Vielä pakko paasata tästä alvin nostosta jota olen pari kertaa täällä kritisoinut. Nyt Vahtera kirjoittaa samaa.
[MEDIA=twitter]1883166820313575477[/MEDIA]
[MEDIA=twitter]1883166820313575477[/MEDIA]
Vielä pakko paasata tästä alvin nostosta jota olen pari kertaa täällä kritisoinut. Nyt Vahtera kirjoittaa samaa.
Eikö nämä mene järjestään niin että veroja vain korotetaan? (tapahtuu kyllä toiseenkin suuntaan,harvoin)Tästä kyllä täysin samaa mieltä. Ja ylipäänsä typerin mahdollinen vero myös, vastoin kaikkea sitä mikä ylläpitää kansantaloudellista toimeliaisuutta. Suomessa pitäisi saada ostovoimaa ja tuottavuutta ylös, sekä byrokratiaa, himmeleitä ja tuotteiden/palvelujen kuluja alas, niin tehdään juuri päinvastoin.
Olisi mielenkiintoinen kokeilu, jos alv poistettaisiin kokonaan. Alkaisi raha kiertää ja tuotekehitys kannattaa!
Suomessa ei ole ollut juuri talouskasvua 17 vuoteen. Nousukaudet sitten vuoden 2008 finanssikriisin ovat olleet nihkeitä ja lyhytkestoisia. Samaan aikaan julkiset menot ovat varsin säännönmukaisesti kuitenkin kasvaneet. Kun menoja on lähtökohtaisesti enemmän kuin tuloja, ovat veronkorotukset ja lisävelanotto olleet ainoa mahdollisuus pitää palvelutasoa jokseenkin samalla tasolla. Se miksi Suomi on nykyisessä tilanteessa on toki monen tekijän summa.Eikö nämä mene järjestään niin että veroja vain korotetaan? (tapahtuu kyllä toiseenkin suuntaan,harvoin)
Muutama vuosi menee ja korotetaan taas lisää. Nousukaudella sitten voisi olla järkevää että veroja ei koroteta? Näin boostataan talouskasvua lisää.
Keskuskauppakamari on laatinut Kilpailukykyä Suomelle -julkaisun, joka on kokonaisesitys Suomen hallitukselle kasvu-uudistuksiksi toteutettavaksi kevään puoliväliriihessä. Ohjelma kokoaa yhteen Suomen keskeisimmät kilpailukykyä parantavat esitykset, joilla on myös nopeita vaikutuksia Suomen suunnan kääntämiseksi uuteen, kestävään kasvuun.
Keskuskauppakamarin mukaan investointien kotiuttaminen vaatii Suomelta kilpailuetua ja kilpailukykyinen toimintaympäristö on vietävä niin pitkälle, että kilpailukyvyn osa-alueet muodostavat Suomelle kilpailuetua suhteessa verrokkimaihin.
”Suomi kilpailee tulevina vuosina globaalisti investoinneista. Esimerkiksi potentiaali vihreän siirtymän investoinneille Suomessa on mittava. Verrokkimaihin katsottuna meiltä kuitenkin puuttuu ne kilpailukykytekijät, jotka loisivat meille kilpailuetua. Pelkkä suhteellinen kilpailukyky ei riitä vaan tarvitaan konkreettisia vahvuuksia, joilla paitsi osallistumme kilpailuun, myös voitamme sen”, sanoo Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi.
Veroreformilla työn verotusta alas
Romakkaniemen mukaan Keskuskauppakamarin esittämä veroreformi tähtää talouskasvun edellytysten parantamiseen muuttamalla verotuksen painopistettä. Ehdotuksen mukaan kolmen miljardin euron verorasitus siirrettäisiin talouskasvua haittaavista veroista työntekoa ja yritystoimintaa tukeville alueille.
”Lista on pitkä. Meidän tulisi ensinnäkin keventää työn verotusta, joka on tällä hetkellä kansainvälisesti kireää. Lisäksi osinkoverojärjestelmää tulisi uudistaa, luopua perintö- ja lahjaverotuksesta ja laskea yhteisöverokantaa,” Romakkaniemi toteaa.
Ottamatta kantaa mihinkään, niin tuo kariutuu siihen, että ammattiliitot ja työnantajaliitot eivät halua valtiota mukaan samoihin neuvottelupöytiin, jolloin liittojen herrojen valta ja merkittävyys pienenisi.Tuli ajatus palkankorotuksista ja palkkatulojen verotuksesta ja siitä, miten hallitusti saataisiin laskettua veroastetta ja etenkin sitä korkeaa marginaaliverotusta, joka tekee lisätyön tekemisestä kannattamatonta. Tai ainakaan eisiihen kannusta.
Mitä jos tehtäisiin tupo -ratkaisu, jossa valtio sitoutuu laskemaan veroprosenttia suhteessa palkkojen yleiskorotukseen? Esimerkiksi vaikka puolet yleiskorotuksesta. Eli jos yleiskorotus olisi vaikka 4%, valtio tiputtaa tämän verotusta vaikka 2% veroprosentin lasku niin, että kuitenkaan verokerttymä ei putoa. Elipalkankorotuksesta menisi valtiolle pienempi osuus.
Tämä romuttaisi verokertymää ja samaan aikaan palkkojen korotuksen paine ei olisi niin iso. Kaikki lopulta voittaisi. Veroastetta saataisiin tiputettua ja talous varmasti paremmin kasvuun. Lisäksi pitkillä sopimuksilla voitaisiin vakauttaa näkymiä pidemmäksi aikaa.
Varmasti toisi talouteen uutta buustia ja kasvua tämän tyyppinen kokonaisratkaisu.
Prosenttiosuuksia en ole tarkemmin miettinyt.
Oikeastaan tuohon verotuspäätökseen ei edes tarvittaisi kuin valtion päätös. Loput voi sitten sopia työmarkkinaosapuolet keskenään.Ottamatta kantaa mihinkään, niin tuo kariutuu siihen, että ammattiliitot ja työnantajaliitot eivät halua valtiota mukaan samoihin neuvottelupöytiin, jolloin liittojen herrojen valta ja merkittävyys pienenisi.
Niin, eli valtio tekee päätöksen ja liitot tottelevat. Mikä voisi mennä pieleen.Oikeastaan tuohon verotuspäätökseen ei edes tarvittaisi kuin valtion päätös. Loput voi sitten sopia työmarkkinaosapuolet keskenään.
Mahtaisikohan tuo pohjalaisten mentaliteetti (ainakin osittain) johtua alueen vauraudesta? Metsät on jalostettu tervana maailmalle ja aakea laakea ilman järkyttää määrää kiviä on hyvää viljelysmaata. (Vrt. Itä-Suomen Salpausselän pohjoispuoli, jossa jääkauden ansiosta kiviä aarilla on saman verran kuin Pohjanmaalla hehtaarilla). Varautta alueella on ollut jo satoja vuosia ja aikojen saatossa vauraus on jakautunut mm. perintöjen kautta laajasti. Riskinottokyky on siten parempi. Myös yrittäjyyteen liittyvien riskien toteutumiseen on hyväksyvämpi ilmapiiri. Asenne seuraa siis tästä, ei pohjalaisten geeneistä.Ei liene juuri kenellekään uusi asia, että pohjalaisessa mentaliteetissa yrittäjyys ja kova työ ovat arvossaan. Toivottavasti samanlaista asenneilmastoa yrittäjyyttä kohtaan ja myös kuntatason myönteisyyttä pienyrittäjille saataisiin myös muualle maahan.
Jep. Samaa kirjoittelin aiemmin, että meillä ei ole osaamista. Osaamisen määrä vähenee mitä ylöspäin organisaatioissa mennään. Ollaan totuttu myymään skeidaa itään, kun muut pohjoismaat ovat aina toimineet länteen päin. Tottakai poikkeuksiakin on eikä asia ole mustavalkoinen, mutta kärjistettynä näin.Vaisalan Voipio paaluttaa aika vahvasti, missä on Suomen ongelma. Se on firmoissa ja omistajissa. Tuotekehittelyä ei tehdä, vaan tulos jaetaan ulos osinkoina. Kilpailukykyä haetaan vain kuluja minimoimalla. Ay-liikkeen vika, kun tätäkään ei saa rauhassa suorittaa. No joo, toki jäykähköt työmarkkinat jonkin verran ohjaa osaltaan tuohon suuntaan, mutta pääasiallinen syy on kuitenkin näköalattomuus yritysten johdossa. Orkesteria vielä vetää EK, joka on jäykkä kuin AY. Vaisala kasvaa ja luo tuottavuutta ihan ongelmitta omalla strategiallaan.
Vaisalan Voipio paaluttaa aika vahvasti, missä on Suomen ongelma. Se on firmoissa ja omistajissa. Tuotekehittelyä ei tehdä, vaan tulos jaetaan ulos osinkoina. Kilpailukykyä haetaan vain kuluja minimoimalla. Ay-liikkeen vika, kun tätäkään ei saa rauhassa suorittaa. No joo, toki jäykähköt työmarkkinat jonkin verran ohjaa osaltaan tuohon suuntaan, mutta pääasiallinen syy on kuitenkin näköalattomuus yritysten johdossa. Orkesteria vielä vetää EK, joka on jäykkä kuin AY. Vaisala kasvaa ja luo tuottavuutta ihan ongelmitta omalla strategiallaan.
Tuossa Voipion haastattelussa on kyllä niin paljon totuutta, minkä voi ihan omakohtaisesti kyllä vahvistaa.Vaisalan Voipio paaluttaa aika vahvasti, missä on Suomen ongelma. Se on firmoissa ja omistajissa. Tuotekehittelyä ei tehdä, vaan tulos jaetaan ulos osinkoina. Kilpailukykyä haetaan vain kuluja minimoimalla. Ay-liikkeen vika, kun tätäkään ei saa rauhassa suorittaa. No joo, toki jäykähköt työmarkkinat jonkin verran ohjaa osaltaan tuohon suuntaan, mutta pääasiallinen syy on kuitenkin näköalattomuus yritysten johdossa. Orkesteria vielä vetää EK, joka on jäykkä kuin AY. Vaisala kasvaa ja luo tuottavuutta ihan ongelmitta omalla strategiallaan.
Pääomatulojen verotus ja palkkatulojen verotus pitäisi laittaa samalle viivalle. Eli vähän nostaa pääomatulon veroa ja laskea työn verotusta.
Palkkatulojen verotusta siis veisin ennemmin tuonne pääomatulon verotuksen suuntaan, eli purkaisin progressiota. Jonkinlaisia portaita varmaan pitäisi jättää.Tämä on vähän fifty-sixty. Yrityksestä saatavia pääomatuloja on jo verotettu ennen esimerkiksi osingoista maksettavaa pääomatuloveroa. Jos on esimerkiksi yrittäjä, hänen yrityksensä on tuottanut voittoa, josta on maksettu vero. Tämän jälkeen hän saa osinkoja ja maksaa taas verot. Näin ei ole ansiotulojen kanssa.
Ja jos pääomatuloista siirryttäisiin maksamaan samanlaista progressiivista veroa kuin ansiotuloista, on vaikea uskoa etteikö se vaikuttaisi investointeja vähentävään suuntaan.
Kyllä, ja tilannehan vähän eri sitten sijoittajalla, joka maksaa veron vain osingosta. Tietty se yhteisövero vaikuttaa jo laskevasti osingonmaksukykyyn, mutta kuitenkin.Tämä on vähän fifty-sixty. Yrityksestä saatavia pääomatuloja on jo verotettu ennen esimerkiksi osingoista maksettavaa pääomatuloveroa. Jos on esimerkiksi yrittäjä, hänen yrityksensä on tuottanut voittoa, josta on maksettu vero. Tämän jälkeen hän saa osinkoja ja maksaa taas verot. Näin ei ole ansiotulojen kanssa.
Ja jos pääomatuloista siirryttäisiin maksamaan samanlaista progressiivista veroa kuin ansiotuloista, on vaikea uskoa etteikö se vaikuttaisi investointeja vähentävään suuntaan.
Vaisalan Voipio paaluttaa aika vahvasti, missä on Suomen ongelma. Se on firmoissa ja omistajissa. Tuotekehittelyä ei tehdä, vaan tulos jaetaan ulos osinkoina. Kilpailukykyä haetaan vain kuluja minimoimalla. Ay-liikkeen vika, kun tätäkään ei saa rauhassa suorittaa. No joo, toki jäykähköt työmarkkinat jonkin verran ohjaa osaltaan tuohon suuntaan, mutta pääasiallinen syy on kuitenkin näköalattomuus yritysten johdossa. Orkesteria vielä vetää EK, joka on jäykkä kuin AY. Vaisala kasvaa ja luo tuottavuutta ihan ongelmitta omalla strategiallaan.
Niin totta tämäkin. Pisti vihaksi, kun eilisen uutisissa tästä kerrottiin, firmat maksavat pahimmillaan enemmän osinkoja, kuin on tullut vuodelta tulosta. Käsittämätöntä laiskuutta ja lyhytnäköisyyttä, varsinkin kun palkkamaltista muistetaan jauhaa vuosi vuoden perään.
Perintöveron kannattaminen on suomalaisten taloustutkijoiden laaja näkemys. Se poikkeaa täysin samojen asiantuntijoiden näkemyksestä Ruotsissa. Kenties voisi ajatella, että Ruotsi ja ruotsalaiset ovat näyttönsä antaneet ja suomalaiset elävät 1990-lukua.
Kannattanee katsoa mikä yhtiö näin toimi ja mikä taho siinä toimii pääomistajana. Sama pätee Nesteen kohdalla.Niin totta tämäkin. Pisti vihaksi, kun eilisen uutisissa tästä kerrottiin, firmat maksavat pahimmillaan enemmän osinkoja, kuin on tullut vuodelta tulosta. Käsittämätöntä laiskuutta ja lyhytnäköisyyttä, varsinkin kun palkkamaltista muistetaan jauhaa vuosi vuoden perään.