Ei mitenkään yllättävää, että tämä ketju on mennyt pitkälti samaksi länkyttämiseksi kuin liian moni muukin keskustelu. Joillakin on nyt jäänyt levy pyörimään niin pahasti, ettei mihinkään enää pystytä vastaamaan ilman henkilökohtaisuuksia ja naurettavia yleistyksiä. Kasvakaa jo.
Sitten asiaan. Kova taklaaminen kuuluu ehdottomasti lätkään, mutta siitä huolimatta on tunnustettava, että jotain on tapahtunut. Ei SM-liigapeleissä enää juurikaan näe niitä wanhan ajan rehtejä pommeja, jotka pudottavat vastustajan hetkeksi haukkomaan henkeään aiheuttamatta kuitenkaan mitään vakavampaa. Tilalle ovat tulleet aivotärähdykset ja muutkin vammat. Kyllä tätä on ihan aiheellista pohtia keskustelijan paidanväristä riippumatta, sillä jos syitä ei tutkita eikä tunneta, voi ratkaisu olla seurausten paikkaaminen jollain typeryydellä. Tämä ei toki olisi mitenkään yllättävää, onhan SM-liigan lieveilmiöitä tähänkin asti korjattu mm. junnujen taklauskieltoaloitteella yms. älyttömyyksillä, jotka ovat ihan silkkaa karhunpalvelusta lajille.
Pleksiuudistuksen suhteen olisi nostettava kissa pöydälle, kun asiasta näyttäisi löytyvän tutkittua tietoakin. Mutta ei näitä ns. vahinkoja voi sysätä pelkästään lasien niskaan. Pelaajilla on vastuunsa, niin taklaajilla kuin taklattavillakin. Rumia ja tarpeettomia taklauksia on aina ollut ja tulee aina olemaan, mutta voi niihinkin varautua. Turhan usein näkee, että laitaan mennään puutarhaletkuna ja oletetaan, ettei sieltä kukaan kuitenkaan tule taklaamaan. Samoin tahalliset selän kääntämiset ovat yleistyneet. Useimmiten kai tavoitteena on kokonaan taklaukselta välttyminen eli uskotaan, että vastustaja ehtii pysäyttää taklauksen viime tingassa. Se on usein vaarallisen väärä luulo.
Itse toivon, että taklaamista ja taklausten vastaanottamista alettaisiin opettaa entistä aiemmin, ennen kuin pojista tulee raavaita miehiä ja sekä voima että vauhti kasvavat hetkessä harppauksin. Oikea taklaaminen on perustaito siinä missä laukominenkin, eikä sellaisten opettamista voi enää aikuisiällä aloittaa. Sama koskee myös vastaanottamista.
Lisäksi olisi suotavaa, että SM-liiga muuttaisi rangaistuskäytäntöään. Seurauksesta rankaiseminen on ainakin minusta lähinnä sekaannusta aiheuttava linjaus. Eivät pelaajat opi vastuullisuutta, ellei rankaisemisen kohteena ole nimenomaan vastuuttomuus. Nyt tuntuu siltä - ja on itseasiassa tuntunut jo pitkään - että merkittävin lieventävä tai raskauttava asianhaara on puhtaasti hyvä tai huono tsägä. Tähän on tultava muutos, sillä seuraukset ovat ilmeiset. Muutama luupää tekee mitä lystää, koska mitään vakavaa ei vielä ole sattunut tapahtumaan, ja vastaavasti valtaosa jättää puhtaatkin taklaukset suorittamatta, koska pelkkä vahinko voi johtaa pelikieltoon ja taloudelliseen sanktioon.