Espanjankielentaitoni on sen verran huono, etten lähde googlailemaan infoa, mutta tulevatko ihmiset noilla seuduilla toimeen ilmeisen laajan susipopulaation kanssa? Galiciassa, Asturiassa jne. väestöä kyllä riittää miljoonittain, joten mielenkiintoista, mikäli sudet eivät tuolla päin aiheuta samanlaista pelkoa kuin Suomessa. Tiedä sitten onko Espanjan susipopulaatio rajattu tiukasti erityisille suojelualueille tjsp.
En minäkään tässä - tosiaankaan - ole mikään senior expert, mutta sen mitä minä olen joskus lukenut, niin varmasti pitkälti noin, kuin
@Cobol kirjoittikin. Eli osa lampaankasvattajista pitää asiasta meteliä ja susia aivan varmasti metsästetään salaakin. Eli koska petoviha ja susipelko elää vahvana ihmisissä, niin tietty osa ihmisistä pelkää ja vihaa susia riippumatta susikannan koosta.
Oma pointti siis oli se, että vaikka alueella on todella paljon enemmän susia, kuin missään Suomessa tai ylipäätään koko Suomessa yhteensä, niin eivät sudet siellä tosiaankaan karjatalouselinkeinoa ole tuhonneet, vaan elinkeinonharjoittaminen on täysin ja hyvin mahdollista susista huolimatta.
Ymmärrän hyvin sen, että tuttujani vituttaa kun lähti järjestyksessään kolmas koira pihalta. Ei se niinkään voi mennä, että sudet käyvät napsimassa koirat ja kissat pois, ja sudelle ei voi tehdä mitään. Niin kauan kun ei voi laillisesti, tästä seuraa salametsästyksen hyväksyminen ja sen mukanaan tuomat kielteiset ilmiöt. Alkaen haavoittuneiden susien jäämisestä luontoon.
Varmasti näinkin, ja minäkin lähtökohtaisesti olen sitä mieltä, että yksittäiset, liian rohkeat suurpetoyksilöt pitäisi voida poistaa.
Mutta toisesta näkökulmasta pari muttaa:
Sudet suosivat ensisijaisesti riistaa (hirvet, peurat, kauriit ja vastaavat) ravintona ja välttävät ihmistä ja ihmisasumuksia pihat sekä laitumet mukaanlukien. Jos näin ei tapahdu, syyt pitäisi voida analysoida kunnolla ennen torrakoiden kaivamista kaapeista:
Yksi yleinen syy tämmöiselle "epäluonnolliselle" käyttäytymiselle on saaliseläinkannan yhtäkkinen väheneminen susilauman reviirillä. Nämä tilanteet ovat hyvin usein ihmisen itsensä aiheuttamia, eli kyseessä tällöin on riistaeläimien (susien ensisijaisesti suosiman ravinnon) alueellinen ylimetsästys. Tässä tapauksessa susien harventaminen on puuttumista luonnon toimintaan siksi, että aikaisemmin on puututtu luonnon toimintaan väärällä tavalla tai väärässä mittakaavassa. Kannanhoidollisilla toimenpiteillä on aina seurauksensa alueelliselle ekosysteemille kokonaisuudessaan, joten se on hitokseen tarkkaa hommaa.
Toisaalta karjan tai pihalla olevan lemmikkikoiran kimppuun käynyt susi voi olla heikko tai sairas yksilö, joka ei pärjää saalistamisessa. Tällöin pidän kyseisen yksilön ampumista ilman muuta hyväksyttävänä, koska kyseinen susi ei pärjäisi luonnossa ilman ihmisen ja sen "tarjoaman" helpon ravinnon läsnäoloa.
Jos taas susi tai susilauma tappaa metsästyskoiran metsässä, niin - huolimatta siitä, että ymmärrän tosi hyvin omistajan tuskan inhimilliseltä kannalta - kyseessä on luonnon normaali toiminta. Eli ei aiheuta toimenpiteitä.