Vaikka nyt ei ole kyse varsinaisesta influenssasta, niin pahimmillaan jopa tappavasta ja sitkeästä tartuntataudista kuitenkin: Turussa on havaittu tänä vuonna orastavaa keuhkotuberkuloosiepidemiaa, toistakymmentä on sairastunut ja vielä useampia altistuneita. Tuorein tapaus tulee Turun kaupunginkirjaston pääkirjastosta, jossa yksi työntekijä on sairastanut keväästä asti tubia ja mahdollisesti altistanut muita työntekijöitä. Asiakkaat eivät kuulemma ole altistuneet, koska työntekijä ei ole ollut asiakaspalvelussa.
Asiasta tuli juuri tänään
Turun kaupungin virallinen tiedote.
Mielenkiintoisesti suurin osa sairastuneista on ollut ns. nuoria aikuisia. Pahiten tubi kuitenkin iskee lapsiin, vanhuksiin ja perussairauksista kärsiviin, sen sijaan nuoret aikuiset saattavat vastustuskykyisempinä levittää tautia pidempään ennen kuin oireet havaitaan.
Tuberkuloosihan leviää ilmateitse, ei käsistä tai esineistä, joten tubille voi altistua jos on samoissa tiloissa sairastuneen kanssa.
Tuberkuloosihan oli "vanhoina hyvinä aikoina" helvetin vaarallinen ja tappava tauti, johon moni menehtyi. Suomessakin olivat keuhkoparantolat väkeä pullollaan, omiakin vanhoja sukulaisia on tuberkuloosiparantoloissa ollut. Tauti miltei hävisi Suomesta, mutta on nykyisin tekemässä vahvaa comebackia. Lääkkeitä toki on paremmin, eikä tauti ainakaan toistaiseksi ole enää sellainen uhka kuin se joskus oli, mutta tuberkuloosi ei silti ole mikään leikin asia.
Terveysportin sivuilla on
havainnollistava kuva siitä, missä päin maailmaa tuberkuloosia esiintyy (tilanne vuodelta 2006). Afrikka (erityisesti musta Afrikka) ja Venäjä ovat tautipesäkkeitä pahimmasta päästä, joten näitä alueita on luultavasti kiittäminen siitä, että tubi tekee paluuta Suomeen.
Oli syy mikä hyvänsä, niin tuberkuloosista voi tulla varsin sitkeä ja haitallinen riesa. Eipä siihen tarvita kuin muutama syysaamuinen ruuhkabussi, suomalainen perinteinen tapa yskiä bussissa päin ihmisten naamaa ja äkkiä tuberkuloositartuntoja onkin melkoisesti lisää.
Mitähän muita tauteja mahtaa vielä levitä, ja mikä niistä mutatoituu niin vastustuskykyiseksi ja helposti tarttuvaksi, että se aiheuttaa katastrofaalisen tason pandemian? Ja mitä silloin on edes tehtävissä paitsi lähettää tietoiskuja, joissa toivotaan, että ihmiset pesevät kätensä eivätkä pärski toisten naamaan? Steven Soderberghin elokuva Contagion toimi aika hyvänä fiktionaalisena kuvauksena siitä, mitä voisi tapahtua jos tappava tartuntatauti pääsee jylläämään globaalissa mittakaavassa.
Stephen Kingin Tukikohta-teoksesta tuttua Captain Tripsia odotellessa.