Tautiin kuolleiden määrä on noussut Yhdysvalloissa jo 35:een, kun se oli pari päivää sitten vielä parikymmentä. Nyt näyttäisi siltä, että tauti on edennyt siellä siihen vaiheeseen, että uhreja tulee päivittäin, ja kuukauden tai parin päästä tilanne on ehkä samankaltainen täällä Euroopassa (toki näin on niiden liikenneonnettomuuksienkin kohdalla).
Hmm, mistä tämä tieto on peräisin? WHO:n kotisivujen mukaan kuolleita on 27:
http://www.who.int/csr/don/2009_06_12/en/index.html
Itse en ainakaan toistaiseksi usko, että täällä Euroopassakaan ihan päästäisiin samoihin lukemiin, kuin USA:ssa. Syynä tähän on ihan se, että USA:ssa on aika kehno sosiaaliturva ja köyhemmällä kansanryhmällä ei ole samanlaisia mahdollisuuksia sairaanhoitoon, kuin täällä Euroopassa. Laskeskelin myös piruuttani tilastoja tappavuudesta eri puolilla maailmaa, ja sain seuraavaa:
- Koko maailma: 28773 sairastunutta, kuolleita 144, kuolleisuus 0.5%
- Meksiko: 6241 sairastunutta, kuolleita 108, kuolleisuus 1.73%
- USA: 13217 sairastunutta, kuolleita 27, kuolleisuus 0.2%
- Meksikon ja USA:n ulkopuolella: 9315 sairastunutta, kuolleita 9, kuolleisuus 0.097%.
Eli jos katsotaan, kuinka monta sairastunutta tarvitaan yhtä kuollutta kohtaan, saadaan seuraavaa:
- Koko maailma: 1:200
- Meksiko: 1:58
- USA: 1:490
- Muu maailma: 1:1035
Toisaalta pitää kyllä samaan hengenvetoon todeta, että jos tarkkailee aiempia WHO:n otoksia, on USA:ssakin alkuvaiheessa tuo kuolleisuus ollut samaa luokkaa, kuin muun maailman nykyään. Olisiko siinä sitten syynä se, että alkuun tauti levisi rikkaamman, matkustelevan väestön keskuudessa ja on nyt epidemian kaltaisena siirtynyt myös köyhemmän väestön keskuuteen, mistä johtuen taudin tappavuus on myös nousussa?