Suomi jalkapallon MM-kilpailuihin 2014 Brasiliassa

  • 101 748
  • 496
Kerrankin oli mäihää Suomellakin! Tehtiin maali ainoasta paikasta ja mikäs sen parempaa.

Kyllähän tämä hieno voitto varmasti suomalaiselle jalkapalloilulle on vaikka tasuri tulikin, mutta karu fakta on se, että edelleen ollaan kyllä aika heikoilla. Kyllähän tämä bussitaktiikka 1/80 tuo sen voiton, mutta pakkohan se on tunnustaa faktat ja sanoa, että Espanja koki tänään pelillisen oikeusmurhan.

Onnittelut Huuhkajille vielä kerran, kyllä tuli tuuletettua Pukin tasoituksen aikana villisti!
 

J.Grönvall

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Newcastle United, Philadelphia Eagles
Ongelmat tulee vain siinä, että kuten tässäkin matsissa nähtiin, Pukki ei pysty ylhäällä pitämään palloa, eikä sitä pysty esim. Hämäläinenkään. Molempien ainoat vahvuudet on pystyynjuoksut. Hodarin aikana siellä oli ylempänä se yksi maaginen kaveri pitämässä palloa omilla, rytmittämässä peliä, jne.

Eli jos lähdetään pelaamaan 4-5-1:stä, niin silloin Pukin pitää pelata paljon ylempänä, pitää päästä nopeammin ylös paremmilla syötöillä. Maali oli erinomainen esimerkki siitä miten pitäisi sitten pystyä pelaamaan. Valitettavasti monelta tuo ei onnistu tässä jengissä. Perpalta aivan maaginen seinä kolmannelle tuossa tilanteessa.

No eiköhän se ryhmitys ole muovattavissa halutun taktiikan mukaiseksi. Kaikki eivät kuitenkaan ole espanjoita ja realismi on se, että Suomi on maailman 87.paras maa tällä hetkellä. Joten luukut kiinni, puolustus kuntoon ja pelataan sitten vaikka kahdeksan tasuria mutta ainakin taistellaan pisteistä ihan tosissaan joka matsissa.

Tuolla porukalla ei kannata pallonhallintaa yrittää muuta kuin juuri jotain Luxemburgia ja kavereita vastaan. Tähän matsiin kun oltaisiin lähdetty vaikka sillä Ruotsi-pelin unelmahöttöfutiksella niin ei olisi 15-0 tainnut riittää.
 

Nurmisaha

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ranska
Tässä on se asia, mitä eniten ihmettelen tuossa Espanjan pelissä.

Heillä on nähtävissä samaa maanisuutta, mitä Barcallakin tuossa pelinrakentelussa: joku ihme moodi menee päälle ja vedot loistavat poissaolollaan. Veto ei ikään kuin ole vaihtoehto, vaikka bussitaktiikka nimenomaan on haavoittuva vaikkapa Toni Kroosin tyyppisiä pelaajia vastaan.

Kuka näki tänään Fabregasin vetopaikan toisella jaksolla, about 16 metriä ja suora väylä maalille? Mitä veikkaatte, että Balotelli olisi tehnyt? Tai Zlatan? Tai Götze?

Olihan siellä laukauksia. Suurin osa meni joko reilusti ohi/yli tai suoraan lähimmän Suomen pelaajan takapuoleen/jalkoihin.
 

IceWalker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HJK, K-Kissat, PiTa
Jos ei Suomi merkinnyt Espanjalle mitään kuten sanoit, nyt merkitsee nimittäin parin menetetyn sarjapisteen verran. Ja tuo paskanjauhaminen että Suomen peliä voi hädintuskin futikseksi kutsua, vieraissa 1-1 -tasuri hallitsevaa maailman ja Euroopan mestaria vastaan eli kai sitä nyt sittenkin voi kaikkine puutteineen hädin tuskin futikseksi vielä laskea.
Realiteetit on tietenkin otettava huomioon, tämänhetkinen realiteetti on se että viimeisin MM-karsintaottelu vieraissa Espanjan huippujengiä vastaan päättyi 1-1. Alakynnessä valtaosa matsista kuten odottaa saattoi, mutta tuloksesta siellä pelattiin ja ihan kelpo tulos sieltä irtosi. Tässä maailmassa.

No toki, mutta tämä oli juuri sitä futista, johon maajoukkue kykenee. Maksimissaan neljä syöttöä omille. Silloin kun on pelattu unelmafutista, se on näyttänyt sysipaskalta, koska silloinkin menee vain max. neljä syöttöä omille. Nyt sama ei haitannut niin paljoa, koska Espanja piti palloa varmaan 95 prosenttisesti. Varmaan huomasit sen, ettei syöttöketjut olleet yhtään sen kummoisempia kuin aikaisemminkaan. Erona oli nyt se, että joukkue puolusti ja taisteli eikä päästänyt vastustajaa sisään maalintekoalueelle. Suomi ei merkinnyt Espanjalle mitään, mutta nyt tietysti merkitsee. Ja totean senkin, että jos futisväki nyt nöyrtyy tunnustamaan tosiasiat, niin Suomi voi päästä EM-kisoihin ihan tässäkin maailmassa. Mutta vain ja ainoastaan jos.
 

Lampinen

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP ja Jere Lassilan joukkueet
mutta pakkohan se on tunnustaa faktat ja sanoa, että Espanja koki tänään pelillisen oikeusmurhan.

Tästä voi olla montaa mieltä. Espanjan kiima loppui 1-0 maaliin ja sitten alkoi taas laiska pallon liikuttelu. Ihan itse kaivoi omat kuoppansa. Suomi pelasi loisto-ottelun ja mikä kruunautui tuohon Pukin maaliin. Hienoa Huuhkajat!
 

Hurjis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
France, England and Germany strike it rich - FIFA World Cup - News - UEFA.com

Finland's 1-1 draw in Spain may have been the story of a busy evening of European FIFA World Cup qualifiers.

Kyllähän tuota vaan oli muikeaa lukea. Olihan se aivan mieletön suoritus joukkueelta.

Itsekin mietin ensimmäisellä puoliajalla, että vielä jossain 25-metrissäkin annetaan melkoisen paljon tilaa espanjalaisten vedoille, mutta tosiaan, vetoja ei joko tullut tai sitten ne olivat melko luokattomia.
 

kananlento

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Pittsburgh Penguins, ManU, NP Ice Hawks
Olihan se peli kohtalaisen karmeeta katseltavaa, mutta ei oikein voi joukkuetta syyttää kun sillä tapettiin Espanjan hyökkäykset täysin. Ja lopulta loistava hyökkäys kun kaverin puolustus on käytännössä hölkkäillyt ja syötellyt palloa koko illan.

Täydellinen taktiikka ja historiallinen tulos. Loistavaa!
 

rpeez

Jäsen
Kerrankin oli mäihää Suomellakin! Tehtiin maali ainoasta paikasta ja mikäs sen parempaa.

Kyllähän tämä hieno voitto varmasti suomalaiselle jalkapalloilulle on vaikka tasuri tulikin, mutta karu fakta on se, että edelleen ollaan kyllä aika heikoilla. Kyllähän tämä bussitaktiikka 1/80 tuo sen voiton, mutta pakkohan se on tunnustaa faktat ja sanoa, että Espanja koki tänään pelillisen oikeusmurhan.

Mäihä pitää ansaita ja nyt se ansaittiin. Itseasiassa Suomi ei päässyt tasapeliin ottelussa tuurilla vaan hyvin suunnitellulla ja ennenkaikkea tarpeeksi hyvin toteutetulla taktiikalla.

Espanja mitään murhaa kokenut, kun ei pysty tekemään maaleja niin ei sitten pysty. Tyylipisteitä ei lasketa, ja heidän omaa huonoutta jos ei löydy keinoja Suomen puolustuksen murtamiseen.

Täältä aplodit kanssa huuhkajille, ja erityiskiitos hienosta joukkuesuorituksesta.
 
Viimeksi muokattu:

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Tuohan oli loistava peli Suomelta, en ole pitkään aikaan nähnyt noin täydellisesti suoritettua taktiikkaa. Uskossa heikkona katsoin toisen puoliajan vasta aamulla, mutta olipa mukava yllätys! Hieno peli. (Ehkä puolueettomalle katsojalle tai Espanjan kannattajalle vähän turhauttava, mutta elämä on kovaa...)
 

Iker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Itseasiassa Suomi ei voittanut ottelua tuurilla vaan hyvin suunnitellulla ja ennenkaikkea tarpeeksi hyvin toteutetulla taktiikalla.
Itse asiassa Suomi ei voittanut ottelua ylipäätänsä, vaikka täältä aika monta kertaa niin on jo saanut eri ketjuista lukeakin.

Ihmeesti tuollainen vaikuttaa fiilikseen, aamulla heti kun silmät aukesi oli mielessä Pukin maali ja tuo loistava tasuri. Yleensä kun palauttaa mieleen edellisillan karsintapelin, ei sitä paljon jaksa enää kelailla.

En tiedä saako täällä muista jutella, mutta myös Tanskalta aivan loistotulos eli vieraissa Tshekit nurin 0-3. Mahtava futiskarsintailta!
 

Sim_Sam

Jäsen
Suosikkijoukkue
JoKP, Punamustat pelipaidat, 60min paine ja DDR
Pakko kyllä kehua Suomea mahtavasta 1-1 tasapelistä. Todella harvoin tulee jalkapalloa seurattua ja vielä vähemmän maajoukkueen otteluita, mutta eilen piti ihan tuon Espanjan takia ottelu katsoa. Kyllähän moni, joka ei jalkapalloa hirveästi seuraa, niin tietää että tulos on Suomen kannalta sensaatiomainen, koska vastassa oli kuitenkin ranking 1 maailmassa. Pelihän ei ollut kaunista mutta taktisesti vissiin onnistunutta Suomen kannalta.
 

Grainger

Jäsen
Suosikkijoukkue
La Decimoquinta
Espanjan kiima loppui 1-0 maaliin ja sitten alkoi taas laiska pallon liikuttelu.

Juuri näin. Oletinkin joukkueen tekevän tarvittavan ja aloittavan sitten pallorallin. Nyt se ns. tarvittava ei riittänyt, kun maalilla ei ollutkaan mies, joka ottaa tarvittavat gamesaverit kiinni.

Sääli, että Suomen otteet ailahtelevat niin paljon. Jos huuhkajat onnistuisivat tällä tavalla taktisesti hieman useammin, niin pisteitä olisi huomattavasti enemmänkin. Kyllähän se lähes 80 minuuttia näytti siltä, että Suomi tulee saamaan korkeintaan miehekkään tappion, mutta sitten esiin astui mies, jota tuli eräänkin kerran illalla kirottua. Kyllä Pukki vain osaa maaleja tehdä, ei siitä mihinkään pääse.

Mäenpää oli maalillaan hyvä, ei hötkyillyt, vaan esitti muutaman hyvän torjunnan ja oli itsevarma alusta loppuun. Maalillehan ei ilman tolppamiehiä voinut kukaan mitään, sen verran täydellinen oli Ramosin pusku.
 

kovalev

Jäsen
Ja toiset väittävät, ettei Kreikan tie voi olla Suomen tie.
Tuloksellisesti täydellinen ottelu.

En ole oikeastaan hetkeäkään uskonut, että Paatelainen voisi jollain ihme Skotlannin-kokemuksellaan tuoda jotakin hyvää Suomen maajoukkueelle. Mutta jos tämä ottelu antaa osviittaa tuleviin EM-karsintoihin, mielelläni tunnustan olleeni väärässä.
 

Deko

Jäsen
Suosikkijoukkue
St. Louis Blues
Onhan KKtig siinä mielessä oikeassa, että vaikka Suomi pystyisi jatkossakin pelaamaan huippumaita vastaan taktisesti yhtä fiksusti ja taistelemaan peräsuoli ulkona, olisi tuloksena silti huomattavasti enemmän tappioita kuin tasapelejä.

Sen sijaan eilinen nostatti ainakin omia toiveitani sen suhteen, että ns. päävastustajilta pystytään taktisesti yhtä laadukasta futista pelaamalla ottamaan voittoja ja tasureita säännöllisesti jatkossa ja usko EM 2016 -projektiin nousi potenssiin kaksi.
 

Jussizip

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings, Porin Ässät, Chelsea FC
Mukavaa kerrankin olla väärässä!

Veikkasin peruspessimistisesti ennen matsia, että Espanja vie 4-0 . Kyllä piti hieraista silmiä kun oli 90min täynnä ja 1-1 taululla.

Suomi veti tehokkaasti bussit ja hyödynsi sen yhden maalipaikan, joka siunaantui. Varmasti suuri boosti itseluottamukselle! :)
 

J.Grönvall

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Newcastle United, Philadelphia Eagles
Ja toiset väittävät, ettei Kreikan tie voi olla Suomen tie.
Tuloksellisesti täydellinen ottelu.

En ole oikeastaan hetkeäkään uskonut, että Paatelainen voisi jollain ihme Skotlannin-kokemuksellaan tuoda jotakin hyvää Suomen maajoukkueelle. Mutta jos tämä ottelu antaa osviittaa tuleviin EM-karsintoihin, mielelläni tunnustan olleeni väärässä.

Niinpä. Toivottavasti nyt viimein uskallettaisiin olla myös futiksessa suomalaisia eikä aina koiteta olla joku muu valtio. Tuo on tasan se pelitapa millä Suomi vuosien varrella saanut hyviä tuloksia, taktiset painotukset erikseen mutta ajatuksena siis puolustuksen kautta pelaaminen ja inhorealistinen futis. Mitä sitten jos joku "futisihminen" haukkuu peliä tylsäksi, sehän vain osoittaa etteivät ole futisihmisiä alkuunkaan.

Perparim Hetemaj pelasi varmaaan parhaan karsintaottelunsa koskaan ja muutenkin Suomi oli häkellyttävän hyvä nimenomaan joukkueena. Puolustuslinja kesti ja vaikka se piti näin äärimmäisellä tyylillä osoittaa, niin on siitä vaan perkele apua kun keskikenttä oikeasti pitää sen pakan kasassa.

Ajatelkaa nyt jos vaikka Georgiaa vastaan olisi isketty samantyyppinen siilipuolustus pystyyn ja sen päälle vastaiskuja, niin oltaisiin jossain ihan muualla kuin 1-1-lukemissa. Eikä tietenkään bussia olisi tarvinnut parkkeerata omalle 16:lle.

Sitten kun joskus maajoukkueemme oppii pitämään pakan kasassa koko ajan, niin voidaan siirtyä eaglen ehdottamaan Jose Mourinhon-tyyliin. Se on evoluution seuraava vaihe meillä. Sanon vielä kerran: unohtaa unelmahöttöfutikset ja barkat, suomalaiset osaavat puolustaa ja juosta, piste.

Jos minä olisin Pöllöliiton kuningas yhden päivän niin pistäisin kaikki valmennusihmiset Italiaan taktiikan ja valmennuksen peruskursille ja hakkaisin kepillä sormille kaikkia jotka sieltä tullessaan sanoisivat, että nehän tekee ihan samoja juttuja kuin mekin. Kurssin priimukset jatkaisivat matkaa Saksaan opettelemaan peliryhmityksen liikkumista ja synkronointia.

Ehkä meidän täytyisi käydä opettelemassa myös Hollannissa hyökkäämisen alkeet jos meinaamme avata uudelleen ilmasillan täältä sinne. Yliarvostettu Englanti joutanee viimeistään nyt romukoppaan ja Espanja ei vain sovi täkäläiselle luonteelle.

Kun Pöllöliiton kurssilta on valmistuttu niin osa aloittaisi seuratyöskentelyn ja kunnianhimoisimmat lähtisivät vielä Norjaan ja Tanskaan opettelemaan sikäläistä pelitapaa ja valmennusta, yksi tai kaksi taas koittaisi saada jalkaansa Venäjälle tai Ukrainaan.

Litti, Sami, Jässi, Tihi ja muut tämän maan oikeat futaajat jakaisivat samalla koko ajan tietotaitoaan kentälle ja taas kerran olisi kaljupäisiä donitsipartoja hakkaamassa kepillä sormille niitä junnukoutseja jotka kuvittelevat tuntevansa tämän lajin jo valmiiksi. Jos ihminen ei ole avoin kaikelle uudelle ja valmis opettelemaan uusia asioita, hänestä ei ole valmentajaksi ensinkään. Valmentaminen on sivistyneiden ihmisten ammatti, duunarimentaliteetilla ei siihen pysty.

Vielä kerran: Hieno Suomi! Hienoa jätkät! Tämä antoi kummasti virtaa ja olen taatusti paikalla kesäkuussa. Ehkä Pohjoiskaarteessa, ehkä toisessa päässä, paikalla kuitenkin.

Suomen urheilutoimittajaliitossa takin liepeet taas varmasti liehuvat tiukasti, kun pitää kääntää sisäpuoli päälle. Baxter savustettiin ulos kun Suomi taisi voittaa viisi ottelua karsinnoissa, nyt tuuletellaan yhtä tasuria kuin maailmanmestaruutta. Jokohan tämä idiotismin kuva alkaa aueta siellä päässä, mitä? Vai laitetaanko vähe nuoria kentälle ja vaikka Hape Kampman koutsiksi?
 

Lert

Jäsen
Suosikkijoukkue
Manchester United, TPS
Urheilulehden numerossa taisi olla jokin äänestys, jossa kysyttiin onko tasapeliin mitään mahdollisuuksia. Ainoastaan Juha Malinen oli sitä mieltä, että mahdollisuuksia on. Saamaahan mies kertoi ennen matsia mutta varmaan suurin osa suomalaisista piti silloin Malista hieman höpsönä.
 

J.Grönvall

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Newcastle United, Philadelphia Eagles
Urheilulehden numerossa taisi olla jokin äänestys, jossa kysyttiin onko tasapeliin mitään mahdollisuuksia. Ainoastaan Juha Malinen oli sitä mieltä, että mahdollisuuksia on. Saamaahan mies kertoi ennen matsia mutta varmaan suurin osa suomalaisista piti silloin Malista hieman höpsönä.

Toki, ja minäkin pidin. Mutta tulos oli vähintäänkin rohkaiseva ja etenkin se tapa millä se tuli. Ai että minä nautin näiden vahingoniloisten "futisihmisten" vitutuksesta, kun Suomi pelasi maailman ruminta futista ja otti pisteen Espanjalta. Yhyy, yhyy, ei ollut kaunista peliä eikä riitä taito. Ei ollut katsokaas "oikeaa" futista. Tämä futiskansa joka kuvitteli vuosikausia, että Brasilia pelaa kaunista taitojalkapalloa ja että Argentiina on "luova". :D
 

Nurmisaha

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ranska
Urheilulehden numerossa taisi olla jokin äänestys, jossa kysyttiin onko tasapeliin mitään mahdollisuuksia. Ainoastaan Juha Malinen oli sitä mieltä, että mahdollisuuksia on. Saamaahan mies kertoi ennen matsia mutta varmaan suurin osa suomalaisista piti silloin Malista hieman höpsönä.

Eipä ihme kun vastassa oli 24 ottelua tappioitta pelannut joukkue. Noissa kyselyissä on selvästi helpompaa myötäillä yleistä mielipidettä kuin pistää itsensä likoon veikkaamalla yleisen mielipiteen vastaisesti.

Itse ottelussa Teemu Pukin ratkaisumaalin ei pidä antaa hämätä. Maalia lukuunottamatta Pukki oli kentän huonoin pelaaja. Roolina oli puolustaa ja tehdä pystyjuoksuja. Pukin puolustaminen oli lähes ala-arvoista eikä Pukki ominaisuuksiltaan siihen sovikaan. Pystyjuoksut olivat kerta toisensa jälkeen laiskoja ja haluttomia. Kun Pukki ei myöskään pystynyt pitämään palloa hyökkäyspäässä, ainoa anti oli yksi maali joka tällä kertaa riitti tasapeliin.

Valmentajana Mixu Paatelainen on sitä mitä Suomi kaipaa. Viis näyttävyydestä, tulos ratkaisee. Mixu oli täysin eri tasolla kuin viime vuoden parhaaksi valmentajaksi valittu (ei kai kukaan oikeasti ole sitä mieltä?) Del Bosque. Mixu valitsi Suomen materiaalille sopivan pelitavan jollaisella on ennenkin Espanja pidetty kurissa. Lisäksi onnistui saamaan Suomen pelaajille taisteluhengen päälle. Täydellinen nurmenpyyhintä Del Bosquella jonka anti oli laittaa kentälle enemmistö Barcelonan pelaajia ja toivoa parasta.
 

MrMacmanaman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vaasan Sport
Olipa hieno peli. Suomen puolustus pysyi yllättävän hyvin kurinalaisena ja organisoituna. Espanja pyörittää samalla tavalla jokaista maailman maata vastaan, joten täysin oikein pelattu Suomelta. Tämä piste oli kyllä todennäköisesti Suomen jalkapallohistoria kovin suoritus. Harmi, ettei Suomi osaa pelata hallitsevana osapuolena ja sen vuoksi mm/em-kisat jäävät joka kerta haaveeksi, kun pienille maille hävitään, joten eiköhän tästä edespäin pelata jokainen peli puolustuksen kautta. Hodgsonin aikana Suomi nyhjäsi 0-0 pelejä kyllästymiseen saakka, mutta oli lähellä selviytyä kisoihin. Suomen pelaajia yksilötaito (erityisesti syöttötaito) ei riitä Espanja tyyliseen pallokontrollipeliin ja toivottavasti myös Mixu on tämän huomannut.
 

polvipetteri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Eipä ihme kun vastassa oli 24 ottelua tappioitta pelannut joukkue. Noissa kyselyissä on selvästi helpompaa myötäillä yleistä mielipidettä kuin pistää itsensä likoon veikkaamalla yleisen mielipiteen vastaisesti.

Itse ottelussa Teemu Pukin ratkaisumaalin ei pidä antaa hämätä. Maalia lukuunottamatta Pukki oli kentän huonoin pelaaja. Roolina oli puolustaa ja tehdä pystyjuoksuja. Pukin puolustaminen oli lähes ala-arvoista eikä Pukki ominaisuuksiltaan siihen sovikaan. Pystyjuoksut olivat kerta toisensa jälkeen laiskoja ja haluttomia. Kun Pukki ei myöskään pystynyt pitämään palloa hyökkäyspäässä, ainoa anti oli yksi maali joka tällä kertaa riitti tasapeliin.

Malinen oli ennen ottelua kommentoineista ainoa, joka oli oikeasti sitä mieltä, että lähdetään pelaamaan pisteistä. Muut toivoivat vaan mahdollisimman pientä nöyryytystä. Itseä tuo nöyristelevä "Me ollaan hävitty tää peli" -asenne ärsyttää missä tahansa ilmenemismuodossa ja -yhteydessä. Oma asenne on, että painetaan päät pystyssä loppuvihellykseen asti ja sitten katsotaan taululle.

Samaa mieltä myös Pukista. Todella laiskaa pelaamista ja oikein nauratti, kun joku kirjoitti maalin jälkeen otteluseurantaan fonttikoolla 60, että missä ovat Pukin arvostelijat nyt. Se on nimenomaan noin kuin Nurmisaha kirjoitti, että ei saa antaa Pukin yhden hyvän suorituksen hämätä. Varsinkin ensimmäisellä puoliskolla häneen kulminoituivat kaikki ne hyökkäykset, joita ei saatu käynnistettyä. Ei järkevä puolustaminen tarkoita sitä, että vältetään hyökkäyssuunnan pelaamista totaalisesti.

Suomen maalissa kohtasivat kahden Saksassa ammattilaisena vaihtopenkkiä kuluttavan nuorukaisen oivallukset. Ringin kausi on ollut sen yhden Champions-liigan karsintaottelun maalin jälkeen todella surkea, ja miehen pelipaikan avauksesta vei lopulta se, että juoksukunto loppui ensimmäiselle puoliajalle ja sen jälkeen virheiden määrä moninkertaistui. Nyt ei ole miestä kentällä näkynyt enää vaihtomiehenäkään (pl. otteluruuhkat Europelien aikaan).

Pukkia on tullut vähemmän seurattua, mutta hänkin on muutamien onnistumisten kautta ammattilaiskentille päässyt mies, joka toki tekee maaleja suomalaisittain harvinaisen hyvällä prosentilla, mutta vie samalla myös flegmaattisella olemuksella tehoja muilta. Ja kun joukkuemuotoisesta suoritusurheilusta on kyse, ei ole ihme, että Schalken valmentaja ei ole Teemulle enempää peliaikaa antanut. Jos Pukki saisi jostain Kuqin tapaisen yritämisen ja tsempin ja yhdistäisi sen hänen maalinteko-osaamiseensa, meillä olisi ensimmäistä kertaa historiassa aito hyökkäyssuunnan maalintekijä.
 

IceWalker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HJK, K-Kissat, PiTa
Malinen oli ennen ottelua kommentoineista ainoa, joka oli oikeasti sitä mieltä, että lähdetään pelaamaan pisteistä. Muut toivoivat vaan mahdollisimman pientä nöyryytystä.

Jottei menisi ihan Malisen kehumiseksi, pitää muistaa, että Malinen oli ensimmäisiä kitisemässä Hodgsonin pelitapaa vastaan, kun pöly oli Hodgsonin jäljiltä hieman laskeutunut. Ja vielä: koko valmentajakermamme säesti tätä typeryyden ylistystä. Kun tosiasioita ei vain haluta tunnustaa, Suomen pelaajamateriaalimme ei riitä mihinkään pallonhallintaan paitsi jotain San Marinoa vastaan.

Ja lähihistoriaa: Hodsonin jälkeen piti Suomen pelitapaa taas avata. Ja niin kävikin, tuloksena "loistavat" peliesitykset mm. Venäjää vastaan. Baxter oli vihan kohteena, vaikka hänen tehtävänsä muistutti ympyrän neliöimistä. Paatelainen palkattiin samaa ideaa varten, mutta nyt täytyy antaa Mixulle tunnustusta, hän teki jotain mitä en itse uskonut. Vaihtoi unelmahötön realismiin ja heti tuli tulosta.

Nytkin jotkut jo puhuivat inhorealismista tasapelin saavuttamisessa. Sana on kuvaava, futisväki vihaa sitä, että unelmista pitäisi siirtyä todellisuuteen. Suomesta ei ikinä tule Pohjolan Hollantia, vaikka Malinen ja muut näkisivät siitä tuhannet päiväunet.

Hodgsonin filosofia paketissa: Pelataan pisteistä, ei tyylipisteistä. Pitkässä juoksussa on tärkeää saada vieraspeleistä pisteitä, siksi pelataan puolustuksen kautta. Todella kovia vastaan parkkeerataan bussi, koska muuten omissa soi ja raskaasti. Hodgsonilla oli vaikeuksia sovittaa pelitapaansa ns. heikompia maita vastaan, mutta pitkässä juoksussa on järkevämpää välttää häviöitä kuin lähteä riskillä hakemaan voittoa.
 

Karpat46

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings, Україна
Hieno tulos Suomelta! Taktisesti onnistunut peli, juuri näin tulisi pelata ylivoimaista vastustajaa vastaan. Tällä kertaa myös toteutus onnistui ja paikasta tehtiin maali.

Tuo on tasan se pelitapa millä Suomi vuosien varrella saanut hyviä tuloksia, taktiset painotukset erikseen mutta ajatuksena siis puolustuksen kautta pelaaminen ja inhorealistinen futis.

Olen samaa mieltä, että puolustuksen kautta tulisikin pelata kovia maita vastaan. Toisaalta heikompia maita vastaan tulisi osata olla kentän herra, kotona myös saman tasoisia vastaan. Joskus Hodgsonin aikoina sanoinkin puolitosissani, että Hodgson valmentajaksi kovia maita vastaan ja paljon parjattu Muurinen näitä pikkumaita vastaan. Eikös Muurinen saanut aika hyvin pisteitä näitä Azerbaidzaneita sun muita vastaan?


Itse ottelussa Teemu Pukin ratkaisumaalin ei pidä antaa hämätä. Maalia lukuunottamatta Pukki oli kentän huonoin pelaaja. Roolina oli puolustaa ja tehdä pystyjuoksuja. Pukin puolustaminen oli lähes ala-arvoista eikä Pukki ominaisuuksiltaan siihen sovikaan. Pystyjuoksut olivat kerta toisensa jälkeen laiskoja ja haluttomia. Kun Pukki ei myöskään pystynyt pitämään palloa hyökkäyspäässä, ainoa anti oli yksi maali joka tällä kertaa riitti tasapeliin.

Tästä olen täysin samaa mieltä. Näennäistä jalan nostelua muka syöttölinjoilla ja kun sai pallon, niin jäätyi aivan täysin. Täysin väärä pelaaja tuohon rooliin. Lisäksi vaihtoa venytettiin turhaan sinne aivan loppuun, vaikka näki että mies on aivan puhki. Mutta mitä vaihtoehtoja yksinäiseksi kärjeksi on? Kuqi? Riski?

Viimeisin ei ollut retorinen kysymys, en vain tiedä ketä vaihtoehtoja suomella on kärkeen.

Kaiken valmentaja- ja pelitapahössötyksen yläpuolelle nostaisin sen asian, että parhaiden suomalaisten tulisi päästä pelaamaan seurajoukkueissaan. Ei voi olla niin, että käydään hakemassa pelituntumaa maajoukkueessa. Toistan nyt itseäni näköjään vuoden välein, mutta mikä siinä on, että ei nähdä omaa tasoaan realistisesti vaan valitaan se ulkomaan seura aina liian kovaksi. Jollain Pukilla on häviävän pienet mahdollisuudet päästä avauksen vakiomieheksi Schalkessa. Tienaako ne siellä suurseuran penkillä sitten niin paljon enemmän kuin jossain keskisuuren sarjan keskisuuressa seurassa avauksen miehenä? Toki asia ei ole näin mustavalkoinen ja uskoin ihan tosissani esimerkiksi Ringin valtaavan avauksen paikan Mönchengladbachissa, mutta ihan yleistyksenä ja kärjistetysti näin.
 

J.Grönvall

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Newcastle United, Philadelphia Eagles
Olen samaa mieltä, että puolustuksen kautta tulisikin pelata kovia maita vastaan. Toisaalta heikompia maita vastaan tulisi osata olla kentän herra, kotona myös saman tasoisia vastaan. Joskus Hodgsonin aikoina sanoinkin puolitosissani, että Hodgson valmentajaksi kovia maita vastaan ja paljon parjattu Muurinen näitä pikkumaita vastaan. Eikös Muurinen saanut aika hyvin pisteitä näitä Azerbaidzaneita sun muita vastaan?

Hodari sai yhden Azeri-ottelun jälkeen "kritiikkiä" kun ei avannut Suomen peliä, vaan otti varman pisteen Bakun reissulta. Siinä tietenkin tulee ero mutta nähdäkseni Hodgsonin lähestymistapa oli tässäkin oikea, meillä on tietty pelitapa jota noudatetaan eikä lähdetä siitä höntyilemään, jos ei selvää tilaisuutta tule.

Muurinen toisaalta onnistui juuri mainitsemassasi asiassa mutta kaatui lopulta siihen ettei ollut kummoinen pelin organisoija. Mursu kiistatta osaa luoda hyvän hengen joukkueisiin mutta hänen rajansa tulevat myös vastaan nopeasti, kun pitäisi osata muuttaa peliä ottelun aikana.

Onkin ikuinen kiistelyn aihe kuinka kova se meidän kultainen sukupolvemme olisikaan ollut Hodgsonin alaisuudessa, se joukkue oli kuin rakennettu vastaiskupelaamiseen ja fyysiseen puolustuspeliin. Muurisenkin kanssa päästiin tavallaan jo tarvittavalle tasolle pelaajamateriaalin osalta mutta kokonaisuus kaatui lopulta huonosti organisoituun puolustuspelaamiseen.

Tästä yksi esimerkki on juuri Sami Hyypiä, joka oli ihan eri mies Liverpoolissa ja Suomen maajoukkueessa. Suomalaiset "futisihmiset" eli, anteeksi nyt vain, idiootit, sitten vierittivät syyn aina Hyypiän niskaan mutta se on luonnollista, kun kokonaiskuvaa ei kyetä hahmottamaan.

Kaiken valmentaja- ja pelitapahössötyksen yläpuolelle nostaisin sen asian, että parhaiden suomalaisten tulisi päästä pelaamaan seurajoukkueissaan. Ei voi olla niin, että käydään hakemassa pelituntumaa maajoukkueessa. Toistan nyt itseäni näköjään vuoden välein, mutta mikä siinä on, että ei nähdä omaa tasoaan realistisesti vaan valitaan se ulkomaan seura aina liian kovaksi. Jollain Pukilla on häviävän pienet mahdollisuudet päästä avauksen vakiomieheksi Schalkessa. Tienaako ne siellä suurseuran penkillä sitten niin paljon enemmän kuin jossain keskisuuren sarjan keskisuuressa seurassa avauksen miehenä? Toki asia ei ole näin mustavalkoinen ja uskoin ihan tosissani esimerkiksi Ringin valtaavan avauksen paikan Mönchengladbachissa, mutta ihan yleistyksenä ja kärjistetysti näin.

Niin tämä on minunkin yksi lempiaiheistani. Jakaisin tämän isomman kokonaisuuden osiin:

1. Suomalaisen peli-identiteetin kehittäminen/löytäminen/luominen/whatever

Pidän aivan keskeisenä, että Suomessa on suomalainen pelitapa. Minun ehdotukseni on jopa erittäin puolustusvoittoinen ja kurinalaisuuteen sekä kovaan fysiikkaan perustuva pelitapa. Laji kuin laji, niin suomalaisten vahvuus on aina ollut puolustaminen ja sen pitäisi olla kivijalka. Vaikka hyökkääminen, luovuus ja muut modernit pallokontrollit ovat myös hyviä asioita, ei niitä voi käyttää menestyksellä ilman kunnon pohjaa.

Tähän liittyy myös taktisen osaamisen parantaminen ja etenkin se seikka, että Suomen tulee olla maailman paras maa pelaamaan suomalaisella pelitavalla. Kansankielellä sanottuna se tulee tuntea kuin omat taskunsa.

Hyväksytään realiteetit sellaisina kuin ne ovat ja hyväksytään tulokset sellaisena kuin ne ovat. Jos vaikka tällä 4-5-1-bussilla ei yksinkertaisesti voiteta Hollantia, niin so be it. Haetaan sitä tasuria sitten.

2. Suomalaisten vahvuuksien tunnistaminen ja tunnustaminen, sekä realismi

Tämä liittyy yllä olevaan. Suomalainen jalkapallo ei kehity ennen kuin tehdään oikea pelianalyysi ja lähdetään sen mukaan kehittämään toimintaa. Oikea pelianalyysi ei tarkoita sitä, että työryhmä pohtii millaisia meidän PITÄISI olla vaan, että millaisia me olemme.

Eli unelmahöttöfutis ja joulukuuset romukoppaan ja paluu perusasioiden äärelle. Futis on kuitenkin viime kädessä yksinkertainen laji jossa menestyy tekemällä rajusti töitä.

Suomessa on joku ihmeellinen jalkapallosivistyneistö joka tykkää jauhaa non-senseä hienoilla termeillä, koska se ilmeisesti jotenkin koetaan älykkääksi. Omasta mielestäni julkisuudessa esiintyy alle kourallinen henkilöitä jotka oikeasti ymmärtävät syyt ja seuraukset.

3. Jäitä hattuun seuravalintoja tehdessä.

Tämä on jatkoa sitten sille, että meiltä joskus tulisi suomalaisia pelaajatyyppejä. Olisi leimallisesti suomalainen maalivahti, suomalainen puolustaja, suomalainen ankkuripelaaja, suomalainen linkki jne. Pelipaikkakohtaisesti tai yksilökohtaisesti sitten oikeaan maahan kehittämään jotain tiettyä ominaisuutta. Esimerkiksi Hollanti on hyvä maa hyökkäyspelin opetteluun ja sinne on varmasti "helpoin" päästä. Pitää lopettaa se ajattelu, että jo pelkkä ulkomailla oleminen olisi pelaajaa kehittävää. Peli on meille sen näyttänyt, että näin ole todellakaan ole.

Eli, Hyypiän ja Tihisen mallin toppareita, isoja, vahvoja ja hyviä pelinavaajia mutta ennen kaikkea tasaisia suorittajia. Laitapakkeja meillä ei ole ollut oikein koskaan mutta tähänkin juuri auttaisi suomalainen pelitapa. Ankkuripelaajiksi ja keskikentän keskustan pelaajiksi kovia raastajia joilla keskeisimmät vahvuudet ovat kova voitontahto ja vahva fysiikka, sekä kyky antaa helppo ykkössyöttö.

Linkit ja kärjet ovat meidän isoin kompastuskivemme. Kärjen keskeisin taito on tietenkin tehdä maaleja ja osata hakeutua maalipaikkoihin, ei hienot kengät ja Becksin tukka. Linkeille ennen kaikkea se keskittäminen, ei voi keskittää vain keskittämisen vuoksi vaan pitää osata antaa oikeanlainen keskitys.

Kaikki tämä kuitenkin on turhaa ennen kuin meillä on selkeät sävelet siitä mihin me pelaajia valmistamme. Jos ei ole suomalaista pelitapaa ja sen myötä kasvatuskulttuuria, ei tule jatkossakaan muuta kuin tätä sillisalaattia mitä on viime vuodet saatu.
 

RDivis

Jäsen
Jokohan tämä idiotismin kuva alkaa aueta siellä päässä, mitä? Vai laitetaanko vähe nuoria kentälle ja vaikka Hape Kampman koutsiksi?
Vieläkö sinua harmittaa tämä parin vuoden takainen nuorennusleikkauksen aloittaminen näin paljon? Nyt siitä on enää turha pauhata suu vaahdossa. Kolkat, Hyypiät ja Tihiset - Well, y'see these guys quit playing and they ain't comin' back.

Kokemusta toki täytyy löytyä ja mielestäni on hienoa, että esim. Teme Tainio päätti tehdä paluun maajoukkueeseen.

Baxter petasi kyllä vähintään 50% omasta tilanteestaan ihan omalla toiminnallaan, siis puuttumatta niinkään pelitavallisiin tai tuloksellisiin asioihin. Vai onko sinulla jotakin sellaista tietoa tästä "savustuksesta" jota ei olla kerrottu ulospäin? Riippumatta siitä olivatko odotukset häntä kohtaan kohtuuttomat hänen olisi pitänyt pystyä hallitsemaan tilanne paremmin. Hän ei pystynyt ja alkoi ainakin minun silmääni selvästi murentua ulkoisen paineen edessä.

Onko Mixu sen parempi paineen alla? Paha sanoa, koska rakennusprojektin nojalla hänellä on lähes koskemattomuus painostuksen suhteen.

Sen voin kyllä sanoa, että Mixun aikakausi on avannut omia silmiäni pelisysteemin suhteen. Uskoin Mixun ruoriin tullessa, että oikeanlaisella taktiikalla Suomi voisi pelata hyökkäävämpää jalkapalloa. Mitään ei varsinaisesti puolustusvoittoista peliä vastaan ole ja olen kannattanut siihen suuntaan siirtymistä jo ennen tätäkin tulosta. Ei vain tosiaan ole pelaajia tuohon hyökkäävään futikseen.

Hieno tulos ja toivottavasti tämä pistää Mixunkin hieman miettimään tulevaa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös