Mainos

Suomi hakee Nato-jäsenyyttä

  • 1 080 611
  • 10 343

Tulisiko Suomen liittyä Natoon

  • Kyllä

    Ääniä: 764 90,7%
  • Ei

    Ääniä: 78 9,3%

  • Äänestäjiä
    842
  • Poll closed .

Yuppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Johtaja Virran Dream Team, Україна
Taisi mennä suoraan legendaosastoon. Biden sen keksi siinä viime metreillä, että soitetaan Kalle Kustaallekin.
 

Tshekki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HJK, Maajoukkue (lajista riippumatta)
Toimittajilta olisi kyllä odottanu, että olisivat koittaneet vähän tarkentavia kysymyksiä heittää. Toki Sauli tuntuu kyllä olevan sen verran liukas kaveri, että halutessaan liukuu kysymyksestä kuin kysymyksestä irti, vastaamatta käytännössä mitään. Kuitenkin olisi voinut esim. siitä "prosessissa" kysyä, että vaikka se etenee vaiheittain, niin oliko Saulilla ja Joe:lla jonkinlainen yhteinen näkemys siitä, mikä tuon "prosessin" maali on? Ja mikä keskusteluissa ollut konkreettista sellaista, että keksivät vielä Ruotsin pääministerillekin soitella ja mitä/mistä hänen kanssaan on keskusteltu?
 

asyouwere

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Mistään en mitään tiedä, mutta aloin tuossa miettimään. Venäjä hyökkäsi Ukrainaan viime viikon torstaina, ja meni kuitenkin viikon verran, ennen kuin Suomesta tätä tapaamista jenkeille ehdotettiin. Voisiko Niinistön ja kumppanien ajatuskulku olla ollut se, että odotellaan josko Venäjä saisi ensin romutettua kalustoaan Ukrainassa tarpeeksi ettei ihan heti pysty tänne ryysäämään, ja sitten vasta nostetaan tämä Nato-flirttailu esille?

Vai lähtikö meikäläisellä näin lauantain vastaisena yönä vaan liian laukalle ja kyse on ihan vaan normaalista viiveestä?
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Taisi mennä suoraan legendaosastoon. Biden sen keksi siinä viime metreillä, että soitetaan Kalle Kustaallekin.

Utuinen muistikuva on, että Hyvissä, Pahoissa ja Rumissa Simo Rantalainen yritti soittaa Ruotsin kuninkaalle. Simo valitsi Kuninkaanlinnan puhelinnumeron, ja sieltä vastasi joku virkailija. Simo ei tainnut edes esitellä itseään, vaan totesi vain luuriin: "Kan jag tala med kungen?". Ei kuulemma onnistunut, kuningas oli nukkumassa.

En tiedä, että miten olisi Niinistöllä ja Bidenillä onnistunut, mutta pääministeri kuitenkin saatiin puhelimeen.
 

Nelfor

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Mistään en mitään tiedä, mutta aloin tuossa miettimään. Venäjä hyökkäsi Ukrainaan viime viikon torstaina, ja meni kuitenkin viikon verran, ennen kuin Suomesta tätä tapaamista jenkeille ehdotettiin. Voisiko Niinistön ja kumppanien ajatuskulku olla ollut se, että odotellaan josko Venäjä saisi ensin romutettua kalustoaan Ukrainassa tarpeeksi ettei ihan heti pysty tänne ryysäämään, ja sitten vasta nostetaan tämä Nato-flirttailu esille?

Vai lähtikö meikäläisellä näin lauantain vastaisena yönä vaan liian laukalle ja kyse on ihan vaan normaalista viiveestä?
Käsittääkseni ensimmäinen yhteydenotto tapaamiseen liittyen tapahtui maanantaina ja Suomen päässä asia oli varmaankin laitettu vireille jo pari päivää aikaisemmin. Ei tässä siis mennyt lähimainkaan viikkoa, että jenkkien suuntaan otettiin yhteyttä.

Minulla on ainakin sellainen tunne, että tämä hoidettiin aika minimaalisella viiveellä, kun otetaan tapahtumien eteneminen huomioon. Paljoa tätä nopeammin ei olisi voinut toimia.
 

Laitela

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa ja sen vaarallinen YV, Bratislavan taika
Tulkitsin kyllä kans, että prosessi NATO:on liittymiselle on nyt alkanut. Ylipäänsä Sale näytti ainakin omaan silmään rennommalta kuin aiemmin, ehkä oli vain väsynyt. Ymmärsin kyllä, ettei voinut odottaakaan Niinistön tulevan pressiin henkseleitä paukutellen, että "soon ny nii tytööt ja pojjaat, että me mennää NATTOON".

Yllätyin lievän positiivisesti.


Kyllä Salen asenne nyt on siinä määrin muuttunut, että ajaa henkilökohtaisestikin NATO-jäsenyyttä. Aika suoraa puhetta Fox Newsin haastattelussa.
 
Viimeksi muokattu:

Merovingi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Blue Jackets
Luulisin, että Turkki kyllä tukee Suomen Nato-jäsenyyttä ilman nikotteluja, jollei sitten halua koettaa kiristää joko EU- tai Nato-mailta itselleen etuja. Turkillehan Suomen Nato-jäsenyys on käytännössä merkityksetön. Suomen Venäjää vastaan tarkoitetuilla maavoimilla ei ole Turkille mitään isoa iloa, mutta toisaalta Turkkikaan ei oikeastaan sitoudu oikeastaan mihinkään.

Tuota Turkin suhtautumista olisi varsin helppo helpottaa tarjoamalla Suomen ostavan Turkilta Bayraktareita, jos jäsenyys jostain syystä olisi muka ongelma. En kyllä näe miksi se olisi, koska ei Turkin ja Venäjän välit ole suopeat olleet vaikka yhteistyötä on tehty.

Aika harvasta Nato-maasta uskoisin mitään venkoiluja Suomen jäsenyydestä tulevan. Unkaria toki spekuloitu, mutta Orban on nyt lähinnä perikepulainen poliitikko, joka koittaa vain maksimoida oman hyötynsä. Eikä Yhdysvaltoja ja muita Nato-maita vastaan asettuminen nykyisessä maailmantilanteessa ole välttämättä viisain valinta. Orban on varmasti huomannut lännen olevan nyt yhtenäisempi kuin se on koskaan ollut ja silloin ei kannata asettua hankalaksi.

Niinistön vierailusta tuli minulle sellainen kuva, että nyt on aloitettu Nato-jäsenhakemuksen valmistelu ja menemme Ruotsin kanssa sinne yhdessä. Omaan silmään oli selkeää Niinistön edustavan myös Ruotsia ja ei Ruotsin pääministerille soitettu vain jotta kuulumisia vaihdettaisiin. Viime aikoina on Niinistö pitänyt eduskuntaan valittujen puolueiden kanssa useita tapaamisia turvallisuuspolitiikkaan liittyen, jossa on selvitelty tilannetta ja koitettu katsoa mikä on puolueiden kanta. Uskoisin että nyt seuraava askel on löytää kaikkien puolueiden tuki Natoon menemiselle jollain aikavälillä. Jos näin ei tapahdu, niin sitten lasketaan riittääkö kansanedustajien enemmistö. Vasemmistoliitto saattaa vielä uskoa Venäjän olevan täysin rauhanomainen valtio ja Yhdysvallat on se oikea uhka tai jotain.

Eli Natoon tässä ollaan menossa kulisseissa ja on sovittu miten tämä prosessi etenee molemmilta puolilta. Kenties jopa missä vaiheessa Nato tai Yhdysvallat antaa takauksen Suomelle ja Ruotsille.
 

Erkka Lapanen

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK - FC Liverpool
Olipas pettymys Niinistön anti eiliseltä. Biden sanoi USA:n olevan sitoutunut auttamaan Suomea puolustuksessa aivan kuten sanoi USA:n olevan sitoutunut auttamaan Ukrainaa. Sama voi siis tapahtua täälläkin. Mitään konkreettista reissusta ei jäänyt käteen.
 

IceWalker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HJK, K-Kissat, PiTa
Eilistä tapaamista on poikkeuksetta analysoitu Suomen näkökulmasta. On unohdettu, että Suomi on vain pieni paikallinen toimija, jolla toki on paljon yhteistä maa-aluetta Venäjän kanssa. On myös unohdettu se, että USA:lla saattaa olla omiakin intressejä Suomen suhteen. Lisäksi tapaaminen kytkeytyi amerikkalaiseen sisäpolitiikkaan, joka on ehkä hiukan liian suuri kuvio suomalaisille ymmärtää. Bidenille tapaaminen oli myös mahdollisuus kirkastaa omaa rooliaan saavuttaakseen asioita, joita kommentaattorit eivät kovin selkeästi tuoneet julki, koska eivät ole seuranneet asioita riittävän tiiviisti.

USA pelaa aina omaa supervaltapeliään. Tässä pelissä Suomella on oma osansa. On kuitenkin opettavaista tutustua jatkosodan historiaan ja miettiä Suomen yhteistyön viriämistä Saksan kanssa. Sekin asia vaati monia käänteitä. Uskotaan nyt, että USA haluaa Suomen Natoon, koska jonkun täytyy hoitaa Baltian ilmapuolustusta. Olisiko siitä ollut hyötyä USA:lle, että Suomelle olisi annettu samanlainen liittolaisasema kuin Japanille? Tai peräti vahvat turvatakuut?

Katsotaanpa, mitä turvatakuut ovat Ruotsille tehneet. Ruotsi on ollut puolustusvoimiensa kehittämisessä huoleton kuin Palle Ramstedt eväsretkellä koululuokan kanssa. Ruotsi on saanut lupauksen siitä, että USA osallistuu Ruotsin puolustukseen. Niinpä Ruotsin hallitus ei ole tikkua ristiin pistänyt Nato-asiassa. Paitsi nyt, kun tilanteen vaarallisuus alkaa myös Ruotsille hahmottua. Ruotsi on toiminut omien etujensa mukaan, kuten muutkin valtiot. Miksi maksaa jäsenmaksuakaan, jos turvallisuus on muutenkin taattu? Voisi sanoa, että Ruotsi on maailmanpolitiikan Roope Ankka: äyriäkään ei ylimääräistä anneta, ellei jotain hyötyä siitä saada.

Jos Biden haluaa Suomen haaviinsa, silloin kannattaa vain vähän luvata USA:n apua ja hyvin epämääräisesti. Kalastuksen taitona on kalan väsyttäminen. Suomi on pian täysin USA:n puudelina, koska Suomella ei ole järin suuresti vaihtoehtoja. Tiedämme, mitä saamme EU:lta, puhetta, puhetta ja puhetta. Sekin pitää pistää merkille, että Suomelle ei ole mistään muualtakaan turvatakuita luvattu, ymmärrettävää, sillä pitkä raja pistää myös Iso-Britannian hillitsemään kielenkantojaan. USA:ltakin saamme puhetta ja sen lisäksi, voimme tehdä asekauppaa. Niinistölle ei varmaan ole jäänyt epäselväksi se, mitä Suomen nyt täytyy tehdä.

Suomi on aloittanut uuden vaiheen Nato-prosessissa. Koska maa on jo yhteensopiva Nato-operaatioille, poliittinen prosessi Suomen Nato-jäsenyyteen on alkanut. Se on Suomen "Saksa" tässä tilanteessa. Suomen sotien aikaiset neuvottelut muistuttavat paljon tätä nykyistä tilannetta, silloinkin sukkuloitiin moneen suuntaan ja saatiin vain puhetta tuliaisiksi. Yksikään valtio ei auta toista, ilman omia intressejään. Tämä on taas meille opetusta reaalipolitiikasta.

Suomi joutuu itse antamaan jotakin saadakseen jotakin. Jos halutaan antaa vähän, saadaan vähän. Aseita kyllä saamme, mutta kummasti ystävät katoavat joukoista, kun tosipaikka tulee. Ukrainakaan ei saa valtavasta sympatia-aallosta huolimatta haluamaansa, lentokieltoaluetta. Voisi sanoa, ettemme ole missään karkkikaupassa, vaan avun saaminen vaatii sitoumuksia. Pitkä itäraja ja Putin kummasti pistävät valtiot miettimään, kannattaako Suomen auttamiseen sitoutua.

Elämme tietenkin historiallisia aikoja. Suomen politiikassa ei ole vajaassa 80 vuodessa tapahtunut juuri mitään. Suomi on ollut reaktiivinen politiikassaan. Nyt vaaditaan aktiivista työtä, jotta Suomi saadaan liitetyksi Natoon.
 
Viimeksi muokattu:

Raid76

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jouka Juhola, Lipiäinen ja Ässien sylkykupit.
Olipas pettymys Niinistön anti eiliseltä. Biden sanoi USA:n olevan sitoutunut auttamaan Suomea puolustuksessa aivan kuten sanoi USA:n olevan sitoutunut auttamaan Ukrainaa. Sama voi siis tapahtua täälläkin. Mitään konkreettista reissusta ei jäänyt käteen.
En tiedä mitä konkreettisempaa Suomen presidentti olisi voinut tilaisuuden päätyttyä lausua, on tilanne kulisseissa sitten ihan mikä tahansa.
 

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Katsoin tuon tiedotustilaisuuden nyt aamusta ja on siellä melko selvät tekstit rivien välissä jäsenyyden hakemiselle USA:n myöntämillä väliaikaisilla turvatakuilla. Saulu heittiä ihan kunnon jerryäkin, meinasi pokka pettää tuossa "presidentti Biden siinä keksi että soitetaan Ruotsin pääministerille" -kohdassa ja esim. YLE/HBL toimittajalle vastasi suht ironiseen sävyyn sanomatta sinänsä mitään. Skarppi ukko.

Kremlin finnologeilla on tosiaan oma hommansa kääntää tuosta tiedotustilaisuudesta selkeää tulkintaa tsaari kalsarimyrkyttäjälle luettavaksi, transkriptio voisi olla suoraan fraasigeneraattorilla tuotettu ja minkään konkretian ääneen sanomista on vältetty viimeiseen asti. Yleinen olemus oli kuitenkin erittäin luottavainen, oikein huokui pelihuumori Salesta.
 

Roger Moore

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kaikki Penan ja Tamin joukkueet, KuPS
Sale oli kuulemma jutellut CIA:n johdon kanssa. Ihan hyvä, mutta toivottavasti Salella on kuuma linja auki myös Lontooseen MI6:een ja M:n officeen. Pelkkä Felix Leiter ei Suomea pelasta...

*käynnistää Lotuksen*
 

Rara

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Kyllähän tämä Natolta vahvasti haiskahtaa. Siihen, että tapaaminen Bidenin kanssa saatiin sovittua näin nopealla aikataululla vaaditaan kyllä se, että on ns. kovat piipussa. Ei sielä ihan vaan lämpimikseen juttelun takia kalenteriin tilaa laitettu.
 

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
Onhan tuolla nyt jotain erikoista meneillään, kun valtiojohtoa juoksee paikasta toiseen, mutta hirveästi ei vissiin huudella ulospäin todellisista syistä tässä tilanteessa.

Toivottavasti kuitenkin Orpolle ehditään tällä kerralla kertoa asioista erikseen, ettei tarvitse näyttää Twitterissä jatkossa tyhmemmältä kuin onkaan.

Olipas pettymys Niinistön anti eiliseltä. Biden sanoi USA:n olevan sitoutunut auttamaan Suomea puolustuksessa aivan kuten sanoi USA:n olevan sitoutunut auttamaan Ukrainaa. Sama voi siis tapahtua täälläkin. Mitään konkreettista reissusta ei jäänyt käteen.

Viesti. Kumpi näyttää maailmalla paremmin asian vakavuuden, tapaaminen kasvotusten vai pressitiedote puhelinkeskustelusta?

Joku oli peräti sitä mieltä, että Niinistö halusi Bidenin joutuvan katsomaan silmiin luvatessaan turvatakuut.
 
Viimeksi muokattu:

Ramchester

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Katsoin tuon tiedotustilaisuuden nyt aamusta ja on siellä melko selvät tekstit rivien välissä jäsenyyden hakemiselle USA:n myöntämillä väliaikaisilla turvatakuilla.

Jep. Yksi hienoimmista aamuista Suomen kansalle. Kohta ollaan oikeasti länsivaltio ja lopullisesti erossa tuosta maailman persereiästä.
 

Eddie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät & kaikki karsintasarjat
Tämä hässäkkä (tarkoitan nyt siis tätä Bidenin tapaamista ja myöhempää Kaikkosen vierailua jne.) varmistanee ennenkaikkea sen, että eduskunnan äänestyksissä vain kaikkein fanaattisimmat Putinistit vastustaa Natoon liittyviä asioita.

Tottakai pelkän Ukrainan sodankin pitäisi riittää
 

Timbit

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, BC Lions
En tiedä mitä konkreettisempaa Suomen presidentti olisi voinut tilaisuuden päätyttyä lausua, on tilanne kulisseissa sitten ihan mikä tahansa.
Ei mitään. Keskusteluissa on varmasti sovittu myös siitä, mitä nyt kerrotaan julkisuuteen. Todennäköisesti Suomella on nyt käytettävissään aiempaa huomattavasti laajemmat tiedustelutiedot ja sitoumus materiaalisesta tuesta. Ensi viikon asekauppalista á la Kaikkonen saattaa sisältää jotain, mitä aiemmin ei ole sisältänyt. Se, mikä vielä puuttuu, on Nato-joukkojen saaminen yhtälöön mukaan, jos Vladimir hyökkää. Se tuki saadaan sitten, kun jäsenyyshakemus on sisällä ja turvatakuut taskussa. Sitten Vladimir ei ehkä enää haluakaan hyökätä.

Siellä on monella kansanedustajalla nyt kova henkinen paini oman itsensä kanssa menossa. Ihanneideologia tuolla pistää siviilejä kylmäksi, ja ideologian hylkäämällä ja reaalimaailmaan siirtymällä ratkaisu on siinä nenän edessä. No, painikoot.
 

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
Tämä hässäkkä (tarkoitan nyt siis tätä Bidenin tapaamista ja myöhempää Kaikkosen vierailua jne.) varmistanee ennenkaikkea sen, että eduskunnan äänestyksissä vain kaikkein fanaattisimmat Putinistit vastustaa Natoon liittyviä asioita.

Ei tarkoita. Juuri tällaiset kansalaisia erottavista mielipiteistä pitäisi viimeistään nyt luopua. Ei Ukrainassakaan läheskään kaikki kannata länteen siirtymistä, mutta silti siellä soditaan yhdessä yhteistä vihollista vastaan.
 

Erkka Lapanen

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK - FC Liverpool
Joku oli peräti sitä mieltä, että Niinistö halusi Bidenin joutuvan katsomaan silmiin luvatessaan turvatakuut.
Mitään turvatakuita meille ei ole eikä sellaista suullista lupausta voisi saada kuin joltain Trumpin tasoiselta johtajalta. Suullisella lupauksella kun ei ole suurta merkitystä.
Ehkä Niinistöllä oli reisulle toinenkin tavoite eli hakea itselleen sovittelijan roolia. Olisiko seuraavaksi vuorossa tapaaminen tai yhteydenotto itään?
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Olipas pettymys Niinistön anti eiliseltä. Biden sanoi USA:n olevan sitoutunut auttamaan Suomea puolustuksessa aivan kuten sanoi USA:n olevan sitoutunut auttamaan Ukrainaa. Sama voi siis tapahtua täälläkin. Mitään konkreettista reissusta ei jäänyt käteen.
Jotain mukavaa Biden jutellut, kun Salea ei enää pelottanut.
Taloudellisestikkin NATO-jäsenyys alkaa olla lähes välttämätöntä. Uudessa turvallisuusympäristössä sotilaallinen liittoutumattomuus ja yli tuhannen kilometrin raja Venäjän kanssa ei ole investointeja ainakaan lisäävä asia.
EU:ta perusteltiin turvallisuuspolitiikalla, joten suomalaisessa ympäristössä on luonnollista, että Naton peruste on taloudellinen. ;)

Väite on myös pätevä nykyisessä turpo-tilanteessa.
 

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
Mitään turvatakuita meille ei ole eikä sellaista suullista lupausta voisi saada kuin joltain Trumpin tasoiselta johtajalta. Suullisella lupauksella kun ei ole suurta merkitystä.

En maininnut mitään suullisesta sopimuksesta, vaan viestistä. Suomenkin täytyy harjoittaa mielikuvapolitiikkaa. On paljon parempi, että Kremlissä nähdään kuvaa Suomen presidentistä Washingtonissa kuin puhetta puhelinkeskustelusta.

Silmästä silmään keskusteleminen taas voi nopeuttaa takuiden myöntämistä.

Nyt ei ole kysymys Trumpista ja Putinista, vaan sodasta, jota käydään lähellä Suomea. Jos siis Suomen presidentti on työvierailulla Yhdysvalloissa ehdottamassa itseään välittäjäksi, on hän (a) ollut väärässä kaupungissa ja (b) jonkun muun kuin Suomen asialla ja sillon olisi hyvä siirtyä syrjään.
 

Stonewall

Jäsen
Suosikkijoukkue
RoKi
Eipä tuossa NATOn suhteen sovittu mitään sellaista, jolla olisi uutisarvoa. Kovasti on ollut toivoa, että normaalia n. vuoden kestävää prosessia voitaisiin nopeuttaa. Siitä ei vielä näy merkkejä... toisaalta miksipä näkyisikään, kun sen enempää Suomi kuin Ruotsikaan eivät ole päättäneet NATOon hakeutua.
Toisaalta näyttää siltä, että jäsenyyttä aletaan nyt pohtimaan. Siinä vaiheessa kun eduskunnan valiokunnat alkavat asiaa selvittämään saadaan myös ensimmäiset Venäjän reaktiot. Meillä mielenkiinto kohdistuu erityisesti perustuslakivaliokunnan arvioon pitääkö asia päättää ns. normaalissa vai perustuslainsäätämisjärjestyksessä. Samaan aikaan ruvettaisiin keskustelemaan siitä pitääkö järjestää kansanäänestys. Mielenkiintoisia aikoja.

Hyvä kuitenkin, että puolustusvoimien määrärahoja lisätään. Natossa tai ei, niin seuraavan sodan aikana tätä maata puolustavat jatkossakin lähes yksinomaan suomalaiset tuettuna tai yksin.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös