IS:n feedistä.
"
Puolustusministeri Kaikkonen Ylellä: Nato-jäsenhakemusta ei ole lähdössä postiin tänään eikä huomenna
Puolustusministeri Antti Kaikkosen mukaan Suomen Nato-jäsenyyttä pohditaan nyt huolella ja johtopäätöstä katsotaan vähän myöhemmin.
Puolustusministeri Antti Kaikkosen mukaan Nato-jäsenyyden hyvät ja huonot puolet on analysoitava huolellisesti. KUVA: RONI REKOMAA / LEHTIKUVA
Suvi Hautanen
12:22
PUOLUSTUSMINISTERI
Antti Kaikkosen (kesk) mukaan Suomella on tiedustelutietoa, että Valko-Venäjä joko harkitsee tai valmistautuu ottamaan entistä isompaa roolia Ukrainan sodassa.
– Nähtäväksi jää, realisoituuko se, mutta tätä asiaa on syytä seurata, Kaikkonen sanoi Ylen Ykkösaamun haastattelussa.
Kaikkoselta kysyttiin myös tasavallan presidentin
Sauli Niinistön ja Yhdysvaltain presidentin
Joe Bidenin eilisestä tapaamisesta Washingtonissa.
Kaikkosen mukaan Yhdysvaltojen kanssa aloitetaan prosessi, jossa katsotaan, miten puolustus- ja turvallisuusyhteistyötä voitaisiin syventää maiden välillä.
– Katsotaan varmasti eri sektoreita, miten sitä voitaisiin tiivistää. Tästä on vasta tunteja, kun prosessin aloittamisesta on sovittu, joten tässä ei ole vielä listaa valmiina.
Hän totesi, että Suomella ja Yhdysvalloilla on jo varsin tiivis puolustusyhteistyö, mutta nyt lähdetään suunnittelemaan, miten sitä voitaisiin vielä syventää.
Kaikkosen mukaan Yhdysvaltoja kiinnostaa esimerkiksi osaaminen ja tieto, jota Suomella on pohjoisista alueista ja Venäjästä.
NIINISTÖN tapaaminen Bidenin kanssa koski Kaikkosen mukaan ennen kaikkea Suomen ja laajemminkin Pohjoismaiden yhteistyötä Yhdysvaltojen kanssa.
– Näkisin, että Nato-kysymys, joka on tärkeä kysymys sekin, on hivenen toisen raiteen kysymys. Ei tässä nyt varmasti taka-askeliakaan otettu, siitä ei ole kysymys. Välttämättä se ei ole tämän yhteistyön ydinasia, mutta epäilemättä Nato-yhteistyöstäkin tullaan puhumaan tässä kokonaisuudessa, Kaikkonen sanoi.
Kaikkonen on lähdössä huomenna itse Yhdysvaltoihin tapaamaan muun muassa Yhdysvaltain puolustusministeri
Lloyd Austinia.
Kaikkonen piti erittäin hyvänä asiana sitä, että Suomi päätti viime vuonna Hornetien korvaamisesta nykyaikaisilla F-35-hävittäjillä. Hänen mukaansa hävittäjien tulon nopeuttamista ei ole mietitty.
– Hävittäjiä ei ole valmiina hyllyssä. Todennäköisesti mennään alkuperäisellä suunnitelmalla.
Kaikkosen mukaan nykyiset Hornetit ovat tänä päivänä yhä täysin toimintakuntoisia.
RUOTSISTA on Kaikkosen mukaan tullut viime vuosina Suomen läheisin kumppanimaa ja maiden puolustusvoimat pitävät jatkuvasti yhteyttä.
– Voi sanoa 24/7, eli se on todella tiivistä ja luontevaa yhteistyötä.
Puolustusministerin mukaan Suomen ja Ruotsin puolustusvoimat ovat täysin yhteensopivat ja myös lainsäädäntö on viety siihen, että molemmilla mailla on mahdollisuus auttaa toista myös sotilaallisesti.
Kaikkonen kertoi, että hänen ajatuksenaan on, että myös Suomi ja Britannia päivittävät keskinäisen yhteistyöasiakirjan ja tiivistävät yhteistyötään samaan suuntaan kuin Ruotsi ja Britannia ovat jo tehneet.
– Prosessi on laitettu liikkeelle ja valmistelu aloitettu. Arvioisin, että joidenkin kuukausien asia tämä on.
Kaikkosen mukaan Ruotsilla ja Britannialla on ”keskinäinen solidaarisuus olemassa”.
Kaikkonen sanoi, ettei Suomi kuitenkaan laske sen varaan, että Britannia antaisi konkreettista sotilaallista apua Suomelle, mikäli Venäjä hyökkäisi.
KAIKKONEN totesi, että Suomessa on käynnistynyt Nato-jäsenyydestä hyvin vilkas keskustelu, jossa eduskunta on ottamassa roolia.
– Ei ole niin, että tämä on yhden yön tai yhden viikon asia, vaan kyllä se vaatii huolellista analysointia hyvistä ja huonoista puolista.
Kaikkonen sanoi panneensa merkille, että useissa puolueissa, myös keskustassa, on aloitettu ulko- ja turvallisuuspoliittinen keskustelu ja päivitetään kantoja asiaan.
– Luulenpa, että päivitettyjä linjauksia tulee kyllä jo ennen kesää.
Hän totesi, että Natossa kaikkien jäsenmaiden pitää hyväksyä uusi jäsen, eikä sekään ole päivien eikä viikkojen asia.
– Ei se varmaan vuosien asiakaan ole.
HÄNEN mukaansa turvatakuista hakuprosessin aikana ”voi käydä lähinnä akateemista keskustelua”.
– Natolla ei automaattisesti tällaista menettelyä ole. Voiko sopia joittenkin jäsenmaiden kanssa jostain muusta, niin sitä en lähde spekuloimaan tässä vaiheessa, Kaikkonen sanoi.
– Tässä ei ole tänään eikä huomenna jäsenhakemusta lähdössä postiin, vaan tätä asiaa nyt huolella pohditaan ja katsotaan vähän myöhemmin sitä johtopäätöstä.
Kaikkonen sanoi, ettei hän pidä kansanäänestystä Nato-jäsenyydestä välttämättömänä.
– Pitää muuten olla asialla vahva tuki sekä eduskunnassa että kansan piirissä."