Minun silmissäni artikkelin pääsanoma on seuraavassa lainauksessa:
"PROFESSORIN mielestä hallitusohjelmat voitaisiin kirjoittaa myös ilman sievistelyä.
”Olisiko parempi sellainen hallitusohjelma, jossa sanotaan suoraan että Afganistaniin mennään turvallisuuspoliittisista syistä tai Saudi-Arabian kanssa käydään kauppaa, koska se tuo meille rahaa sosiaaliturvaan ja ikääntyvän väestön hoitoon. --”"
Se että Teivainen ottaa esille suomettumisen Turkkiin ja Saudeihin liittyen ei tietenkään ole vahinko. Vassariproffa arkipäivistää suomettumisen käsitystä: kas, taas on suomettumisen piirteitä Turkin kanssa. Teivaisen tarkoitus lienee pestä suomettuminen normaaliksi kanssakäymiseksi kansainvälisessä politiikassa ja häivyttää termien varsinainen sisältö ja tarkoitus. Laitavasemmistolaista menoa.
Mitä ihmettä? "Pestä suomettuminen normaaliksi kanssakäymiseksi"? Juurihan tuossa tuodaan esiin, että jos emme ole tarkkoja, voimme ajautua muidenkin maiden suhteen peittämään silmiämme moraalikysymyksissä. Mikä estää tilanteen kehittymisestä samanlaiseksi esim. Kiinan kohdalla? Pitääkö ensin käydä Kiina-suomettuminen läpi ja perata sitä vasta vuosikymmenien päästä kun tutkijat ovat kehittäneet Kiinan kohdalle oman suomettumista vastaavan termin? Olisinpa tutkija niin voisin keksiä näppärän termin jo nyt niin itse asia ei jäisi semantiikan alle.
Tekstin viesti on toimia avoimesti eli anti-suomettuneesti. Kyllä, Suomen tähänastisessa historiassa eniten moraaliasioissa on ummistettu silmiä Venäjän suhteen ja ymmärrän ajatuksesi että termi pitäisi varata Venäjälle, mutta artikkelin pointti oli laajempi. Lue teksti uudestaan ja korvaa sana "suomettuminen" mielessäsi vaikka termillä "moraalisesti harmaalla alueella toimiminen maan X kohdalla" tai "asioiden todellisten perusteiden peittäminen asiassa Y kivemman kuuloisilla perusteilla" kontekstista riippuen.