Myös joka asian asiantuntija Ivan Puopolon mielestä Nalle on VÄÄRÄSSÄ:
Tämä twiitti oli jo aika väkevä dunning-krugerismi.
Tämä twiitti oli jo aika väkevä dunning-krugerismi.
Inflaatiossa ei ole kyse yksittäisistä hinnoista, vaan rahan arvosta.
Yleisen hintatason nousua suhteessa mihin? Vastaan: rahaan.Inflaatio on yleisen hintatason nousua ja inflaatio voi alueittain vaihdella saman valuutta-alueen sisällä.
Yleisen hintatason nousua suhteessa mihin? Vastaan: rahaan.
Rahalla on arvo. Joku arvo. Se arvo voidaan mitata vaikka appelsiineissa. Eurolla saa kilon appelsiineja K-marketissa ja S-marketissa. Jos K-market nostaa hinnan kahteen euroon, mutta S-market ei, niin rahalla on sitten kaksi eri arvoa, K-marketissa rahan arvo on inflatoitunut rajusti, S-marketissa ei. Niinkö?
Mutta, kun eri maissa on olemassa vain yksi raha (euro), väite inflaatiosta eri alueiden välillä pitää sisällään väitteen siitä, että rahalla on eri arvot eri paikoissa. Suomen euro onkin 1,1 euroa Italiassa? Paitsi, ettei ole.
Euromaiden alueella on yksi yhteinen rahan arvo, joten inflaatiokin koskee yhteisesti koko euroa, kaikkia euromaita samaan aikaan ja samalla määrällä.
No, en hirveän tarkasti perehtynyt Wahlroosin näkemykseen enkä ole varma mikä sen käytännöllinen pointti on (ilmeisesti että meidän ei pidä huolehtia inflaatiosta ollenkaan). Kuitenkin hän kai tarkoittaa, että mikäli inflaatio määritellään rahan ostovoiman laskuksi / yleisen hintatason nousuksi nimenomaan laajasti, eurolla on vain yksi "ostovoima" joka koskee koko avaruutta jossa eurolla voidaan vaihdantaa harjoittaa.
Inflaatio-sanan merkityksestä, ja miten sitä käytetään löytyy hyvä artikkeli, artikkeli on ladattavissa. Inflaatio on siis alun perin merkinnyt rahan arvon laskua. (Ei ulkoisen arvon laskua. Rahan ulkoinen arvo, siis arvo suhteessa muihin valuuttoihin, unohda se.) Rahan arvolla tarkoitetaan tässä sitä arvoa, mitä rahalla saa (tuotteita/palveluita). Siis arvoa vaihdantavälineenä = (yksinkertaistettuna) paljonko satasella saa omenoita, appelsiineja, vasaroita tai parturipalveluja.Lainauksessasi Wahlroosin kirjassakin lähdetään vain Nallen omasta epämääräisestä ja ei-oppikirjamaisesta inflaatiokäsityksestä.
Rahan kvantiteettiteoria muodostaa silti perustan kaikille mielekkäille inflaation ja deflaation selityksille. Se on jopa Keynesiläisen mallin kulmakivi, kun täystyöllisyys on saavutettu, ja se on osoittanut täysin vääriksi 1970-luvun teoriat kustannusinflaatiosta. Mutta tästä huolimatta jopa EKP:n ylin johto näyttää uskovan, että inflaatio liittyy enemmän hintoihin kuin rahaan. Saamme valitettavasti kiittää John Maynard Keynesiä myös ajatuksesta, jonka mukaan hinnat voivat elää irrallaan rahan tarjonnasta. Keynesin väite siitä, että suuria määriä resursseja, työtä ja pääomaa voi jäädä ilman käyttöä pitkäksi aikaa, irrotti taloustieteilijöiden mielissä yleisen hintatason liikkeessä olevasta rahan määrästä.
Arvostellessaan Britannian päätöstä palata kultakantaan sotaa edeltäneen ajan parikurssilla Keynes oli oikeassa. Mutta inflaation osalta hän oli ikävä kyllä väärässä, ja se oli virhe, jolla oli 1970-luvulla katastrofaaliset seuraukset maailmantaloudelle. Kuten on nähty, Keynes ei johtanut taloustieteellisiä mallejaan yksityisestä yleiseen eli yksittäisistä tuotteista ja markkinoista koko talouden laajuisiin ilmiöihin, kuten bruttokansantuotteeseen ja työllisyyteen. Hän rakensi mallin, josta puuttuivat yksittäiset markkinat ja jossa ei ollut suhteellisia hintoja. Yleisestä teoriasta puuttuvat yksittäiset markkinat, tuotteet ja suhteelliset hinnat, minkä seurauksena inflaatiosta tuli helposti synonyymi melkein mille tahansa hintojen ja palkkojen nousulle. Keynes käytti inflaation käsitettä hyvin suurpiirteisesti lähes kaikissa yhteyksissä tarkastellessaan voittojen, raaka-aineiden tai pääomien hinnanmuutoksia, joita nykyään melko varmasti pidettäisiin suhteellisina. Sen vuoksi sana, joka aiemmin kuvasi rahataloudellista syytä, alkoi Keynesin ansiosta kuvata hinnoista johtuvaa seurausta.
Se, että EKP kehottaa Suomea edistämään vähittäiskaupan kilpailua inflaation hillitsemiseksi on yhtä fiksua kuin kehottaa Saksan autoteollisuutta myymään vähemmän luksusautoja, koska ne nostavat (kiintein paino-osuuksin) autojen hintaa kuluttajahintaindeksissä tai määrätä tulleja Ranskasta tulevalle, yleensä runsaasti ylellisyyshyödykkeitä käsittävälle tuonnille.
Kokeillaan vielä kerran, jos vaikka aukeaisi.
Näkymiä järkevään suhtautumiseen työperäiseen maahanmuuttoon ei valitettavasti ole näköpiirissä. Toisaalta työperäinen maahanmuutto on tarpeellinen lisä toimivan terveydenhuollon ylläpidossa mutta se ei voi olla edellytys sille.Tuohon on vain todettava, että jos työperäinen maahanmuutto (tai yleisesti suhde työperäisen ja humanitaarisen maahanmuuton välillä) tulee jatkossakin olemaan yhtä heikkoa, niin on turha haaveilla hyvinvointivaltion säilyttämisestä samalla tasolla kuin se edes tällä hetkellä on.
Hän kantaa sen pankkiin. Nauraen.Fortumin entinen toimitusjohtaja Pekka Lundmark tänään Hesarissa sanoo kantavansa täyden vastuun kaikista Fortumin johtoryhmän päätöksistä toimitusjohtajakaudellaan. Voisiko joku kertoa, miten hän kantaa tuon vastuun?
Tottakai veroja ja pakollisia maksuja pitää nostaa, että Sannalla ja kumppaneilla on vielä hallituskauden viime kuukausina rahaa jaettavaksi milloin minnekin ja tokihan tässä ehtii vielä, ainakin muutaman miljardin, ottamaan lisää velkaa, koska me voidaan.Hanke julki: Nyt tarkastellaan uusia veronkorotuksia suomalaisille
Valtiovarainministeriössä tarkastellaan uusia veronkiristyksiä suomalaisille.www.uusisuomi.fi
Lisää verotuottoja tarvitaan. Eiköhän noita keksitä. Suomella menee kuitenkin hyvin ja rahaa on jaettavaksi asti, joten verotusta voidaan kiristää.
No eihän ne nyt ennen vaaleja nosta veroja, pl. korkeintaan jokin ihan yksittäinen, eikä sekään tähän liittyen. Tuo selvityshän jatkuu helmikuun loppuun, ja selvästi tarkoituksena on tehdä pohjatyötä tulevaa hallitusta varten. Eikä siinä mitään, hyvähän se on olla käsitystä siitä, miten minkäkin veron peukaloiminen voisi vaikuttaa. Kun sen tekevät ministeriön virkamiehet, niin voi olla varsin objektiivinenkin.Tottakai veroja ja pakollisia maksuja pitää nostaa, että Sannalla ja kumppaneilla on vielä hallituskauden viime kuukausina rahaa jaettavaksi milloin minnekin ja tokihan tässä ehtii vielä, ainakin muutaman miljardin, ottamaan lisää velkaa, koska me voidaan.
Niin, siis kysymys "mistä ihmeestä rahat näihin kaikkiin muka löytyvät?" on vähän virheellinen, sillä rahaa niihin ei teoriassa tarvitse lainkaan. Raha ei saa asioita tehtyä itsellään. Rahalla ostetaan materiaalia, osaamista, työvoimaa jne. mutta raha itse ei tee mitään. Jos resursseja(oikeita resursseja) on, niin silloin ne saadaan tehtyä. Jos halua tekijöiltä siis löytyy. Toki eri asia jos jotain ei ole, kuten esim. mikrosiruista oli pulaa Koronan vuoksi. Mutta sekään ei ole rahasta kiinni, vaan niiden valmistamisesta.On mielenkiintoista nähdä tulevia vaalikeskusteluja siltä kantilta kuka poliitikoista uskaltaa myöntää miten lähellä kriisiytymistä koko läntisen maailman talous on.
On koronakriisiä ja nyt päälle vielä energiakriisiä. Sitten pitäisi vielä isosti alkaa tukemaan "ilmastotuhoja" joka puolella maailmaa. Eletäänköhän tässä nyt nykyaikaisen hyvinvoinnin viimeisiä aikoja. Mistä ihmeestä rahat näihin kaikkiin muka löytyvät, ai niin veronmaksajilta tietenkin.
Tässähän on menossa kauttaaltaan tulonsiirrot jossa rikkaan maan keskiluokka/köyhät tukevat köyhien maiden rikkaita. Ja jokaisessa tukirahassa/rahastossa on omat meklarinsa jotka vetävät näistäkin rahoista osansa.
Sinulla on kaksi mahdollisuutta. Joko 1) autat ihmisiä siellä missä he ovat, poraamalla esimerkiksi kaivoja, istuttamalla puita tai muuta sellaista. Tai 2) et auta ihmisiä ja odotat että he sitten ilmestyvät Eurooppaan hakemaan turvapaikkaa, jolloin auttaminen tulee ihan pikkuisen kalliimmaksi. Toki jos mainitsee afrikan pienellä kirjoitettuna köyhänä maana ei ehkä voi odottaa mitään ihmeempää ajattelukykyä.Nuo tulonsiirrot ovat toisaalta huomattava ongelma. Korruptioaste on suurta niissä avustettavissa köyhissä maissa(esim. afrikka) ja sinne taas syydetään miljarditolkulla rahaa. Nyt ilmeisesti Suomi on "anteeksipyyntönä" taas lahjoittamassa rahaa maihin, joita ilmastonmuutos koskee eniten, vaikka Suomen päästöt ovat edelleen promillen luokkaa maapallon päästöistä.
Onko lisälähdettä sille, että Suomi antaisi kymmeniä miljardeja vuosittain ulkomaille? Sinällään kaiken avun ulkomaille voisi lopettaa sen takia että Suomessakin on ongelmia. Onko oikein että Suomi antaa rahaa ja tarvikkeita Ukrainalle kun meilläkin on armeijalla tarpeita? Miksi Suomi kouluttaa ulkomaalaisia sotilaita, poliiseja tai muita? Ihan silkkaa hyvyyttään vaikka meillä on hoitajapula?Ei talouden kanssa edes olisi mitään ongelmaa, jos Suomi lopettaisi kymmenien miljardian vuosittaisen syytämisen ulkomaille ja keskittyisi ensin oman maansa kuntoon saamiseen. Onhan se ihmeellistä että pihistellään muutaman kymmenen miljoonan panostuksia johonkin niinkin tärkeään kuin opiskeluun, mutta vuosittain tuntuu olevan varaa antaa miljardi poikineen jonnekin Afrikkaan, jolla jokin korruptoitunut paikallinen ökyrikas saa itselleen ostettua kolmannenkymmenennenneljännen luksusjahdin.
Sinänsä vastaukseni otsikon kysymykseen on näin vihervassarinakin ei.