Ongelma on se, että yhdestä teemasta keskustellaan 5 minuuttia, kun pitäisi keskustella tunti. Sen takia esim. tuo talouskasvukeskustelu on jäänyt vajaaksi. Ei ole tullut esille, mitä Haavisto ajaa takaa. Vihreillähän on yleensä perusteena talouskasvun vastustamiselle luonnonsuojelu. Meinataan, että voidaan luonnon ja kestävän kehityksen vuoksi laskea elintasoa. Toinen heille läheinen teema on se, että me voimme laskea täällä elintasoa, jotta muilla alueilla menisi paremmin. En tiedä mitä mieltä Haavisto on, kun asioista ei keskustella kunnolla.
Tosin koko talouskasvutermi on kyseenalainen. Otetaan BKT, siinä on esim. kotitalouksien investoinnit. Jos meillä on muuttoliike alueelle, jossa asunnot ovat selkeästi ylihintaisia verrattuna melkein mihin tahansa alueeseen maailmassa ja samanaikaisesti ihan vieressä on peltoa vaikka kuinka paljon rakentaa halpaa niin joku on pielessä, kun halpoja asuntoja ei rakenneta, jolloin rahaa jäisi monella kotitalouksella enemmän muuhun kulutukseen kuin lainanhoitoon. BKT kasvaa siis, mutta hölmösti. Tuo pitäisi noissa uutislähetyksissä avata tuo BKT ja kertoa, miten eri osat ovat muuttuneet. Sama koskee myös esim. kauppatasetta. Ei nykytilanteessa ole ainoastaan keskeistä Suomen kauppatase, koska täällä ei voida kaikkea valmistaa, vaan meille pitäisi kertoa aina myös Euro-alueen ja koko EU:n kauppatase.
EU:n laajenemiselle ei ole ollut minkäänlaisia perusteita, jos Euro-alueen ulkopuolisia EU-maita ei pystytä hyödyntämään tuotannossa. Jos verrataan Kiinaan, joka on kommunistinen diktatuuri, jossa rikotaan ihmisoikeuksia ja jossa tuotteet tuotetaan ankeissa oloissa ympäristömääräyksiä rikkoen ja patenteista viis veisaten niin siinä mielessä en haluaisi ostaa yhtään kiinalaista tuotetta, vaan nimenomaan vaikkapa sieltä Itä-Euroopasta sitten, kun se pysyisi silloin EU:n sisällä eli unionin kauppataseelle ei tulisi hallaa.
Siinä mielessä olen globalisaation vastustaja, että pidän eurooppalaisia tuotteita muutenkin parempina, enkä arvosta aasialaisia tuotteita, ihmisiä tai heidän kulttuureitaan. Niinpä on sellainen tietynlainen kylmä sota olemassa. En väitä, että puhutaan täydellisestä nollasumma-pelistä, missä toisen alueen vaurastuminen heikentää toista aluetta, mutta fakta on silti se, että Aasia on meille vihamielinen maanosa, eikä heidän kanssaan kannata tehdä mitään yhteistyötä. Ihmettelen kaikkia niitä Thaimassa reissaajia jne.
Mitä tulee sitten Euro-alueen kauppataseeseen niin se alkaa olla varsinkin tässä kriisitilanteessa aika keskeistä. Pitäisi kertoa, mikä se on, jotta ihmiset voisivat paremmin suunnata kulutustaan meitä itseämme hyödyttävällä tavalla. Totuushan on se, että yksikään Euro-alueen ulkopuolinen maa ei kanna vastuuta. Esim. Britannian pankeilla on saatavia ties missä, mutta Britannia ei kanna vastuuta. Minkä hemmetin takia sitten Suomen poliisi ostaa japanilaisia autoja, jotka on valmistettu Britanniassa. Pitäisi ostaa Euro-alueen autoja vaikkapa Italiasta tai Espanjasta, koska me olemme samassa veneessä nyt kaikki.
Jatkossa budjetilla ja verotuksella pystytään varmasti vaikuttamaan asioihin enemmän, kun on menty hieman syvemmän integraation suuntaan, mutta tässä vaiheessa emme voi tehdä vielä oikein mitään muuta kuin suunnata kulutusta Euro-alueelle ja niissä tuotteissa, mitä ei täällä valmisteta, niin muihin EU-maihin. Se vaan tosiaan vaatisi sitä, että meille annettaisiin paljon enemmän tunnuslukuja noissa uutislähetyksissä. Sen jälkeen myös tuollaisissa vaalitenteissä voitaisiin keskustella asioista vähän eri näkökulmista, kun ihmiset ovat muodostaneet mielipiteensä laajempien faktojen pohjalta.