Mikähän se sopiva kanta olisi valtaosan mielestä? On tuo poronhoitoalue kyllä yksi vitun iso vitsi vuonna 2021. Iso alue minkä luontoa saa raiskata tukien kera ja samalla muu Suomi (metsästys-seurat jne.) joutuvat tulemaan toimeen susien kanssa. Lapissa tulisi olla tilaa muillekin eläimille (ja ylipäätään luonnolle) kuin vain poroille.
E: Tuo sisäsiittoisuus on kyllä vakava uhka Suomen susikannalle.
Omasta mielestä nykyisestä kantaa voisi jo harventaakin, mutta ehkä saadaan jotain osviittaa yleisesti sopivasta kannasta, jos tänä ja ensi vuonna se suotuisan suojelun taso saadaan määriteltyä. Ruotsissa se menee 30 lauman tasolla jos lähivertailua hakee maasta, missä susilla on ruokaakin paremmin kuin meillä. Tuo määrähän Suomessa on jo nyt ainakin olemassa kanta-arvion mukaan.
Lapissa luulisi olevan tosiaan tilaa levitä myös, mutta en tiedä onko niille miten suotuisat olosuhteet sitten muuten siellä. Jälkihavaintoja jos seuraa niin Lapista niitäkään ei ole viime aikoina juuri tullut, ja siksi itseäkin ihmetytti nuo edellisessä viestissäni mainitut muut alueet, kun osalla alueista on reippaastikin ollut havaintoja, mutta kanta-arvion mukaan pareja tai laumoja ei ole. Toki tuossa käy sekin ilmi ettei näytteitäkään ole kaikilta alueilta käytännössä lainkaan.
Joskus aiemmin kirjoitin että kanta-arvio lukemat luultavasti tarkentuvat DNA näytteiden myötä ja niin vissiin on käynytkin kun kasvua on luvuissa ja todennäköisyys parempi(tosin tuota luokkaahan määrä oli myös jo joskus yli 10v sittenkin). Arviossa DNA yksilöityjä tapauksiahan oli kirjattu 278kpl yhteensä ja kanta-arvio oli 279-321 yksilöä. Jotain ihmeellistä noissa luvuissa on, tai on ollut aiemmin, koska tuskin koko kanta noin kattavasti on rekisterissä(tai sitten luen tuota väärin). 30% kasvu kuulostaisi myös hurjalta lukemalta äkkiseltään. Olisiko niin että kanta on kuitenkin suurempi kuin on aiemmin arvioitu?
Kojolan papereiden mukaan ainakin aineisto on kattavampi kuin aiemmin ja kannan kasvu tulee mm. hyvästä pentutuotosta. Taustadata on kerätty pääosin vapaaehtoisvoimin ja näytteitä esim on luonnossaliikkujilta ja metsästäjiltä/petoyhdyshenkilöiltä saatu enemmän kuin Luke tai muut viranomaiset ovat tuottaneet yhteensä. Tuo on varmaan jatkossakin uhka taikka mahdollisuus. Uhka siinä mielessä luotettavuudelle jos vapaaehtoiset turhautuvat/häipyvät ja resurssit pienenevät, niin luotettavuus heikkenee, ja mahdollisuus vielä parempaan jos aineisto saadaan vielä kattavammaksi vapaaehtoisvoimin. Jos julkista tai puolijulkista haukkua saa palkinnoksi, tai kannanhoidollinen metsästys pysyy pannassa, niin voi osa vapaaehtoisista kyllästyä aika nopeasti, kuten aikanaan kävi Tassu-kirjaustenkin osalta.
Mitä kuumaan perunaan, eli salametsästykseen tulee niin tunnetusta kuolleisuudesta elo- maaliskuu välillä oli 1/35kpl laittomasti tapettu.