Kyllä, heijastuu myös vientiin. Oma perspektiivi on aikalailla tuolta vientiteollisuuden kyljestä. Ei ehkä tuosta isommasta kuvasta.
On menestyviä yrityksiä alallaan, mutta niitä on liian vähän. Myös liian vähän on kehitetty mitään oikeasti uutta. Toki olemassaolevia tuotteita kehitetään, mutta yllättävän moni tuote ja keksintö on edelleen perua valtionyhtiöiden kuten Valmetin ja Tampellan ajoilta.
Jalostusarvo on myös yksi kehityskohde. Pitäisi lisätä sitä viennin arvoa myymällä pidemmälle jalostettuja tuotteita. On tullut kierrettyä paljon erilaisia tehtaita ja osaamista kyllä löytyy vaikka mihin, mutta uskallus puuttuu. Tyydytään helppoon ja vältetään riskejä.
Niin no, tätähän juuri on tarkoitettu sillä, että Suomi on keskittynyt niille bulkkimarkkinoille, ja innovaatioiden kadottamiseen maasta, joka on siis maailman kuuden parhaan maan joukossa innovaatioissa, mutta kuuden huonoimman joukossa niiden jalostamisessa tuottavaksi.
Ja kyllähän niin demokratia kuin kapitalismikin ovat kriisissä. Sen Wahlroosia ihan vähän varakkaammatkin henkilöt ovat tiedoksi tuoneet, että nykyisen kaltaisessa rahan keskittymisessä ei oikein nähdä tulevaisuutta, vaan korjausliikkeitä pitäisi tehdä. Ja jos talousnobelisitkin jo ottaa esiin sen, että kelkka on kääntynyt monen asian suhteen, joista esiin otti myös tuon työperäisen maahanmuutonkin, että sen perusteena ei vaan voisi olla se perinteinen, että sitä huudetaan jotta työnantaja saisi porukkaa joka suotuu tekemään työn sillä hinnalla, jonka työnantaja haluaa siitä maksaa.
Kapitalsimi ei tietenkään ole absoluuttinen paha, mutta ei se ole myöskään hyvä. Siksi sen pitää olla vahvan valtion suitsissa, vaikka tuollaiset Wahlroosit muuta ylimielisesti hihittelevätkin joka tilaisuuden tullen.
Muutenkin jo vähän rajoittaisin tämän jatkuvan kitisijän mielipiteiden julkaisemista joka tuutissa, ja voisikin keskittää ulosantinsa sinne ruotsin puolelle.
Demokratian kriisi taas on se, että se on ollut kyvytön kehittymään, ja on enemmin jopa taantunut kuin mennyt kehityksessä eteenpäin. Tänä päivänä, ja tällä(kin) koulutustasolla pitäisi olla mahdollista paljon nykyistä enemmän tehdä suoraa demokratiaa, ja antaa sen kansan äänestää isoista suuntaviivoista kuin jatkaa tällaista Suomen kaltaista edustuksellista demokratiaa, jossa voidaan hyvinkin pohtia ensinnäkin sen ketteryyttä isoissa kriiseissä, saati sitten sitä, että onko sen johdossa olevilla henkilöillä yhtään - ylipäätään ketään äänestänyttä ihmistä - enempää kompetenssia tehdä demokraattisesti kestäviä päätöksiä.
Kun valtaa vielä yritetään aina vaan enemmän keskittää henkilölle, jota kansa ei oikeastaan ole koskaan virkaansa valinnut, niin sekin heikentää demokratian toimivuutta pahastikin.
Kun sitten mennään jo enemmän sille globaalille tasolle siinä, niin sitten ollaankin jo hidastetussa elokuvassa, sillä yhtään minkään aikaansaaminen kestää aivan liian kauan, kuten jo pelkkä Ukrainan tukeminenkin osoittaa. Yhteneväisyyttä ei enää löydy yhtään, kun ja jos oma etu suhteessa toiseen demokratiaan vaarantuu, ja se taas antaa sijaa paljon ketterimmille diktatuureille sun muille saada homma toimimaan.
Kuten nytkin nähdään, niin ei edes noita pakotteita kyetä valvomaan, ja tänään Radiostakin kuultuna, ei siellä tunkiolla ole pulaa yhtään mistään länsituotteesta, koska se kapitalismi.
Mitä taas tulee, asiasta kukkaruukkuun mennessä, tuohon
@Cobol :in esiin nostamaan Patrizio Láinan veronkorotuslistaan, niin sehän oli ihan loistava lista, jossa kikki pääsevät osalliseksi ihanuudesta, mutta kuitenkin Orpon toiveen mukaisesti osuu isoimmin siihen pienituloiseen, joten sillä olisi valtakunnassa kaikki hyvin.
Láinalla on jo aiemminkin ollut erinomaisia näkemyksiä ihan globaalillakin tasolla, mutta eihän ne tietenkään sovi pirtaan, koska on on kuitenkin sellainen enemmän sosialistinen ekonomi kuin mitään muuta. Se taas ei vähennä ollenkaan arvoaan alansa ammattilaisena. Lisäksi erittäin asiallisen oloinen ja selkeä ulosannissaan, eikä esim Wahlroosin kaltainen vittuilija ja ylimielinen hihittelijä.