Susi – tavattaessa rauhoitettava

  • 234 361
  • 2 197

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Yksi minun lenkkireiteistäni kulkee ihan tuosta vierestä, jossa tuo video on kuvattu. Toivottavasti en saa yllättäviä lenkkikavereita. Ennätykset saattaisi toisaalta paukkua rikki kaikilla matkoilla, niin olisi siinä se.
 
Joo, ei epäilystäkään, kyllä tuo susi halusi vain leikkiä mutta oli luonteeltaan ujo yksilö. Ehkä jopa introvertin piirteitä havaittavissa. Hän on tässä uhri, ja vaikka katsoin videon ilman ääniä firman strategiapalaverissa, voin havaita että ihminen lemmikkeineen antaa torjuvia signaaleja.
 

Keskiviiva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuopion KalPa
Se on näissä susiuutisissa huomioitavaa, että tieto on vääristynyttä. Jopa Ylen päämediassa. Petoyhdyshenkilön tittelin saanut perus raksaäijä joka kuuluu metsästysseuraan ja tottakai haluaa omasta riistasta kilpailevan suden pois päiviltä.
Kansa sitten kuvittelee että nämä henkilöt oikeasti tietävät susien käytöksestä jotakin. Todelliset susien käytökseen perehtyneet alan ammattilaiset eivät pääse ääneen.
 

Byvajet

Jäsen
Se on näissä susiuutisissa huomioitavaa, että tieto on vääristynyttä. Jopa Ylen päämediassa. Petoyhdyshenkilön tittelin saanut perus raksaäijä joka kuuluu metsästysseuraan ja tottakai haluaa omasta riistasta kilpailevan suden pois päiviltä. Kansa sitten kuvittelee että nämä henkilöt oikeasti tietävät susien käytöksestä jotakin. Todelliset susien käytökseen perehtyneet alan ammattilaiset eivät pääse ääneen.

Tämä on totta, mutta kun huomioi, miten hanakasti susi hyödyntää koiran ravinnokseen, niin en usko ihan herkästi sitäkään väitettä, että susi oli vain utelias.

Koirahan on sudelle mainiota ravintoa, koska se menee itse syötäväksi.
 

Keskiviiva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuopion KalPa
Tämä on totta, mutta kun huomioi, miten hanakasti susi hyödyntää koiran ravinnokseen, niin en usko ihan herkästi sitäkään väitettä, että susi oli vain utelias.

Koirahan on sudelle mainiota ravintoa, koska se menee itse syötäväksi.

Samaa mieltä. Tai susi lienee ollut pohtiva mitä tekee. Päätös hyökkäyksestä olisi varmastikin syntynyt ilman ihmisen murahduksia. Niissä kohdin selkeästi otti taka-askelia kun ihminen muistutti läsnäolostaan.

Häirikkösudeksi sitä vastoin alan asiantuntijat eivät näitä tulkitse. Normaalia käytöstä keväisin. Laumasta erotetaan ja vaeltavat aikansa etsien uutta erämaareviiriä mihin asettua. Ongelma vain se, että erämaa-alueelta siirtyminen toiseen erämaahan ei ihmisen levittäytymisen vuoksi onnistu ilman kohtaamisia ihmisen kanssa, koska sudet eivät käytä google mapsia.
 
Suosikkijoukkue
Vimpelin Veto, Roihuttaret, Kaljakylä Rangers, Fla
Itse asiassa ainakin itse muistan törmänneeni enemmän mediassa siihen, että karhu on nähty jonkun kunnan keskustassa. Toki nimenomaan yleensä kunnan ja pienehkön sellaisen.
Vimpelissä 2009 karhu meni meidän kotitalon vierestä ja koti on noin 500-800 metrin päässä keskustasta. Porukoilla oli silloin remontti kesken ja talossa ei ollut lainkaan takaovea, siitä kun karhu ois sisälle päättänyt tulla, niin morjens.
 

MacRef

Jäsen
Suosikkijoukkue
KuPS - elä laakase, naatittaan
Vimpelissä 2009 karhu meni meidän kotitalon vierestä ja koti on noin 500-800 metrin päässä keskustasta. Porukoilla oli silloin remontti kesken ja talossa ei ollut lainkaan takaovea, siitä kun karhu ois sisälle päättänyt tulla, niin morjens.
Ja aattele, Suomessa ajetaan autolla talon seinästä läpi useammin kuin mitä karhu menee avoimesta oviaukosta sisään. Siinä jos ihminen sattuu kohdalle silloin kun auto seinästä sisään räsäyttää, niin se on morjens.
 

Realcowboy

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Ensi tiistaina 27.4. klo 9.30-10.30 on Maa- ja metsätalousvaliokunnan julkinen kuuleminen kansalaisaloitteesta "Suden kannanhoidollisen metsästyksen aloittaminen ja susivahinkojen estäminen" (KAA 4/2020).
Linkki lähetykseen.
 

Keskiviiva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuopion KalPa
Niin kauan kun Lounais/Länsi-Suomessa on susilaumoja, niin saavat Uudellamaalla asuvat varautua susikohtaamisiin keväisin.
Tällä hetkellä pelkästään Turku-Pori-Huittinen kolmion keskellä on kahdesta kolmeen susilaumaa, ennen kaikkea Yläneen molemmin puolin ja lisäksi neljäntenä pienempänä laumana yksi susiryhmä Salon eteläpuolella.
Susi tekee pennut toukokuussa ja seuraavan vuoden maalis-huhtikuussa 10-11 kk ikäisinä susia potkitaan pois laumasta uusien tulevien pentujen tieltä. Huhtikuussa sitten nämä yksinäiset sudet vaeltavat pääosin kohden itää, eli usein juuri Uudenmaan läpi.
Viime vuonna tosin oli yksi susi, joka harhaili vielä kesällä Pyhämaan perukoilla merenrantaluodoilla. Pyötyän perukoilta kun lähtee kohti länttä niin joutuu lopulta umpikujaan sokeloiseen Uudenkaupungin saariston maisemiin. On siinä ollut susi varmasti ihmeissään kun niemet päättyy lopulta aina mereen. Kannattaa lähteä kohden eteläkaakkoa ja sieltä lopulta Haminan nurkilta rajan yli.

Yksinäiset sudet aiheuttavat harmia ihmisille, ei niinkään laumat suoranaisesti, jotka kaatavat hirviä ja peuroja syvällä metsässä ja karttavat ihmisen läheisyyttä. Yksinäinen susi sitä vastoin ei saa hankittua ravintoa kovinkaan helposti. Silloin kelpaa vaikka se lemmikkikoira välipalaksi. No tämä toki tälläistä peruslätinää jonka varmasti moni tietää jo.
Mikäli laumat tulee pihapiiriin, niin silloin ihminen on karsinut liiaksi hirvien määriä. Tuollaistakin toki paikoitellen esiintynyt, mutta harvemmin. Susilauman kokoa ei kannata missään nimessä pienentää, koska pienet laumat eivät kykene hirveä kaatamaan. Se olisi kuin kusisi omaan nilkkaan jolla houkuttelee sudet pihapiiriin. Joko yksittäinen koko lauma veks tai ei laisinkaan.

Edelleen kuulee keskusteluissa myös sitä, että osa pitää Suomen susia koirasusina. Tämähän johtuu siitä, että tällä verukkeella saisivat kaatolupia mikäli kyseessä ei olisi täysiverinen aito susi. Kuitenkin geenitutkimuksissa osoitettu Suomen susien olevan susia ja tutkijoilla hyvin selkeä käsitys susikantojen määristä ja laumojen liikkeistä. Toki yksinäistapauksia löytynyt joilla koiran geeniä joukossa, mutta marginaalissa ovat ja tälläiset tapaukset ihmisten tarkoituksellisesti aiheuttamia suden ja koiran risteytyksiä. Nämä ei laumoissa kulje ja ovat marginaalinen ilmiö joilla ei tekemistä susihavaintojen kanssa kuin poikkeustapauksissa.
 
Viimeksi muokattu:

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
Mistä eläin tietää mikä on saalistaja? Hienona esimerkkinä juuri vaikka kauris ja metsäjänis, samasta kukkapenkistä syövät samaan aikaan. Kissa näkyy tontin laidalla ja kummatkin katoavat
Oppineet varovaisiksi vuosituhansien saatossa. Ihmisilläkin tuollaisia perimässään. Sitten oli monia naiiveja eläimiä, jotka tuppasivat katoamaan sukupuuttoon kun törmäsivät ihmisiin tai eläimiin joita ihmiset toivat mukanaan. Eli ei osata pelätä ihmistä tai saalistajia kun niitä ei ole ollut samalla saarella ikinä.
 

Keskiviiva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuopion KalPa
Viime kesänä tuli kesäyössä istuttua Mynämäen Kaukosuon laidalla toivoen susilauman näkemistä. Ulvontaa kuului ja klo 02 yöllä heräsi helkutinmoiseen eläimen huutoon/kiljuntaan kun jotain tapettiin lähietäisyydellä teltasta. Hieno kokemus. Tulevana kesänä uusiksi ja keinotkin on hiottu jotta sudet todella saadaan näkyviin. Tosin lemmikkikoiraa ei tällä kertaa viitsi houkuttimena pitää kun Haminan videon näki.
 
Viimeksi muokattu:

Keskiviiva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuopion KalPa
Sellainen yhteys todettu merenrannoilla tavattaviin susihavaintoihin, että silloin tuuli käynyt mantereelta päin pohjoisesta tai itä-luoteesta.
Loogista. Susihan normaalisti haistaa meren jo kaukaa ja välttää joutumasta umpikujaan. Lisäksi meren rannoilla ei sudelle juurikaan mitään tarjottavaa ole. Mutta susikin voi erehtyä suunnasta mikäli sääolosuhteet tietynlaiset.

Kauriit tietävät tämän että sudet lähtökohtaisesti karttavat merta. Olen ollut todistamassa hetkeä kun iso lauma kauriita ui elokuisessa yössä auringonlaskun jälkeen pieneltä saarelta klo 23 mantereelle ruokailemaan yön pimeyden turvin. Ja aamulla takaisin turvaan saarelle. Samoihin aikoihin oli tehty susihavainto samalla suunnalla.
 
Viimeksi muokattu:
Tuli somessa vastaan, susi mennyt koiratarhaan repimällä kulman auki tommoisesta perus koiratarhasta, kuitenkin ihan suht jykevää lankaahan nuo on ja vienyt norjanharmaan mukanaan siitä pienestä reijästä, ruhoa ei vielä löytynyt. "Kesysusi", vaarallinen otus, kenties jo ihmiselle?
 

Konalan Kettu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Sanotaan että susi pelkää ihmistä koska, se on geeneissä. Mutta, jos saa käyttää itseäni esimerkkinä, niin en pelkää käärmeitä, koska olen tämän oppinut, mutta se pelko on geeneissä: Oli pakastanut ankeriaan ja pakastinta tonkiessani nostin sitten sen muovipussiin käärityn kiemuran ja sain ihan vitunmoisen sävärit: enenkun mitään aivoitoimitaa ehti tapahtua niin joku käski vetämään käden pois ja suurin piirtein pakenemaan. Eli miten nyt on, kun susi katsoo niitä harmittomia ihmisiä niin kuin minä käärmeitä niin eikö se pelko kärsi "inflaation".
 

Andi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, Tappara
Ei nuo perinteiset koirahäkit oikein susia pysäytä, jos niillä on vähänkään aikaa ja mahdollisuutta siinä rauhassa touhuta.

Olin tuossa varovaisen optimistinen jo että susihommiin olisi tulossa enempikin positiivista järkeä jo tänä vuonna mukaan kun tuota kansalaisaloitetta käsitellään. Pikkuisen kuitenkin alkoi epäilyttämään kun lueskeli että noita tarvittavia suojelutavoitteiden viitearvoja työstetään jonnekin ensi vuoden loppupuolelle asti. Ettei nyt mitään poliittista ohjausta olisi vaan taustalla mikä sitten tekisi muun hyvän kehitystyön tyhjäksi tarpeettomalla viivyttelyllä.

DNA-tutkimusta ollaan nähdäkseni kehitetty ja kehittämässä parempaan suuntaan ettei tarvitse puolin tai toisin arvella onko siellä koirasusia vai tavallisia. Suden ulkonäkö kun vaihtelee aika paljonkin ”uljaasta” ”rumaan koiraan” asti, ja siitä on helppo sitten vedellä omia näkemyksiään. DNA- ja kantatutkimuksen oikeastaan avainhenkilöiden, eli petoyhdyshenkilöiden koulutusta kehitetään myös. Opaskin näytti jo tulleen, mutta vielä en ole tuota onneksi raamattua hieman ohuempaa lehtistä ehtinyt ainakaan itse lukemaan. Toivottavasti on asiallinen sisältö ja koulutus, niin raksa-ranet olisi muutenkin hyödyksi kuin paskan kerääjänä metsässä omalla ajallaan.

Suomi kun muuttaa muutamaan isoon kaupunkiin jatkuvasti enemmän, niin olisi ehkä päättäjillä aihetta miettiä sitäkin että vaikkapa tuplattaisiin nykyisiä sorkkaeläinkantoja (villisikojen osalta toki voisi vaikka moninkertaistaakin). Se voisi palvella suttakin paremmin kun ruokaa olisi enemmän.
 

Pottakameli

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Sanotaan että susi pelkää ihmistä koska, se on geeneissä. Mutta, jos saa käyttää itseäni esimerkkinä, niin en pelkää käärmeitä, koska olen tämän oppinut, mutta se pelko on geeneissä: Oli pakastanut ankeriaan ja pakastinta tonkiessani nostin sitten sen muovipussiin käärityn kiemuran ja sain ihan vitunmoisen sävärit: enenkun mitään aivoitoimitaa ehti tapahtua niin joku käski vetämään käden pois ja suurin piirtein pakenemaan. Eli miten nyt on, kun susi katsoo niitä harmittomia ihmisiä niin kuin minä käärmeitä niin eikö se pelko kärsi "inflaation".
Itse taas pienenä pyydystiin Kyitä kepillä, kuten jossain televisio-ohjelmassa oli tehty. Ainut Karmea luontokappale on kuningatar kimalaimen näin keväällä.

Jokainen pelkää ihan randomisti milloin mitäkin.
 

Andi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, Tappara
Susikanta kasvaa viidettä vuotta peräkkäin − reviirejä jo yli 50
Siitä pääsee Ylen sivujen kautta ihmettelemään uusinta kanta-arviota. Kanta kasvanut selvästi ja lisää on tulossa. Alkaa hiljalleen selkiyttää sitäkin näkemystä että susi on hyvä lisääntymään. Edelleen tuossa karttapuolella oikeastaan hämmentää tai hämmästyttää tuo tyhjyys mikä on itärajalla Uudeltamaalta Kiteelle asti sekä Saimaan vesistöjen ympäristö ja keskinen Suomi. Liekö rikkonaiset maastot, tieverkot ja vesistöt pitävät poissa isommat laumat sen lisäksi että sorkkaeläinkannat eivät ole välttämättä vaadittavalla tasolla sudelle.
 

Walkin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pittsburgh Penguins
Mikähän se sopiva kanta olisi valtaosan mielestä? On tuo poronhoitoalue kyllä yksi vitun iso vitsi vuonna 2021. Iso alue minkä luontoa saa raiskata tukien kera ja samalla muu Suomi (metsästys-seurat jne.) joutuvat tulemaan toimeen susien kanssa. Lapissa tulisi olla tilaa muillekin eläimille (ja ylipäätään luonnolle) kuin vain poroille.

E: Tuo sisäsiittoisuus on kyllä vakava uhka Suomen susikannalle.
 

Andi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, Tappara
Mikähän se sopiva kanta olisi valtaosan mielestä? On tuo poronhoitoalue kyllä yksi vitun iso vitsi vuonna 2021. Iso alue minkä luontoa saa raiskata tukien kera ja samalla muu Suomi (metsästys-seurat jne.) joutuvat tulemaan toimeen susien kanssa. Lapissa tulisi olla tilaa muillekin eläimille (ja ylipäätään luonnolle) kuin vain poroille.

E: Tuo sisäsiittoisuus on kyllä vakava uhka Suomen susikannalle.
Omasta mielestä nykyisestä kantaa voisi jo harventaakin, mutta ehkä saadaan jotain osviittaa yleisesti sopivasta kannasta, jos tänä ja ensi vuonna se suotuisan suojelun taso saadaan määriteltyä. Ruotsissa se menee 30 lauman tasolla jos lähivertailua hakee maasta, missä susilla on ruokaakin paremmin kuin meillä. Tuo määrähän Suomessa on jo nyt ainakin olemassa kanta-arvion mukaan.

Lapissa luulisi olevan tosiaan tilaa levitä myös, mutta en tiedä onko niille miten suotuisat olosuhteet sitten muuten siellä. Jälkihavaintoja jos seuraa niin Lapista niitäkään ei ole viime aikoina juuri tullut, ja siksi itseäkin ihmetytti nuo edellisessä viestissäni mainitut muut alueet, kun osalla alueista on reippaastikin ollut havaintoja, mutta kanta-arvion mukaan pareja tai laumoja ei ole. Toki tuossa käy sekin ilmi ettei näytteitäkään ole kaikilta alueilta käytännössä lainkaan.

Joskus aiemmin kirjoitin että kanta-arvio lukemat luultavasti tarkentuvat DNA näytteiden myötä ja niin vissiin on käynytkin kun kasvua on luvuissa ja todennäköisyys parempi(tosin tuota luokkaahan määrä oli myös jo joskus yli 10v sittenkin). Arviossa DNA yksilöityjä tapauksiahan oli kirjattu 278kpl yhteensä ja kanta-arvio oli 279-321 yksilöä. Jotain ihmeellistä noissa luvuissa on, tai on ollut aiemmin, koska tuskin koko kanta noin kattavasti on rekisterissä(tai sitten luen tuota väärin). 30% kasvu kuulostaisi myös hurjalta lukemalta äkkiseltään. Olisiko niin että kanta on kuitenkin suurempi kuin on aiemmin arvioitu?

Kojolan papereiden mukaan ainakin aineisto on kattavampi kuin aiemmin ja kannan kasvu tulee mm. hyvästä pentutuotosta. Taustadata on kerätty pääosin vapaaehtoisvoimin ja näytteitä esim on luonnossaliikkujilta ja metsästäjiltä/petoyhdyshenkilöiltä saatu enemmän kuin Luke tai muut viranomaiset ovat tuottaneet yhteensä. Tuo on varmaan jatkossakin uhka taikka mahdollisuus. Uhka siinä mielessä luotettavuudelle jos vapaaehtoiset turhautuvat/häipyvät ja resurssit pienenevät, niin luotettavuus heikkenee, ja mahdollisuus vielä parempaan jos aineisto saadaan vielä kattavammaksi vapaaehtoisvoimin. Jos julkista tai puolijulkista haukkua saa palkinnoksi, tai kannanhoidollinen metsästys pysyy pannassa, niin voi osa vapaaehtoisista kyllästyä aika nopeasti, kuten aikanaan kävi Tassu-kirjaustenkin osalta.

Mitä kuumaan perunaan, eli salametsästykseen tulee niin tunnetusta kuolleisuudesta elo- maaliskuu välillä oli 1/35kpl laittomasti tapettu.
 
Erikoisen kuuloinen tuo Nivalan susitapaus. Löytyyköhän tästä palstalaisilta mitään lisätietoa? K-pohjanmaan juttu on maksumuurin takana ja en täysin usko kuulemaani referaattiin ennen kuin pääsen sen itse lukemaan.
 

Walkin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pittsburgh Penguins
Erikoisen kuuloinen tuo Nivalan susitapaus. Löytyyköhän tästä palstalaisilta mitään lisätietoa? K-pohjanmaan juttu on maksumuurin takana ja en täysin usko kuulemaani referaattiin ennen kuin pääsen sen itse lukemaan.

Nyt Ilta-Sanomista löytyy sama juttu, mutta videolla ei näy kylläkään mitään agressiivista suden käytöstä. Voihan se olla, että siellä on oikeasti ollut agressiivinen susi. Tai sitten ei ja koko juttu on täysin tekaistu. Onhan tuo susiviha sen verran suurta ettei ikävä kyllä sitäkään vaihtoehtoa voi poissulkea täysin ennen kuin saa jotain todisteita siitä suden agressiivisesta käytöksestä.
 

kharon

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tps
Siis kaksi miestä menny töllistelemään sutta ja kun kääntänyt selän, niin susi tehnyt hyökkäyksen, jonka jättänyt 20 metrin päähän. Toinenkinnsusi ollut paikalla, joten voisiko pennut olla lähistöllä ja siksi koitti hätistellä uteliaita ihmisiä pois.

Miksi isoa villieläintä oitää lähestyä talikon kanssa, kun susi hyökkääkin, niin pissat housussa itketään iltalehden toimittajalle. Kyllä ihminen on eläinkunnan eaukjamaisin otus
 

Johnnie

Jäsen
Siis kaksi miestä menny töllistelemään sutta ja kun kääntänyt selän, niin susi tehnyt hyökkäyksen, jonka jättänyt 20 metrin päähän. Toinenkinnsusi ollut paikalla, joten voisiko pennut olla lähistöllä ja siksi koitti hätistellä uteliaita ihmisiä pois.

Miksi isoa villieläintä oitää lähestyä talikon kanssa, kun susi hyökkääkin, niin pissat housussa itketään iltalehden toimittajalle. Kyllä ihminen on eläinkunnan eaukjamaisin otus

Jaa, että olisi oikein pitänyt jättää susi rauhaan siihen pihaton läheisyyteen ja mennä itse sisälle kahvikupposen kanssa ihmettelemään, miten naudoista tulikin pihvilihaa hiukan suunniteltua pikaisemmalla aikataululla?
 

kharon

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tps
Jaa, että olisi oikein pitänyt jättää susi rauhaan siihen pihaton läheisyyteen ja mennä itse sisälle kahvikupposen kanssa ihmettelemään, miten naudoista tulikin pihvilihaa hiukan suunniteltua pikaisemmalla aikataululla?
Ei, toki voi hätyytellä ja koittaa jaa pois, turvallisesti. Mutta ethän sä nyt sutta aja pois talikolla ja sit ihmettele jos tulee pataan. Jos sudella on ollut pennut lähistöllä, niin tottakai se koittaa uhan ajaa pois
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös