Susi – tavattaessa rauhoitettava

  • 249 554
  • 2 282

floikkari

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
En edelleenkään tiedä onko susi ihmiselle vaaraksi vai ei, mutten haluaisi sitä henkilökohtaisesti olla selvittämässäkään. Ei ihmishenki voi silti olla ainoa kriteeri sille, saako hukka pyöriä nurkissa vai ei.

On kiistämätön fakta, että jos susia suomessa on, niin ennemmin tai myöhemmin sellainen saa tavalla tai toisella jonkun ihmisen kylmäksi. En halua vähätellä asiaa, mutta sama pätee mansikkajäätelöonnettomuuksiin.

Esimerkiksi se, että sudet silloin käyvät popsimassa lampaan tai pari, ei ole itselleni millään tavalla ylitsepääsemätön ongelma. Sama pätee susien viipaloimiin pörröisiin ja söpöihin rekkukoiriin. Sen sijaan floikkari diggailee yleisesti ottaen luonnossa pyörivistä ötököistä, ja suorastaan hihkuisi onnesta, jos onnistuisi näkemään edes vilaukselta jonkun suurpedoistamme eläintarhan ulkopuolella. Menemättä sen syvällisempiin filosofisiin pohdiskeluihin, pidän tarkoituksenmukaisena ja järkevänä laittaa ainakin jossain määrin aikaa, vaivaa ja resursseja kaikenlaiseen luonnonsuojeluun.

Koko viimeaikainen susikeskustelu on todella erikoinen. Jos jonkun mitättömän rättioravan suojeluun laitetaan kymppimiltsi moottoritien rakennuksen yhteydessä, niin yhdellekään koiranomistajalle ei voi tulla yllätyksenä, ettei suden kaltaista metsän kunkkua aleta ampua sukupuuttoon sen vuoksi, että ne silloin tällöin laittavat rekun tai kaksi hengiltä. Olen aidosti sitä mieltä, että tässä keskustelussa on 95 prosenttisesti kyse hysteriasta, metsästäjien kieroutuneesta harrastuskäsityksestä sekä mitä suuremmissa määrin myös jonkinlaisen yleisen herravihan ja katkeruuden manifestoitumisesta susitekosyyn varjolla. Intohimojen myötä puhtaan bullshitin määrä keskustelussa on hämmästyttävän suuri.

Koko "taajamasuden" käsite on itse asiassa pitkälti väärä. Etelä-Suomessa asustava hukka ei yksinkertaisesti pääse oikein mihinkään piiloon - ötököiden reviirit ovat niin isoja ja käytännössä kaikki alueet niin urbanisoituneita, että sieltä metsästä on pakko tulla välillä pois. Tutkimusten mukaan käytännössä jokainen suurpetoyksilö tappaa silloin tällöin karjaeläimiä, jos moisia reviirillä vaan sattuu saatavilla olemaan. Samoin jokainen susi eliminoi tilaisuuden tullen vastaan tulevat ketut ja koirat. Ihmisasutuksen lähelle tuleva susi ei siis ole lähtökohtaisesti häiriintynyt tai kesyyntynyt, vaan kyseessä on sudelle täysin normaali käyttäytyminen.

Näitä tosiasioita ei kuitenkaan tuoda esiin, vaan nämä hysterian lietsojat levittävät shittiä kesyyntymisestä ja kehittelevät salaliittoteorioita salaisista kesyjen tarhasusien istutuksista. Harhaista touhua, enkä ihmettele yhtään, kun näiden kavereiden laskentametodeihin ei oikein luoteta. Tämä pelon ja vihan lietsonta on aiheuttanut suurempaa murhetta ja kärsimystä kuin itse sudet. Sellainen käy psyykeen ja sydämen päälle ja laskennallisesti voitaisiinkin todennäköisesti laittaa jo nyt jokunen ihmishenki menetetyksi välillisten terveysvaikutusten ja muiden vuoksi. Kaupan päälle sitten kylvetään metsät täyteen myrkkyansoja ja käydään muutenkin vähän salametsästämässä, kun juntin kantti ei kestä ajatusta vähentyneistä hirvenkaatoluvista tai siitä, että jotain pupua ajokoiran kanssa jahdatessa joku saattaakin metsästää sen oman rekun.

Ja lopuksi on tietysti sanottava, että esimerkiksi karjaeläinvahingot tulee tietysti korvata asiallisesti, metsässä kulkijoille on hyvä rakentaa oikeasti toimiva suurpetotietokanta ja mahdolliset ihan ihka oikeasti liian rohkeaksi tulleet ja/tai agressiivisesti käyttäytyvät tai muuten häiriintyneet / loukkaantuneet yksilöt tulee toki hoitaa pois päiväjärjestyksestä. Mun veikkaus on, että vuoden päästä juuri kukaan ei enää edes muista koko susihysteriaa. Muistaako joku vielä bonsaikissat - tai edes ne liito-oravat?
 

Nerozki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sotkamon Jymy, Man Utd
Koko susihysteria ja viha on suojelijoiden keksimä juttu. Aina sama virsi. Miksi muitten suurpeto kantoja hoidetaan, mutta susien ei?
 
Suosikkijoukkue
Lukko
No jos mietitään, että RKTL sanoo että suomessa on susia n. 120-130 kappaletta itse ja jos niitä on se 200, niin eihän se mennyt kuin 70-80 väärin. Aika lähelle hei. Melkein vain puolet enemmän. Hienoa!

No jos mietitään, että RKTL sanoo että suomessa on susia n. 130 kappaletta ja jos niitä on 150 niin onhan se 20 sutta enemmän hei! Kaksi laumaa enemmän hei! Hienoa!
 

Nerozki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sotkamon Jymy, Man Utd
Suomessa on 1300 - 1500 karhua ja liki 3000 ilvestä. Karhu on ihmiselle selkeästi vaarallisempi kuin susi.

Miten niin ei hoideta?

Karhun reviiri? Ilveksen reviiri? Kuinka monta kertaa enemmän törmäät karhuun? Kuinka monta kertaa karhu kääntyy kun tietää, että ihminen on lähellä? Älä vertaile pelkkiä lukuja.
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Saksassa kyetään elämään susien kanssa luonnollisesti ja järkiperäisesti. Iltalehti uutisoi Rietschenin kylästä, jonka alueella asustaa 13 rekisteröityä susilaumaa.

Jokunen hyötyeläin on suden suuhun joutunut, mutta sakemanni ei joudu suomalaisen tapaan hysterian valtaan:
Ihmisten sijaan lampaita ja vuohia on joutunut susien suuhun. Siitä huolimatta paikallinen maanviljelijä, joka menetti yhtenä vuonna susille 33 eläintä, on jakanut tietojaan ja kokemuksiaan turvallisuusasioista muille. Lisäksi maanviljelijät saavat valtiolta avustuksia esimerkiksi sähköaidan pystyttämiseen.

Sudet tuovat alueelle turistitulojakin, siitä huolimatta, että aniharva koskaan näkeekään ihmisarkaa eläintä. Susista ei ole ongelmaa muuta kuin - yllätys yllätys - metsästäjille, jotka vinkuvat, että susi syö riistaeläimiä. Ihanko totta metsän petoeläin saalistaa toisia metsän eläimiä? No shit, Jägermeister-Horst? Metsästäjäfanaatikot tuntuvat olevan samanlaisia maasta riippumatta, Suomessa susiviha on jo omilla lukemillaan.

Rietschenin kylä on hyötynyt susista matkailumielessä. Turisteja saapuu jäljittämään eläimiä jalkaisin tai pyöräillen.
- Susi on tuonut meille enemmän kuin se on meiltä vienyt, toteaa pormestari Ralf Brehmer.
Harva on kuitenkaan koskaan nähnyt susia Rietschenissä.
- Se olisi kuin saisi seitsemän oikein lotossa, pormestari vertaa.
Aivan kaikki kyläläiset eivät kuitenkaan ole susien ylimpiä ystäviä. Brehmerin mukaan metsästäjät valittavat niiden syövän riistaeläimiä.

Monessa Euroopan maassa ihmisiä asuu neliökilometrillä paljon enemmän ja susia on paljon enemmän, silti niissäkin pärjätään ilman, että hukka ahmii lapsosia tienposkesta jatkuvalla syötöllä. Jos susi olisi sellainen uhka ihmisyydelle kuin mitä se suomalaisten metsästäjien ja hysteerikkojen mukaan on, niin ei sitä uskaltaisi mennäkään jonnekin Puolaan, Espanjaan tai Italiaan, kun canis lupus veisi mukanaan jo lentokentän liepeillä.
 

Hemingway

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sapko
Karhun reviiri? Ilveksen reviiri? Kuinka monta kertaa enemmän törmäät karhuun?

-Uroskarhun reviirin koko voi olla 1500 km2
-Aikuisen naaraskarhun reviiri on noin 500 km2
-Pentujen kanssa liikkuvan naaraan reviiri noin puolet siitä
-Karhu voi kulkea yhden yön aikana 30–50 km

-Ilveksen reviiri vaihtelee kooltaan sadasta tuhanteen neliökilometriin. Uroksen reviiri on suurempi, ja sen elinalueella voi elää useampiakin naaraita.

Kahdeksan kertaa olen karhuun törmännyt luonnossa, kerran lapissa ja seitsemän kertaa idässä. Idän kohtaamisista kaksi tapahtui auton sisällä marjaan mennessä, kaksi kajakissa karhun ollessa rannalla ja loput marjassa.

Suden olen nähnyt ainoastaan haaskalla.
 

Nerozki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sotkamon Jymy, Man Utd
Ja jos tuodaan jotain lukuja esim. viron susimääristä, niin jumalauta kattokaa ne ees oikein, ettei valehdella jotain 200 suden määriä, kun niitä muutama vuosi sitten on aloitettu vähentää!
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
No jos sinun anti on kyseiselle keskustelulle se, että jaksat ottaa kantaa johonkin kommenttiin, niin onnea. Se on hyvä sanoa aina, kun ei ole se oma lusikka siellä sopassa, vaan asuu kaukana sieltä, missä ne susiongelmat on todellisia.

Väittäisin, että olen lähempänä peto-ongelmaa kuin sinä. Kun poikani nukkui päiväunensa ulkona vaunuissa, karhu söi naapurista pässin. Olimme tuolloin onneksi mökillä, karhulle ei tullut valinnan vaikeutta. Pari vuotta sitten vaimo lähti koirien kanssa lenkille ja huomasi että joku elukka oli syönyt naapurin pässin. Pässi oli parinkymmenen metrin päässä keittiömme ikkunasta. Metsästäjät väittivät vierailijaa sudeksi, suurpeto asiantuntija koiraksi. Asiasta oli iso juttu Länsi-Suomessa (sanomalehti). Nämä tapaukset eivät ole vaikuttaneet elämäämme mitenkään. Koirien kanssa käydään edelleen lenkillä pimeän aikaan ja hevoset ovat ulkona niin paljon kuin mahdollista.

Joko olet trolli tai saat ohjeesi metsästäjien keskusliitosta tms.
 

floikkari

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Ja jos tuodaan jotain lukuja esim. viron susimääristä, niin jumalauta kattokaa ne ees oikein, ettei valehdella jotain 200 suden määriä, kun niitä muutama vuosi sitten on aloitettu vähentää!

Niin, mikä se oikea määrä nyt sitten on, jos sillä on niin saatanasti väliä?

Virossa susi on näköjään vuoden eläin:
http://www.maaleht.ee/news/mets/metsuudised/algas-hundi-aasta.d?id=65602980

Tuosta olennainen kohta googlekääntäjän vääntämänä (tekee muuten poikkeuksellisesti paljon paljon paremman käännöksen suomeen kuin englantiin).

Yleensä ilmoitetaan tämä poikueiden mukaan. Yksilöiden lukumäärää Mannila mukaan monimutkaisempi, sillä ne muuttuu. Esimerkiksi 20 pentueen tapauksessa on niin, että keväällä on noin 100 sutta, kesällä poikien kustannuksella 250 sutta, jotka kuolleisuus jää syksyyn n. 200.

Talvella, kun on hundijahiaeg on susia 150 ja keväällä niitä taas on satakunta.
 

Nerozki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sotkamon Jymy, Man Utd
Eli keväällä kaiken jälkeen niitä on 100 kunta?

Ja tosifani, oliko se kommentti sinulle? Ei, joten elä minulle angstaa siitä.

Ja ei kaikki poikaset jää eloon, turha kuvitella.
 

floikkari

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Eli keväällä kaiken jälkeen niitä on 100 kunta

Miksi otat sen pienimmän luvun, etkä esimerkiksi keskiarvoa, joka on tuon mukaan about 175?

Asiallahan ei ole sikäli mitään merkitystä, mutta tulipahan kommentoitua, kun jopa tuo viron susien määrä kirvoitti tuollaisen "valehtelijat" -reaktion. Olet kävelevä esimerkki tässäkin ketjussa mainituista hysteerikoista.
 

Nerozki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sotkamon Jymy, Man Utd
Miksi otat sen pienimmän luvun, etkä esimerkiksi keskiarvoa, joka on tuon mukaan about 175?

Asiallahan ei ole sikäli mitään merkitystä, mutta tulipahan kommentoitua, kun jopa tuo viron susien määrä kirvoitti tuollaisen "valehtelijat" -reaktion. Olet kävelevä esimerkki tässäkin ketjussa mainituista hysteerikoista.

Kts. Eli viron kohdalla on oikein ottaa se keskiarvo, mutta suomessa puhutaan aina susien minimi luvuilla. Hienoa. Eläinmaailmassa merkkaa se myös, että kuinka paljon kuolee pennuista ja muuta, siihen kantaa tulee piikki, mutta silloin ei sitä lasketa. Miksei suomessa sitten lasketa sitä, että millon niitä on eniten, kun pennut on syntynyt, eikä osa ole kuollut? Ja mikä hysteerikko? Se on taas suojelijoiden termi, kun joku ei ole heidän kanssa samaa mieltä.

btw, virossa niitä on edelleen tarkoitus vähentää, unohdit sen.
 

Siivu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Habs, Ilves
On kiistämätön fakta, että jos susia suomessa on, niin ennemmin tai myöhemmin sellainen saa tavalla tai toisella jonkun ihmisen kylmäksi. En halua vähätellä asiaa, mutta sama pätee mansikkajäätelöonnettomuuksiin.

Esimerkiksi se, että sudet silloin käyvät popsimassa lampaan tai pari, ei ole itselleni millään tavalla ylitsepääsemätön ongelma. Sama pätee susien viipaloimiin pörröisiin ja söpöihin rekkukoiriin. Sen sijaan floikkari diggailee yleisesti ottaen luonnossa pyörivistä ötököistä, ja suorastaan hihkuisi onnesta, jos onnistuisi näkemään edes vilaukselta jonkun suurpedoistamme eläintarhan ulkopuolella. Menemättä sen syvällisempiin filosofisiin pohdiskeluihin, pidän tarkoituksenmukaisena ja järkevänä laittaa ainakin jossain määrin aikaa, vaivaa ja resursseja kaikenlaiseen luonnonsuojeluun.

Koko viimeaikainen susikeskustelu on todella erikoinen. Jos jonkun mitättömän rättioravan suojeluun laitetaan kymppimiltsi moottoritien rakennuksen yhteydessä, niin yhdellekään koiranomistajalle ei voi tulla yllätyksenä, ettei suden kaltaista metsän kunkkua aleta ampua sukupuuttoon sen vuoksi, että ne silloin tällöin laittavat rekun tai kaksi hengiltä. Olen aidosti sitä mieltä, että tässä keskustelussa on 95 prosenttisesti kyse hysteriasta, metsästäjien kieroutuneesta harrastuskäsityksestä sekä mitä suuremmissa määrin myös jonkinlaisen yleisen herravihan ja katkeruuden manifestoitumisesta susitekosyyn varjolla. Intohimojen myötä puhtaan bullshitin määrä keskustelussa on hämmästyttävän suuri.

Hyvää tekstiä, en silti lankea herran pelossa lainaaman koko pätkää.

En toivottavasti ole hysteerikoksi vielä onnistunut itseäni leimaamaan, vaikka hieman puolueellinen olenkin. Hysteria on turhaa, piste.

Ongelma on, että ihmiset on siihen jo lietsottu. Tulevan kannalta olennainen asia on, miten sitä saadaan järkevästi vähennettyä. Spot on -ratkaisumallia minulla ei ole tarjota, mutta sen rohkenen sanoa varmaksi, että ellei RKTL tule jollain tavalla vastaan - riippumatta siitä ovatko he nykytilaan syyllisiä, osasyyllisiä tai kokonaan syyttömiä - ei se perkele ratkea.

Metsämiehet kyllä taitavat lietsonnan lehdistön kautta, ellei heidän huoliinsa saada perusteltuja ja rehellisiä vastineita kohtuullisessa ajassa. RKTL on tässä suhteessa pahasti köysissä, oli se järkevää tai ei, pelko on inhimillistä ja sitä on paha virallisilla julkaisuilla nollata.

Olen itse aidosti sitä mieltä, että vähintään 99% tälle keskustelulle tavalla tai toisella lämmenneistä on taatusti luonnon monimuotoisuuden ja sen suojelun kannalla. Mielipiteet sen saavuttamiseksi ovat vaan tyystin erilaiset. Jonkinlaiseen kompromissiin tässä pitäisi päästä valtakunnan tasolla.
 

floikkari

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Kts. Eli viron kohdalla on oikein ottaa se keskiarvo, mutta suomessa puhutaan aina susien minimi luvuilla. Hienoa. Eläinmaailmassa merkkaa se myös, että kuinka paljon kuolee pennuista ja muuta, siihen kantaa tulee piikki, mutta silloin ei sitä lasketa. Miksei suomessa sitten lasketa sitä, että millon niitä on eniten, kun pennut on syntynyt, eikä osa ole kuollut? Ja mikä hysteerikko? Se on taas suojelijoiden termi, kun joku ei ole heidän kanssa samaa mieltä.

Sähän olet ihan toivoton. Googlen hakuun "suomen susikanta", toinen linkki:

"Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos (RKTL) on antanut arvion Suomen susikannan koosta helmikuussa 2013. Arvion mukaan Suomessa oli helmikuun alussa 120 – 135 sutta.

Susikanta on laskenut viime vuodesta. RKTL:n viime talven arvion mukaan Suomessa oli 150 – 160 sutta. Syksyllä tehdyn arvion mukaan kanta oli 180–200 yksilöä, mikä johtuu siitä, että arvio tehtiin juuri susien lisääntymiskauden jälkeen ja ennen metsästystä. Tämän vuoksi uusinta arviota ei voida verrata syksyn arvioon, vaan viime vuonna samaan aikaan tehtyyn, jälkihavaintoihin perustuvaan arvioon."


btw, virossa niitä on edelleen tarkoitus vähentää, unohdit sen.

Vaikuttaa siltä, että keksit juttusi, joten pyydän tälle väitteelle lähteen, kiitos.
 

Nerozki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sotkamon Jymy, Man Utd
Edelleen -11 siellä alkoi harvennukset.

Viro harventaa rajusti susikantaa - Ympäristö - Maaseudun Tulevaisuus Lueppa nyt siitä vaikka.

Edelleenkin jos ne RKTL laskennat tehtäisiin niin, että niihin voisi luottaa. Perhossa mentiin pahasti pieleen. Ja sama voi osottautua muuallakin, niin olisi kiva tietää ne oikeat luvut ja saada tietoa missäpäin susia liikkuu, koska sitten tietää, ettei syötä omaa ajokoiraa sinne suden suuhun. Tähän tietoon RKTL susijutut pitäisi perustua, mutta ei.

Tuohon laskentaan, että se pitäisi suorittaa silloin kun poikaset ovat niin vanhoja, että selviävät. Kaikki poikaset ei selviä, jos silloin aletaan susikantaa laskea, tulee selvä harha. Näinhän se on muissaki lajeissa.
 
Viimeksi muokattu:

floikkari

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Edelleen -11 siellä alkoi harvennukset.

Viro harventaa rajusti susikantaa - Ympäristö - Maaseudun Tulevaisuus Lueppa nyt siitä vaikka.

Multa jäi nyt epäselväksi, että onko siellä virossa harvennettu niitä susia puoleen vai ei? Ilmeisesti sekä että. Mutta sinullahan on ilmeisesti jotain tietoa siitä, että harvennusta aiotaan vielä jatkaa, kun sellaista väitit ja lausunnossasi tunnut pysyvän? Miksi et esitä tätä tietoasi minulle, kun sitä kysyn, vaan annat mulle vanhan linkin, jolla ei ole asian kanssa mitään tekemistä?
 

Nerozki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sotkamon Jymy, Man Utd
Multa jäi nyt epäselväksi, että onko siellä virossa harvennettu niitä susia puoleen vai ei? Ilmeisesti sekä että. Mutta sinullahan on ilmeisesti jotain tietoa siitä, että harvennusta aiotaan vielä jatkaa, kun sellaista väitit ja lausunnossasi tunnut pysyvän? Miksi et esitä tätä tietoasi minulle, kun sitä kysyn, vaan annat mulle vanhan linkin, jolla ei ole asian kanssa mitään tekemistä?

Eikö siinä jutussasi näkynyt, että keväällä niitä on n. 100 sutta virossa? Ei siitä voi keskiarvoa ottaa, koska ei ne kaikki poikaset selviä ja tulee muita yksilöitä jotka ei selviä.

Edit:"Talvella, kun on hundijahiaeg on susia 150 ja keväällä niitä taas on satakunta." Niin eli keväällä on taas satakunta. Vaikeaa?
 

floikkari

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Eikö siinä jutussasi näkynyt, että keväällä niitä on n. 100 sutta virossa? Ei siitä voi keskiarvoa ottaa, koska ei ne kaikki poikaset selviä ja tulee muita yksilöitä jotka ei selviä.

Jos lukisit mitä sinulle kirjoitetaan niin huomaisit, että kysyin sinulta ihan muita asioita. Älä tuhlaa aikaani, kiitos. Chatti päättyy mun osalta tähän.
 

Realcowboy

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
.

Edelleenkin jos ne RKTL laskennat tehtäisiin niin, että niihin voisi luottaa. Perhossa mentiin pahasti pieleen. Ja sama voi osottautua muuallakin, niin olisi kiva tietää ne oikeat luvut ja saada tietoa missäpäin susia liikkuu, koska sitten tietää, ettei syötä omaa ajokoiraa sinne suden suuhun. Tähän tietoon RKTL susijutut pitäisi perustua, mutta ei.

Miksi ajokoirasi on tärkeämpi kuin uhanalainen susi?
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös