Tuo on mun mielestä hyvä signaali. Irti suomettumisesta.Oli hienoa kuulla Niinistön sanovan tähän liittyen, että "kyllä Venäjällä tämä [lähempi yhteistyö] huomataan, ja hyvä että huomaavatkin". Hyvä Sauli ja Suomi!
Tuo on mun mielestä hyvä signaali. Irti suomettumisesta.Oli hienoa kuulla Niinistön sanovan tähän liittyen, että "kyllä Venäjällä tämä [lähempi yhteistyö] huomataan, ja hyvä että huomaavatkin". Hyvä Sauli ja Suomi!
Tapasihan se. Ymmärrettävistä syistä tapaamisia ei tullutkaan sitten 15 vuoteen Suomen presidentin kanssa.Kävi se Halonen muistaakseni Bushin luona ainakin kerran.
Paitsi että unohdat yhden asian: ketä vastaan vaikkapa britit antaisivat Suomelle turvatakuun? Toista ydinasevaltiota vastaan. Tuo valtio pystyy uhkaamaan apuun tulevaa tahoa ydinaseillaan, joten kyllä se on no, no. Olisi eri asia, jos vastakkain olisi vaikka Suomi ja Ruotsi, silloin Yhdysvallat voisi antaa jommalle kummalle turvatakuut, kun tuo toinen maa ei muodostaisi uhkaa.
Ja Yhdysvallat tai britit antaisivat tämän kuuntelematta sotilasliittoaan?Kun se takuun antaja on myös ydinasevaltio, ottaa Venäjä sen saman riskin hyökätessään kuin takuun antaja luvatessaan puolustaa.
Prosessi = Nato-jäsenyyden tie.
Kansanäänestystä ei tulla edes harkitsemaan.
Johtopäätös tästä on, että Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyteen johtava prosessi on lyöty käyntiin ja se etenee prosessimuotoisena lähiviikkoina-kuukausina.
Viikon päästä todennäköisesti jo nähdään oliko tämä johtopäätös oikea vai Nato-haukan haihattelua.
Totta. 2002. Obamaa ei kertaakaan, tähän entinen suurlähettiläs Valtasaari totesi ettei Suomi ollut otsikoissa eikä siten ollut tarvetta. Hyvä asia sekin.Kävi se Halonen muistaakseni Bushin luona ainakin kerran.
No tämä on mun mielestä about se prosessi. Muutenkin maksaisin ihan maltaita jo pelkästään avusta, aseavusta ja tiedustelutiedosta.Ruotsi ja Suomi päättävät hakea NATOon yhdessä. Hakuajaksi puolustusvalmius nostetaan yhdessä korkealle. Biden lupaa seuraavaa. Me ei tuoda yhtään miestä ennen kuin te olette jäseniä, mutta kaikki tiedustelutieto ja kenties kalustoa on teidän käytettävissä. Te kaksi pidätte homman hanskassa. Sillä välin minän runnon ratifioinnit kiireesti läpi.
Ja Yhdysvallat tai britit antaisivat tämän kuuntelematta sotilasliittoaan?
Ahtisaari yritti jotakin, mutta tuohon aikaan Suomi arvioi sekasortoisessa tilassa olleen Venäjän uhan liian pieneksi ajatellen jäsenyyttä. Siksi kaikkein vahvin paine jäi antamatta eikä Ahtisaaren näkemyksellä lopulta erityistä painoarvoa olisi missään skenaariossa ollutkaan. Hän oli epäsuosittu presidentti ja jonkinlainen liikkuva vitsi kansan keskuudessa. Jälkikäteen saatu maineensa perustuu pitkälti Nobeliin, kahdeksan vuotta presidenttikauden jälkeen.No tuosta kuulin ensi kertaa. Eikös Ahtisaari ollut kanssa kova Natottaja? Mutta ei Suomea Natoon saanut. Halonen ei yrittänytkään.
Ah, joo, en, mutta mun näkökulma oli siis reaalipolitiikassa.Äläs nyt poeka siirrä maalitolppia.
Otin vain kantaa siihen miksi yksittäisen maan antamat turvatakuut voivat olla valideja ja miksi ne eivät sido koko liittoumaa.
Jos lähdetään reaalipolitiikan puolelle, niin varmasti tällaiseen pakettiin pitäisi hakea liittolaisilta laaja hyväksyntä.
Ahtisaari on tästä jotain sanonutkin, että jotta jo pelkkä Suomen kansan EU-vastaisuus oli tarpeeksi iso kynnys ylitettäväksi (vuodelta 2016): Ahtisaari tuoreessa kirjassa: Jos Suomi ei liity Natoon, etsin turvapaikan Namibiasta - Suomenmaa.fiAhtisaari yritti jotakin, mutta tuohon aikaan Suomi arvioi sekasortoisessa tilassa olleen Venäjän uhan liian pieneksi ajatellen jäsenyyttä. Siksi kaikkein vahvin paine jäi antamatta eikä Ahtisaaren näkemyksellä lopulta erityistä painoarvoa olisi missään skenaariossa ollutkaan. Hän oli epäsuosittu presidentti ja jonkinlainen liikkuva vitsi kansan keskuudessa. Jälkikäteen saatu maineensa perustuu pitkälti Nobeliin, kahdeksan vuotta presidenttikauden jälkeen.
Varmasti lama-ajan sotkuja siivonneet poliitikot olivat jossain määrin kyllästyneitä turvallisuuspolitiikkaan ja lännettymiseen. EU-äänestys meni varsin tiukalle ja näytti pitkään johtavan kielteiseen päätökseen. Ilman poliittisen johdon sekä erityisesti median vahvaa tukea Suomea ei Brysseliin olisi viety. Neljä vuotta myöhemmin päätettiinkin jo luopua markasta ja siirtyä euroon eli muutoksen tahti oli ihan valtavan kova.
Siihen ei omat nojatuolitutkijan kyvyt riitä sanomaan, olisiko Elisabeth Rehn ollut Ahtisaarta suositumpi ja siten vahvempi presidentti. Ainakin 2000 vaaleissa hänen saumansa katosivat Halosen ehdokkuuden myötä täysin, vaikka lähti ehdokasasetteluun ennakkosuosikkina.
Tuolloin Bushin ainoa asia oli maanitella Suomea tukemaan Turkin EU-jäsenyyttä.Kävi se Halonen muistaakseni Bushin luona ainakin kerran.
Luulisin, että Turkki kyllä tukee Suomen Nato-jäsenyyttä ilman nikotteluja, jollei sitten halua koettaa kiristää joko EU- tai Nato-mailta itselleen etuja. Turkillehan Suomen Nato-jäsenyys on käytännössä merkityksetön. Suomen Venäjää vastaan tarkoitetuilla maavoimilla ei ole Turkille mitään isoa iloa, mutta toisaalta Turkkikaan ei oikeastaan sitoudu oikeastaan mihinkään.Tuolloin Bushin ainoa asia oli maanitella Suomea tukemaan Turkin EU-jäsenyyttä.
Niinistö vastaa Baierin kysymykseen halusta liittyä Natoon, että yleinen mielipide on kääntynyt Nato-jäsenyyden kannalle ja nyt asiaa arvioidaan huolellisesti, mutta nopeasti/tehokkaasti.Fox Newsillä pyörähti käyntiin Special Report with Bret Baier, jossa siis Niinistökin on vieraana.
Taisi mennä suoraan legendaosastoon. Biden sen keksi siinä viime metreillä, että soitetaan Kalle Kustaallekin.
Käsittääkseni ensimmäinen yhteydenotto tapaamiseen liittyen tapahtui maanantaina ja Suomen päässä asia oli varmaankin laitettu vireille jo pari päivää aikaisemmin. Ei tässä siis mennyt lähimainkaan viikkoa, että jenkkien suuntaan otettiin yhteyttä.Mistään en mitään tiedä, mutta aloin tuossa miettimään. Venäjä hyökkäsi Ukrainaan viime viikon torstaina, ja meni kuitenkin viikon verran, ennen kuin Suomesta tätä tapaamista jenkeille ehdotettiin. Voisiko Niinistön ja kumppanien ajatuskulku olla ollut se, että odotellaan josko Venäjä saisi ensin romutettua kalustoaan Ukrainassa tarpeeksi ettei ihan heti pysty tänne ryysäämään, ja sitten vasta nostetaan tämä Nato-flirttailu esille?
Vai lähtikö meikäläisellä näin lauantain vastaisena yönä vaan liian laukalle ja kyse on ihan vaan normaalista viiveestä?
Luulisin, että Turkki kyllä tukee Suomen Nato-jäsenyyttä ilman nikotteluja, jollei sitten halua koettaa kiristää joko EU- tai Nato-mailta itselleen etuja. Turkillehan Suomen Nato-jäsenyys on käytännössä merkityksetön. Suomen Venäjää vastaan tarkoitetuilla maavoimilla ei ole Turkille mitään isoa iloa, mutta toisaalta Turkkikaan ei oikeastaan sitoudu oikeastaan mihinkään.