Ei tällä kertaa. Edellisten pandemioiden tapaan kuolleet on tähän mennessä olleet nuoria aikuisia.
Mitenhän noissa edellisissä pandemioissa tilanne oikein meni? Espanjantauti oli toki tällainen ärhäkkä virus, joka tappoi poikkeuksellisen paljon myös hyväkuntoisia nuoria. Mutta sen jälkeenkin on ollut kaksi pandemiaksi laskettua influenssaa, eli aasialainen (1957 alkanut) ja hongkongilainen (1968 alkanut), ja nämä nyt eivät hirveästi poikenneet tappavuudeltaan tavallisesta influenssasta. Sairastuneita oli toki paljon. Äitini muisteli viikonloppuna, että aasialaisen aikaan hän ja hänen viisi sisarustaan olivat kaikki vuoron perään kipeinä. Ja hänen isänsä joutui ihan sairaalahoitoonkin.
Espanjantaudin virushan oli tätä H1N1-tyyppiä, kuten sikainfluenssakin. Aasialainen ja hongkongilainen menivät H2- ja H3-kategoriaan. En sitten tiedä, onko sillä suurempaa merkitystä sen suhteen, miten tuhoisaksi tauti oikein etenee.
Mitä itse sikainfluenssaan tulee, en ole suuremmin huolestunut. Tällä hetkellä tauti ei ole tappanut Meksikon ulkopuolella ketään. Ja muistelen lintuinfluenssahysterian aikaan erään professorin sanoneen televisiossa, että influenssavirusten evoluutio on sellainen, että ne muuttuvat taudin edetessä yleensä vähemmän tappaviksi, koska ne leviävät silloin tehokkaammin. Tänään taas YLE:n Aamu-TV:ssä eräs asiantuntija sanoi, että todennäköisesti sikainfluenssa on huomattavasti lievempi sairaus, kuin SARS tai lintuinfluenssa, joskin vakavampi siinä mielessä, että se leviää tehokkaammin.
Tamifluta riittää 1.4 miljoonalle suomalaiselle. Riittääkö se sitten, on eri asia. Todennäköistä on, ettei sitä edes tarvita, jos tauti on niin lievä, kuin ennusteissa annetaan ymmärtää.
Jos aihe ei olisi näin vakava, tuosta Tamiflu-lääkkeen nimestä voisi vääntää jotain vitsejäkin, kun miettii näiden influenssavirusten englanninkielisiä nimiä... mutta annetaan nyt olla...