Tappava influenssa uhkaa maailmaa

  • 171 861
  • 886

expertti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Brodeur, Hughes bros., Dawson Mercer, NJD, HPK
EDIT: Lisätään nyt vielä tuohon keskimmäiseen kappaleeseen sen verran, että on väärin sanoa ettei saa mitään, jos ei vaadi. Kyllä sitä saa, mutta vaatimalla saa enemmän. Ja kuka isä/äiti ei haluaisi omalle lapselleen parasta hoitoa tai apuvälinettä, jos se on vain vaatimisesta kiinni.


Toisaalta voisi kysyä, miksei hakeuduttu yksityiselle lääkäriasemalle? Itse ainakin vien lapseni AINA yksityiselle, jos on hiemankin vakavammasta kyse. Ei odotusta ja yleensä asiakas otetaan tosissaan. Itsellä ei niin väliä, mutta lapsen vuoksi voi vähän luottoa vinguttaakin.
 

Ramchester

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Toisaalta voisi kysyä, miksei hakeuduttu yksityiselle lääkäriasemalle? Itse ainakin vien lapseni AINA yksityiselle, jos on hiemankin vakavammasta kyse. Ei odotusta ja yleensä asiakas otetaan tosissaan. Itsellä ei niin väliä, mutta lapsen vuoksi voi vähän luottoa vinguttaakin.

Vantaan tapaus pitäisi selvittää juurta jaksain ja antaa rokotuspäätöksen tehneelle kenkää. Kerta kaikkisen törkeää toimintaa.

Mitä sitten tulee yksityisistä terveyspalveluista, niin yksityisillä ei ole rokotteita.
 

expertti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Brodeur, Hughes bros., Dawson Mercer, NJD, HPK
Vantaan tapaus pitäisi selvittää juurta jaksain ja antaa rokotuspäätöksen tehneelle kenkää. Kerta kaikkisen törkeää toimintaa.

Mitä sitten tulee yksityisistä terveyspalveluista, niin yksityisillä ei ole rokotteita.

Olen olettanut, että rokotteella ei tee mitään, jos olet sairastunut.
 

Bobcat

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Onko tuo aivan normaalia, ettei sukupuolta kerrota? Jotenkin vain epäilykset heräsivät, että mahtavatkohan nuo kaikki olla naisia ja pyritään vähentämään panikointia, kun sukupuolta ei kerrota. Se ensimmäinen kuolluthan(joka ei tosin välttämättä tainnut tähän tautiin kuolla) oli nainen ja nyt viimeisin kuollut oli tyttö. Ehkä tämä menee sinne salaliittoteorioiden puolelle, mutta kunhan vain epäilyt heräsi..

Eilen illalla TAYSin ensiapu oli väkeä piukassa. Sikainfluenssapotilaat ja -epäilyt tunnisti hengityssuojista. Nuoria tyttöjä ja naisia pääasiassa.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Näitä asioita on vaan niin helppo huudella populistisesti. Jollain pitäisi kaupungin kuitenkin saada kasaan se budjetin tulopuolikin. En ole puolustelemassa Lappeenrannan hankkeita, kun en niistä mitään tiedä. Saattavat hyvinkin olla älyvapaita rahareikiä/puuhastelua. Rahaa on niin helppo vaatia, joten unohdetaan se hetkeksi.

Suomen työllisyysaste on jotain reilu 65%. Lääkärit keksii koko ajan uusia hoitokeinoja, jotka pidentävät ikää, jolloin huoltosuhde heikkenee edelleen. Vakavasti sairaille keksitään erittäin kalliita hoitokeinoja jne. Ei yhteiskunta vaan kestä sitä, että yli viidennes on eläkkeellä ja jotain 10% työikäisistä hoitaa näitä. Sairaaloiden työ on ainakin potilaan näkökulmasta erittäin huonosti organisoitua. Niin ison organisaation ainoa mahdollinen organisaatiomuoto on byrokraattinen, mutta proseduurit pitäisi saada samaan muottiin. Ainakin näennäinen potilaiden erilaisuus vaikeuttaa tätä jonkin verran. Esim. ATK-järjestelmien yhtenäistäminen auttaisi paljon, mutta klassiset konsulttikauhukertomukset ovat pieniä siihen savottaan verrattuna. Kellään ei vaan ole voimaa/motivaatiota tehdä sitä, koska vaatisi paljon, muutosvastarinta olisi kova ja vain epäonnistuminen huomattaisiin. Jos kyse olisi liikeyrityksestä, niin projekti olisi jo toteutettu.

Siinä olet oikeassa, että sairaanhoitopiireissä tai terveydenhuollossa on monasti itsessäänkin parantamisen varaa ja byrokratiaa ja organisaatiota uudistamalla monasti leikkaukset ovat perusteltuja. HUS on esimerkki siitä jossa aikoinaan byrokratia ja johto toimi likimain täysin organisoimatta, nyt sinnekin on tehty organisaatiomuutoksia ja toiminta ollee järkevämpää kuin vuosia sitten. Mutta...

Lappeenrannan tilanteen tiedän omasta kokemuksestani varsin surkeaksi - vaikka varmasti byrokratiaa vähentämällä säästöjä saadaan aikaan mutta voidaan aiheellisesti kysyä, että kuinka monta vuotta tähän menee aikaa ja onko perusteltua se, että leikkauksia tehdään monen vuoden ajan vaikka samanaikaisesti perusterveydenhuolto alkaa olla monin kohdin suurissa ongelmissa. Onko sh-piirin organisaatiossa enää korjattavaa vai toimiiko kaikki jo riittävän hyvin? Lappeenranna kohdalla ongelmia on esim seuraavissa sektoreissa (myös koulutoimi mukana):

-hammashuolto, ei akuuteissa tapauksissa hoitojono jopa vuoden mittainen. akuuteissa tapuksissa muutamasta päivästä viikkoon pariin.

-mielenterveystoimi, lääkärivajaus jatkunut jo vuosia. vakituisia ei löydy, joten ongelmaa korjataan keikkalääkärein.

-koulutoimen puolella koulunkäyntiavustajien kohdalla kaupunki tekee vain määräaikaisia sopimuksia. samalla vanhemmat ja osin opettajat ihmettelevät, että miksi ei enää löydy halukkaita toimeen. koulunkäyntiavustajien toimenkuva on muutenkin ongelmallinen. pahimmillaan koulunkäyntiavustaja on toiminut opettajan sijaisena tämän ollessa sairauslomalla - ei oikein vastaa täysin toimenkuvaa.

-hoitojonot leikkauksiin ovat monasti pitkiä, mutta tämä taitaa nyt olla ongelma kaikkialla Suomessa. Lappeenrantaan on myös hankala saada erikoislääkäreitä sekä kirurgeja, seuraus on se, että täältä potilaita siirretään leikattavaksi esim. Turkuun, Ouluun tms. paikkakunnille.

Tilanne on tietenkin paikkakuntakohtainen, toisaalla on mahdollisuus suuriinkin leikkauksiin - toisaalla taasen on aiheellista miettiä ja kenties arvostellakin sitä mihin leikkauksin pyritään ja miksi kunta samalla sijoittaa jopa miljoonia hankkeisiin, jotka tuottavat tappiota (kuten Lappeenrannan kohdalla FlyLappeenranta, se ei ole ollut kertaakaan voitollinen toimintansa aikana).

Tietenkin voidaan myös miettiä sitä, että miksi hoidetaan todella huonossa kunnossa olevia vanhuksia jopa vuosia, ilamn että on toivoakaan siitä, että vanhuksen tilassa tapahtuisi kohennusta. Minusta tällainen toiminta on järjetöntä ja kannattaisin avointa keskustelua siitä, että mihin vedetään raja jonka jälkeen hoitoa ei enää yhteiskunnan varoin tulla järjestämään. Priorisoisin tässä kohdin siten, että panostus lapsiin ja nuoriin sekä "tuottavaa" väestönosaan. Siinä vaiheessa jolloin sairaus on vienyt vanhuksen totaalisesti vuodepotillaaksi ja hän ei enää "elä tässä maailmassa" hoidon suhteen tulisi tehdä laaja tilannearviointi. Sikainfluenssa rokotuksienkin kohdalla kritisoin hivenen rokotusjärjestystä, lapset ja nuoret ja raskaana olevat äidit on hyvä asettaa etusijalle mutta minusta on järjetöntä ryhtyä rokottamaan ensimmäisten joukossa eläkeläisiä, etenkin sellaisia eläkeläisiä joiden eliniän odote on hyvin lyhyt.

vlad.

P.S. ATK-järjestelmiä ollaan yhtenäistämässä tai suunnitteilla projekti jo on ja jos/kun se toteutuu niin potilastietojärjestelmä on kattava koko Suomessa. Näin ainakin yksi byrokraattinen ja hoitoa hidastava ongelmakohta on poissa laskuista.
 
Suosikkijoukkue
KalPa
Pari asiaa kiinnostaisi:

1.) Rokotteita on jaettu jo yli 500t kappaletta. Onko rokotuksen saaneiden joukossa tullut tartuntoja ja jos on niin miten paljon/miten kauan rokotteen saamisesta? Ei kiinnosta itse rokotteesta aiheutuneet oireet. Ts. miten rokotusohjelma on tehonnut esim. Ruotsissa ja jne.

2.) Onko Britannian toisessa aallossa ainoastaan semmoisia sairastuneita jotka eivät olleet kipeenä ekassa aallossa?

No en odota että täällä vastauksia tulee tietoon perustuen juurikaan mutta jos tuommoista tutkimustietoa tulee jossain vastaan niin linkkiä...
 

Ramchester

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Kun olin viemässä aina sairasta lasta yksityiselle. En rokotukseen tietenkään, jos kerran puhun sairaasta lapsesta.

Tätä se possunuha ja viides kuumepäivä teettää. Ymmärsin, että tämä olisi jotenkin liittynyt tuohon Vantaan rokotuksiin ja olisit ihmetellyt, miksei vanhemmat vienet lapsiaan rokokotettavaksi yksityisille.
 

Konalan Kettu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Rokottamisen kanssa on hoitohenkilökunnan oltava tarkkana, sillä jokainen rokotettava voi saada rokotteesta kuin rokotteesta anfylaktisen shokin. Tällöin on ymmärrettävää, että huoneen, jossa rokottaminen tapahtuu, ovi on kiinni ettei mahdollisen shokin näkeminen aiheuta paniikki odotushuoneessa. Tietysti tämä hidastaa toimintaa, mutta minkäs teet.

Eipä sen rokotteen meno ruikusta kehoon kauaa kestä, mutta siinä on seurattava rokotettavan vointia hetki rokotteen antamisesta ja tällä ei ikävä kyllä ole mitään tekemistä hoitohenkilökunnan tehokkuuden kanssa.

Takin pois ottaminen etukäteen eikä myöskään seuraavan potilaan kutsuminen ovelle odottamaan estä sitä, että rokotukset tehdään yksitellen huoneessa ovi kiinni.
Kummalista, että kaikenlaiseen terveydenhuoltoalan tehokkuutta koskevaan kritiikkiin todetaan aina varsin nopeasti sen suuntaisesti, että kritiikin esittäjä ei nyt oikein ymmärrä ja mitään parannettavaa ei oikestaan ole. Olen törmännyt asiaan varsinkin tuntemieni lääkärien keskuudessa.
 

girlzilla

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Olen itse tällä hetkellä parantumassa mitä ilmeisimminkin sikainfluenssasta. Enää tuota ei testailla (testi muuten maksaa 222 euroa!), mutta lääkäri oli tiistaina vahvasti sitä mieltä että tästä on kyse. Ilman buranaa/panadolia olisi varmaan taju lähtenyt pariinkin otteeseen, särkylääkkeiden kanssa tämän taudin nyt jotenkuten sieti. Päänsärky oli ärsyttävin ja kamalin juttu, ei lähtenyt pois lääkkeillä ja kipu oli todella viiltävää.

