 10 ja 1 prosenttia, keskeistä olisi huomata, että 20-30 vuoden aikana sieltä putoaa ja sinne nousee ihmisiä juuri siksi, että pääomilla on mm. riittävän vapaa liikkuvuus ja riittävän pieni verotus. Juuri tämä tekee kapitalismista elinvoimaisen.
Piketty on oikeassa tai pääosin oikeassa (vaihtelee maittain) tulo- ja varallisuuserojen kasvusta. Tämä lisää eriarvoistumista. Mutta tämä ei välttämättä ole huono asia! Seison myös pääosin sen takana, että laajempi tieto ja koulutus ovat periaatteessa hyvästä. Konkreettinen tilanne vaihtelee maittain, eikä sekään ole hyvä tilanne, että kun haetaan osaavaa projektipäällikköä Nokialle, hakijoina on mm. 47 tehtävään ylikoulutettua tohtoria.
Pikettyn teoksen keskeinen heikkous on hänen vasemmistolainen ratkaisunsa. Se on kuin suoraan esimerkiksi Vasemmistoliiton ohjelmista. Tämä osuus ei olekaan Pikettylla faktaa tai täysin tutkimuspohjaista. Kyse on hänen mielipiteestään. Kun Piketty ehdottaa yhtenä ratkaisuna verotusta, joka leikkaisi pääomien tuoton alle talouskasvun tuoton, li anderssonit saavat orgasmin. Yhteistä li anderssoneille ja pikettyille on se, että he eivät ymmärrä, miten voitaisiin käyttää porkkanaa. Yritysten ja rikkaiden kannalta lisäverotus olisi vaikkapa Suomessa täysin epäterve tapa kilpailukyvyn kannalta.
Harmi, että Piketty pilaa muuten asiallisen teoksen tällaisilla lapsuksilla.