Itse asiassa nämä "tehovalvontaiskut" on huomattavan tehottomia. Huhtikuussa Helsingissa tehdyissä neljässä "tehovalvontaiskussa" jatkotoimenpiteisiin johti 1% tarkastuksista. Tämä siis sen jälkeen, kun oli tehty lain vaatimat analyysit ja hyödynnetty vihjetiedot, vai miten ne nyt meni. Kustannuksethan tällaisessa on aika suuret per löydetty rötöstelijä. Vertailukohdaksi voidaan ottaa vaikka Joukan linkkaama raskaan liikenteen tehoisku, jossa seuraamuksia tuli yli 23% tarkastetuista. Kuinkahan pieni se prosentti olisi, jos ei käytettäisi mitään analyysiä, vaan mentäis ihan randomina?Tavatessa on aina vähän huono, koska yleensä tarkoittaa sitä, että kyseinen henkilö on tehnyt jonkinlaisen rikoksen.
Poliisin kanssa tekemisiin voi joutua monilla muillakin tavoilla, kuin rikoksesta. Useimmat varmaan liikennevalvonnassa. Siinähän se tarkastus tulee ikäänkuin ilmaiseksi. Jokatapauksessa ne poliisit siellä on sitä liikennettä valvomassa. Jos osuu kohdalle ulkomaalainen, niin tarkistetaan paperit siinä. Samoin poliisin kanssa joutuu tekemisiin kaikenlaisten järjestyshäiriöiden ja vastaavien pikkujuttujen takia. Rikoksen todistajiltakin voidaan kysellä papereita, eli siinäkin yksi tapa. Tai jos jäät metrossa kiikkiin lipuntarkastajille, niin polliisiasiahan siitä tulee, jos sulla ei ole papereita näyttää. Tai jos olet pimeissä töissä, niin kyllähän noitakin ratsataan jne.
Jotkut täälläkin näyttää ajattelevan, että poliisi tekee näitä tehovalvontaiskujansa vokista kateissa olevien takia. Oikeasti siellä luvattomien maassaolijoiden listalla kärjessä on vuosia olleet vähemmän yllättäen virolaiset ja venäläiset. Huhtikuussa Helsingin poliisi teki siis neljä ulkomaalaisvalvonnan tehoiskua. Kesäkuussa Ylen jutussa kerrottiin että:
Siis kesäkuussa, kun huhtikuussa oli tehty poikkeuksellisen suuret tehoiskut, ei vokkikarkulaisia löytynyt aiempaa enemmän edes tehoiskuissa. Oliskohan se syy siinä, että niitä ei ole täällä kovinkaan paljon.Vastaanottokeskuksista häipyneet turvapaikanhakijat ovat saattaneet lähteä takaisin kotimaihinsa, muihin EU-maihin, tai sitten jääneet Suomeen laittomasti. Koska tietoa ei ole, syntyy huoli paperittomien kansalaisten kasvusta ja päätymisestä rikosten polulle.
Toistaiseksi laittomasti Suomeen jääneistä turvapaikanhakijoista ei ole merkkejä eikä heidän lukumääräänsäkään voi siten arvioida. Esimerkiksi Helsingin poliisilaitokselta kerrotaan, että ulkomaalaisvalvonnan yhteydessä turvapaikanhakijat eivät ole olleet aiempaa vahvemmin edustettuna.
Ja kuten poliisi itsekin kertoo. Poliisi ei etsi mitään tietyn maan kansalaisia tai minkään tietyn ryhmän edustajia näissä tehoiskuissa. Niissä etsitään laittomasti maassa olevia. Oli nämä sitten virolaisia, venäläisiä, somaleja tai saksalaisia.
Lähde 1% väitteeseen iltalehti: Yksi sadasta poliisin tekemästä ulkomaalaisvalvonnan tarkastuksesta johti toimiin - "Kovin pieni luku"
Lähde lainaukseen yle: Joka neljäs turvapaikanhakija jää Suomeen – 6 olennaista asiaa turvapaikkatilanteesta | Yle Uutiset | yle.fi