Väärin. Nalle dissaa Pikettyä, koska Pikettyn johtopäätökset eivät toimi. Verotuksen kiristäminen ei ole johtanut talouskasvuun. Eipä tietenkään, koska kireä verotus lähestyy sosialismia, ja verotetut rahat saadaan kulutettua, vaikka kaikkien veroprosentti olisi täydet sata. Ongelma kireässä verotuksessa on se, että pääomat liikkuvat sinne, missä niille on odotettavissa hyvin tuottoja. Tällä hetkellä tilanne on se, että pääomat pikemminkin lähtevät Suomesta kuin tulisivat tänne hyvien tuottojen perässä.Suomalainen talousproffa dissaa ranskalaista kollegaansa, kun tämä ajaa mielestään väärää agendaa.
Sinänsä Piketty on oikeassa siinä, että jos verotusta saataisiin globaalisti tasattua, niin veroparatiisien* vapaamatkustajaongelmasta päästäisiin eroon. Samalla esim. globaalit jättiyritykset (Apple, Amazon, Google jne.) saataisiin maksamaan veroja siinä missä pk-sektorin yrityksetkin, joilla ei ole mahdollisuuksia kierrättää tulojaan verotuksellisesti mahdollisimman edullisesti. Ongelma on se, että valtioiden suvereniteettiin kuuluu verotus, joten tähän on globaalisti vaikea puuttua. (En edes lähde esim. Kiinan omia yrityksiä suosivaan systeemiin, globaalisti on paljon vapaamatkustusta eri muodoissa, joita verotus on vain yksi osa.) EU:n sisällä toki voitaisiin puuttua vaikka Irlannin ja Hollannin yritysverotusjärjestelyihin, mutta sitäkään ei ole saatu aikaan. Onko Piketty tältä osin haihattelija, vai olisiko kansainvälinen verotuksen tasaus (yrityksille vähimmäisvero) jotenkin toteutettavissa, on sitten toinen asia. Tällä hetkellä, kun mietitään Suomen kilpailukykyä verotuksen suhteen, ei meillä ole varaa jäädä odottamaan joskus mahdollisesti päästävään konsensukseen yritysverotuksen harmonisoinnista edes EU:n sisällä. Päätökset on tehtävä reaalimaailman mukaan, nyt.
Edelleen muistutan siitä, että ennen Hartz-uudistuksia Saksasta puhuttiin EU:n sairaana miehenä. Jotenkin huvittavaa on se, että koko paketin (355 sivua) esitteli pääpiirteissään Volkswagenin henkilöstöjohtaja Peter Hartz, ei Saksan keskuspankin tai valtionvarainministeriön virkamiehet. Saksassa siis tarvittiin yrityselämän vaikuttaja kertomaan virkamiehille, miten reaalitalous toimii. Suomessa, jos joku yritysjohtaja tällaista yrittää (kuten Nalle), on seurauksena aina viestintuojan lyttääminen, samalla, kun itse viesti vaietaan kuoliaaksi.
Jos taloutta ajatellaan pidemmällä aikavälillä (kvartaali = 25 vuotta), niin Nalle on oikeassa. Verotusta on kevennettävä, ja samalla (ikävästi) rikkaat rikastuvat ja pienituloisten asema heikkenee (ainakin suhteessa rikkaisiin) - siis lyhyellä aikavälillä. Mutta lyhyen aikavälin tulokset eivät ole niitä, joita tulisi katsoa arvioitaessa valtion talouspolitiikan toimivuutta. Kekkonen aikanaan nimesi yhden kirjansa Onko meillä malttia vaurastua? En ole kirjaa lukenut, mutta otsikossa on viisauden siemen.
*veroparatiisi -> jotenkin aina huvittaa tämä sana, joka on käännösvirhe (tax haven = verosatama)