Susi – tavattaessa rauhoitettava

  • 235 022
  • 2 197

Realcowboy

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Listalta puuttuu vielä vaarallisin eläin eli metsämyyrä.

Talven susijupakat ovat saaneet aikaan monelaisia ilmiöitä. Itse susi lienee sivuseikka, mediakohujen taustalla lienee Vihreiden ja Perussuomalaisten välistä valtataistelua ja pisteiden keruuta.
 
Suosikkijoukkue
Susanna Pöykiö
Sinällään ymmärrän kyllä susiseuduilla asuvien huolen ja pelon, mutta ilmeisesti faktisia ongelmia ihmisille on tapahtunut kohtuullisen vähän.
Tietysti pitää suhteuttaa ongelmat susikantaan ja määrittää ongelmat. Joo, oli pakko saivarrella hakamussun nimissä.

Susia pelkäävien mielestähän pelkkä mahdollisuus sille, että suden tottuessa ihmisiin tuo riski vahingoittamiselle on jo kasvanut liiaksi. Suden käyttäytymisen muutosten aiheuttamista vaaratekijöistä taisi joku jo aiemmin tässä männä viikolla tähän ketjuun linkittää jotain materiaalia, joka tukee tuota pelkoa. Hakee ken sitä tietoa kaipaa.

Suuremman ongelman sudet tekevät kuitenkin rokottaessa "lajityypillisesti toimiessaan" pihoilta ja välittömässä läheisyydessä olevilta laitumilta yms. hyötyeläimiä (lainausmerkeissä petoromantikkojen näkemys).
 
Äläkä sotke metsästystä ja asutusten lähistölle tulevia susia, niillä ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa.

Aika raju väite, etteikö olisi. Kyllä tällä suunnalla ainakin monilla suuri osa metsästyksestä tapahtuu ihan kotipihasta jalan liikkeelle lähtien ja lähimetsiä kierrellen. Itse tosin asun taajama-alueella, mutta tästäkin lähin ns. "valtion" metsästysmaa on noin 400 metrin päässä. Ja kyllä, meillä on sähköt ja katuvalot. Hymiö
 

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
Ministeriö antoi periksi ja tämä ketju hiljentyi?

Toivottavasti ministeriön päätös tarkoittaa sitä, että salakaadosta saa vastaisuudessa entistä kovemman tuomion. Kaatokiintiön kasvattamisenhan pitäisi tarkoittaa sitä, että pihasudet katoavat ja ihmiset rauhoittuvat. Pelkään kuitenkin, että tämä menee perseelleen joko virkamiesten tai metsästäjien toimesta.
 
Suosikkijoukkue
Susanna Pöykiö

Tami Talk

Jäsen
Suosikkijoukkue
Daespoo moderators
Tuli noista salakaato-metsästysrikosjutuista mieleeni...että kun maaseudulla asuu paljon ihmisiä, jotka ovat huolissaan lapsistaan/ tuotantoeläimistään/ metsästyskoiristaan, ja ovat susiasiassa sitä mieltä, että viranomaistoimet eli lasten/tuotantoeläinten suojelu susilta ovat epäonnistuneet ja SIKSI tällainen salakaato on laittomuudestaan huolimatta hyväksyttävissä. Oikeus on pakko ottaa omiin käsiin.

Kuinkahan moni näistä ihmisistä on sitä mieltä, että koska viherpiiperö kokee, että tuotantoeläinten olosuhteiden viranomaisvalvonta on (todistettavasti, kuten sikalavideot osoittavat?) epäonnistunut, on hyväksyttävää, että viherpiiperö murtautuu sikalaan kuvaamaan videolla sikojen kohtelua? Oikeus on pakko ottaa omiin käsiin.

Toimiiko tässä sellainen logiikka, että jos me saamme rikkoa sääntöjä (kaataa salaa susia) koska mielestämme se on oikein, niin toki myös muut saavat rikkoa sääntöjä, jos kokevat tekevänsä oikein?

Itse harrastan metsästystä ja paheksun voimakkaasti näitä salakaatoja. Paheksun niitä vähintään yhtä paljon kuin sikalavideoiden kuvaamista ja levittämistä.

Edit. erityisesti turkistarhaiskuissa, tarhaajat edusmiehineen toistuvasti korostaa (ihan oikein), että kyseessä on laillinen ammatti, lakia on noudatettava ja iskut on laittomia, iskujen tekijöitä on rangaistava ankarasti - löytyykö susikaatoporukoissa esimerkiksi turkistarhaajia vaikkapa tuolla Perhon suunnalla?
 
Viimeksi muokattu:

hanu

Jäsen
Suosikkijoukkue
raitapaita
Toissa syksynä tappoivat ja raatelivat aikuisen hirven appivanhempien mökin taakse, tutkijat laski kolmentoista suden jäljet. Sen kokoinen lauma tuossa pyörii. Nousiaisten takamailla on sitten toinen noin kymmenpäinen ryhmä. Rymättylässä kuuden-seitsemän suden lauma ja Ugissa yhdeksän suden lauma. Pöytyällä noin kymmenpäinen lauma.
Ja heti Varsinais-Suomen - Satakunnan rajalla kiertää kymmenpäinen ryhmä.
Ja muutama irto yksilö siihen päälle...
Ei nuo laumojen reviirikoot ole enää läheskään yhtä suuria kuin ennen, johtuen kannan kasvusta.

En kyllä vieläkään usko, että Varsinais-Suomeen mahtuu viittä susilaumaa. Täytyisi olla sitten jo hirviäkin vähän perkeleesti, reviirin kun pitäisi se lauma myös elättää. Kyllä tuossa nyt on sama lauma vaan bongattu eri paikoissa. Susilauma saattaa yön aikana kulkea yli 50km.

En kyllä myöskään usko kolmentoista aikuisen suden laumaan, siinä on keväiset pennut mukana, joista suurin osa karkotetaan ennen seuraavaa poikimista. Susilauman koko täällä on yleensä se seitsemän - kahdeksan aikuista, sillä määrällä saadaan hirvi nurin ja ruokaa, enemmät ruokittavat olisivat haitaksi.

t. hanu
 

Trenchtown

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
En kyllä vieläkään usko, että Varsinais-Suomeen mahtuu viittä susilaumaa.

Mä epäilen, että Pöytyän ja Nousiaisten sudet voivat hyvinkin olla sama lauma. Niputtaisin tuohon vielä Mynämäen, ellen tosiaan olisi kuullut saman illan aikana parin tunnin sisällä susista Pöytyällä ja Mynämäen Karjalassa. Nopeita ovat, mutta eivät noin nopeita. Mulla ei ole mitään syytä epäillä noita havaintoja. Metsämies erottaa sepen naapurin mustista, vaikka julkisen mekastuksen myötä virhetunnistuksia sattuu tavallisten ihmisten keskuudessa paljon.
 

Trenchtown

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS

Jep jep :)

Sain mitä ansaitsin, mitäs en esittänyt asiaani selkeämmin ja menin yleistämään. Kyseiset havainnot olen kuullut enoltani ja sedältäni. Molemmat ovat metsästäneet +40 vuotta ilman onnettomuuksia ja käsittääkseni muutenkin ilman vaaratilanteita. Ovat molemmat omistautuneet tuolle harrastukselle ja omissa metsissä jahdataan milloin mitäkin eläimiä. Koko elämän tuota touhua seuranneena mulla on 100 % luotto siihen, että noista havainnoista molemmat ovat luotettavia.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Ei ole pois suljettua etteikö Suomen yli 300 000 metsästäjän joukkoon mahtuisi myös jokunen diplomi-idiootti. Sekään ei ole mahdotonta, että ääliölaukausta selitellään alaleuka väpättäen niin absurdilla tarinalla, että se voi kaikessa hulluudessaan olla jopa tosi. Tai sitten ei.

Muistaakseni joskus 80-luvulla joku onneton metsämies ampui vaimonsa koppelona. Vaimo oli kyykkinyt puolukoita poimimassa, ja huivitettu pää oli ampujan mukaan näyttänyt naarasmetsolta. Selitys nähtävästi uskottiin. Toistakin vaihtoehtoa oli luultavasti puntaroitu. Toivottavasti äijältä otettiin kaikki taskulamppua vaarallisemmat aseet pois.
 

Siivu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Habs, Ilves
Toivottavasti ministeriön päätös tarkoittaa sitä, että salakaadosta saa vastaisuudessa entistä kovemman tuomion. Kaatokiintiön kasvattamisenhan pitäisi tarkoittaa sitä, että pihasudet katoavat ja ihmiset rauhoittuvat. Pelkään kuitenkin, että tämä menee perseelleen joko virkamiesten tai metsästäjien toimesta.

Tai jospa tämä nyt olisi ensisijaisesti viranomaisten ensiaskel Jääkoneenkuljettajan ansiokkaasti kuvaileman osapuolten välisen luottamuspulan korjaamiseksi? Melko varmasti poikisi pitkässä juoksussa parhaan lopputuloksen jos yhteinen sävel löytyisi. Syvemmän poteron kaivaminen molemmin puolin ei sitä ainakaan tehnyt, kuten olemme saaneet todeta.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Erinomainen kirjoutus sudesta ja sen pelon levittämisestä

”Ei mene kahta vuotta, kun susi tappaa ihmisen Suomessa” on lause, jota olemme kuulleet jo kohta neljä vuosikymmentä eli siitä asti, kun susi Suomessa rauhoitettiin. Lauseeseen ja sen ympärille on rakentunut eskatologia, joka on yhtäläinen minkä hyvänsä uskonliikkeen lopun ajan ennustuksien kanssa.


Esa Hankonen
Maasedulla asuva luontoharrastaja ja metsästäjä.


Suden apokalypsi esahankonen
 

MPN

Jäsen
Suosikkijoukkue
Johtaja Virran Dream Team
Tuota oli pakko lukea jonkun matkaa, sitten sivussa oli tämä Li Anderssonin puheenvuoro.

Luultavasti tuossa susi-jutussa on ihan oikeaa asiaakin taustalla ja epäilemättä hyvin kirjoitettu. Koko uusisuomi.fi haisee demarilta/vasemmistolta niin paljon että jätän suoraan lukematta koko artikkelia. Pahoittelut tästä.

Mutta sen verran kuin tuota luin, eipä siinä kauheasti ollut vastausta tai faktaa mihinkään. Joo silloin joskus susikanta oli X suurempi, mutta silloin vapaita maita jossa sudet saivat vapaasti jolkotella oli 10X enemmän. Joo, siihen aikaan susi tapettiin jos liian lähelle tuli tai jos toistuvasti vieraili pihalla. Nykyään tuo on jo rikos, ellet pysty näyttämään suden hampaan jälkiä kankustasi. Ihan samanlaista mutuilua tulee kummaltakin puolelta, kumpikin puoli sanoo vain ne asiat jotka hyödyttävät itseään ja kertoo ne olettamukset jotka myöskin hyödyttää itseään. Kuten taidan tehdä itsekkin.

Kumpikin puoli on aika syvällä poteroissaan vieläkin ja mitään parannusta tähän ei ole nähtävissä, vaikka susilupia lisättiin. Olisi hienoa nähdä joku oikeasti puolueeton tutkimus asiasta, kuinka paljon susia on Suomessa, onko ihmisarkuus vähentynyt, pystyykö luonto itse pitämään susikannan aisoissa, vai kasvaako se ihmisen takia suuremmaksi kuin luonto pystyy kantamaan.
 

Siivu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Habs, Ilves
Erinomainen kirjoutus sudesta ja sen pelon levittämisestä
Suden apokalypsi esahankonen

On kyllä erinomainen kirjoitus ja sisältää taatusti paljon faktaakin turhasta pelon lietsonnasta. Jos unohdetaan salaliittoteoriat siirtoistutuksista, en silti suostu ymmärtämään miksi suden pitäisi vasiten antaa levitä ympäristöihin, joissa sen elintila ja -tavat on rajattu, ja sen mahdollisesti pitää etsiä uusia tapoja ravinnonhankintaan. Tämä on mielestäni olennainen kysymys koko hommassa.
 

Nerozki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sotkamon Jymy, Man Utd
Susi hysi miehen kimppuun - Kotimaan uutiset - Ilta-Sanomat Aina puhutaan, että siitä on niin kauan kun susi on viimeksi hyökännyt ihmisen kimppuun. No niin kauankin kun -09. Pyhäjärven seudulla nuita susia on ja kyseinen yksilö oli joku sairas. Yritti purra miestä kaulasta, sai käden väliin ja löi sutta isolla avaimella ja susi päästi irti. Onhan uutinen jo n. 4 vuotta vanha, mutta silti.
 

Karpat46

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings, Україна
Oho, sanottiinko me, että niitä oli kaksi? Tarkoitimme tietysti kahtatoista.

Perhon sudet - HS

On tosi kumma, että epäluottamusta RKTL:ää kohtaan piireissä esiintyy.

Tuolla linkin takana ollaan oltu epävarmoja jäljistä, mutta laskentatulos on kuitenkin sataprosenttisesti oikea. Pohjalaista itseluottamusta?

Osaako joku kertoa miten tuo laskenta käytännössä suoritetaan? Luulisi tulosten olevan aina aika epävarmoja, jos noiden jälkien perusteella niitä lasketaan.
 

Siivu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Habs, Ilves
Tuolla linkin takana ollaan oltu epävarmoja jäljistä, mutta laskentatulos on kuitenkin sataprosenttisesti oikea. Pohjalaista itseluottamusta?

Osaako joku kertoa miten tuo laskenta käytännössä suoritetaan? Luulisi tulosten olevan aina aika epävarmoja, jos noiden jälkien perusteella niitä lasketaan.

Meinaatko, että ovat vittuillakseen laskeneet kahdet jäljet kuuteen kertaan ja pohjalaisella itseluottamuksella bluffaavat pelotta siitä, että joku pystyisi toisin todistamaan?

En ole alan asiantuntija, mutta jostain luin, että laskenta pitäisi tehdä tuoreen lumisateen jälkeen ja niin, ettei ole jää epävarmuuta olisiko sama susilauma tuottanut samaan paikkaan useammat jäljet. Missään ei toki kerrota miten Perhon metsästäjät ovat laskennan tarkalleen tehneet, mutta tuskin niin tyhmiä ovat, että silkkaa paskaa lähtisivät julkistamaan.

Ylen uutisessa RKTL:n edustaja aiheellisesti pahoittelee, etteivät päässeet laskentaan mukaan. Tästä tässä koko ääliömäisessä jupakassa on kyse, osapuolten välit ovat niin mädät, että kumpikaan ei enää luota toiseen. Todellinen tilanne lienee jossain harmaalla alueella.
 

Karpat46

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings, Україна
Meinaatko, että ovat vittuillakseen laskeneet kahdet jäljet kuuteen kertaan ja pohjalaisella itseluottamuksella bluffaavat pelotta siitä, että joku pystyisi toisin todistamaan?

En ole alan asiantuntija, mutta jostain luin, että laskenta pitäisi tehdä tuoreen lumisateen jälkeen ja niin, ettei ole jää epävarmuuta olisiko sama susilauma tuottanut samaan paikkaan useammat jäljet. Missään ei toki kerrota miten Perhon metsästäjät ovat laskennan tarkalleen tehneet, mutta tuskin niin tyhmiä ovat, että silkkaa paskaa lähtisivät julkistamaan.

Ei vaan ihan vilpittömästi kysyin, että mitenkähän mahtaa toimia. Saattaahan siellä näkyä saman suden jäljet useammassa paikassa jne.

Muuten tyydyn nostamaan itseni jalustalle ja sieltä naureskelen fanaatikkojen vouhkaamiselle. Molemmille puolille tasapuolisesti.

EDIT: Niin ja kiitoksia vastauksesta, jotenkin noin olin itsekin sen ajatellut toimivan.
 

Nerozki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sotkamon Jymy, Man Utd
Jäljet koitetaan ensin rajata tietyn kokoiseen mottiin, missä on sisälle menojäljet, mutta ei ole pois ulostuloa. Niin siitä pystyy rajaamaan laumat jopa erilleen ja saadaan tietoa tarkemmi,kuin sillä että katsellaa vaa että tuollla o jälkiä ja tuolla.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös