Suomi vs. Venäjä – naapurisuhteet

  • 844 454
  • 5 271

Juhaht

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Niinistö on myös täysin oikeassa tuossa. Ei tossa mitään uutta ole, Putin ei ole tyhmä ja hän kyllä tietää minkälaisena rottana hänet täällä nähdään.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Olivat Venäjällä oikeasti mitä hyvänsä tuosta tahansa, niin olen täysin varma, että käyttävät tätä taas propagandassaan hyödyksi, ja osoittavat, kuinka vihamielinen ja epäluotettava naapuri Suomi on. Todennäköisesti Kreml ja Putinin ihan lähipiiri on hiljaa, mutta jotkut Kremlin talutusnuorassa olevat, mutta näennäisesti riippumattomat tahot hoitavat tuon julkisen puolen.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Ja tyhmät venäläiset uskovat propagandan, että viiden miljoonan ihmisen Suomi olisi oikeasti jotenkin vaarallinen.
Regimen mielestä kaikki demokraattiset maat on vaarallisia. Ei sotilaallisen vaan aatteellisen uhan takia. Vapaat vaalit on kansakunnan ylpeyden tuho!

Mitä venäläiseen tyhmyyteen tulee, niin ovat sallineet putinistien olla vallassa 2 vuosikymmentä. Palkaksi ovat saaneet laskevan elintason, 4 sotaa ja kovenevan kurin. Jeltsinin kaaos on muisto vain ja tilalla Laki ja Järjestys. Eikö se ole viisautta? ;)
 

Everton

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Tätä kohua hieman ihmettelen, Niinistöhän käytti tuota kasakkavertausta ihan julkisesti jo vuosia sitten

Kiitoksia tiedosta, tämä on mennyt minulta aikoinaan ohi tai unohtunut. Ehkä nuolemiset on sitten jo nuoleskeltukin aikoinaan, tai sitten Putinin mielestä kasakkavertauskin on vain sulka hattuun.
 

Hagi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko

WildThing

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät ja Minnesota Wild
Aika rajun pätkän poliisiväkivaltaa olivat löytäneet Suomestakin. Liekkö hengissä enää tuo kiinniotettu henkilö?
 

Rekka Pinne

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät, Vancouver Canucks
No voi herranjumala, että oli rajua väkivaltaa Suomen poliisilta. Eihän tuolla Venäjällä muuta kuin yritetä hiljentää oppositiota keinoilla millä hyvänsä ja Putinin vastustajia hiljennetä poliisin voimin.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас

Lavrovin nostolla on tarkoituksensa ja kun tapahtuman taustoja avaa hiukan uutista enemmän, niin tapahtunut tulee ehkäpä paremmin ymmärretyksi.

Lainataan ensin itse uutisesta pari kohtaa:

"SUOMEN osuus Venäjän ulkoministeriön jakamalla poliisiväkivaltavideolla kerrotaan kuvatun 30. tammikuuta 2021.
Videolla näkyy poliisin suorittama kiinniotto Oodi-kirjaston edessä Kansalaistorilla (noin kohdassa 03.20 videon keskellä). Muihin videolla esitettyihin esimerkkitapauksiin verrattuna Suomen osuus on hyvin lyhyt ja väkivallaton, mutta silti se on jostain syystä haluttu ottaa mukaan myös otsikkotasolla videolle
."

Ja

"Viranomaisille tehdyssä ilmoituksessa tapahtuman nimeksi oli annettu ”Mielenosoitusoikeuden ja sananvapauden puolesta”, ja sitä oli mainostettu muun muassa Kremlin-mielisiä juttuja julkaisevassa Uusi MV -lehdessä internetissä etukäteen."

Seuraavaksi sitten pieni alustus, kyseisen mielenosoituksen osalta on Suomessakin levitetty disinformatiivista tietoa kiinnioton syistä, vaikka syyt ovat hyvin yksiselitteiset. Järjestäjä ei suostunut noudattamaan kokoontumisrajoitusta eli "pilkkomaan" mielenilmausta pieniin ryhmiin, joissa kussakin olisi ollut max. 10 hlö:ä kuten esim. samoihin aikoihin järjestetyn Navalnyi- tai Belarus-tukimielenosoituksen tekijät tekivät, jolloin ongelmia ei seurannut.

Miksi sitten "Mielenosoitusoikeuden ja sananvapauden puolesta" -mielenilmauksen järjestäjä taho (ja kiinniotettu henkilö) ei tähän ryhtynyt? Melkeinpä uskallan väittää, että nimenomaisena tarkoituksena oli aiheuttaa "konfliktitilanne", ja merkittävänä tekijänä on järjestäjän tausta, kyseinen kiinniotettu henkilö kun sattuu olemaan J. Korhonen*, joka on toiminut myös MV-lehden ja MV-median päätoimittelijana aikana jolloin kyseisen julkaisun omistus oli vielä Janitskinilla, mutta joka oli syöpähoitojen tähden estynyt vetämään julkaisua. Nykyään samainen Juha Korhonen on disinformatiivisen Toimittajaliiton pj. kyseisen liiton taustalta löytyy eräs kohudosentti eli olemme näiltä osin Bäckmanin Suomen-verkoston ytimessä.

Uutisessa mainittu Uusi MV-lehti on taasen Janus Putkosen toimittelema julkaisu, Ilja Janitskinin perustaman MV-lehden "perillinen" - "toimituksen" hallinta siirtyi Putkoselle keväällä 2019. Putkonen taasen toimittelee tätä julkaisua miehitetystä Itä-Ukrainasta käsin.

Uskallanpa todeta, ettei Lavrov tahi kukaan Venäjän UM:stä ole näitä videoita tihrustellut, eiköhän video ole toimitettu Venäjän UM:n haltuun... No, arvannette kenen toimesta.

Korhosesta on syytä huomioida myös se, että tavallisesti hän toimittaa, kuvaa (ja korkeintaan puhuu) näissä mieleosoituksissa. Nyt joku (?) kuvasi kyseisen episodin toimittaen sen myös eteenpäin.

Pitkähkö analyysi Toimittajaliitosta, kirjoittajana Rysky Riiheläinen:

Lyhyempi yhteenveto samasta yhdistyksestä:


edit: *: huom. mielenosoituksessa kiinniotettu (ja hetkeksi säilöönviety) henkilö on Korhonen, Venäjän MFA:n videokoosteessa ei kuitenkaan näytetä kyseistä tilannetta, vaan tilanne, jossa poliisit saattelevat henkilöitä pois paikalta. Ympärillä on joukko kuvaajia, kuten P.H.
 
Viimeksi muokattu:

eriatarka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko

Miekkari järjesti Juha Korhonen, entinen MV-lehden pyörittäjä, joka sittemmin perusti Johan Bäckmanin avustuksella oman toimittajaliiton. Miekkarilla ei ollut mitään muuta funktiota kuin päästä uhriutumaan ja otsikoihin Venäjällä.

Poliisi neuvoo, että miekkaria voidaan jatkaa 10 hengen porukoissa, mutta tämä ei näille kelvannut, vaan Korhonen reppana halusi putkaan. Edit. kappas @ms.qvist asiaa avasikin yllä.
 

eriatarka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko

Perusjäbä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
"Venäjä kommentoi kovasanaisesti Suomen asekauppoja Yhdysvaltain kanssa"


Jos Haavistolla ja kumppaneilla olisi munaa, toteaisivat vain: "Niin mitä sitten?"
Ja perään, että sori, Suomen sisäinen asia.

Tai viette meitä lähemmäs NATO-jäsenyyttä.
 

nummenkallio

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
ES: Lappeenrannassa on kuultu salaperäisiä pamauksia – jäljet johtavat Venäjälle - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kaakkois-Suomen rajavartiostosta saadun tiedon mukaan Viipurin venäläinen rajavaltuutettu oli etukäteen ilmoittanut, että Venäjällä saattaa tällä viikolla pamahdella.

Tarkka lähde, kohde ja syy olivat jääneet pimentoon, mutta rajavaltuutettu oli antanut ymmärtää, että lisää pamahduksia on odotettavissa.

On se aina yhtä hilpeää tuo Venäjän naapurissa asuminen. Itänaapuri on jatkuvasti läsnä lappeenrantalaisten arjessa.

Ihailtavaa avoimuutta kuitenkin venäläisiltä. Sentään ilmoittavat, että saattaa vähän pamahdella. Sitä ei tosin kerrota, miksi.

Jokohan Leprassa on kaivettu aseet mökkien pihamaasta? Vai otetaanko rakas naapuri vastaan kukkasin?
 

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
Entinen suurlähettiläs René Nyberg totesi illan A-studiossa jotain, mikä sai mietteliääksi:

…Venäjä on ajautunut tilanteeseen, jossa sillä on huonot välit kaikkiin naapurimaihinsa.

(tauko)

Ainoa poikkeuksen muodostaa Suomi.
 

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
Tämä lienee paras ketju käsitellä kaksoiskansalaisuuksia. Vai olisiko pitänyt perustaa uusi ketju otsikolla Suojelupoliisi kriisissä?

HYBRIDIOSAAMISKESKUKSEN johtajanakin tutuksi tullut Matti Saarelainen järjesti Iltalehden tietojen mukaan venäläisoligarkki Gennadi Timtšenkolle Suomen kansalaisuuden suojelupoliisin (supo) ohi vuonna 1999. Saarelainen toimi tuolloin Ulkomaalaisviraston (nyk. Maahanmuuttovirasto) johtajana.

Lähteen mukaan asia aikataulutettiin niin, ettei Timtšenkosta kiinnostunut supon vastavakoilu ehtinyt puuttua asiaan.

”Prosessi hoidettiin niin, että ne, jotka siihen olisivat meillä voineet vaikuttaa, olivat kesälomilla”, lähde kertoo Iltalehdelle.


Ei tämä taida ollakaan paras ketju. Keksikää joku parempi, niin pyydän moderaattoreita siirtämään.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Vastaus Venäjä hyökkää Ukrainaan-threadista, sopinee paremmin tänne.

Kuulostaa liioittelulta todeta, että Suomella on hauras status länsimaana. Kyllä Suomella on vahvahko status länsimaana, ja Nato-jäsenyys tuo sille viimeisen sinetin. Sekin prosessi on jo viimeistä silausta vaille valmis. Sen jälkeen ei pitäisi kellään olla mitään harhaluuloja siitä, mihin leiriin Suomi kuuluu. Jos Suomella olisi hauras status länsimaana, emme olisi esimerkiksi ollet noin tervetulleita ja haluttuja Natoon.

Samalla kannattaa muistaa, että ei Suomen aikaa Venäjän suurruhtinaskuntana tule myöskään nähdä nykyisten tapahtumien myötä mitenkään korostetun negatiivisena asiana ja aikana. Vaikka kansallistunne kasvoi Suomessa yhdessä yleiseurooppalaisen kansallistunteen kanssa 1800-luvun edetessä, Suomessa oltiin pitkään isossa kuvassa ihan tyytyväisiä autonomian aikaan. Itse asiassa itsenäistymispyrkimykset heräsivät kunnolla vasta verrattain myöhään ja vasta toisen sortokauden sekä 1. maailmansodan alettua. Ja silloinkin viimeinen sinetti tuli vasta, kun Venäjällä nousivat valtaa bolsevikit. Siihen asti moni olisi jatkanut ihan mielellään autonomisena suurruhtinaskuntana, jos vain Venäjällä olisi ollut tunnustettava johto vallassa. Bolsevikit eivät sitä olleet.

Se on tottaksi selvää, että Venäjältä on tullut Suomen suuntaan vuosisatojen aikana paljon sortoa ja hävitystä, mutta myös paljon muutakin. Asiat eivät ole mustavalkoisia.

Mutta tämä tästä tässä ketjussa, jossa on tarkoitus keskustella Venäjän raakalaismaisesta hyökkäyksestä Ukrainaan, ei Venäjän ja Suomen välisestä historiasta.

Jonkin verran historiaa seuraavana 1809-1917-ajanjakson tapahtumia (Erittäin mielenkiintoinen, nykyaikaa merkittävällä tavalla määrittävä aikakausi.) on globaalisti tietyllä tavalla ikävää seurata, tietäen jatkuvasti faktan, että olimme koko ajan "väärällä puolella". Myönnän suoraan, etten pidä Nyky-Venäjän ja Neuvostoliiton lisäksi myöskään Venäjän keisarikunnasta ja Ennen kaikkea Manner-Eurooppaan ja Uuteen maailmaan katsovana realiteetti, että olimme itsenäisyyttämmekin (Näin vuonna 2022.) pidemmän ajan virallisesti osa "pahuuden valtakuntaa" on asia mitä emme toki voi pyyhkiä pois historiastamme, mutta "venäläisyyttämme" en toivoisi korostettavan, vaan pikemminkin näkisin meidän edelleen pyrkivän vakiinnuttamaan paikkaamme osana länttä.

Itse en haluaisi Suomen olevan "idän ja lännen välissä", vaan 100% länsimaa, siinä missä Tanska, Hollanti, tai vaikka Kanada. Kaikissa näissäkin maissa on puutteensa, mutta tuskinpa minkään niistä statusta osana länttä on koskaan kyseenalaistettu. Asiat ovat Suomessa ulospäin "ihan ok", mutta yllättävän paljon olemme edelleen ns. harmaalla vyöhykkeellä, tai olimme ennen 24.2.2022. Itään päin katsovia on riittänyt.
 

rpeez

Jäsen
että olimme itsenäisyyttämmekin (Näin vuonna 2022.) pidemmän ajan virallisesti osa "pahuuden valtakuntaa" on asia mitä emme toki voi pyyhkiä pois historiastamme, mutta "venäläisyyttämme" en toivoisi korostettavan, vaan pikemminkin näkisin meidän edelleen pyrkivän vakiinnuttamaan paikkaamme osana länttä.

Itse en haluaisi Suomen olevan "idän ja lännen välissä", vaan 100% länsimaa, siinä missä Tanska, Hollanti, tai vaikka Kanada. Kaikissa näissäkin maissa on puutteensa, mutta tuskinpa minkään niistä statusta osana länttä on koskaan kyseenalaistettu. Asiat ovat Suomessa ulospäin "ihan ok", mutta yllättävän paljon olemme edelleen ns. harmaalla vyöhykkeellä, tai olimme ennen 24.2.2022. Itään päin katsovia on riittänyt.

En oikein saa kiinni mitä tarkoitat, että olisimme itsenäisyydenkin ajan virallisesti osa "pahuuden valtakuntaa"?

Martti J Kari sanoi uusimmassa esitelmässään hyvin, että oli oikeasti olemassa kaksi totuutta Suomesta. Puhun nyt aikaa esimerkiksi 70 ja 80 luku. Tämä on nyt oma tulkintani asiasta, koska en muista tarkkaan hänen määritelmää.
Ensimmäinen totuus oli Suomen tekemä taktinen totuus, fasadi, kohden NL:ää: Oli ystävyysseuroja, YYA, ja sen semmoista. Aikanaan jotkut länsimaat ilmeisesti tekivät tästä liikaa päätelmiä ettemme olisi kunnolla länsimaa. Suomen lyhenne SF vielä sotki asiaa lisää, kaikki tietää miksi.
Toinen totuus oli oikea totuus mikä kansakuntana ruohonjuuritasolla olimme, eli täysin länsimaa. Tämän sanon siltä ajanjaksolta jonka pystyn muistamaan. Elin siis itse nuorena henkilönä täysin tässä totuudessa, siksi useasti kirjoitan että suomettumista ylikorostetaan. En tarkoita etteikö vasemmistolaisesti ajatteleviakin suomalaisia olisi ollut, se demokratiassa sallittakoon.

Kyllä kuitenkin sanoisin, että 2000 luvulla ja ainakaan Haloskan jälkeen kellekään länsimaalle ei pitäisi olla enää epäselvää mihin kuulumme. Jo -90 luvulla meitä houkuteltiin Natoon.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Martti J Kari sanoi uusimmassa esitelmässään hyvin, että oli oikeasti olemassa kaksi totuutta Suomesta. Puhun nyt aikaa esimerkiksi 70 ja 80 luku. Tämä on nyt oma tulkintani asiasta, koska en muista tarkkaan hänen määritelmää.
Ensimmäinen totuus oli Suomen tekemä taktinen totuus, fasadi, kohden NL:ää: Oli ystävyysseuroja, YYA, ja sen semmoista. Aikanaan jotkut länsimaat ilmeisesti tekivät tästä liikaa päätelmiä ettemme olisi kunnolla länsimaa. Suomen lyhenne SF vielä sotki asiaa lisää, kaikki tietää miksi.
Toinen totuus oli oikea totuus mikä kansakuntana ruohonjuuritasolla olimme, eli täysin länsimaa. Tämän sanon siltä ajanjaksolta jonka pystyn muistamaan. Elin siis itse nuorena henkilönä täysin tässä totuudessa, siksi useasti kirjoitan että suomettumista ylikorostetaan. En tarkoita etteikö vasemmistolaisesti ajatteleviakin suomalaisia olisi ollut, se demokratiassa sallittakoon.

Toivottavasti Kari ei ole ihan tuossa sävyssä asioita todennut. Kun puhutaan 1970- ja 1980-luvusta, Max Jakobsonin arvio on mielestäni osuvampi. KGB-kenraali Viktor Vladimirov vaikutti Tehtaankadulla paljon Suomen sisäpolitiikkaan aina lähtöönsä 1984 asti. Kirjassaan Tilinpäätös Jakobson toteaa, että vielä 1980-luvun alkuvuosien ilmapiirille oli tyypillistä henkinen alistuminen Neuvostoliiton vaikutusvaltaan ja valmius sopeutua Moskovasta tuleviin oletettuihin vaatimuksiin.

YYA-sopimus esti osaltaan Suomea tuomitsemasta Neuvostoliiton ulkopolitiikkaa ja puuttumasta länsimaiden tapaan Neuvostoliiton ihmisoikeuksiin. Suomi pyrki olemaan puolueeton suhteessa Neuvostoliittoon, mutta tuomitsi välillä kärkkäästikin USA:n toimet. Itsesensuuri tai suomettuneisuus jylläsi erityisesti YLE:ssä, mutta valitettavasti suomalaiset oikeistolehdetkin metsästivät poliittiselle tuomiolle otsikoitaan myöten Neuvostoliittoon kriittisesti suhtautuvia.
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Martti J Kari sanoi uusimmassa esitelmässään hyvin, että oli oikeasti olemassa kaksi totuutta Suomesta. Puhun nyt aikaa esimerkiksi 70 ja 80 luku. Tämä on nyt oma tulkintani asiasta, koska en muista tarkkaan hänen määritelmää.
Ensimmäinen totuus oli Suomen tekemä taktinen totuus, fasadi, kohden NL:ää: Oli ystävyysseuroja, YYA, ja sen semmoista. Aikanaan jotkut länsimaat ilmeisesti tekivät tästä liikaa päätelmiä ettemme olisi kunnolla länsimaa. Suomen lyhenne SF vielä sotki asiaa lisää, kaikki tietää miksi.
Toinen totuus oli oikea totuus mikä kansakuntana ruohonjuuritasolla olimme, eli täysin länsimaa. Tämän sanon siltä ajanjaksolta jonka pystyn muistamaan. Elin siis itse nuorena henkilönä täysin tässä totuudessa, siksi useasti kirjoitan että suomettumista ylikorostetaan. En tarkoita etteikö vasemmistolaisesti ajatteleviakin suomalaisia olisi ollut, se demokratiassa sallittakoon.
Vahvistan tämän, ja voin vielä lisätä, että näin tämän yhteiskunnan kaikilla tasoilla. Aivan ylimmät mukaan lukien.
Monet poliitikot tavoittelivat itsekkäitä etuja poliittisella uralla, monet yritysjohtajat hyväksikäyttivät "ystävyyttä" taloudellisessa mielessä.
 
Viimeksi muokattu:

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
En oikein saa kiinni mitä tarkoitat, että olisimme itsenäisyydenkin ajan virallisesti osa "pahuuden valtakuntaa"?
Viittasin siis vuosiin 1809-1917, mikä on siis edelleen itsenäisyyttämmekin pidempi ajanjakso osa Suomen historiaa. Vaikka Venäjä tuolloin olikin vasta nouseva mahti, jouduimme olemaan "väärällä puolen historiaa" yli sata vuotta. Suomi toki pysyi yllättävänkin "suomalaisena" ja jopa länsimaalaisena kyseisen ajan, vaikka Euroopan mittapuulla takapajula olimmekin.

Poukkoaminen tästä suoraan synkkiin suomettuneisuuden vuosikymmeniin saattoi olla vähän hämmentävää, vaikka yhtäläinen osa ne ovatkin osa venäjäsuhdettamme, sekä asemaamme länsimaana.

Vaikka Haloseen ja Tuomiojaan henkilöityneet jälkisuomettuneisuuden ajat ovatkin periaatteessa jo takanapäin, on tilinteko vuosista 1991-2022 vielä tekemättä. Lisäksi vaikka pesäeroa Venäjään onkin otettu ja NATO-jäsenyys on jo ihan nurkan takana, voi jossain vaiheessa tapahtua käänne huonompaankin. Onneksi Venäjä heikentyy päivä päivältä, joten pelkoon pohjautuvaan suomettumiseen ei pitäisi olla mitään syytä enää.
 

El Gordo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Vastaus Venäjä hyökkää Ukrainaan-threadista, sopinee paremmin tänne.



Jonkin verran historiaa seuraavana 1809-1917-ajanjakson tapahtumia (Erittäin mielenkiintoinen, nykyaikaa merkittävällä tavalla määrittävä aikakausi.) on globaalisti tietyllä tavalla ikävää seurata, tietäen jatkuvasti faktan, että olimme koko ajan "väärällä puolella". Myönnän suoraan, etten pidä Nyky-Venäjän ja Neuvostoliiton lisäksi myöskään Venäjän keisarikunnasta ja Ennen kaikkea Manner-Eurooppaan ja Uuteen maailmaan katsovana realiteetti, että olimme itsenäisyyttämmekin (Näin vuonna 2022.) pidemmän ajan virallisesti osa "pahuuden valtakuntaa" on asia mitä emme toki voi pyyhkiä pois historiastamme, mutta "venäläisyyttämme" en toivoisi korostettavan, vaan pikemminkin näkisin meidän edelleen pyrkivän vakiinnuttamaan paikkaamme osana länttä.

Itse en haluaisi Suomen olevan "idän ja lännen välissä", vaan 100% länsimaa, siinä missä Tanska, Hollanti, tai vaikka Kanada. Kaikissa näissäkin maissa on puutteensa, mutta tuskinpa minkään niistä statusta osana länttä on koskaan kyseenalaistettu. Asiat ovat Suomessa ulospäin "ihan ok", mutta yllättävän paljon olemme edelleen ns. harmaalla vyöhykkeellä, tai olimme ennen 24.2.2022. Itään päin katsovia on riittänyt.
1809-1917 on aika pitkä ajanjakso Euroopassa, mahtuu kaikenlaista Napoleonin Ranskasta ja Belgian Kongosta lähtien. Valloitussodat ja vapauden riisto toisilta kansoilta oli länsimaisen Euroopan juttu. Moderni länsimainen eurooppalaisuus ihmisarvoineen ja demokraattisine arvoineen ei ollut vielä oikein muotoutunut.

"Oltiin väärällä puolella" on sikäli sellainen analyysi jota en oikein tajua. Ei kai ollut valinnanvaraa kuin olla osa Venäjän imperiumia, ja toisaalta jos koetaan että historiaa pitää häpeillä, niin kai belgialaisilla, briteillä, ranskalaisilla ym. olisi enemmän häpeiltävää 1800-luvusta kuin suomalaisilla.

Silloin ja varsinkin 1900-luvulla Suomi oli idän ja lännen välissä, ei kai se tosiasia siitä häpeilemällä muutu miksikään. 2000-luvulla Suomi on länteen selvästi suuntautunut, mm. NATO-hakemus on jätetty, ja Venäjän sota Ukrainassa on tuomittu. Kai se on pääasia, eikä Venäjän vallan ajan häivytys historiastamme siihen mitään lisää toisi.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Vahvistan tämän, ja voin vielä lisätä, että näin tämän yhteiskunnan kaikilla tasoilla. Aivan ylimmät mukaan lukien.
Monet poliitikot tavoittelivat itsekkäitä etuja poliittisella uralla, monet yritysjohtajat hyväksikäyttivät "ystävyyttä" taloudellisessa mielessä.
Tiedostan hyvin, ettei edes 1960-1980-luvuilla selvä enemmistö suomalaisista varmastikaan pitänyt Neuvostoliittoa minään ihanneyhteiskuntana, vaan esikuvana toimivat nimenomaan toiset länsimaat (Ruotsi, Länsi-Saksa jne.) Yhtäältä ystävyysseuroista ja virallisen tason kulttuurivaihdosta huolimatta, suomalaiset ammensivat vaikutteita ja viihdettä nimenomaan lännestä. Lisäksi leimallisesti venäläiset vaikutteet olivat varsin vähäisiä, maahanmuutto Neuvostoliitosta Suomeen käsitti yksittäisiä ihmisiä jne.

Tästä huolimatta YYA-ajan synkimmät tapahtumat olivat ja ovat edelleen häpeällisiä, oli niitä miten helppoa kritisoida nyt. Tulee olemaan mielenkiintoista, miten historiankirjoitus ja jälkipolvet tulevat muistamaan vuodet 1944-1991. Suomi vaurastui todella nopeasti ja otti suuria yhteiskunnallisia harppauksia. Aikakausi oli kulttuurillisesti rikas ja tapahtumarikas poliittisesti myös Suomen sisällä. Tullaanko aikakautta kuitenkin määrittämään ennen kaikkea neuvostosuhteemme kautta?
 

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
Jonkin verran historiaa seuraavana 1809-1917-ajanjakson tapahtumia (Erittäin mielenkiintoinen, nykyaikaa merkittävällä tavalla määrittävä aikakausi.) on globaalisti tietyllä tavalla ikävää seurata, tietäen jatkuvasti faktan, että olimme koko ajan "väärällä puolella". Myönnän suoraan, etten pidä Nyky-Venäjän ja Neuvostoliiton lisäksi myöskään Venäjän keisarikunnasta ja Ennen kaikkea Manner-Eurooppaan ja Uuteen maailmaan katsovana realiteetti, että olimme itsenäisyyttämmekin (Näin vuonna 2022.) pidemmän ajan virallisesti osa "pahuuden valtakuntaa" on asia mitä emme toki voi pyyhkiä pois historiastamme, mutta "venäläisyyttämme" en toivoisi korostettavan, vaan pikemminkin näkisin meidän edelleen pyrkivän vakiinnuttamaan paikkaamme osana länttä.

Itse en haluaisi Suomen olevan "idän ja lännen välissä", vaan 100% länsimaa, siinä missä Tanska, Hollanti, tai vaikka Kanada. Kaikissa näissäkin maissa on puutteensa, mutta tuskinpa minkään niistä statusta osana länttä on koskaan kyseenalaistettu. Asiat ovat Suomessa ulospäin "ihan ok", mutta yllättävän paljon olemme edelleen ns. harmaalla vyöhykkeellä, tai olimme ennen 24.2.2022. Itään päin katsovia on riittänyt.
1809-1917 Suomi oli osa Venäjää koska Ranska oli päättänyt, että Suomi on sopiva palkkio Venäjälle Ruotsin kiusaamisesta. Ruotsi kun oli kovin haluton lopettamaan puun viennin Isoon-Britanniaan. Noh tämä ei suinkaan jäänyt viimeiseksi kerraksi kun jaettiin maita muiden kesken. Iso-Britannia ja Ranska valloittivat Afrikkaa (syyllistyen samalla lukuisiin kansanmurhiin), Espanjan siirtomaat alkoivat itsenäistymään Haitin(kansanmurha) ja Ranskan vallankumouksen esimerkkejä seuraten (kansanmurhat oli pitkälti suoritettu jo tässä vaiheessa) ja Yhdysvallat aloitti loputtoman siirtymän kohti länttä, sotien samalla intiaaneja ja Meksikoa vastaan sisällissodan lisäksi. Ja samalla syyllistyi kansanmurhaan. Saksa muodostui sodan kautta, Italia itsenäistyi, Balkanilla sodittiin, Krimin sota, Kiinan kurjistaminen oopium sodilla, Intian valloittaminen, Australiassa ja Uudessa-Seelannissa alkuperäisten kulttuurien tuhoaminen, teollistuminen ja sitten loppua kohden alkoi Ensimmäinen maailmansota jossa piirreltiin karttoihin viivoja siitä millainen maailmasta tulisi ja kuka luovuttaisi siirtomaansa kenellekin.

Joo Suomi ei ollut noihin osallisena niinkään merkittävästi, mutta ei se ollut pelkästään huono asia. Tuohon listaan nyt ei mahtunut ihan kaikki asiat mitä länsimaissa tapahtui, eikä Venäjän tekoja ympäri valtakuntaansa tai sen rajojen ulkopuolella. Puolan alueita pilkottiin ja jaettiin esimerkiksi ihan mielellään ja kaikkea muuta. Ei ole syytä alkaa kirjoittamaan historiaa uudestaan sen takia, että nykyinen poliittinen ilmapiiri on mitä on. Tai alkaa väistelemään niitä ikäviä asioita. Ei historian opiskelun kuulu olla leppoisaa ja mukavaa. Homo homini lupus est.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös