Kysynkin nyt kysymyksen, mihin en ole ainakaan itse saanut vielä keneltäkään asiallista vastausta: eli kun PS ja Huhtasaari ajavat Suomen asiaa niin, että suomalaisten asioiden pitäisi olla etusijalla ja vasta sen jälkeen pohditaan muiden ongelmia, niin mikä tuossa ajatuksessa on niin väärin? Siis jos joku haluaa omalle kansalle pelkkää hyvää, niin mikä ihme siinä on niin väärin?
Olet aika lailla nielaissut syötin koukkuineen. Kaikki puolueethan väittävät haluavansa omalle kansalleen pelkkää hyvää. Osin varmaan vilpittömästi, osin vallankahvaan päästäkseen. Harvoissa asioissa lopulta kuitenkaan on edes olemassa mitään yksiselitteistä maan etua. Ja vaikka olisikin, niin se toteutuu harvoin esitetyillä keinoilla.
Konkretiaa. Jos ajatellaan perussuomalaisten antamaa mielikuvaa, niin sen perusteellahan Suomen tulisi erota eurosta ja mielellään EU:stakin. Ja vaikkei EU:sta erottaisikaan, niin se on pidettävä mahdollisimman heikkona, jotta kansakunnat saavat pitää päänsä eli "maan edun" kaikissa päätöksissä. Eli toisin sanoen EU on lähinnä vain paperia. Ja toisaalta persut haluavat maahan aivan minimimäärän maahanmuuttajia, jotta ne eivät vie meidän työpaikkoja eivätkä vie resursseja esimerkiksi vanhustenhoidosta. Ja mitäs muuta persut ajaa? No, että homoille ei kuulu avioliitto. Ilmastonmuutos ei tunnu hetkauttavan myöskään mihinkään suuntaan. Kehitysapua ei haluta antaa, vaikka samaan aikaan ongelmat pitäisi hoitaa lähtömaissa.
Onko sitten oikeasti Suomen etu, että EU on heikko tai että Suomi ei kuulu EU:hun. Mielestäni ei missään nimessä. Suomihan liittyi alunperin EU:hun lähinnä turvallisuuskysymyksenä, vaikka toki mukana on tullut paljon muutakin hyödyllistä ja vähemmän hyödyllistä.. Jos Suomi eristäytyy länsiliitoista, niin aika yksin ollaan nukkuvan karhun kyljessä. Jo tämä itsessään on omaan makuuni maan edun vastaista, eikä suinkaan "omalle kansalle pelkkää hyvää". Euroon liittyminen on saattanut puhtaasti taloudellisesta näkökulmasta olla huono ratkaisu, mutta liittyhän siihenkin se, että Suomi haluaa pitää läheiset välit ennen kaikkea Saksaan. Tässä tapauksessa maan edun määritteleminen on erittäin vaikeaa ja riippuu siitä, mistä suunnasta asiaa katsotaan. Kaikki kun ei ole niin mustavalkoista kuin persujen puheista saattaisi päätellä. Ja olisiko se Suomen etu, että Suomi alkaisi öykkäröimään maahanmuuttoasioissa Puolan ja Unkarin tapaan. Väitän, että imagohaitasta koituisi aika paljon harmia. Tämä voisi tulla sitten maksuun, kun Suomi tavalla tai toisella ajautuu ongelmiin Venäjän kanssa. Esimerkiksi siten, että alkaa oma raja täyttyä turvapaikanhakijamassoista. Siinä vaiheessa hyvät välit muualle saattaisivat maistua aika hyvin.
Maahanmuuttokysymys on myös monimutkainen. Olen itse persujen kanssa samaa mieltä siitä, että asian suhteen ei saa olla sinisilmäinen. Kiistatta joukossa on paljon järjestelmän väärinkäyttäjiä, rahaa ainakin aluksi kuluu ja maan sisäinen turvallisuuskin heikentyy (joukossa on aina myös radikalisoituneita yksilöitä). Toisaalta laadukkaalla kotouttamisella (kielen oppiminen, suomalaiseen yhteiskuntajärjestykseen tutustuttaminen jne.) jo heti ensimmäisen sukupolven maahanmuuttajista olisi saatavilla lisää kaivattua nuorta työvoimaa (Suomi tulee olemaan ongelmissa väestön ikääntymisen takia) puhumattakaan heidän jälkeläisistään. Tällä hetkellä kotoutus ei ole erityisen laadukasta, mikä johtaa helposti passiivisuuteen ja tuilla elämiseen. Ja maan edun mukaista tuskin on persujen ja persuhenkisten vastenmielinen retoriikka mamuja kohtaan. Se lisää maahanmuuttajien radikalisoitumista, eristäytymistä yhteiskunnasta ja kansakunnan jakautumista. Se siitä "pelkästä hyvästä".
Itse olisin maahanmuuton suhteen valmis harkitsemaan jotakin sellaista, että pakolaiskiintiötä korotettaisiin selvästi, mutta turvapaikkaprosessi pidettäisiin tiukkana. Hyötyjä olisi monia. Pakolaiskiintiön reilulla nostamisella (esim. jotain väliltä 7500 -15 000) Suomi kantaisi kansainvälisen vastuunsa, saisi pidettyä kotouttamisorganisaation suht vakiokokoisena (minkä avulla kotouttaminen voisi olla laadukkaampaa ja tulokkaat saataisiin paremmin osaksi yhteiskuntaa, varsinkin jos kotouttamiseen määrättäisiin lisää määrärahoja), voisi omalla esimerkillään vaatia muilta samanlaisia toimia ja voisi ottaa pakolaisia sieltä, missä hätä on suurin. Turvapaikkaprosessin tiukkuuden avulla voitaisiin sitten heikentää vetovoimatekijöitä ja sitä kautta vähentää pakolaisvirtaa Euroopassa. Samalla se takaisi, että kokonaisuudessaan pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden määrä pysyy balanssissa. Turvapaikkaa pitää voida olla oikeus hakea, hakemus pitää käsitellä perusteellisesti, hädässä oleville tulee turvapaikka myöntää ja muut lähettää maasta pois vapaaehtoisesti tai pakolla. Kehitysyhteistyömäärärahoja tulee nostaa tavoiteltuun 0,7 %:iin, joilla osaltaan voidaan olla vähentämässä tarvetta kansainvaelluksille ja pitämässä yllä pakolaisleirien elinoloja.
Persuthan eivät halua korottaa pakolaiskiintiötä, kehitysyhteistyömäärärahoja eivätkä kotouttamismäärärahoja. Minusta persut eivät halua ratkaista maahanmuuttoon liittyviä ongelmia, vaan vain ratsastaa sillä korkeampiin kannatuslukuihin sinun esittämäsi kaltaisella propagandalla "pelkästä hyvästä".
Onko se sitten "pelkkää hyvää" omalle kansalle, että ilmastonmuutosta ei joko noteerata mitenkään, sille ei haluta tehdä mitään tai se jopa kyseenalaistetaan kokonaan? No, ei varmasti ole. Mitä pidemmälle ilmastonmuutos etenee, sitä enemmän tulee pakolaisia, sitä enemmän konflikteja ja sitä kyseenalaisemmaksi käy lopulta koko ihmislajin kohtalo. Kyllä, myös suomalaisten. Suomi ei ongelmaa yksin ratkaise, mutta omalla esimerkillään voi asiaan vaikuttaa ja kaiken lisäksi hyötyä taloudellisesti kehittämällä esimerkiksi uusia tapoja tuottaa energiaa tai muuta cleantechiä (siinä vaan pitää olla etujoukoissa, jotta hyöty saadaan irti)
Tai onko "omalle kansalle" pelkkää hyvää vastustaa homoavioliittoja ja muita heidän oikeuksiaan? No, ei se ainakaan koko kansaa tyydytä.
Persuissahan ei olisi mitään ongelmaa, jos he sivistyneesti toisivat esille huolensa maahanmuuton ongelmakohdista, EU:n valuvioista tai euron turmiollisuudesta. Vielä parempaa olisi, jos heillä olisi esittää realistisia ratkaisumalleja näiden korjaamiseksi. Nyt ongelmat nostetaan pääsääntöisesti esiin öyhöttäen ja vähintäänkin rasismin kanssa flirttaillen ja ratkaisuksi ehdotetaan epärealistisia ja Suomen kannalta pääasiassa vahingollisia malleja.
Persujen iso ongelma on eristäytymisen kannattaminen. Ei se nykyisessä markkinataloudessa johda mitenkään toivottuihin lopputuloksiin. Maailma on niin keskinäislinkittynyt ja erilaisia ongelmakohtia kaikessa mahdollisessa (kaupankäynti, ympäristönsuojelu, terrorismi jne.) on pakko pohtia yhteistyössä muiden kanssa. Varsinkaan Suomen kaltainen pieni maa ei voi vain sulkeutua omaan poteroonsa. Silloin häviää viimeinenkin vaikutusvalta ja aikaa myöten myös itsenäisyys, kun Venäjä päättää ottaa omansa. EU:n ääni on aika paljon voimakkaampi kuin Suomen yksinään.