Ei kauheasti yllätä, jotenkin noin sen olen päätellyt aina itsekin ilman mitään tutkimusta. Silloin se oli tietysti mutua, mutta hyvä, että tutkimus tukee. Jumalauta, meilläkin monet naiset puhuu välillä naisten eurosta 80 senttinä, vaikka ollaan julkisella ja kaikki saa ihan samaa listapalkkaa. Tilastoissa meilläkin pieni ero näkyy, luultavasti juuri miesten pidempien työurien vuoksi, joista taas seuraa keskimäärin paremmat ikälisät. Tietysti sen voi nähdä tasa- arvokysymyksenä, että naiset pitää enemmän vanhempainvapaita ja joutuvat vähintään synnyttämässä itse käydä, mutta hyvin vapaasti noita vapaita saa nykyään valita, ja se on usein ihan perheen yhteinen tahto, että nainen jää. Paha siihen on lainsäädännöllä puuttua.
Asia on juurikin näin, vaikkakin nykyinen vanhempainvapaajärjestelmä on kaiketi melko vanhanaikainen ja sen uudistamista kai kannattavat lähes kaikki poliitikoista tutkijoihin. Vanhemmilla pitäisi olla täysi ja tasapuolinen mahdollisuus keskenään päättää, minkä verran kumpikin on kotona. On kuitenkin melko varmaa, että tästä tulevasta järjestelmän uudistuksesta huolimatta naiset ovat jatkossakin keskimäärin selvästi enemmän kotona.
Sinänsä tuon "naisen euro" -myytin sinnikkyys on helppo ymmärtää, kun vähintään kerran vuodessa kaikki Suomen mediat uutisoivat siihen viittaavilla otsikoilla. Usein laadukkaammissa julkaisuissa siellä itse tekstin seassa saattaa olla tutkija kertomassa, että pelkästään keskiarvojen tuijottaminen ei kerro mitään, ja että asia on todellisuudessa paljon monimutkaisempi, mutta suuri osa ihmisistä lukee vain sen otsikon: "Naisen euro tänäkin vuonna 83 senttiä". Sitten asiaa oikeasti tutkineet, esimerkiksi VATT:n tutkijat, saattavat kirjoittaa näitä väärin tulkittuja tilastoja korjailevia blogikirjoituksia, mutta eipä niitäkään kovin moni lue.
Ihmiset kysyvät vääriä kysymyksiä koskien palkkaeroja. Oikeita kysymyksiä olisivat esimerkiksi: Miksi naisilla on keskimäärin vähemmän työkokemusta? Miksi naiset tekevät keskimäärin vähemmän ylitöitä? Miksi naiset hakeutuvat keskimäärin useammin julkiselle sektorille? Miksi aivan ylivoimaisesti suurin osa työntekijöistä aloilla, joilla maksetaan vaarallisen työn lisää, on miehiä? Jne.
Näihin ja vastaaviin kysymyksiin kun saisi selvitettyä vastaukset, saisi lopulta varmaan selvitettyä myös, missä on vielä jäljellä aitoa palkkaeroihin johtavaa epätasa-arvoa, ja mikä osa noista palkkaerojen syistä on sitä paljon puhuttua "omaa valintaa" tai muuten perustellusti luonnollisista keskimääräisistä eroista johtuvaa.