Nyt vain mietin, että koska ei voi olla 100% varmaa onko minulla ollut sikainfluenssa vai ei, saankohan minä rokotetta sitten ollenkaan?

Itsekin käytän lähes ainoastaan yksityisiä terveyspalveluita, mutta kaikista kunnista ei sitä yksityistä lääkäriasemaa löydy, joten voi olla vaikeaa lähteä viemään sairasta lasta pitkän matkan päähän.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Kummalista, että kaikenlaiseen terveydenhuoltoalan tehokkuutta koskevaan kritiikkiin todetaan aina varsin nopeasti sen suuntaisesti, että kritiikin esittäjä ei nyt oikein ymmärrä ja mitään parannettavaa ei oikestaan ole. Olen törmännyt asiaan varsinkin tuntemieni lääkärien keskuudessa.
Kyllä parannettavaa varmasti on, mutta ylimieliseen sävyyn kritiikkiä on turha esittää. Harva hoitohenkilökunnan ulkopuolinen kuitenkaan tietää kaikkia muuttujia, mitä noihin toimenpiteisiin kuuluu. Sama se on muissakin yhteyksissä, ei lonkalta heitelty arvostelu paljon kehitä, vaan sen torjuu välillä huolimattomasti, välillä epäkohteliaasti ja joskus sitten rautalangasta vääntäen.

En väitä sinua ylimieliseksi, vaan viittaan tässä nyt laajempaan yhteyteen.
 

Camo

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Rokotteita on jaettu jo yli 500t kappaletta. Onko rokotuksen saaneiden joukossa tullut tartuntoja ja jos on niin miten paljon/miten kauan rokotteen saamisesta?
Työkaverini vaimo sai rokotuksen tämän viikon tiistaina ja perjantaina hänellä todettiin sikainfluenssa. Kuulemma viikko rokotuksen jälkeen suoja on n. 50% ja kahden viikon jälkeen n. 90%. Eli rokotus ei anna suojaa, jos rokotuksesta on kulunut vasta muutama päivä.
 

Pottakameli

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Olen itse tällä hetkellä parantumassa mitä ilmeisimminkin sikainfluenssasta. Enää tuota ei testailla (testi muuten maksaa 222 euroa!), mutta lääkäri oli tiistaina vahvasti sitä mieltä että tästä on kyse. Ilman buranaa/panadolia olisi varmaan taju lähtenyt pariinkin otteeseen, särkylääkkeiden kanssa tämän taudin nyt jotenkuten sieti.

Lähdin keskiviikkona päivystykseen, koska influenssan oireet uusiutuivat muutaman viikon jälkeen. Yritin pukeutua istuessani sohvalla ja siitä ei meinannut tulla sitten yhtään mitään. Otin pari buranaa ja lepäsin hetken...ja kas kummaa, kohta vaatteet sai helposti päälle. Jälkikäteen huvittaa miten pihalla tuli oltua tuona hetkenä. Kuumetta oli viime aikojen "perinteinen" 39,8 astetta, mutta olo oli kuin sitä olisi ollut ihan liikaa. Tänäänkin huimannut ihan överisti kokopäivän.

Viime yönä tuli hourailtua ihan urakalla. Leukani alkoi nykiä ja hetken päästä alkoi reisilihasta särkeä. Tuon jälkeen kuulin kuinka joku käveli korkeassa lumihangessa. Ääni kuului siis mukamas ihan sängyn vierestä. Lisäksi "tiesin" tuon olevan itse viikatemies, joka yritti saada minua matkaansa. Tuo toistui jonkun 5 kertaa, kunnes oli pakko nousta ylös.

Hyvin menee!
 

Konalan Kettu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Kyllä parannettavaa varmasti on, mutta ylimieliseen sävyyn kritiikkiä on turha esittää. Harva hoitohenkilökunnan ulkopuolinen kuitenkaan tietää kaikkia muuttujia, mitä noihin toimenpiteisiin kuuluu. Sama se on muissakin yhteyksissä, ei lonkalta heitelty arvostelu paljon kehitä, vaan sen torjuu välillä huolimattomasti, välillä epäkohteliaasti ja joskus sitten rautalangasta vääntäen.

En väitä sinua ylimieliseksi, vaan viittaan tässä nyt laajempaan yhteyteen.

Tarkennettakoon nyt tässä, että kritiikkiä en ole koskaan esittänyt työtään tekeville ihmisille ja työtilanteessa moinen tuleekin kohteliaasti ohittaa ja pampulla pääähän sitä jolle ei hoito kelpaa. Kuitenkin itse tai perheeni kanssa Meiltahdessa asioidessani on ollut turhan paljon hups-oho toimintaa kaaoksen lisäksi. Tämähän sitten ei tietysti ole välttämättä yksittäisen hekilöiden vika. Ns. "arvauskeskukus" ja nimen omaan omalääkärimme onkin sitten toiminut hyvin, jos nyt jätetään tämä "joukkojenkäsittely" pois laskuista. Yksityinen sektori onkin sitten sekoillut pariin kertaan oikein urakalla. Moisesta ei kuitenkaan koitunut vahinkoa kun järki voitti diagnoosin.

Minua häritsee nimen omaan se mainostamasi laajempi yhteys. Kaikki suku/ystävä/tuttava/keskustelupalsta/tms. yhteyksissä tehty viittaus terveydenhuoltoalan tehottomuuteen torpataan aika tehokkaasti.
Oma näkemykseni on, että osa hoitovirheistä johtuu nimen omaan kaaoksesta.
 

Eino_Mies

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Jotenkin vaan tuntuu, että tämä H1N1-touhu on pääasiassa median aikaansaamaa hysteriaa. En toki vähättele joitakin yksittäisiä tapauksia, kuten Torniossa menehtyneen pikkutytön kohtaloa. Mutta nämä satojen ihmisten rokotusjonot vartijoineen jne. Ihmeellistä kauhua lietsovaa uutisointia, johon reagoidaan ristiriitaisella tiedotusrumballa jne.

Muistuu mieleen 1980-puolivälin poliovirusepidemia ja siihen liittynyt sokeripaloissa annettu vasta-aine tai mikä lie rokote ollut. Mutta se oli aikaa ennen internetiä ja nykyisen kaltaista mediamyllytystä. Siihen aikaan olin itse peruskouluikäinen ja ohjeita tuli asiallisesti, eikä mitään nykyajalle ominaista massahysteriaa kuulunut tai näkynyt mistään. Kun sokeripalat oli otettu, niin elämä jatkui kuten ennenkin. Valtakunnan tasolla taisi silloinkin olla muutama vakava sairastuminen, mutta mitään suurempaa kulkutautia ei siitä tullut.

Entä SARS, Ebola ja lintuinfluenssa, missä he ovat nyt?
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Suomessa kaksi kuollutta lisää, kuten oheinen linkki kertoo:

http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1755889

Kuolleet olivat yli 70-vuotiaita, toisella laajalle levinnyt syöpä, toisella keuhkosyöpä. Kuolinsyy sikainfluenssa, koska se ainakin myötävaikutti kuolemaan.

Vähän ihmetyttää, että tämäkin merkitään H1N1:n syyksi. Jos H1N1:tä sairastava menehtyy auto-onnettomuudessa, lasketaanko tämäkin tilastoihin?
 

VH87

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Suomessa kaksi kuollutta lisää, kuten oheinen linkki kertoo:

http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1755889

Kuolleet olivat yli 70-vuotiaita, toisella laajalle levinnyt syöpä, toisella keuhkosyöpä. Kuolinsyy sikainfluenssa, koska se ainakin myötävaikutti kuolemaan.

Vähän ihmetyttää, että tämäkin merkitään H1N1:n syyksi. Jos H1N1:tä sairastava menehtyy auto-onnettomuudessa, lasketaanko tämäkin tilastoihin?

Tuli kyllä oikein urakalla repeiltyä tuota. Nyt tuon lisäksi possunuha on vienyt pari ihmistä lisää, myös vaikea pitkäaikaissairaus taustalla. Rupeaa tämä median touhu kyllä aiheuttamaan sen luokan myötähäpeää että alta pois. Lieneekö missään muuten mitään tilastoa siitä, montako alle 10-vuotiasta Suomessa kuolee vuosittain eri influenssoihin tai keuhkokuumeisiin jne.? Moniko tällaisista tapauksista päätyy kissan kokoisin kirjaimin lehtien palstoille?
 

Tunturisusi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Kuolleet olivat yli 70-vuotiaita, toisella laajalle levinnyt syöpä, toisella keuhkosyöpä. Kuolinsyy sikainfluenssa, koska se ainakin myötävaikutti kuolemaan.

Vähän ihmetyttää, että tämäkin merkitään H1N1:n syyksi. Jos H1N1:tä sairastava menehtyy auto-onnettomuudessa, lasketaanko tämäkin tilastoihin?

Noiden syöpäpotilaiden kuolinmekanismi on tautikuolema. Peruskuolinsyy on tuolloin se syöpä, välitön puolestaan H1N1. Auto-onnettomuudessa menehtynyt on kuollut tapaturmaisesti, jolloin kuolisyy on jokin onnettomuudessa tullut vamma, eikä tuo infektio.

Eli vastauksena kysymykseen, niin ei lasketa. Ja pahoittelut jos termit ovat osin vääriä.
 

-pasi-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Naurattaahan minuakin hieman jo nuo "kuoleman tapaukset" mutta se ei poista oikeasti sitä asetelmaa että tämä tauti ei ehkä ole ihan naurunasia ja turha niikuin jotkut antavat olettaa. Itsekkin aluksi ja viellä vähänaikaa sitten olin tuotamieltä ei mitään rokotuksia ja vitsi koko taudin hysteeriä, mutta pikkuhiljaa alkaa laajeta taudin ongelmat. Jos teholla joudutaan siirtämään jo leikkauksia koska sikainfluenssa potilaat tarvitsevat hengityskoneita se on jo ongelma. Ajatellaan jos tässä tulee pari isoa onnettumuutta tai joku muu luononkatasroffi niin hengityskoneet voivat loppua kesken jne.. Eli muita tauteja sairastavat tai onnettumuuksissa olevat kärsivät kun ei ole hengityskoneita, sairaaloissa kapasiteetti loppuu jne..

Eli hysteeriää on ihan hyväkin jos sillä saadaan ihmiset pesämään kädet ja ottamaan ne rokotukset. Tosin itsekin epäilyt hieman noita rokotuksia, mutta luulisi että ne on testattu niin että mitään suurempaa niistä ei voi koitua vaikka elohopea ym.. ei varmasti pitkällä tähtäimellä elimistössä olekkaan hyvää. Tosin jossain jonoissa tönimiset ja semmoiset on kyllä ihan lapsellista touhua, varsinkin kun taitaa olla isoin mahdollisuus saada tauti juuri noissa rokotusjonoissa..
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Eli hysteeriää on ihan hyväkin jos sillä saadaan ihmiset pesämään kädet ja ottamaan ne rokotukset.
Joo, jos vaan sitä hysteriaa lietsottaisiinkin niistä oikeista syistä. Vaan kun ei.

Toisaalta en näe hysterian aiheuttamista koskaan tarpeelliseksi. Parasta on kun kerrotaan realiteetit ja mihin ihmisten tulisi pyrkiä. Vakava asia, mutta ei mikään paniikin veroinen kuitenkaan.

Roskalehdistöllä ei pitäisi olla koskaan mitään valtaa tehdä johtopäätelmiään jonkin taudin etenemisestä ja ohjailla väestöä mielihalujensa mukaan.
 

-pasi-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Joo, jos vaan sitä hysteriaa lietsottaisiinkin niistä oikeista syistä. Vaan kun ei.

Toisaalta en näe hysterian aiheuttamista koskaan tarpeelliseksi. Parasta on kun kerrotaan realiteetit ja mihin ihmisten tulisi pyrkiä. Vakava asia, mutta ei mikään paniikin veroinen kuitenkaan.

Roskalehdistöllä ei pitäisi olla koskaan mitään valtaa tehdä johtopäätelmiään jonkin taudin etenemisestä ja ohjailla väestöä mielihalujensa mukaan.

Onhan se näinkin, itseä myös varsinkin YLE:n luotettavuus näissä uutisissa alkanut mennä kun ei kaikkea faktaa pystytä oikeassa muodossa kirjoittamaan, YLE:n varsinkin odottaisi tässä olevan se jossa kaikki totuus kirjoitettaisiin oikeassa muodossa ja siellä asiosta kerrottaisiin selvästi ja löytyisi kaikki info mutta ei.. Alkanut miettiä tarvitaanko YLE:ä enää mihinkään..
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Naurattaahan minuakin hieman jo nuo "kuoleman tapaukset" mutta se ei poista oikeasti sitä asetelmaa että tämä tauti ei ehkä ole ihan naurunasia ja turha niikuin jotkut antavat olettaa.

Tästä olen ihan samaa mieltä. Se, mikä minua tässä ärsyttää, on se, että media pyrkii jotenkin lietsomaan paniikkia entisestään kiinnittämällä huomiota epäolennaisuuksiin tai suurentelemalla tai vääristelemällä asioita.

Suurin huolenaihe on minusta siinä, miten yhteiskunnan toimintojen käy, jos epidemia ryöpsähtää oikein todenteolla käsiin. Enemmänkin media tuntuu keskittävän huomionsa siihen, että se rummuttaa jokaista vakavaa tautitapausta tai kuolemaa, jolloin ihmisille tulee sellainen kuva, että nämä ovat ikään kuin "normaaleja" taudinkuvia.

Huomattavasti vähemmän palstatilaa saavat sellaiset uutiset, joiden mukaan sikainfluenssa ei ole ainakaan toistaiseksi kuormittanut terveydenhuoltoa juurikaan enempää, kuin kausi-influenssa (jos rokotusjonoja ei huomioida). Tällainenkin uutinen tuli pari päivää sitten vastaan, muttei siitä mitään isoja otsikoita revitty. Rokotusten suhteen oli vähän sama homma: alkuun rummutettiin jokaista yksittäistä vakavaa sivuvaikutusta yms., mutta jätettiin kertomatta se, että samanlaisia asioita tapahtuu ihan jokaisen rokotuksen jälkeen. Harva silti jättää ottamatta jäykkäkouristus- tai sikotautipiikkiä.

Ja toki itselläkin on takaraivossa jonkinlainen pelko siitä, että sattuisi sairastumaan tähän vakavaan muotoon. Yritän kuitenkin vakuutella itseäni siitä, että sen todennäköisyys on hyvin pieni. En minä jätä ulkonakaan liikkumista väliin, vaikka yhtä todennäköistä - ellei todennäköisempää - on jäädä vaikkapa auton alle työmatkalla.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös