Näitä asioita on vaan niin helppo huudella populistisesti. Jollain pitäisi kaupungin kuitenkin saada kasaan se budjetin tulopuolikin. En ole puolustelemassa Lappeenrannan hankkeita, kun en niistä mitään tiedä. Saattavat hyvinkin olla älyvapaita rahareikiä/puuhastelua. Rahaa on niin helppo vaatia, joten unohdetaan se hetkeksi.
Suomen työllisyysaste on jotain reilu 65%. Lääkärit keksii koko ajan uusia hoitokeinoja, jotka pidentävät ikää, jolloin huoltosuhde heikkenee edelleen. Vakavasti sairaille keksitään erittäin kalliita hoitokeinoja jne. Ei yhteiskunta vaan kestä sitä, että yli viidennes on eläkkeellä ja jotain 10% työikäisistä hoitaa näitä. Sairaaloiden työ on ainakin potilaan näkökulmasta erittäin huonosti organisoitua. Niin ison organisaation ainoa mahdollinen organisaatiomuoto on byrokraattinen, mutta proseduurit pitäisi saada samaan muottiin. Ainakin näennäinen potilaiden erilaisuus vaikeuttaa tätä jonkin verran. Esim. ATK-järjestelmien yhtenäistäminen auttaisi paljon, mutta klassiset konsulttikauhukertomukset ovat pieniä siihen savottaan verrattuna. Kellään ei vaan ole voimaa/motivaatiota tehdä sitä, koska vaatisi paljon, muutosvastarinta olisi kova ja vain epäonnistuminen huomattaisiin. Jos kyse olisi liikeyrityksestä, niin projekti olisi jo toteutettu.
Siinä olet oikeassa, että sairaanhoitopiireissä tai terveydenhuollossa on monasti itsessäänkin parantamisen varaa ja byrokratiaa ja organisaatiota uudistamalla monasti leikkaukset ovat perusteltuja. HUS on esimerkki siitä jossa aikoinaan byrokratia ja johto toimi likimain täysin organisoimatta, nyt sinnekin on tehty organisaatiomuutoksia ja toiminta ollee järkevämpää kuin vuosia sitten. Mutta...
Lappeenrannan tilanteen tiedän omasta kokemuksestani varsin surkeaksi - vaikka varmasti byrokratiaa vähentämällä säästöjä saadaan aikaan mutta voidaan aiheellisesti kysyä, että kuinka monta vuotta tähän menee aikaa ja onko perusteltua se, että leikkauksia tehdään monen vuoden ajan vaikka samanaikaisesti perusterveydenhuolto alkaa olla monin kohdin suurissa ongelmissa. Onko sh-piirin organisaatiossa enää korjattavaa vai toimiiko kaikki jo riittävän hyvin? Lappeenranna kohdalla ongelmia on esim seuraavissa sektoreissa (myös koulutoimi mukana):
-hammashuolto, ei akuuteissa tapauksissa hoitojono jopa vuoden mittainen. akuuteissa tapuksissa muutamasta päivästä viikkoon pariin.
-mielenterveystoimi, lääkärivajaus jatkunut jo vuosia. vakituisia ei löydy, joten ongelmaa korjataan keikkalääkärein.
-koulutoimen puolella koulunkäyntiavustajien kohdalla kaupunki tekee vain määräaikaisia sopimuksia. samalla vanhemmat ja osin opettajat ihmettelevät, että miksi ei enää löydy halukkaita toimeen. koulunkäyntiavustajien toimenkuva on muutenkin ongelmallinen. pahimmillaan koulunkäyntiavustaja on toiminut opettajan sijaisena tämän ollessa sairauslomalla - ei oikein vastaa täysin toimenkuvaa.
-hoitojonot leikkauksiin ovat monasti pitkiä, mutta tämä taitaa nyt olla ongelma kaikkialla Suomessa. Lappeenrantaan on myös hankala saada erikoislääkäreitä sekä kirurgeja, seuraus on se, että täältä potilaita siirretään leikattavaksi esim. Turkuun, Ouluun tms. paikkakunnille.
Tilanne on tietenkin paikkakuntakohtainen, toisaalla on mahdollisuus suuriinkin leikkauksiin - toisaalla taasen on aiheellista miettiä ja kenties arvostellakin sitä mihin leikkauksin pyritään ja miksi kunta samalla sijoittaa jopa miljoonia hankkeisiin, jotka tuottavat tappiota (kuten Lappeenrannan kohdalla FlyLappeenranta, se ei ole ollut kertaakaan voitollinen toimintansa aikana).
Tietenkin voidaan myös miettiä sitä, että miksi hoidetaan todella huonossa kunnossa olevia vanhuksia jopa vuosia, ilamn että on toivoakaan siitä, että vanhuksen tilassa tapahtuisi kohennusta. Minusta tällainen toiminta on järjetöntä ja kannattaisin avointa keskustelua siitä, että mihin vedetään raja jonka jälkeen hoitoa ei enää yhteiskunnan varoin tulla järjestämään. Priorisoisin tässä kohdin siten, että panostus lapsiin ja nuoriin sekä "tuottavaa" väestönosaan. Siinä vaiheessa jolloin sairaus on vienyt vanhuksen totaalisesti vuodepotillaaksi ja hän ei enää "elä tässä maailmassa" hoidon suhteen tulisi tehdä laaja tilannearviointi. Sikainfluenssa rokotuksienkin kohdalla kritisoin hivenen rokotusjärjestystä, lapset ja nuoret ja raskaana olevat äidit on hyvä asettaa etusijalle mutta minusta on järjetöntä ryhtyä rokottamaan ensimmäisten joukossa eläkeläisiä, etenkin sellaisia eläkeläisiä joiden eliniän odote on hyvin lyhyt.
vlad.
P.S. ATK-järjestelmiä ollaan yhtenäistämässä tai suunnitteilla projekti jo on ja jos/kun se toteutuu niin potilastietojärjestelmä on kattava koko Suomessa. Näin ainakin yksi byrokraattinen ja hoitoa hidastava ongelmakohta on poissa laskuista.