Ulkolaudoituksen vaihto
Yritin hakea vähän, mutta en löytänyt tästä mitään.
Meidän alueemme talot ovat 42 vuotta vanhoja ja kaikissa sama juttu, ulkolaudoitus pitää vaihtaa pikku-hiljaa. Ja yksi ja toinen tekeekin tätä joka kesä - minäkin.
On myös mielenkiintoista seurata, miten muut tekevät ja neuvoja tulee jos minkälaisia, kun naapurit tulevat esittämään miten he tekivät ja miten kannattaa tehdä.
Sen verran kiinnostava juttu minulle tietenkin, että olen myös kaivellut vähän netissä ja moni asia on alannut askarruttamaan.
1. Uudet laudat, siis ne jotka asennetaan pystysuunnassa, tulee katkaista siten, että juuri on vino. Näin vesi ei sitten teorian mukaan lepää laudan alapäässä ja laudan elinikä pitenee.
- Olen hieman kaivellut. Missään ei vahvisteta sitä, että laudan elinikä todellakin pitenee, vaan aina sama vastaus - kannattaa sijoittaa kunnon suojaukseen ja pintakäsittelyyn. Silloin kestää isältä pojalle, eikä ole väliä onko se juuri suora, vai vino. Uskon ja sijoitan enemmän huolelliseen suojaukseen ja pintakäsittelyyn.
- Katkaisun jälkeen laudat pystyyn hetkeksi puuöljypurkkiin. 10 litran pönttö toimi tässä hienosti ja annoin lautojen olla pöntössä tunnin verran.
2. Moni maalaa laudat molemmin puolin ja rohkeimmat puhuvat silloin kaksinkertaisesta eliniästä laudoille.
- Repiessäni pois vanhoja lautoja, painin merkille, ettei niitä oltu käsitelty lainkaan takapuolelta. Siitä huolimatta ne olivat uudenveroisia, 42 vuoden jälkeen. Vain juuret ovat märäntyneet, mutta tähän ei takapuolien maalaus olisi auttanut kuitenkaan. Siis lautojen takapuolinen maalaus on ajanhukkaa.
3. Kannattaa ostaa valmiiksi pohjamaalattua lautaa. Hieman kalliimpaa, mutta säästää yhden työvaiheen.
Ensimmäisen kerroksen laudat kannattaa maalata, ennen kuin naulaa seuraavan päälle. Muussa tapauksessa kun puu kutistuu, tulee näkyviin puunvärinen raita jokaisen laudan reunalla ja näitä saa sitten paikkailla joka vuosi maalaamalla.
- Itse katkoin kaikki laudat valmiiksi ja maalasin ne kertaalleen. Sitten vielä kerran paikalla. Samalla menivät ruuvinkannat piiloon.
- Maalissa ei kannata säästää!! Vaihdoin ensimmäisen seinän kaksi vuotta sitten ja käytin teknoksen talomaalia. Tänä päivänä, kun katson seinää, se on kuin vastamaalattu! Näin ei voi sanoa kaikkien naapureiden seinistä, joista jotkut näyttävät siltä, kuin ne olisi maalattu 20 vuotta sitten, vaikka maali on ihan tuore. Siis ei sitä kaikkein halvinta paskaa seinään! On synti tehdä hyvä työ ja pilata se sitten säästämällä maalissa.
- Maalaus kannattaa tehdä mielummin kahdella ohuella kerroksella, kuin yhdellä paksulla.
3. Naulaus. Kaksi naulaa vierekkäin on perinne. Eräs ystäväni tosin kutsui tätä hulluudeksi.
Ensimmäiseen lautakerrokseen riittää kaksi naulaa per lauta. Yksi ylös, toinen alas. Seuraava kerros naulataan sitten jokaisen poikkialuslaudan kohdalta, mutta vain yhdellä naulalla. Sillä vanhat laudathan ovat yleensä haljenneet alhaalta, koska puu elää, mutta nämä kaksi julmaa naulaa estävät tämän ja näin lauta sitten halkeaa lopuksi. Ja todellakin, jokainen pois repimäni lauta on haljennut alhaalta, näiden kahden naulan kohdalta ja sieltä se mätäneminen on sitten alannut.
- Joten vain kaksi naulaa ensimmäiseen kerrokseen, ja päällimmäisiin naula per poikkilauta.
- Nauloilla on myös taipumus nousta ulos vuosien mittaan. Naapurini käytti ruuveja. Ei tarvitse hakata ja akkukäyttöisellä koneella ruuvaus käy nopeasti ja vaivattomasti. Tein näin ja homma meni hienosti. Ei tarvinnut häiritä naapureita ja taulut eivät tippuneet seiniltä kotona. Laudat myös imaisivat hienosti paikoilleen ruuveilla ja pysyvät takuulla paikoillaan. Saattaa tosin olla ikävää repiä niitä irti, sitten joskus kun on taas aika vaihtaa....
Onko muilla kokemuksia/vinkkejä tästä?