Maailmanhistoriasta löytyy kieltämättä todella vähän "hyviksiä" ja rikoksensa myös Suomellakin on. Tyytyväinen olen myös, että juurikin roolimme eurooppalaisessa kolonialismissa rajoittui lähinnä osaamme globaalia taloutta, joskin itsenäisenä valtiona halua päästä osingoille Afrikassa oli myös täällä.1809-1917 on aika pitkä ajanjakso Euroopassa, mahtuu kaikenlaista Napoleonin Ranskasta ja Belgian Kongosta lähtien. Valloitussodat ja vapauden riisto toisilta kansoilta oli länsimaisen Euroopan juttu. Moderni länsimainen eurooppalaisuus ihmisarvoineen ja demokraattisine arvoineen ei ollut vielä oikein muotoutunut.
"Oltiin väärällä puolella" on sikäli sellainen analyysi jota en oikein tajua. Ei kai ollut valinnanvaraa kuin olla osa Venäjän imperiumia, ja toisaalta jos koetaan että historiaa pitää häpeillä, niin kai belgialaisilla, briteillä, ranskalaisilla ym. olisi enemmän häpeiltävää 1800-luvusta kuin suomalaisilla.
Silloin ja varsinkin 1900-luvulla Suomi oli idän ja lännen välissä, ei kai se tosiasia siitä häpeilemällä muutu miksikään. 2000-luvulla Suomi on länteen selvästi suuntautunut, mm. NATO-hakemus on jätetty, ja Venäjän sota Ukrainassa on tuomittu. Kai se on pääasia, eikä Venäjän vallan ajan häivytys historiastamme siihen mitään lisää toisi.
Suomen ajautumisen Venäjän vallan alle voi mieltää osaksi 1700-1800 luvun vaihteen laajaa myllerrystä, eivätkä suomalaiset itse voineet asialle paljoakaan. Mennyt on mennyttä, mutta juurikin pitkän Venäjän hallitseman ajan, mikä Kaakkois-Suomessa alkoi jo 1721 ja 1743 jälkipyykkiä soisin käytävän osaltaan edelleen. Sijaintimme ikiaikaisen hirmuvallan naapurissa on valitettava realiteetti ja näen osaltaan jo tästä syystä tarpeellisena tuoda ulospäinkin halumme sitoutua länsimaisiin rakenteisiin ja olla niiden ytimessä.