MMM:n politiikalla halutaan tyydyttää metsästäjien tappamishalua. Siksi kutsun sitä sosiaalipolitiikaksi.
Kannattaa katsoa eilinen A-studio, jossa Luken edustaja avaa hyvin, miten tämä asia ei ratkaise itse ongelmaa. Ympäristöministeri taas muistutti, että suojeluperusteisen ampumisen vaikutusten selvittely on EU:ssa kesken. Tämä ei kuitenkaan Leppää estä ajamaan lisää kaatolupia, ja miksi estäisi, koska nyt on enemmän kysymys metsästäjien tarpeiden tyydyttämisestä kuin oikeasta susiongelmasta.
Eli näet asian juuri niin kuin Luke ja päinvastoin kuin MMM.
Ongelmahan tuossa on nimenomaan se, että tiedetään EU:n sisällä olevan hyvinkin erilaisia käytäntöjä tähän asiaan liittyen. Se tietenkin ruokkii jo epäluottamusta, kun asioita voidaan hoitaa kansallisesti, mutta silti vedotaan EU-tason päätöksentekoon.
MMM:n politiikalla ei kyllä metsästäjien tappamishalua olla tyydyttämässä. Tuon huomaa, kun seuraa vähänkin vaikka Lepän ulostuloja ja päätöksiä erilaisia lajeja koskevissa asioissa. Kuten totesin, niin susien kohdalla nämä samat ulostulot sattuvat aina vaalien alle äänten kalastelumielessä, mutta todellisuudessa vaalien välillä tätä asiaa ei ole edistetty poliittisesti oikeastaan yhtään. Sitten jos vaihdetaan vaikka villisikaan, sen pyyntiä on edistetty viime vuosina hyvinkin eettisesti kestämättömin keinoin: mm. kannustamalla valonvahvistimiin, pimeätähtäimiin ja lahtausaitauksiin. Samoin tälle kuluvalle kaudelle on pyritty myös peurojen lahtaamista helpottamaan noilla pimeälaitteilla. Nämät asiat on taas sitten tappamisenhaluisissa metsästäjissä jakaneet porukkaa ja jostain syystä herättäneet hyvinkin kielteisiä ajatuksia, eikä pelkästään tyydytystä siitä että saadaan hommia helpommaksi. Jos noita keinoja haluttaisiin innoissaan laajalti käyttää, niin varmasti saataisiin riistakannat todella ahtaalle. Keskustelua julkisuudessa näistä ei juuri käydä, mutta kyseenalaisia toimenpiteitä siis tehdään. Tuossa edellä
@Pisin Kääpiö 186cm kuvasi myös miten hanhien kanssa on toimittu.
Metsästäjiä on helppo asioissa syyttää yleistämisen kautta, kun ovat se ainut näitä asioita käytäntöön toimeenpaneva taho ja helposti asiat kärjistellään ikiliikkujamaisella tavalla. Tappamisenhaluiset metsästäjät tappavat esimerkiksi liian vähän peuroja, sikoja tai hirviä, mutta samalla aivan liikaa vaikkapa susia tai lintuja.
Sinäkin voisit esimerkiksi avata laskelmasi noista salakaatomääristä. Edellisessä kanta-arviossahan oli annettu lukuja salametsästyksestä ja tietoon oli tullut 1 tapaus, sekä 2 vasta epäilyn asteella olevaa. Mikä sitten on se todellinen tilanne?
Onko tietoa minkä alueen laumoista susia karsitaan tai mitkä laumat lahdataan kokonaan?
Minä en usko että tuo julkisuudessa ollut esitys edes menee läpi, mutta jos menisi niin eiköhän kohdennukset menisi runsaimpien havaintojen alueelle tai tuonne missä muutenkin ammutaan vahinkojen takia niitä.
Mitä tulee susien kannanhoidolliseen metsästykseen, niin eihän tuo meidän kanta taida sitä kestää? Meillä taitaa olla tällä hetkellä Suomessa noin 300 sutta. Se ei ole paljon se. Ehkä joku reilu 500 suden kanta kestäisi jonkinlaista metsästämistä? Ehkä. En ole asiantuntija, mutta sanoohan sen jo maalaisjärkikin, että 300 yksilön kanta ei metsästystä kestä.
Kanta-arviossahan keväällä oli tunnistettu varmuudella 278 yksilöä ja 90% varmuudella susia oli 279-321 ja siihen päälle lasketaan nykytilanteessa kevään pennut miinus kuolleisuus. Ennusteessa arvioitiin marraskuun 2021 kannaksi 337-452. Jos tuo 20 yksilön metsästys kohdennetaan esimerkiksi alueille, missä on ammuttu vahinkoperusteisilla luvilla puolen vuoden seurantajakson aikana 19 yksilöä, niin luulisi vahinkoperusteisten lupien tarpeen vähenevän eikä tuo juuri tunnettuun kuolleisuuteenkaan vaikuttaisi, eikä täten susikantaan myöskään.
Onko tuosta tutkimusta, että kuinka paljon susia tulee Venäjältä Suomeen vuodessa? Lukella on ollut noita joitain juttuja ns. rajalaumoista/pareista. Kannattaako meidän kuitenkaan laskea yhdenkään eläimen elinvoimaisuus Venäjän varaan? Ei mielestäni. Geneettisesti susikannalle olisi parasta, jos tuo keskiajan poronhoito nykyisessä muodossaan lopetettaisiin (olisi parasta ihan koko lapin luonnolle) ja sudet pystyisivät paremmin vaeltamaan Suomen, Ruotsin ja Norjan välillä.
Venäjä-Suomi-Ruotsi-Norja askelihan on mielenkiintoinen. Venäjällä on aika vapaata susien suhteen. Suomessa mietiskellään. Ruotsissa, missä kanta Suomen luokkaa, taisi olla luvat 33 yksilön kaatamiseen ja Norjassa, missä kanta on varmaan puolet Suomesta, annettiin luvat 4 kokonaisen lauman poistamiseen. Näihin läntisiin naapureihin tuskin muualta susia siirtyy lisää rajan kautta kuin Suomesta tai Venäjältä.