Mainos

Suuri katastrofi ihmiskunnalle – milloin napsahtaa?

  • 149 558
  • 524

Eino_Mies

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Eilen tuli taas National Geographic -kanavalta kiinnostava dokumentti Maata mahdollisesti uhkaavista meteoriiteista, komeetoista ym kiertolaisista. Se mikä näille "suurille napsahduksille" on ominaista, että aikaskaalat ovat käsittämättömän suuret. Suuria katastrofeja on miljoonien ja miljardien vuosien aikana ollut useita ja niitä tulee olemaan myös tulevaisuudessa.

Ihmismielen on vaikea ehkä käsittää näitä maailmakaikkeuden ja edes maapallon mittakaavoja ajan jatkumolla. Esim Yellowstone saattaa purkautua jo tänä vuonna, ensi vuosikymmenllä, 500 vuoden tai 5000 vuoden kuluttua. Tai sitten aikaisintaan 500000 vuoden kuluttua, jos silloinkaan. Seuraava tuohoisa meteoritörmäys voitaneen ennustaa tarkastikin ja se pystytään ehkä torjumaankin. Mutta joskus vuonna X tai Y saattaa tulla se Iso Paukku, joka teki selvää jälkeä aikoinaan dinosauruksista. Ne sentään asuttivat maapalloa noin 150 miljoonaa vuotta. Ihmislaji on elänyt Telluksella vasta murto-osan siitä ajasta, mitä hirmuliskot aikoinaan täällä tallustelivat.

Johtuuko seuraava todella suuri katastrofi luonnonvoimista, vai ehtiikö ihminen sitä ennen omalla toiminnallaan tekemään jotain yhtä tuhoisaa. Siinäpä sitä riittää miettimistä.
 
Viimeksi muokattu:

magnum37

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tulevaisuuden Sport
Yllättävän kauan kesti, ennen kuin Iltalehti heräsi tähän Yellostonen aiheeseen:

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/200901088873665_ul.shtml

Saapi nähdä, mitä tapahtuu. Tuo maan kohoaminen viime vuosina kuulostaa aika pelottavalta.

Iltalehti on vaan yrittänyt hyssytellä asiaa mahdollisimman pitkään oman etunsa vuoksi. Mitä tapahtuisi Iltalehden myynnille ennen "maailmanloppua", jos ihmiset tajuaisivat, että arki ei olekaan enää kiinni Johanna Tukiaisen seikkailuista tai Salkkarit Exklusive -haastatteluista sun muista pintaviihteestä?-)

Maan kohoaminen Yellowstonessa kyllä pistää hieman miettimään tuota suurpurkauksen mahdollisuutta. Elämme ratkaisevia aikoja.
 

AnaMasa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lahko
Yllättävän kauan kesti, ennen kuin Iltalehti heräsi tähän Yellostonen aiheeseen:
Pari päivää sitten herännyt Hesarikaan ei ollut kuin viikon myöhässä lyhyen juttunsa kanssa. Kai ne saa toukokuun kuukausiliitteeseen aikaiseksi jonkun ylipitkän käännösjutun hienoine savuisine kuvineen. Muista lehdistä ei tosin ole kuulunut tuonkaan vertaa. Ihmetellä täytyy mediaa.
Mutta joskus vuonna X tai Y saattaa tulla se Iso Paukku, joka teki selvää jälkeä aikoinaan dinosauruksista. Ne sentään asuttivat maapalloa noin 150 miljoonaa vuotta. Ihmislaji on elänyt Telluksella vasta murto-osan siitä ajasta, mitä hirmuliskot aikoinaan täällä tallustelivat.
Tuollaisia kun miettii, niin oman mitättömyyden ymmärtämisen myötä tulee ihan sairaan merkityksetön ja välinpitämätön olo. Tuon tunteen voi helposti kääntää itseään vastaan tai edukseen. Se on pienestä kiinni.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Tuskinpa siinä joka ikinen ihminen maapallolla kuolisi, mutta elämä tälläisenään loppuisi tai muuttuisi ainakin paljon. Vaikka henkiin jäisikin niin voisi se olla aika kova pala yrittää elää jollakin 'luolamies'-tasolla.

Mikäli (siis mikäli) Yellowstone purkautuisi täydellä voimalla syytäen ilmaan vaikkapa 2500 kuutiokilometriä laavaa niin se varmasti aiheuttaisi ensinnäkin huomattavia alueellisia vahinkoja mahdollisesti seuranneiden maanjäristysten ja muiden purkausten muodossa, nämä aiheuttaisivat paikallisesti Yhdysvalloissa huomattavaa vahinkoa ja saattaisivat tappaa hyvinkin suuren joukon ihmisiä suht' lyhyessä ajassa.

Pidemmällä aikavälillä viholliseksi nousee ilmakehän eri kerroksiin noussut tuhka ja pöly, mikä peittää suuren osan aurinvonvalosta, josta sitten seuraa se, että ruoantuotanto vaikeutuu niin välillisesti kuin myös suoranaisesti eli välillisesti siten ettei riitä rehua lihakarjalle tms. eläimille, ja suoranaisesti kasvien kykyyn kasvattaa ruoaksi kelpaavia elintarvikkeita. Tämä sitten eiheuttaa suurimman osan kuolunuhreista - määrä varmasti kymmeniä miljoonia, jollei satoja kaikkiaan.

Epäilemättä muutaman vuoden mittaisesta "ydintalvesta" säilyisi hengissä kavustoa kuin myös eläimia sekä ihmisiä. Se millaisessa maailmassa nämä ihmiset joutuvat sitten elämään onkin aivan eri asia. Voidaan kuitenkin päätellä, että ainakaan kaikki hengissä selvinneet ihmiset eivät joudu siirtymään luonnontuotteisiin perustuvaan elämäntapaan vaan ainakin osa kykenee tapahtuneen jälkeen siirtymään kohtuullisen nopeassa aikataulussa (useita vuosia kuitenkin?) esi- ja teolliseen elämänmuotoon, jossa ruoan tuotanto kehittyy hitaasti mutta varmasti ja teollinen tuotanto sen myötä. Suurin ongelma on lähinnä se, että kuinka hyvin lihakarja selviytyy hengissä koettelemuksesta. Viljansiemeniä tms. on varastoitu sen verran paljon, että niitä varmasti löytyy muutaman vuoden kituuttamisenkin jälkeen mutta lihakarjan tilanne voi olla globaalisti heikko - paikallisesti tilanne voi olla toinen. Esimerkkinä tästä viljelykasvien siemen säilytyksestä voidaan pitää norjalaisten (+kansainväl.) projektia, jossa Huippuvuorille on kaivettu luolasto, johon pyritään sijoittamaan suuri joukko tärkeimpien viljelykasvien siemeniä sekä muita siemeniä.

On kuitenkin muistettava, että Yellowstone on vain yksi mahdollinen purukauspaikka, suurempiakin purkauksia on olllut (linkit aiemmin), joten pitkällä aikavälillä - satojatuhansia tai miljoonia vuosia - voidaan kokea huomattavasti suurempikin purkaus, mikä voi kertaheitolla tuhota jopa yli 90% eläimistöstä ja kasvikunnasta tällä planeetalla.

vlad.
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Suurin ongelma on lähinnä se, että kuinka hyvin lihakarja selviytyy hengissä koettelemuksesta. Viljansiemeniä tms. on varastoitu sen verran paljon, että niitä varmasti löytyy muutaman vuoden kituuttamisenkin jälkeen mutta lihakarjan tilanne voi olla globaalisti heikko - paikallisesti tilanne voi olla toinen.
Voi olla, että ihmisten olisi ainakin toistaiseksi totuttauduttava kasvissyöntiin, tai ainakin voimakkaammin kasvisperäisen ravinnon syöntiin mitä esim. nyt on totuttu. =)

Tietysti metsästäähän aina voi, jos löytyy eläimiä jotka kelpaa syötäväksi. Kilpailu lihatuotteista voisi nousta aika suureen rooliin ja ehkä aiheuttaisi väkivaltaa?

Esimerkkinä tästä viljelykasvien siemen säilytyksestä voidaan pitää norjalaisten (+kansainväl.) projektia, jossa Huippuvuorille on kaivettu luolasto, johon pyritään sijoittamaan suuri joukko tärkeimpien viljelykasvien siemeniä sekä muita siemeniä.
Mielenkiintoinen juttu. Myös mielenkiintoiseksi tuon tekee sen, että Huippuvuorethan on aika syrjässä. Jos nyt tulisi joku laajempi katastrofi ja kulkuvälineet hyytyisi, koska sähkönjakelu takkuaisi, voisi nykyisillä laivoilla matkustaminenkin olla vaivalloisempaa. Reissu Huippuvuorille saattaisi olla hankalempaa kuin mitä nyt.

Voihan tietysti olla, että norskit on koko ajan salaa harjoitellut viikinkilaivoilla matkustamista pidempien reissujen suhteen ja draket pistettäisiin oitis vesille kun taivas peittyy tuhkasta.

***

Mitä tulee mahdolliseen maailmanlaajuiseen katastrofiin, niin minut saa syödä jos löytää jostain kuolleena. Pidän itseäni sen verran nykyajan uusavuttomana lapsena, että menehdyn varmasti aika nopeasti jos yhteiskunnan yleishyödykkeet pelataan pois pelistä.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Voi olla, että ihmisten olisi ainakin toistaiseksi totuttauduttava kasvissyöntiin, tai ainakin voimakkaammin kasvisperäisen ravinnon syöntiin mitä esim. nyt on totuttu. =)

Tietysti metsästäähän aina voi, jos löytyy eläimiä jotka kelpaa syötäväksi. Kilpailu lihatuotteista voisi nousta aika suureen rooliin ja ehkä aiheuttaisi väkivaltaa?

Se voi olla totta, että "lihansyöjille" koittaisi mahdollisesti karummat ajat, jollei sitten esim. ryhdyttäisi suuressa mitassa kannibalismiin - (minutkin voi pistellä poskeen jos tienpenkalta satutte löytämään).

Lihakarjaan verrattuna moni metsäneläin on siinä mielessä paremmassa asemassa, että ovat tottuneet karumpiin olosuhteisiin ja moni jopa syömään niukempaa ruokaa kuin teollisen tuotannon eläimet. Suurin osa naudoista, sioista ja kanoista etc. kuolee ilman ruokintaa ja huolenpitoa hyvinkin pian, joten on vaikea kuvitella, että huomattavan suuri määrä niistä selviäisi hengissä ainakaan sellaisilla seuduilla joita ydintalvi koettelee ankarimmin - kenties juuri pohjoistapallonpuoliskoa ja eteläiseltä muutamia alueita, eli seutuja joissa muutoinkin talvi on suht ankara. Kuvittelisin, että päiväntasaajan seudulla lämpötila olisi korkeampi kuin navoilla (riippuen kyllä ilmavirtauksista ja ylävirtauksista ts. kuinka tuhka- ja pölymassat levittäytyvät maapallon ylle), joten siellä eläinten mahdollisuus selvitä hengissä ollee suurempi kuin pohjoisempana tai etelämpänä.

Toisaalta nyk. teollistuneiden maiden ihmisten on sitten helpompi nostaa tuotanto takaisin entiselleen (vie kuitenkin ne useammat vuodet) ja mahdollsesti tämän jälkeen ryhtyä armotta verottamaan paremmin säilyneitä seutuja, jotta hyvinvointi nykyisten teollistuneiden maiden osalta alkaa nousta entiselle tasolle ripeämmin. Tosin en usko, että aivan pian elämä palaa edes jotakuinkin entiselleen tällä pallolla todella massiivisen tulivuorenpurkauksen jälkeen.

Niin ja Yellowstonen sijaan purkautuu jokin todella massiivinen laakiotulivuori seuraavien satojen tuhansien vuosien kuluessa niin se liene sitten tietää sitä, että suurin osa elämästä maapallolla tuhoutuu sen seurauksena. Onko se sitten hyvä tahi huono asia, siihen en ota kantaa - enpä kuitenkaan ole, ikävä kyllä, todistamassa sitä.

vlad.
 

jpet

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ducks
Se voi olla totta, että "lihansyöjille" koittaisi mahdollisesti karummat ajat, jollei sitten esim. ryhdyttäisi suuressa mitassa kannibalismiin.

Kynnys siihen, että lajitovereita ja jopa omia lapsiaan ryhdytään käyttämään ravintona on loppujen lopuksi melko matala. Ukrainan nälkäkatastrofin aikanahan viranomaisten oli muistutettava siitä, että oman lapsen syöminen on rikos, ja kyllähän suomalaisetkin syyllistyivät samaan 1690- ja 1860-luvun nälkävuosina.
 

-OO-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Se voi olla totta, että "lihansyöjille" koittaisi mahdollisesti karummat ajat, jollei sitten esim. ryhdyttäisi suuressa mitassa kannibalismiin

No voi perkele! Pihvien ystävän korvaan kalskahtaa varsin ikävältä tuollainen että liha olisi kortilla... Alkakaahan jo lihottaa itseänne valmiiksi niin ei tarvitse minun alkaa mitään heinää pureksimaan...
 

smasa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Djurgårdens IF, Eintracht Frankfurt
Kynnys siihen, että lajitovereita ja jopa omia lapsiaan ryhdytään käyttämään ravintona on loppujen lopuksi melko matala.

Ja jos nykyistä maailman väestökehitystä ajattelee, eikös kannibalismi voisi olla ratkaisu sekä väestönkasvuun (liikakansoitus) että nälänhätään?
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Kynnys siihen, että lajitovereita ja jopa omia lapsiaan ryhdytään käyttämään ravintona on loppujen lopuksi melko matala.

Jumalauta...ennen ammun napin otsaani kuin alan omaa jälkikasvua mutustelemaan. Tuskin tuossa tilanteessa enää niin selviytymishaluja olisi.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Kynnys siihen, että lajitovereita ja jopa omia lapsiaan ryhdytään käyttämään ravintona on loppujen lopuksi melko matala. Ukrainan nälkäkatastrofin aikanahan viranomaisten oli muistutettava siitä, että oman lapsen syöminen on rikos, ja kyllähän suomalaisetkin syyllistyivät samaan 1690- ja 1860-luvun nälkävuosina.

Niin ja esim. Leningradin piirrityksen aikana tuomittiin useita ihmisiä ihmissyönnistä - kiinnijääneet olivat loppujen lopuksi (olettaen) vähemmistössä. Kiinnijääneiden joukossa oli jopa ihmisiä jotka olivat kaivaneet hautoja auki etsiessään epätoivoisesti ruokaa. Toisaalta kun tietää missä oloissa kaupunkilaiset elivät sen vajaan 900 päivän aikana niin ei ole ihme, että vaikeimpina aikoina - varsinkin ensimmäisenä talvena - syyllistyttiin tekoihin joita meillä länsimaissa pidettäisi moraalisesti hyvin halveksuttavina.

vlad.
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Riittävän suuri nälänhätä jonkun maailmanlaajuisen katastrofin myötä kyllä aivan taatusti riittäisi siihen, että kannibalismia alkaisi esiintyä laajemmin. Eriasia kuinka näkyvästi, mutta takuuvarmasti jossain vaikka sitten salaa keittyisi ja paistuisi ihmislihaa tarpeiksi. On varmasti hieman yksilöllistä millainen olisi tuo kynnys. Osa ehkä nääntyisi tai tekisi itsemurhan siinä kurjuudessa ennen kuin nöyrtyisi toisten syömiseen.

Paha sanoa, miten itse toimisin? Herää kyllä äkkiseltään ajatus, että antaisin jonkun lopettaa joko lopettaa itseni tai heittäytyisin jostain alas varmaan kuolemaan. Nääntyminenkin mahdollista ja näin kevyellä ruumiinrakenteella varustettu ihminen nyt tuskin kauaa sinnittelisikään.
 

Morgoth

Jäsen
Epäilemättä muutaman vuoden mittaisesta "ydintalvesta" säilyisi hengissä kavustoa kuin myös eläimia sekä ihmisiä. Se millaisessa maailmassa nämä ihmiset joutuvat sitten elämään onkin aivan eri asia.

Joskus Discoverysta tuli joku dokumentti jossa yritettiin kuvailla millaista elämä olisi niiden keskuudessa, jotka eivät kuolisi heti suureen meteori-iskuun jälkeen vaan selviäisit siitä. Erilaistahan se olisi, kun yhteiskuntia ei käytännössä olisi ja ihmiset yrittäisivät vain selviytyä ja nopeastihan siinä ihmiskunta taantuisikin jonnekin kivikaudella jne. Voisi olla itse kullekin aika kova paikka, kun joutuisi aloittamaan ihan alusta kaiken.

mikä voi kertaheitolla tuhota jopa yli 90% eläimistöstä ja kasvikunnasta tällä planeetalla.

Tai taivaalta voi tulla tarpeeksi iso murikka jne. Onneksi ihmiselämä on mitättömän lyhyt aika verratuna esim. Yellowstonen 640000 vuoden välein tapahtuviin purkauksiin tai muihin vastaaviin, että aika huono tuurihan sitä on jos oman elämän aikana joku tuollainen iso luonnonkatastrofi osuu kohdalle.
 
Joskus Discoverysta tuli joku dokumentti jossa yritettiin kuvailla millaista elämä olisi niiden keskuudessa, jotka eivät kuolisi heti suureen meteori-iskuun jälkeen vaan selviäisit siitä. Erilaistahan se olisi, kun yhteiskuntia ei käytännössä olisi ja ihmiset yrittäisivät vain selviytyä ja nopeastihan siinä ihmiskunta taantuisikin jonnekin kivikaudella jne. Voisi olla itse kullekin aika kova paikka, kun joutuisi aloittamaan ihan alusta kaiken.

Itse olen myös katsonut tuon. Siinä ei oteta kantaa siihen, miten vaikuttaa ihmisten vuosisatoja kestänyt järjestelmällisyys. En nyt väitä, etteikö anarkiassa oltaisi, mutta ihan takuuvarmasti kehittyisi erittäin nopeasti pienempiä ja suurempia yhteisöjä. Valtioiden organisaatiotkin säilyisivät, vaikka ne olisivatkin voimattomia. Pelisääntöjä siis olisi, mutta tietenkään kaikki eivät niitä noudattaisi.

Aivan alusta ei pitäisi aloittaa, mutta kyllähän muutos olisi valtava.
 

Brunberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kyynärpäätaklaus
Kyllä sellaisessa tilanteessa kun tollanen valtava katastrofi iskee niin kyllä parempi on, että pystyy pitämään itsestään huolta. Tuo yellowstonen kaldera ei välttämättä täällä kaukana niin suurta mullistusta aiheuta mutta pohjois-amerikassa on syytä olla aika valveutunut itsensä puolustamisen kanssa. Kyllä täälläkin kusessa ollaan jos esim. viljely estyy kylmyyden takia kesälläkin.
 

Rod Weary

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Olenko ymmärtänyt jotenkin väärin, vai lukenut huolimattomasti, kun käsitin tuosta tuhkapilvestä tulevan uuden jääkauden? Eli ei siinä paljon muuta enää viljellä kuin jääpaloja, jos tuo poksahtaa.
 

Brunberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kyynärpäätaklaus
No ei kai sitä kukaan tiedä millainen kylmä jakso siitä seuraa. Viileää voi olla mutta kuinka kylmä ja kuinka kauan?
 

-OO-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
...aika huono tuurihan sitä on jos oman elämän aikana joku tuollainen iso luonnonkatastrofi osuu kohdalle.

Tai sitten hyvä, riippuen ihan siitä millä tavalla tätä maailmaa pällistelee katsella. Minä melkein ottaisin tuon hyvänä asiana koska aika harva ihminen sitä pääsee "maailmanloppua" katselemaan livenä. Henkihän siinä todennäköisesti menee mutta eipähän olisi ainakaan elämä hukkaan mennyt kun tuollaisen pääsisi näkemään.

Ja tämä siis ihan tosissaan kirjoitettuna.
 

Dennis

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Tai sitten hyvä, riippuen ihan siitä millä tavalla tätä maailmaa pällistelee katsella. Minä melkein ottaisin tuon hyvänä asiana koska aika harva ihminen sitä pääsee "maailmanloppua" katselemaan livenä. Henkihän siinä todennäköisesti menee mutta eipähän olisi ainakaan elämä hukkaan mennyt kun tuollaisen pääsisi näkemään.

Ja tämä siis ihan tosissaan kirjoitettuna.
Itselläni ihan samat aatokset. Olisihan se kerrassaan kiehtova ajatus olla paikan päällä todistamassa maailmanloppua ja sitä, kun kaikilla olisi huomenna "normipäivä". Juuri yksi päivä töissä spekuloitiin ajatuksella, että kesken työpäivän tulisi ilmoitus, että Yellowstonessa on mossahtanut isomman kaavan mukaan. Siinä vaiheessa voisi lähteä suorilta lomille - kaupan kautta tosin reppu täynnä säilykkeitä ja olutta. :D
 
Suosikkijoukkue
KalPa
Kyllä sellaisessa tilanteessa kun tollanen valtava katastrofi iskee niin kyllä parempi on, että pystyy pitämään itsestään huolta. Tuo yellowstonen kaldera ei välttämättä täällä kaukana niin suurta mullistusta aiheuta mutta pohjois-amerikassa on syytä olla aika valveutunut itsensä puolustamisen kanssa. Kyllä täälläkin kusessa ollaan jos esim. viljely estyy kylmyyden takia kesälläkin.

Yksityinen viljely tosiaan loppuisi mutta kyllä tuommoisen tuhkapilven keskellä ydinlaitokset yms. toimivat jolloin sähkö ja keinovalo olisi olemassa.
 

DeS

Jäsen
Suosikkijoukkue
ÄSSÄT
Tämä uutinen on osoittautumassa ankaksi. Uusisuomen sivuilla enemmän aiheesta, en osaa linkittää.
Toteutuessaan olisi kyllä melkoinen mullistus
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Tämä uutinen on osoittautumassa ankaksi. Uusisuomen sivuilla enemmän aiheesta, en osaa linkittää.
No, ei se sikäli uutisankka ole, että on siellä ollut lukuisia maanjäristyksiä (mikä nyt ei taida olla tavatonta), mutta uutisessa sanotaan tilanteen rauhoittuneen.

Mitään näyttöä tulivuoren purkautumisesta ei siis ole.
 

Rod Weary

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Aika huvittavaa, kun tulivuorien syklit pyörivät sadoissa ja tuhansissa vuosissa, että joku pilipalilehti leimaa tilanteen uutisankaksi vain siksi, että se suuri paukku ei tullutkaan esim. viime tiistaina (en ole lukenut ko. juttua, kunhan heittelen). On aivan päivänselvää, että tilanne on päällä. Mutta D-day'n ennustaminen lähivuosille voi olla turhaa panikointia.

EDIT. Olisi pitänyt lukea. Eihän tuossa ole kyse siitä, etteikö Yellowstonessa olisi tilanne päällä. Kyse oli siitä, että joku oli painanut viranomaisten nimissä paniikkinappulaa ja kehottanut lähiseudun asukkeja evakuoimaan itsensä.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Jumalauta...ennen ammun napin otsaani kuin alan omaa jälkikasvua mutustelemaan. Tuskin tuossa tilanteessa enää niin selviytymishaluja olisi.
Tuossa vaiheessa on naksahtanut jo sen verran kovasti nupissa, ettei noin selkeästi kykene ajattelemaan. Näin ainakin niissä kuvauksissa, joita itse olen esim. Suomen nälänhädästä lukenut.

Eilen tuli mielenkiintoinen dokkari Herculaneumin tuhosta ykköseltä. En ole erilaisiin luonnonilmiöihin kovin paljoa perehtynyt, joten kuvaukset tuhkapilven romahtamisesta kilometrien korkeudesta yms. oli aika rajua kamaa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös