Paljon tärkeämpi asia on julkisten pahoinpitelyjen vaikutus muihin: lajia harrastaviin lapsiin ja nuoriin. Vieläkin tärkeämpi ja vaarallisempi on niiden vaikutus muihin mallivaikutukselle alttiisiin yhteiskunnan jäseniin, jotka eivät voi välttyä näkemästä pahoinpitelyjä median välityksellä.
Mallivaikutus on kiistaton käyttäytymistieteellinen tosiasia, ei mielipideasia. Se on yksi aggressiivista käyttäytymistä aiheuttava tekijä, osittain riippumaton muista, yksilön sisäsyntyisiin ominaisuuksiin ja elämänkokemuksiin liittyvistä tekijöistä.
Huhhuijaa. Hetken aikaa joutui oikein miettimään, että mitäs sivustoa olinkaan tällä kertaa lukemassa. Yliopiston filosofian laitoksen keskustelupalstaa, kunnallisvaalikeskusteluja vai hetkinen... olikohan tämä sittenkin joku jääkiekkosivusto.
Menee nimittäin aika turhan moniulotteiseksi keskustelu, jos nyt oikeasti haluat alkaa kiistelemään täällä siitä, mitkä asiat vaikuttavat lasten ja nuorten kehitykseen ja heidän tulevaisuuteensa. Mitään KIISTATTOMIA käyttäytymistieteellisiä tosiasioita ei ole olemassa, kuten väitit.
Otetaan alkuun esimerkkitapaus: Minä (ja useat ystäväni) olemme käyneet jääkiekkomatseissa alle 10-vuotiasta lähtien ja samallalailla siellä on tätä "pahoinpitelyä" tapahtunut vuodesta toiseen. En kuitenkaan koe itse olevani erityisen potentiaalinen nakkikiskatappelia - itseasiassa en usko väkivaltaan noin yleisesti ottaen millään tavalla. Täällä on myös pelattu sotapelejä ja katseltu k-18 elokuvia alaikäisenä. Jossain kohtaa on varmasti mennyt pieleen kun allekirjoittaneesta ei silti tullut portsari, enkä ole vielä rikosteriäkään korkannut.
Nyt pitää ymmärtää, että ihminen ei ole tyhmä (ainakaan kaikki). Ihminen osaa myös yhdistää aivoillaan että asiat a (jääkiekko) ja b (fyysisyys, kahinat, painiminen) liittyvät toisiinsa, mutta b:tä ja c:tä (nakkikioski) ei sen sijaan kannata yhdistää toisiinsa, koska ne eivät yleisten säädösten, lakien ja käytöstapojen tiimoilta liity toisiinsa. Jos tälläistä simppeliä ajatusketjua ei ihminen osaa järkeillä, syy ei ole jääkiekon.
Muutenkin keksin heti useita kymmeniä muita asioita (kasvatus, perheet sisäiset ongelmat, henkilön henkinen tila, koulukiusaaminen yms.) jotka ovat jääkiekkoa ja näitä siellä tapahtuvia alle minuutin pystypaineja vaarallisempia lapsen ja nuoren kehitykselle, enkä tosiaankaan näe, minkä takia joku oikeasti jaksaa ennen vaikkapa yllämainittujen asioiden parantamista keskittyä jonkin jääkiekon syyllistämiseen tässä aiheessa.
Sanoit sen itsekin, jääkiekko saattaa olla "yksi aggressiivista käyttäytymistä aiheuttava tekijä", mutta tuolla listalla ei tosiaankaan kärkipäässä. Onnea matkaan kaikkien niiden poistamiseen maailmasta - tulet poistumaan tältä pallolta epäonnistuneena. Suht karu kohtalo, joka varmaan vaikuttaa myös sinun luonteeseesi ja siihen millainen ihminen sinusta on kasvanut.
Loppuun on vielä hyvä sanoa, että en itse ole mikään jääkiekkotappeluiden puolestapuhuja. Varsinkaan mitkään näytötottelut eivät lämmitä. Silti koin tarinasi olevan aika paksua tekstiä, kun kyse on kuitenkin jääkiekosta, mihin on kirjoitettu omat säännöt, jota ihmiset sielle kentällä nuodattavat ja jotka ovat myös yleisön tiedossa. Ihmisluonteeseen kuuluu tietty ominaisuus nahisteluun kanssaihmisten kanssa. Sitä on eriasteista: henkistä, fyysistä ja kaikkea siltä väliltä. Tätä sinä et pysty kitkemään meistä pois. Tärkeämpään on, että tietää missä tilanteissa se on sopivaa ja missä ei. Seuraavaksi voimmekin keskustella kaksi vuotta siitä, miten ihminen tietää mikä on "oikein" ja mikä "väärin". Jos jääkiekkokentällä kaksi ihmisten omasta halustaan vähän painii, se on varmaan kaikille ihan ok verrattuna siihen, että kansakunta X pommittaa kansakunnan Y pois maailmankartalta, kysymättä kenenkään muun mielipidettä asiasta.
Sinulta kun tuota tietoa löytyy, niin voit varmaan kaivaa meille jostain tilaston: Millaisessa suhteessa jääkiekkoa seuraavat ihmiset tappelevat hallien ulkopuolella esim. jalkapalloa seuraaviin verrattuna? Tulee heti mieleen jalkapallohuliganismi yms., vaikka jalkapallossahan ei kentällä tapella? Huh huh, eihän täällä voi seurata enää mitään urheilua, kun noita virikkeitä tuntuu tulevan ilman mitään esimerkkiäkin.