Mainos

Tasa-arvo ja poliittinen korrektius

  • 1 101 674
  • 9 255

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
En ehkä koe noin voimakkaasti sitä meilläkin ala-asteella vielä läsnä ollutta uskonnollisuuden korostamista. Lähinnä muistan vaan sen, että sitä lapsena jo osasi kummastella niitä raamatun kertomuksia, että eihän niissä kaikissa ihmeteoissa, veden päällä kävelyissä ja kuolleista ylös nousemisissa ole yhtään mitään järjen hiventäkään.

Ala-asteella käytiin joka vuosi joulu- ja pääsiäiskirkoissa. Sitä en enää muista, että laulettiinko virsiä joskus joidenkin aamunavauksien yhteydessä jopa koulussakin, ja jos laulettiin, niin kuinka paljon. Uskonnollissävytteisiä näytelmiä oli myös jouluna ja pääsiäisenä.

Yläasteelle siirryttäessä meno muuttui kyllä sitten aika radikaalisti. Uskonnon opettaminen yläasteella oli ihan sellaista tietopohjaista, mutta kaikki kirkoissa käynnit ja virsien veisaamiset jäivät kokonaan pois.

En tiedä miten nykyään kouluissa toimitaan, mutta on se hyvä, jos on niin, että niitä hölynpölyjä ja satutarinoita ei enää lapsille tuputeta. On myös mielestäni ihan terve juttu, jos on niin, että lapsia ei enää väkisin viedä joulukirkkoihin koululaitoksen toimesta hoilaamaan HALLELUUUUJAAAA ja pomppimaan ylös alas enkelitaivaan merkeissä.

Suvivirren laulamisen muistan lähinnä kivana perinteenä ja hienona lauluna, eikä se lapsena edes yhdistynyt mielessäni uskonnollisuuteen millään tavalla. Myös evankeliumit jouluna olivat vain kaunis perinne.

En suhtaudu näin aikuisiällä mitenkään täysin ehdottoman ateistisesti uskontoihin ja vaikkapa raamattuun, vaikka toki on ihan pipipää-touhua, jos ne raamatun kertomukset kirjaimellisesti ottaa.

Ajattelen kuitenkin niin, että ei tämä maailma niin kova paikka saa olla, että hengellisyyden merkityskin jo unohdetaan. Se on mielestäni tärkeää. Mutta sellainen raamatulla päähän lyöminen, jota oli joskus minun vanhempieni aikaan vielä, niin semmoinen touhu sietääkin pölyttyä jossain historian roskatynnyrissä.
 
Viimeksi muokattu:
(1)
  • Tykkää
Reactions: axe

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Koulujen uskonnonopetuksessa pitäisi tehdä hyvin yksiselitteisesti selväksi lapsille, että nykyisen tiedon valossa mitään jumalia ei ole olemassa eivätkä ne täten vaikuta maailmaan millään tavalla, vaikka uskonnot paljon vaikuttavatkin. Eri uskontojen uskomusten kohdalla myös tulisi käydä läpi uskomusten ja tarinoiden kanssa ristiriidassa oleva tieto siitä, miten asiat oikeasti ovat menneet tai ovat tällä hetkellä...

Tämä on herkkä asia, koulun ei kannata välttämättä olla kovin jyrkkä tässä kohtaa. Koulun ei kannata kärjistää tilannetta ja aiheuttaa näin ristiriitaa kodin kanssa. Vastakkainasettelussa uskonnollisen kodin kanssa koulu häviää aina ja oppilas joutuu ristiriita tilanteeseen.

Uskonnon oppiaineessa pitäisi kertoa uskonnoista, mutta jättää niihin uskominen jokaisen henkilökohtaiseksi asiaksi, mihin koulun ei pitäisi kovin voimakkaasti puuttua.
 

wilco

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK,LiPu
Koulujen uskonnonopetuksessa pitäisi tehdä hyvin yksiselitteisesti selväksi lapsille, että nykyisen tiedon valossa mitään jumalia ei ole olemassa eivätkä ne täten vaikuta maailmaan millään tavalla, vaikka uskonnot paljon vaikuttavatkin. Eri uskontojen uskomusten kohdalla myös tulisi käydä läpi uskomusten ja tarinoiden kanssa ristiriidassa oleva tieto siitä, miten asiat oikeasti ovat menneet tai ovat tällä hetkellä.

Ainakin omalla kohdalla tällaisesta ei 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä puhuttu, vaan vähän ohi mennen sanottiin, että uskonto ja tiede katsovat maailmaa vähän eri kulmista. Opettajien oma vahva usko Jeesukseen paistoi kirkkaasti läpi kaikesta, vaikka juuri ja juuri opetussuunnitelman ja lakien mukaan varmaan mentiinkin.

Kaikissa muissa oppiaineissa puhutaan kriittisestä ajattelusta ja tieteeseen pohjautuvan tiedon merkityksestä, mutta sitten yksi oppiaine saa siitä vapautuksen. Muistan sen olleen hämmentävää ja ristiriitaista. Vie uskottavuutta koko koululaitokselta.

Kerroppas, että missä on aukottomasti todistettu, että "mitään jumalia" ei ole?

Näin tieteellisestä näkökulmasta kiinnostais.

Että silleen...
 

lihaani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Kerroppas, että missä on aukottomasti todistettu, että "mitään jumalia" ei ole?

Näin tieteellisestä näkökulmasta kiinnostais.

Että silleen...
Ehkä todennäköisyys antaa osviittaa jumalongelmaan.
Olen taipuvainen ajattelemaan, että Jumalan, Akuankan tai Muumin olemassaolo on samaa luokkaa, eli ei merkittävän totta.
 

Kampong

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Kerroppas, että missä on aukottomasti todistettu, että "mitään jumalia" ei ole?

Näin tieteellisestä näkökulmasta kiinnostais.

Että silleen...
No eipä ole kovin tieteellinen näkökulma, jos lähtöoletus on se, että jumala on olemassa ja se pitäisi jotenkin todistaa vääräksi.
 

Petri1981

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL, NFL, NBA, Valioliiga, UCL
No eipä ole kovin tieteellinen näkökulma, jos lähtöoletus on se, että jumala on olemassa ja se pitäisi jotenkin todistaa vääräksi.

Toisaalta, tiedekkään ei pysty lähimainkaan todistamaan universumin ja elämän syntyjen kaltaisia suuria kysymyksiä. Kun tiedekkään ei tähän pysty, niin mielestäni se jättää ymmärrettävästi sijaa myös uskolle jumalaan.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös