Omiin rajallisiin kokemuksiini nojaten Suomessa on erittäin kallis sairastaa. Ihan Kroben veroisia järkytyksiä ei ole tullut vastaan (pikaista paranemista jne.), mutta ihan riittävästi kukkaro kevenee kahden kroonisen sairauden vuoksi vuosittain.
Se, mikä eniten ottaa päähän, on se, että terveydenhoidon joutuu Suomessa maksamaan kahteen tai kolmeenkin kertaan: on kallis, mutta toimimaton järjestelmä (julkinen sektori), on kallis, mutta toimiva järjestelmä (yksityinen terveydenhuolto omasta pussista maksettuna) ja sitten vielä se melko kallis järjestelmä, joka toimii, jos älyät hommata sen terveenä(vakuutusten kautta maksaen). Viimeinen on kuitenkin tarjolla vain, jos olet ns. perusterve, joten käytännössä sitä joutuu aina omaa kuvettaan kaivamaan, jos haluaa tulla nopeasti oikein diagnosoiduksi ja oikein hoidetuksi.
Sinänsä minulla ei ole mitään antipatioita julkisen sektorin terveydenhuoltopalveluita vastaan, mutta käytännön kokemukset ovat aika lailla nihkeämpiä julkiselta kuin yksityiseltä puolelta. Hoitoa joutuu odottamaan pidempään, palvelut ovat tehottomampia ja tulokset ovat olleet heikompia. Kaiken kruunaa se, että "hyvinvointi"valtiosta huolimatta saat maksaa hoidostasi sekä verojen kautta että hoitomaksuina. Joku jo mainitsikin NHS:n Britanniassa ja sama periaate toiminee ymmärtääkseni esim. Ruotsissa ja Britanniassa: julkinen terveydenhuolto ei aiheuta käyttäjälleen välittömiä maksuja. Mitä pointtia on ylläpitää kahta perintäjärjestelmää? Toki olemme kaikki lukeneet hinnanmuodostusteoriamme ja tiedämme, että "ilmaisia" hyödykkeitä kulutetaan ylenmäärin, mutta kai ylikäyttäjät muutenkin saataisiin kuriin?
Itse uskon, että suomalainenkin terveydenhoitojärjestelmä on matkalla kohti romahdusta: hoidettavia tulee aina vain lisää, ja kuten muissakin julkisissa palveluissa kustannukset kasvavat nopeasti ja tuottavuus hitaasti. (ja lisäksi yhteiskunnan resursseja ohjataan hyödyttämättömämpiin asioihin kuten sosiaalisiin tulonsiirtoihin) Ja ennen kuin joku ehtii toivottamaan toiviomatkaa Yhdysvaltoihin nauttimaan sikäläisestä terveydenhoitojärjestelmästä totean, että USA:n järjestelmä ei ole ainakaan parempi. USA käyttää terveydenhuoltoon vielä enemmän kansantuotteestaan kuin ns. hyvinvointivaltiot. Detaljit löytyvät esim. seuraavasta Economistin artikkelista:
http://www.economist.com/displaystory.cfm?story_id=2895909
USA:n järjestelmä on varmasti yhtä kaukana markkinataloudesta kuin omammekin, siellä vain työnantajat, HMO:t ja vakuutusyhtiöt ovat korvanneet julkisen sektorin pääasiallisen rahoittajana. Ihan yhtä lailla siellä kuin täälläkin kulutetaan "ei-kenenkään"-rahoja ja niitä tunnetusti tuhlataan helpommin kuin omia rahoja.
Mutta se mihin oikein kukaan tai mikään instanssi ei ole pystynyt vastaamaan, on miksi terveydenhuolto on niin kallista? Missä ihmeessä on tutkiva journalisti, joka kaivaisi esille sen, miksi lääketieteellisten palveluiden myyjät vedättävät niin hävyttömästi samojen palveluiden ostajia? Miksi jatkuva teknologinen kehitys ei tällä alalla näy tuottavuuden nousuna? Ja miten ihmeessä on päässyt käymään niin, että terveydenhuollon ammattilaiset voivat ihan vakavalla naamalla väittää, että "terveydenhuolto kallistuu, kun otamme käyttöön uusia kalliimpia lääkkeitä ja hoitoja"? Itse en tosiaankaan ole "vasemmistolainen" ja myönnän sen, että lääkkeiden tuotekehityskustannukset (+voitto) on katettava lääkkeiden myynnillä, mutta sitä en suostu ymmärtämään, että lääketiede olisi jotenkin niin erikoinen teollisuudenala, että normaali "parempi teknologia -> halvemmat tuotteet"-seuraussuhde ei pätisi. Kuvitelkaapa Jorma Ollila kertomassa meille, että ensi vuoden kännykät ovat kalliimpia kuin tämän vuoden kännykät, koska ne sisältävät edistyksellisempää teknologiaa.
En väitä, että omaisin tällä alalla, jotain erityistä kompetenssia, mutta väitän, että tälläkin alalla paras malli olisi se, että suurin osa ihmisistä maksaisi palvelut suoraan omista tuloistaan. Oikeiden markkinoiden muodostumien edellyttää sitä, että ihmiset (eli markkinat) pääsevät itse ohjaamaan miten resurssit jaetaan. Ruokakin on tärkeätä, mutta kumma kyllä melkein kaikki ihmiset saavat mahansa täyteen ilman, että valtio/vakuutusyhtiö ostaa ruokaa ja antaa meille tarpeelliseksi katsomiaan annoksia. Miten terveys on muka niin erilainen asia, ettemme osaisi siitä huolehtia?