Suomesta on jo vuosikymmeniä puuttunut - tietoisesti tai tahattomasti - aktiivinen, ihmisläheinen, monipuolinen ja määrätietoinen perhepolitiikka, jollaista mm. Virossa ja Unkarissa edistetään laajasti koko yhteiskunnan mitassa. Valtiovallan tahtotila aktivoida suomalaisia perheen perustamiseen esim. verohelpotuksin ja muin sosioekonomisin kannustimin puuttuu Suomesta käytännössä kokonaan, ja jos maassamme nykyisellään jokin perhepolitiikka onkin, se on byrokraattinen, jähmeä ja passivoiva samalla tavalla kuin koko kansallinen sosiaali- ja työttömyysturvajärjestelmä.
Iso muutos on tapahtunut myös suomalaisten ja länsimaiden perinteisissä perhearvoissa; yhtenäiskulttuuri on merkittäviltä osin romahtanut läpi Länsi-Euroopan viimeksi kuluneiden vuosikymmenten aikana, mikä enteilee isommassa mittakaavassa koko länsieurooppalaisen sivistyneen kulttuuripiirin tuhoa. Se voi tapahtua seuraavan 100 vuoden aikana hiljaa hiipuen tai jollain toisella tavalla.
Nykyiseen väestökatoon tarjotaan Suomessa ja muualla Europpassa ratkaisuksi "maahanmuuttoa", mikä näkyy todennäköisesti jo nyt poikkeuksellisen voimakkaana asuntorakentamisena kasvukeskuksissa. Oletettavasti tämä ei kuitenkaan tarkoita esim. sosiaali- ja terveydenhuollon - erityisesti vanhustenhuollon - erilaisiin tehtäviin hyvin soveltuvien, länsimaiseen kulttuuriin mallikkaasti integroituvien aasialaisten naisten kuljettamista lentokoneilla Suomeen asumaan, opiskelemaan ja työskentelemään, vaan jotakin aivan muuta.
Ja jos Suomi tai Eurooppa tässä muodossa on enää olemassa muutaman vuosikymmenen kuluttua, eläkejärjestelmään jouduttaneen ainakin tekemään täysremontti siten, että eläkesäästämisestä tulee ensisijainen eläkevarallisuuden kartuttamisen muoto, ja vanhuuseläkeikä saatetaan nostaa portaittain jonnekin 75 ikävuoteen ns. Preussin mallin mukaan. Esim. Kanada, Australia ja Uusi-Seelanti näyttäytynevät siinä tilanteessa vielä nykyistäkin huomattavasti houkuttelevampina asuinpaikkavaihtoehtoina kaikille koulutetuille ja ammattitaitoisille suomalaisille. Täysin ymmärrettävästi.