Eikö kuitenkin markkinat niin sanotusti korjaa itseään? Jos banaanitasavalta on aiemmin ostanut kumppareita 50 pesolla ja kumpparisuomi on myynyt ne 50 markalla, niin eikö 50% devalvaation jälkeen Kumpparisuomi Oy nosta hintaa ainakin merkittävästi lähemmäksi 100 markkaa, koska kauppa käy kuten ennenkin ja kateprosentti vain kasvaa?
Nyt menee hieman makro ja mikrotalous sekaisin, mutta ei sen mitään, niin ne menevät oikeassa elämässäkin. Eli siis alkuperäinen ongelma on se, että johtuen liian korkeasta valuutan arvosta niitä kumppareita ei mene kaupaksi tuolla 50 peson hinnalla, vaan oikea hinta olisi 30 pesoa. Eli siis hintoja ei voida nostaa alkuperäiselle tasolle, sillä kauppa ei käynyt tuolla 50 peson hinnalla. Vaihtotaseen kuuluisi olla kuitenkin suurinpiirtein nollatasolla, joten saattaisit nostaa niiden hintaa tuohon 30 pesoon, mutta sen kalliimmalla ne eivät menisi kaupaksi. Mikäli ne menisivät kaupaksi jo nyt, ei valuuttaa devalvoitaisi alunperinkään.
Toki voi olla, että kulujen per kumpparipari (heh, einarinari) lähes* puolittuessa voidaan katteessakin säästää, jotta markkinaosuus kasvaa ja näin ollen voitto määrällisesti on suurempi. Suomessa kuitenkin kaikki paitsi vihannekset (kärjistetysti) on ulkomailta tuotua, joten eikö kuitenkin palkansaajat ja muut suomalaiset toimijat silloin vaadi enemmän, jotta on varaa ostella ulkomaista ja näin ollen kumisaappaiden tuotannon kulut markkamääräisesti nousevat korjaamaan devalvaatiota? Ja ulkomaisten raaka-aine tuottajien hinnat pysyvät samana, jolloin hinnan tiputtaminen markan arvonalenemisen mukana menee prosentuaalisesti menoista yhtä paljon raaka-aineen tuottajan laariin?
Ks. edellinen kohta. Tähän liittyen vielä se, että devalvointi antaa kotimaisille toimijoille mahdollisuuksia ryhtyä korvaavan tuotannon aloittamiseen kotimaan markkinoille, joka voisi johtaa ajan kuluessa vientiteollisuuden kehittymiseen.
Oma käsitykseni on seuraava ja tähän ehkä vaadin sen korjauksen: Devalvointi auttaa vain samalla valuutalla pelaavien toimijoiden (suomalaisten) kohdalla kulurakenteeseen kumpparituotannossa hetkellisesti, kunnes tilavuokrat ja palkat nousevat vastaamaan niiden arvoa eli sitä samaa kuin se oli 50 peson ostohintaa per kumppari, oli se 50 pesoa markoissa kuinka paljon tahansa. Ei kai kukaan itseään kunnioittava ihminen vain tyydy tiputtamaan kumppareidensa arvoa devalvoidun rahan arvon mukaisesti, jos joku on valmis maksamaan paljon enemmän per pari niistä ulkomailla? Toki alkuun voi joku kymppipinnaa tiputtaa hintaa, kun suomen päässä kustannukset tuotannossa tippuvat, mutta aika äkkiä mm. palkatkin nousisivat lähemmäs entistä ostovoimaansa. Vai käyttäytyykö sisämarkkinat tällä tavalla ja tyytyvät vain siihen, että ostovoima pienenee, "minkäs teet?"
Taas sama tilanne, eli niiden hintaa/arvoa on pakko pudottaa, sillä ne eivät käyneet kaupaksi tuolla vanhalla hinnalla. Eli pieni ihminen ei voi todeta muuta kuin että "minkäs teet" ja tyytyä siihen, että samalla markkamäärällä saa vähemmän kuin ennen. Vaarana on tosin, että isommat pääomat pakenisivat valuutan arvon romahtamisen uhatessa, mutta näille asetettaisiin ehkä tämänlaisissa tilanteissa jonkin näköisiä velvotteita/esteitä.
Ostovoimaan liittyen pitää kuitenkin huomata sisäisen ja ulkoisen devalvaation erot. Sisäinen devalvaatio on sitä, mitä nykyinen hallituskin pienessä määrin ehdotta yhteiskuntasopimuksen työajan pidennyksillä, eli pyritään saamaan kustannuksia alemmas laskemalla palkkoja. Siinä missä ulkoinen devalvaatio tai devalvoituminen kirpaisee hetken (oli se sitten 1, 2 tai 3 vuotta), niin se alkaa tuottamaan hedelmiä jonkin ajan kuluessa, sillä suomalaisten tuotteiden käydessä kaupaksi ulkomailla saadaan lisää työpaikkoja, valuutan arvo vahvistuu vaihtotaseen vahvistuessa ja ostovoima palautuu kuluttajille. Sisäisen devalvaation ongelma on se, että vaikka työn kustannuksia saataisiin sen 5 prosenttia alemmas, niin ei se vaikuta tuotteen hintaan ulkomailla kovin paljoa etenkään jos samalla esim. euro vahvistuu. Kotimaan kuluttajien ostovoima kuitenkin heikentyy, sillä tuotantoon nähden tienataan vähemmän. Tämä sisäisen devalvaation aiheuttama ostovoiman heikentyminen (toisin kuin ulkoisessa) ei kirpaise ainoastaan hetken, vaan siitä voi muodostua kurjistumisen kierre. Mikäli valuuttakurssi ei heikkene ja täten suomalaisten tuotteiden hinnat eivät laske esim. Venäjällä, niin lopputuloksena on se, että vaihtotase on edelleen alijäämäinen, mutta samalla myös kotimaisten tuotteiden ostamiseen ostovoima kuihtuu koko ajan.
Kiitos taas vaivannäöstä, kun joudut selittämään juurta jaksain. Kiitos myös tuosta yli-/alijäämä vaikutuksesta valuutan kurssiin, sillä sekään ei aiemmin ollut ihan täysin selvää, mutta tekstisi johdatteleman pohdinnan seurauksena satuin hiffaamaan senkin. Yksinkertaistahan tuo on, mutta ei ole tullut motiivia ajatella asiaa aikaisemmin ja tämä selkeä lainalaisuus auttoi ajattelemaan siitä vielä hieman pidemmälle.
Kykenen taas tarkentamaan ongelmaani vielä paremmaksi, kiitos kysymästä. Viittasinkin jo dana77:lle vastatessani ja käytän nyt hänen esimerkkiään vielä, että miksei kaikki kumpparinvalmistukseen ja -myyntiin osallistuvat osapuolet nosta nostaisi markkahintojaan vastaamaan pesoa vastaaviin, koska heidän työlleen tai tuotteilleen hinta pesoissa on sama? Eli jos minä omin kätösini valmistan villasukat ja myin niitä ennen 20 markalla ruotsalaiselle, joka maksoi niistä 40 kruunua, niin miksen 50% devalvaation jälkeen nostaisi hintojani ainakin lähes 40 mk = 40 kr ja miksei villakerien tuottajat tekisi samaa jne.? Toki jos villakerän tuottaja jää devalvaation jälkeen myymään villakerää 5% halvemalla, niin luultavasti minäkin voin sen verran tiputtaa, jotta muutama muu ruotsalainen lisää ostaa villasukkiani. Kuitenkin oletan, että villankutojien palkkapyynti palaa taas entiselle tasolle kruunuun suhteutettuna, jolloin minä joudun myymään samalla katteella villasukkiani kuin ennenkin.
Tässä on hieman samaa asiaa kuin aiemmissa, mutta katsotaanpa sitä hieman eri kantilta. Mikäli nyt ajateltaisiin tämä viimeinen esimerkki kelluvin valuutoin, kuten tilanne tulisi tosiasiassa varmasti menemään, niin markkahan ei devalvoituisi, jos villasukat menevät tuolla hinnalla kaupaksi ja vaihtotase täten on nollassa. Mikäli villasukat ovat valuuttakurssien takia edullisia Ruotsissa, niin ylijäämän vuoksi markka jopa vahvistuisi. Nyt tilanne on vain se, että vaihtotaseemme on jatkuvasti alijäämäinen, joten voidaan perustellusti sanoa, että valuutan pitäisi devalvoitua.
Pahoittelut, että vastasin näin myöhään, mutta laitetaan viikonlopun piikkiin.