Lukumäärällisesti tällaisia duunareita oli ilman muuta enemmän kuin nyt, mutta se on ihan haihattelua kuvitella, että he olisivat sillä eläneet jotenkin paremmin kuin nyt. Se että ihmisten ostovoima on noussut kaikissa tuloluokissa tarkoittaa juuri sitä, että nyt puhtaat duunarit elävät jollain 1400e palkallaan tosiassa paremmin kuin aikoinaan. Nyt vain vaatimukset ja odotukset ovat nousseet räjähdysmäisesti. Pitää olla yksiöt, kännykät, webit, levikset, ravintolaruokaa säännöllisesti, kanarian lomat tai muuten elämista ei lasketa "pärjäämiseksi ilman korvauksia". Ennen keitettiin perunoita täyteen asutetuissa kämpissä, tai alivuokratussa huoneessa ja kuunneltiin yleisradiota ja rahat riitti siihen mainiosti.
Tilastokeskuksella oli asiasta joskus mainio taulukko, mutta en sitä nyt tähän hätään löytänyt.
Tuolta kuitenkin jotain löytyy.
www.tilastokeskus.fi
Isoimmat muutokset ovat, että siinä missä kasarilla kotitalouksien tuloista 20% meni ruokaan, niin 2000-luvulla luku oli tippunut 12%:iin. Asumiseen ja liikenteeseen sitten käytetään enemmän rahaa, osittain johtuen kaupunkien asuntojen hintojen noususta, mutta osittain siitä, että asumisen vaatimustaso on noussut kohdisten. Nyt sisävessat, suihkut ja kodinkoneet ovat itsestään selvyyksiä, mitä ne eivät vielä tuolloin olleet. Samaten autojen ja muiden vempeleiden määrä on kasvanut valtavasti.
Kuitenkin tämä kulutusmenojen kehitys kertoo oleellisen. Duunareiden eli työntekijöiden menot ovat kasvaneet puolitoistakertaiseksi.
Tämä kiistatta totta, mutta sen syy on nimenomaan hiipunut talouskasvu eli kapitalismin puute, eikä toisinpäin.