Mainos

Suomen presidentinvaali 2024

  • 686 212
  • 6 686

Flyingbird

Jäsen
Suosikkijoukkue
TUTO Hockey, Mestis, SJS
Nyt vaan Pekka otat puhelun hyvälle kaverillesi Hakkaraisen Tepulle ja värväät herran kampanjajoukkoihin mukaan, ja ei muuta kun persuäänillä jytkyä rakentamaan.
Sheikki Laaksohan jo vissiin ilmoitti, että lähtee jakamaan Haaviston vaalimateriaaleja. Ja jos Stubbista tulee pressa niin linnan juhliin ei mene.
 

Zolomy

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Teinpä Facebook-fiidiltäni mielenkiintoisen havainnon, kun eräs vasemmistolaistuttavani ilmoitti presidenttivaalien neljän kärkenä olevan neljä miespuolista yli 50v "oikean laidan" edustajaa. Aikoo jättää toisella kierroksella äänestämättä. Onko tämä yleisempikin kokemus vasemmistossa, että Pekka on oikeaa laitaa?

On, ja tämän näkevät kaikki jotka eivät automaattisesti niputa vihreitä ja vasemmistoa isoksi "vihervasemmisto" -möröksi jonka sisällä ei ole sävyeroja. Haavistollahan oli se surullisenkuuluisa "en ole tippaakaan punainen" -kommentti ja tukijoina kaiken maailman Nalleja ja Keekkejä, joilla selvästi kalastellaan keskustaoikeiston ääniä. Varmasti osa Anderssonin ja Haaviston vasemmistolaisista äänestäjistä käy nyt unille kun Halla-aho ei ole toisella kierroksella, mutta merkittävä osa tulee varmasti äänestämään myös toisella kierroksella, vaikka ihan periaatteesta Stubbia vastaan.
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Tuossa kun katseli äärikepulaisen entisen eteläsavolaisen pikkukunnan tilastoja äsken, missä omatkin juuret puoliksi ovat, niin yllätyin kyllä, että voittaja Rehnin 38% jälkeen kakkosena oli jo Haavisto 21% potilla. Kyllä siellä piilopotentiaalia Haavistolle on joissain paikoissa vielä.

Toki ei se silti tule sitä muuttamaan, etteikö Stubb vaalit voittaisi.

Jep.

Hämeenlinnassa syntyneenä ja kasvaneena sekä siellä nykyäänkin paljon aikaa viettävänä kiinnosti erityisesti Hämeenlinnan tilastot.

Kantakaupungin keskeisistä "urbaaneista" (not really, mutta suhteellisesti) alueista muutamat meni Haavistolle ja pari Stubbille. Kantakaupunkia ympäröivät alueet - eli ne maakuntakaupungeille tyypilliset laajat pientaloalueet - Stubbillle, Haavisto kaikissa kakkonen selkeästi edellä seuraavia. Liitoskunnista kolme meni Halla-aholle ja pari Stubbille - niissä tietysti myös Rehn keräsi paljon ääniä. Näissä liitoskunnissa, jotka ovat oikeastaan ihan umpimaaseutua, Haaviston ääniosuudet kuitenkin yllättävät: ne ovat 20 prosentin tietämissä ja ylikin.

Tuo jälkimmäinen on vuoteen 2012 ja silloiseen "Haavisto-ilmiöön" nähden aivan valtava muutos. Haavisto on toki nytkin suosituimmillaan kaupungeissa, mutta toisin kuin tuolloin, näissä vaaleissa Haavisto ei ole enää millään lailla poissuljettu vaihtoehto maaseudullakaan.

Ei noilla kulmilla ja kylänraiteilla Halla-ahon ja Rehnin äänten siirtyminen suorilla Stubbille ole mitenkään selviö. Hämeen maaseutu on toki monella tavalla konservatiivista, mutta kiihkoilua ei ole ja raamatusta siellä ei saa päähänsä. Luulen, että näin on myös Savossa ja muutenkin suuressa osassa Suomen maaseutua (toki Etelä-Pohjanmaa on varmaankin toista maata). Toisin sanoen jonkun poliitikon seksuaalinen suuntautuminen kiinnostaa maallakaan enää harvaa verrattuna vuoteen 2012, jolloin asia oli kenties vielä suurempi kauhistelun aihe. Haavisto voi itse asiassa omalla rauhallisella, harkitsevalla ja vähän setämäisen peruspoliitikko-olemuksellaan ärsyttää konservatiivihkoa - mutta toisten seksuaalisesta suuntautumisesta lopulta pitkälti paskat nakkaavaa - raittien jengiä paljon vähemmän, kuin olemukseltaan erittäin urbaani ja kosmopoliittinen Stubb.

Vihreitä puolueena tuolla ei äänestetä kuunaan, mutta *lisää tähän haluamasi klisee henkilövaaleista*. Tästä esimerkkinä se, että vanhassa Kalvolan kunnassa vihreät sai viime kevään eduskuntavaaleissa 3,1% äänistä ja Haavisto tänään 21,2%.

Mitä tahdon tällä sanoa, niin paljon on merkkejä ilmassa siitä, että kyllä Alexin tiimillä vielä hommia riittää.

Veikataanpa siis, että Stubb voittaa, mutta melko niukasti. 54%-46%.
 
Viimeksi muokattu:

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Varmasti osa Anderssonin ja Haaviston vasemmistolaisista äänestäjistä käy nyt unille kun Halla-aho ei ole toisella kierroksella, mutta merkittävä osa tulee varmasti äänestämään myös toisella kierroksella, vaikka ihan periaatteesta Stubbia vastaan.
Arvaan, että juuri näin käy. Haavisto saanee myös oikeiston ääniä mm. niiltä, jotka kokevat USA:n ydinaseet edes käväisemässä Suomessa uhkana ja Venäjän ärsyttämisenä.

Stubb otti tuon suhteen liian tiukan kannan, joka on riski. Olisi vaan pyöritellyt...
 

Flyingbird

Jäsen
Suosikkijoukkue
TUTO Hockey, Mestis, SJS
Arvaan, että juuri näin käy. Haavisto saanee myös oikeiston ääniä mm. niiltä, jotka kokevat USA:n ydinaseet edes käväisemässä Suomessa uhkana ja Venäjän ärsyttämisenä.
Tämä selittäisi tosiaan myös Sheikki "USA suurempi turvallisuusuhka kuin Venäjä" Laakson rajun kannan Stubbia vastaan ja Haaviston puolesta.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Tämä selittäisi tosiaan myös Sheikki "USA suurempi turvallisuusuhka kuin Venäjä" Laakson rajun kannan Stubbia vastaan ja Haaviston puolesta.
Tuostapa en tiennytkään. Sellainen vaikutelma on, että ydinaseet voivat presidentin ratkaista. Media tulee kysymään ja Haavisto varmaan myös. Suomessakin vierastetaan ydinaseita. Pikagallup lähipiirissä ja olin ainoa, joka sallisi ydinaselaivan huollon tms.
 

ijuka

Jäsen
Ylen mielipidemittausten mukaiset tulokset suurimmaksi osin, paitsi että vasemmistolta taisi mennä taktisia ääniä Haavistolle.

Jos nyt oletetaan, että Halla-Ahon äänestäjät eivät Haavistoa äänestä, ja että Rehninkin kannattajien äänistä suurin osa menee Stubbille, niin aika selkeä Stubbin voitto tämä näyttää olevan. Varmaan vähän samankaltaiset prosentit kuin vuonna 2012, jolloin Niinistö sai 62.6% ja Haavisto 37.4%.

Aika jännä sinänsä, ettei SDP:ltä ole löytynyt varteenotettavaa ehdokasta sitten Tarja Halosen. On kuitenkin yksi maan suurpuolueita, ja nytkin ihan galluppien kärjen tuntumassa. Silti vain 4.3%, jopa Vasemmistoliittoa vähemmän?

Kai se viittaa siihen, että puolueuskollisuus ei ole kovin korkealla SDP:n leirissä. Tai että äänestäjät kokevat SDP:n ikäänkuin samaksi puolueeksi kuin muut blokkiin osuvat. Toisaalla esim. Perussuomalaisissa äänestäjät aika selkeästi äänestivät omiaan, ja näin voisi sanoa myös Keskustasta, sekä Kokoomuksesta. Näiden puolueiden ehdokkaiden äänet aika hyvin peilasivat puolueiden ääniä, mitä Rehn ja Stubb vähän puolueitaan suositumpia. Mutta se, että 20%:n kannatuksen puolue saa 4.3% äänistä, niin siinä onkin vähän miettimistä.
 
Nämä jotka povaavat toisesta kierroksesta tiukkaa, tuntuvat olevan lähinnä optimistisia Haaviston kannattajia tai pessimistisiä Stubbin kannattajia. Vähän samanlaista väkinäistä jännityksen hakua ilmassa kuin tämä ensimmäisen kierroksen pelko/toivo Halla-ahon noususta kahden kärkeen. Itse veikkaan toisen kierroksen olevan ihan yhtä "tylsä" ja ennakkoon varma Stubbin hyväksi kuin tämä ensimmäinen kierros oli kahdelle kärkiehdokkaalle. Stubb vie vähintään 58-42 erolla.
 

avatar

Jäsen
Suosikkijoukkue
Raimon Rakuunat
Varmaan vähän samankaltaiset prosentit kuin vuonna 2012, jolloin Niinistö sai 62.6% ja Haavisto 37.4%.
Kuten liveketjussa samasta jo sanoinkin, Salen legenda oli vahva kuuden vuoden takaa jolloin liki potki istuvan pressan pois paikaltaan.

Kellään muulla kuin Halosella ei ole ollut saumoja pressaksi Salea vastaan viimeisten 18:n vuoden aikana.

Stubb on ihan märkäkorva siihen asetelmaan nähden.

On kuitenkin muistettava että kyseessä on henkilövaali ja puoluetausta ei ratko niin paljon.

Itsekin valitettavasti uskon että Alex tämän vie mutta Haavistolla on kaiken osuessa kohdalleen mahdollisuus.

Suurimpana vaikuttajana tullee olemaan se miten esiintymiset tenteissä menevät. Jos Pekka saa välitettyä aitouden ja Alexin kivikova feikki pitää, se voi kääntää asetelmia.

On muistettava että Stubb ei ole millään tasolla niin näkyvä hahmo ollut viime vuodet mitä Sale oli aikanaan. Silläkin on merkitystä.

Sanoisin että nyt on 55 - 45 Alexille, mutta 2 viikossa voi syntyä ilmiöitä.
 
Ajattelin alkuun että äänestän Tyrväisen Anttia toisella kierroksella, mutta kun näin Kari Kanalan olevan Haaviston takana niin jopas muuttui helpoksi äänestyspäätös. En edes viitsi tutkia, ketkä kaikki median friikkisirkuksen jäsenet ovat Haaviston takana.
 

Dino

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi
Kiinnostava on nähdä haja-asutusalueilta se, kuinka paljon Kepun ääniä siirtyy Haavistolle. Hänhän
jo lähti kalastelemaan Kepun ääniä puhumalla syrjäseutujen ja Itä-Suomen asioista. Vaikka arvomaailmaltaan Stubb voi olla monelle lähempänä (eikä homo), niin Stubbin kaupunkilaisuus voi olla joillekin silti liian leimallista.
Itse pienen itäsuomalaisen kaupungin asukkaana pistin eilen merkille tuon Haaviston noston, ja sanoin heti vaimolle että Pexi lähti näköjään heti kalastelemaan itä-Suomen ääniä. Jotenkin aika läpinäkyvän teennäiseltä tuo ainakin minusta kuulosti, kun Haavistoa ja erityisesti Vihreitä ei ole ainakaan täällä idässä pidetty koskaan mitenkään maaseudun ja itä-Suomen puilestapuhujana. Ja eipä tuo Haavisto tuosta ykköskierroksella kovin paljoa meteliä pitänyt, enemmän esim. Aaltola nosti koko ajan itä-Suomen tärkeyttä.

Savo-Karjalan vaalipiiri tullee kyllä menemään Haavistolle, mutta ennen kaikkea kaupunkien eli Joensuun ja Kuopion äänillä. Vihreät on erityisesti Joensuussa kerännyt muissakin vaaleissa melko hyvin ääniä, ja kun Joensuussa ja Kuopiossa on ihmisiä enemmän kuin muissa piirin kunnissa yhteensä, niin ne näkyvät koko vaalipiirin tuloksissa. Pienten kuntien ja maaseudun äänien uskoisin jakautuvan melko tasan, ehkä kuitenkin hieman enemmän Stubbille koska moni Rehniä äänestänyt Kepun kannattaja valinnee mieluummin porvaripuolueen edustajan kuin vihervasemmistoksi leimautuneen.

Tuo homous ei minusta ainakaan täällä tunnu olevan mikään kynnyskysymys. Uskoisin että puoluetausta vaikuttaa enemmän, vaikka Kokoomuskaan ei nyt varsinaisesti mikään maaseutujen puolue ole.
 

opelix

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, JJK
Kummallista on se että puhutaan vaikka 55-45 voitosta niukkana voittona, sehän on äänimääränä ihan valtava ero.

Halonen-Aho kisa vuonna 2000 oli varsin tiukka kun prosentit menivät 51.2-48.8. Silloinkin taisi eroksi syntyä kymmeniä tuhansia ääniä.
 

Dino

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi
Kai se viittaa siihen, että puolueuskollisuus ei ole kovin korkealla SDP:n leirissä. Tai että äänestäjät kokevat SDP:n ikäänkuin samaksi puolueeksi kuin muut blokkiin osuvat.
Pistää miettimään sitäkin, että miten iso osa SDP:n suosiosta on tavallaan Marinin henkilökultin luomaa "kuplaa" ja mikä on SDP:n todellinen kannatus? Marinhan yritti eduskuntavaaleissa kalastaa koko vasemmiston äänet SDP:lle, romahdutti siinä sekä Vasemmistoliiton että Vihreiden kannatulsen mutta hävisi silti sekä Kokoomukselle että Persuille.

SDP on toki vaalien jälkeisissäkin gallupeissa ollut edelleen suosittu puolue, mutta onko tuossa edelleen Marinin henkikökohtaisen suosion jäänteitä vai onko tuo puolueen todellinen kannatus? Jos nyt pidettäisiin uudet vaalit, joissa Marin ei olisi mukana, niin mihin SDP:n kannatus asettuisi?

Toki se kannatus korkeampi olisi kuin Jutan 4,3 % joten kyllä ihan umpidemareidenkin ääniä on vuotanut muihin puolueisiin. Ehkä tässäkin voi näkyä se, että Marin vuosi sitten korosti niin kovasti tätä taktista äänestämistä ja punavihreää blokkia. Demariäänestäjät näkivät samaan blokkiin kuuluvan Haaviston varmempana hevosena ja alkoivat siksi keskittää ääniään yli puoluerajojen.
 

MMallikas

Jäsen
Itse näen, että Haaviston ainoan mahdollisuuden tulla valituksi on ennakkoluuloton Stubbin haastaminen tulevissa vaalitenteissä. Stubbin heikkous näissä vaaleissa on se, että hän on pelannut liian varmaa peliä. Kansa kuitenkin toivoo presidentiltä mielipiteitä mistä voi kertoa Halla-Ahon gallup nousu viime aikoina, vaikka se ei loppuun asti riittänytkään. Suurissa vaalitenteissä Stubbin pelikirja on ollut toimiva, mutta kaksitaistelussa se voi kääntyä haitaksi. Mikäli Haavisto lähtee pelaamaan Stubbin pelikirjan mukaan, niin tulos on selvä. Kuitenkin mikäli Haavisto saa Stubbin kertomaan mielipiteensä asiaan kuin asiaan tai näyttämään oman panoksensa kautta Stubbin epäröinnin/"ei mielipiteen" monessa asiassa oudolta on hänellä yhä mahdollisuus. Painostettuna Stubb voi esimerkiksi myös möläyttää jonkun sammakon mikä kääntää pelin täysin. Tämä ei kuitenkaan ole mahdollista, mikäli Haavisto luottaa pelkästään siihen, että toimittajat repivät ehdokkaiden välille erot aikaan ja tyytyy mukavaan keskusteluun sisä- ja ulkopolitiikasta. Mikä on myös Stubbin hermojen kestävyys kunnon haastamiseen, kun hän alkoi jo vähän hermostua Urpilaiselle viimeisissä tenteissä haastamisen seurauksena. Haavisto kun löisi seuraavat kaksi viikkoa Tamin 60 minuutin paineella kohti Stubbia voi alkaa tapahtua asioita.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Jaahas, olipas hyvä ensimmäinen kierros - kaksi selvästi parasta ehdokasta jatkoon, voi rauhallisin mielin seurata toista kierrosta. Stubb varmasti voittaa, mutta marginaali on mielenkiintoinen kysymys. Ei välttämättä maailman mieluisin valinta maaseudulla tämä, voi äänestysprosenttikin hieman tippua.
 

IceWalker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HJK, K-Kissat, PiTa
@IceWalker

Juuri tässä tätä vaali-iltaa katsellessa mietin, että toinen kierros menee erittäin todennäköisesti noin 65-35 Stubbille. Nythän on siis tilanne, että Halla-Aho & Rehn kaksikolta vapautuu 1,1 miljoonaa äänestäjää. Tuosta porukasta tietysti osa jättää varmaan äänestämättä, mutta äänestävistä enemmistö (uskaltaisinko sanoa valtaosa) tulee äänestämään Stubbia, se on selviö. Andersson & Urpilainen kaksikolta vapautuu noin 300 000 ääntä, eli varsin pieni määrä, mutta valtaosa Haavistolle niistä. Tosin todennäköisesti osa demareista äänestänee Stubbia. Ynnä muut osastolla Essayah & Harkimo kaksikko vapauttaa reilut 60 000 ääntä, mutta ne menevät kyllä sitten varmasti aikalailla kaikki Stubbille.. ja Aaltolan kohdalla voi kysyä, että keitä sitten ovat ne vajaat 50 000 ihmistä, jotka häntä äänestivät

Yhtä kaikki, näinkin lyhyellä analyysillä päätyy toisella kierroksella tuohon tulokseen noin 65-35 Stubbille. Ja äänestysprosentti tuskin tulee olemaan noin korkea kuin tässä ensimmäisellä kierroksella
Tuo 65-35 kuulostaa aika hurjalta ennakolta. Blokkien välilläkin nyt tapahtuu siirtymää, hiukan vasemmalta oikealle, mutta ennen kaikkea oikealta vasemmalle. Stubbille voidaan varmaan laskea Aaltolan, Harkimon ja Essayahin äänet, samoin kun Haavistolle Anderssonin ja Urpilaisen. Siirtymät kumonnevat toisensa, esim. jotkut Jutan väestä äänestävät Stubbia.

Äänestysprosentti varmaan laskee, Halla-ahon kannattajista hyvinkin kolmasosa saattaa jättää äänestämättä. 70% voi jäädä saavuttamatta. Vuoden 2012 vaalit ovat hyvä vertailukohta, silloin toisella kierroksella jätti 200 K äänestämättä.

RKP:stä siirtyy varmaan enemmistönä Stubbin taakse, mutta tällä ei ole merkitystä, koska puolueella ei ollut omaa ehdokasta. Rehnin takaa löytyy monenlaista ryhmää. Liberaalit porvarit siirtynevät suurelta osin Stubbin taakse, toisaalta vasemmistolaiset Haavistolle.

Peruskepulaisille ei nyt varmaan kumpikaan äänestettävä herätä mitään riemuntunteita. Haavisto onnistui houkuttelemaan taakseen jonkin verran köyhiä syrjäseutujen asukkaita, nälkämaiden kepulaisiakin. Miksei Haaviston sosiaalikritiikki voisi purra laajemminkin. Jolloin Rehniltä siirtyy lähinnä sosioekonomisista syistä Haavistolle ääniä. Uskoisin kuitenkin, että Rehnistä ei kovin paljoa siirry nukkuviin.

Suurin potti on Halla-ahon, yli 600 K, mutta tästä voidaan helposti siirtää 200 K katsomoon. Jolloin kysymys kuuluu, miten nämä loput äänestävät. Jos Soini olisi pj., niin mitään aprikointia ei esiintyisi: oli erittäin antivihreä, olisi saattanut paimentaa omiaan Stubbin taakse, vaikkapa vihjailemalla. Nyt sen sijaan Halla-aho ottaa korostetusti etäisyyttä muihin, joten peruspersu joutuu itse miettimään kantansa.

Totta kai Haavistolla on poliittisesti erittäin vaikea tehtävä yrittää saada persuja taakseen. PS:n perustana on maahanmuuttokritiikki. Ilmastonmuutoskaan ei kilauttele syvimpiä tuntoja tässä puolueessa. Arvojen etäisyys on suuri. Lähinnä sitten Haaviston persoona voisi olla vähemmän ärsyttävä kuin Stubbin. Ei hänkään ole persuille mikään unelmavävy: suomenruotsalainen herraskainen eurofriikki. Äänestä nyt sitten kahdesta globalistista mieluisampi/ vähemmän ärsyttävä.

Ihmiset ovat enemmän vapaita päättämään tunteella asioista, joten Stubbille 55-45 voisi olla ihan hyvä lähtökohta, siihen pari prossaa virhemarginaalia. Jos 65-35 toteutuisi, silloin Haaviston kampanja olisi tehnyt täydellisen mahalaskun. Rahat ovat nyt loppu, mutta varmaan jostakin löytyy lisää hynää kampanjointiin. Toisaalta on todettava, että Stubbilla on kaikki ennakkosuosikin paineet: hän voi mokata voiton, Haavistolla on vain voitettavaa.
 
Viimeksi muokattu:

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Pistää miettimään sitäkin, että miten iso osa SDP:n suosiosta on tavallaan Marinin henkilökultin luomaa "kuplaa" ja mikä on SDP:n todellinen kannatus? Marinhan yritti eduskuntavaaleissa kalastaa koko vasemmiston äänet SDP:lle, romahdutti siinä sekä Vasemmistoliiton että Vihreiden kannatulsen mutta hävisi silti sekä Kokoomukselle että Persuille.

SDP on toki vaalien jälkeisissäkin gallupeissa ollut edelleen suosittu puolue, mutta onko tuossa edelleen Marinin henkikökohtaisen suosion jäänteitä vai onko tuo puolueen todellinen kannatus? Jos nyt pidettäisiin uudet vaalit, joissa Marin ei olisi mukana, niin mihin SDP:n kannatus asettuisi?
SDP:n peruskannatus on sangen vakaa ja on kestänyt kolmet huonot presidentinvaalit peräkkäin. Aika korostetustihan nämä ovat henkilövaalit eivätkä puolueen ehdokkaat ole oikein sytyttäneet ketään. Ehkäpä Marin jossain vaiheessa asettuu ehdolle, jolloin on taas kaikki mahdollisuudet jonkinlaiseen ilmiöön. Ylipäänsä menestys tai menestymättömyys presidentinvaaleissa ei kauhean dramaattisesti heijastu eduskuntavaalikannatukseen. Kokoomus oli ihan tyypillisillä lukemillaan viimeksi vaikka Niinistö sai 105% jo ensimmäisellä kierroksella.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Ihmiset ovat enemmän vapaita päättämään tunteella asioista, joten Stubbille 55-45 voisi olla ihan hyvä lähtökohta, siihen pari prossaa virhemarginaalia. Jos 65-35 toteutuisi, silloin Haaviston kampanja olisi tehnyt täydellisen mahalaskun. Rahat ovat nyt loppu, mutta varmaan jostakin löytyy lisää hynää kampanjointiin. Toisaalta on todettava, että Stubbilla on kaikki ennakkosuosikin paineet: hän voi mokata voiton, Haavistolla on vain voitettavaa.
Itselle tuli mieleen, kun näitä asetelmia pohdiskelin, joku 57-43. Haavisto on laajalti pidetty eikä juurikaan polarisoiva hahmo, Stubb jostain (ihmeellisestä) syystä tuntuu ärsyttävän monia. Kummankaan tausta ei kauheasti puhuttele maaseudun konservatiiveja tai maahanmuuttokriittisiä. Luulisin että aika sopuisat vaalit tulossa ja äänestysprosentti todennäköisesti laskee suht selvästi.
 

Knox

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flyers
Lopulta varsin odotettu tulos, vaikka gallupit pientä kohinaa aiheuttikin.

Demareille upea tulos, ehkä seuraavissa vaaleissa sitten yli 5%?

Halla-Aholle täytyy antaa tunnustus myös, repi kaiken irti mitä mahdollista oli, ja kunnioitti tuloksen ratkettua tulosta ja demokratiaa.

Illan parasta antia oli Hjalliksen naama ennakkoäänten julkistuksessa, sekä Aaltolan harhaiset puheet miten hänen ansiosta nyt puhutaan puolustuksesta.
 

Spitfire

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, SJS
Suurin potti on Halla-ahon, yli 600 K, mutta tästä voidaan helposti siirtää 200 K katsomoon. Jolloin kysymys kuuluu, miten nämä äänestävät. Jos Soini olisi pj., niin mitään aprikointia ei esiintyisi: oli erittäin antivihreä, olisi saattanut paimentaa omiaan Stubbin taakse, vaikkapa vihjailemalla. Nyt sen sijaan Halla-aho ottaa korostetusti etäisyyttä muihin, joten peruspersu joutuu itse miettimään kantansa.
Veikkaan että Halla-ahoa äänestäneissä oli ihan jonkin verran sellaisia ääniä, jotka eivät halunneet Haavistoa toiselle kierrokselle. Itsekin tiedän muutamia tällaisia tapauksia. Ylipäätään tämä ensimmäinen kierros oli aika monelle sellaista enemmänkin jotain vastaan äänestämistä kuin puolesta.

Ylipäätään luulen että persuissa ja kepulaisissa on paljon sitä porukkaa, jolle homous on sinällään ihan ok mutta eivät halua miesparia edustamaan koko maata.

Ja jottei kukaan ymmärrä väärin, niin itse äänestin ja äänestän Stubbia, eikä yllä olevalla ole vaikutusta omaan äänestyskäyttäytymiseeni.
 

Dino

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi
Itse näen, että Haaviston ainoan mahdollisuuden tulla valituksi on ennakkoluuloton Stubbin haastaminen tulevissa vaalitenteissä. Stubbin heikkous näissä vaaleissa on se, että hän on pelannut liian varmaa peliä.
Haavistollakin on tässä pieni dilemma minun mielestäni. Hän itse oli ensimmäisen kierroksen ennakkosuosikkeja Stubbin ohella ja pelasi siksi jopa korostetun varman päälle. Haavistosta ei saanut ensimmäisellä kierroksella minsuta oikein mitään otetta, vaan hän oli lähes näkymätön eikä ottanut kunnolla mihinkään kantaa. Stubbiin pätee käytännössä ihan samat sanat, koska myös hän oli ennakkosuosikki ja pelasi kieli keskellä suuta.

Nyt asetelma kääntyy, että Stubb on yksin se ennakkosuosikki ja hän joutunee siksi jatkamaan samalla taktiikalla. Haavisto on nyt sen sijaan haastaja, joka ei enää varman päälle pelaamisella voittoa ota vaan hän joutuu lähtemään rohkeampaan haastoon. Mutta miten se näyttäytyy äänestäjille, kun Haavisto pelasi ensimmäisellä kierroksella niin korostetusti varman päälle? Eilen nähtiin jo yritystä noilla maaseutu-/Itä-Suomi -puheilla, ja ainakin minun korvaani tuo kuulosti ensimmäisen kierroksen jälkeen erittäin epäaidolta ja laskelmoidulta, koska Haavisto ei noita asioita ole ottanut ensimmäisellä kierroksella millään tavalla esille.

Eli Haaviston dilemma on nyt siinä, että miten hän siirtyy tuosta harmaasta, voimakkaita mielipiteitä välttävästä seinäruususta ärhäkäksi haastajaksi ilman että se näyttää liian laskelmoidulta ja feikiltä?

Kyllähän tässä Rehnin puolen miljoonan äänipotti on se ratkaiseva tekijä, joka kakkoskierroksen ratkaisee suuntaan tai toiseen. Halla-ahon äänipotti on toki isompi, mutta minä näkisin että niistä aika iso siivu siirtyy nukkuviin ja loput jakautuu lievästi enemmän Stubbin suuntaan. Rehnin äänet tulee jo lähtökohtaisesti jakautumaan huomattavasti tasaisemmin, mutta fifty-fifty ei minun näkemykseni mukaan Haavistolle riitä, vaan hänen pitäisi saada kohtalaisen merkittävä enemmistö noista äänistä. Miten Haavisto saa puhuteltua Rehnin äänestäjäkuntaa ilman että lopputulos menee liian epäaidoksi?
 

kiljander

Jäsen
Suosikkijoukkue
Espoo. Susijengi. LAL. UTA. SoJy.
En usko lainkaan Stubbin murskavoittoon vaan veikkaan, että äänet menevät tyyliin 54-46 Stubbille

Tosin kannattaa muistaa, että tässä on kaksi viikkoa ja monta keskustelua välissä

Itse äänestän Stubbia joka tapauksessa. Haaviston taustat eivät nappaa.
 

douppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool
Olisihan se tietysti ihan mielenkiintoista nähdä sellaset prosentit ja tulokset, jotka olisi olleet ilman minkäänlaista taktista äänestämistä. Jokainen laittaisi lapulle just sen nimen jonka ajattelisi olevan paras ehdokas.
 

peksa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Crystal Palace, Tappara ja HIFK
Itselle tuli mieleen, kun näitä asetelmia pohdiskelin, joku 57-43. Haavisto on laajalti pidetty eikä juurikaan polarisoiva hahmo, Stubb jostain (ihmeellisestä) syystä tuntuu ärsyttävän monia. Kummankaan tausta ei kauheasti puhuttele maaseudun konservatiiveja tai maahanmuuttokriittisiä. Luulisin että aika sopuisat vaalit tulossa ja äänestysprosentti todennäköisesti laskee suht selvästi.

Stubbin olemus ärsyttää kyllä ja vaikutti monessa tentissä ylimieliseltä. Toisesta kierroksesta tulee mielenkiintoinen.

Itse äänestän seuraavalla kierroksella siten että kumpi on pienempi paha. Vaikka en pidä kummastakaan ehdokkaasta niin äänestän sitä kumpaa inhoan vähemmän :D
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös