Suomen oikeuslaitos näytti taas ”närhen munat”

  • 1 802 679
  • 11 460

MacRef

Jäsen
Suosikkijoukkue
KuPS - elä laakase, naatittaan
Olipahan tapaus.

Mutta jutusta jäi käsitys että mies maksoi nuo sakot omalla rahalla ja piti tuon harvinaisen munan itsellään.

Kaiken kaikkiaan kummallinen juttu. Mutta ilmeisesti mies oli toimillaan aiheuttanut ihan mittavaa vahinkoa luonnolle ja erityisesti uhanalaisille lajeille. Sinänsä sakot on tultava. Mutta 250 000€ kuulostaa paljolta.
Se 250 000 ei ollut sakkoja vaan korvauksia niistä munista ja linnuista, mitä oli kerännyt.
 

aquanqua

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Tuohon 250k:een päätyminenkin oli vaatinut hovioikeudelta kohtuullistamista.

...
Vastaaja oli syyllistynyt yhteen luonnonsuojelurikokseen, joka on koostunut 18 eri luonnonsuojelurikoksesta tai -rikkomuksesta.

Hovioikeus korotti ehdollisen vankeusrangaistuksen 1 vuoden 4 kuukauden pituiseksi. Koko kokoelma tuomittiin valtiolle menetetyksi, ja vastaaja velvoitettiin korvaamaan valtiolle lintujen, eläinten ja munien arvo. Arvo on ympäristöministeriön asetuksen perusteella laskien yli 560.000 euroa, mutta hovioikeus kohtuullisti vastaajan maksettavaksi tulevan määrän 250.000 euroon.

edilex.fi

No, meillä jokaisella on oltava harrastuksensa.
 

Dynamo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Se 250 000 ei ollut sakkoja vaan korvauksia niistä munista ja linnuista, mitä oli kerännyt.
Ympäristöministeriö on antanut asetuksen rauhoitettujen eläinten ohjearvoista. Sieltä 9 §:stä selviää, että munien osalta arviointi voi olla jälkikäteen vaikeaa, kun munaryhmä vastaa aikuisen linnun korvausarvoa, pois lukien tunturi- ja muuttohaukan munat, joissa yksittäisen munan korvausarvo on aikuisen eläimen korvausarvo. Tuossa tapauksessa täytyy huomioida se, että noilla munilla on arvoa pimeillä markkinoilla, joten korvaussummien tulee olla riittävän isot, jotta uhanalaisia lajeja voidaan tehokkaasti suojella. Jos arvot olisivat pienet, voisi jollekin syntyä taloudellinen motiivi munien keräämiseksi. Tuo henkilö tiesi tarkalleen, mitä oli tekemässä ja minkä arvoisia nuo munat olivat a) pimeillä markkinoilla sekä b) tuossa asetuksessa. Satojen tuhansien rikoshyöty toi sitten rangaistusta yhden vuoden ja neljä kuukautta ehdollista. Eli käytännössä ei mitään, jos henkilö ei syyllistynyt muihin rikoksiin, joiden vuoksi olisi joutunut istumaan. Ja kauppaahan tuo henkilö oli munilla tehnyt, sillä muutoin sitä harvinaista munaa sukupuuttoon kuolleelta lajilta ei hänellä olisi ollut.

Itse näkisin, että tuosta ehdollisesta vankeudesta ainoana rangaistuksena tulisi luopua. Siihen pitäisi aina kuulua joko a) lyhyt ehdoton vankeus tai b) oheissakko, jotta se olisi toimiva rangaistusmuoto. Mutta se onkin sitten jo ihan eri ketjun aihe.
(Muokattu viimeistä kappaletta vähän selkeämmäksi.)
 
Viimeksi muokattu:

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Mies määrättiin maksamaan valtiolle 250 000 euron korvaus linnunmunien keräilystä. Vankeutta tuli ehdollisena vuosi ja neljä kuukautta.

Ei kuulosta omaan korvaani oikein suhteellisuudentajuiselta.

Ihan suoraan verrattavissa norsunluukauppaan (toki sillä erotuksella että tämä keräilijä on ollut aktiivisesti tuhoamassa myös Suomen luontoa). Ihan paikallaan että rapsut ovat tuntuvat, tosin ilmeisesti tällä kaverilla ei pikkurahasta ole puutetta kun neljännesmiljoonan korvaukset uhanalaisten eläinten tuhonnasta ja luontokadon edistämisestä on saanut kuitattua käteisellä.
 

Byvajet

Jäsen
Ihan suoraan verrattavissa norsunluukauppaan

Minusta asiassa täytyy huomioida nämä seikat.

Ensiksikin huomattava osa pesinnöistä ei onnistu lainkaan, osa munista jää kehittymättä tai poikasista osa tai kaikki kuolevat. Pelkkä muna ei tarkoita lajiaan jatkavaa aikuista.

Toiseksi uhanalaisuus saattaa koskea vain Suomea. Jos laji on Suomessa äärialueellaan ja siksi harvalukuinen, en ole ihan varma, tulisiko sitä kohdella uhanlaisena. Maantieteelliset rajat ovat minusta keinotekoisia uhanalaisuuden määrittelyssä. Jos Suomesta hävitettäisiin kaikki sudet ja karhut, se ei uhkaisi lajien jatkuvuutta, koska muualla niitä riittää.

Kolmanneksi suhteellisuudentajun nimissä täytyy hyväksyä, että valtava osa lajeista katoaa sukupuuttoon, vaikka ihmistä ei olisi maapallolla lainkaan. Esimerkiksi saimaannorppa tulisi todennäköisesti luontaisen ilmastonvaihtelun vuoksi aikanaan katoamaan joka tapauksessa, koska se tarvitsee elääkseen riittävän kylmät talvet ja lunta.

Suomessa ammutaan vuosittain laillisesti pelkästään vesilintuja yli 400 000 yksilöä. Myös maalintujen saalismäärät mitataan sadoissa tuhansissa. Etelä-Euroopassa tapetaan vuosittain laittomasti yli 25 miljoonaa lintua. Liikenne ja ihmisten levittäytyminen pitkin maita ja mantuja tappaa suunnattomasti.

Minusta tällaisissa päätöksissä on näkyvissä moraaliposeerausta. Kun yksi tapa tuhota luonnonvaraisia eläimiä nostetaan kohtuuttoman suureksi synniksi, mutta muista tavoista ei puhuta esimerkiksi siksi, että markkinatalous on meille luontoa pyhempi arvo, niin hommasta syntyy teatterin vaikutelma.

Itse lähtisin markkinatalouden tuhoamisesta. Se on todellinen keino ympäristön suojeluun, kun se yhdistetään ihmisten lisääntymiskieltoon. Jos tahdomme suojella ympäristön, meidän tulee pyrkiä globaalisti köyhyyteen.
 

Redimor

Jäsen
En tiedä käytetyn tilaston luotettavuudesta, mutta Aktissa väitetään, että Suomessa, Ruotsissa ja Tanskassa vankilaan joutuneista uusii rikoksen 30 prosenttia ja Norjassa 20 %, kun muualla Euroopassa luku on 70 %.

Tätä taustaa vasten käsittämättömät rangaistukset näyttävät toimivan sikäli, että ne parantavat yhteiskuntarauhaa, mutta en sitten tuosta tilastosta sen tarkemmin tiedä.


Jos pohjoismaissa opetetaan paremmin siellä kiven sisällä ja tällä tavoin voi jatkaa toimintaa vapauduttuaan jäämättä kiinni?
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
En tiedä käytetyn tilaston luotettavuudesta, mutta Aktissa väitetään, että Suomessa, Ruotsissa ja Tanskassa vankilaan joutuneista uusii rikoksen 30 prosenttia ja Norjassa 20 %, kun muualla Euroopassa luku on 70 %

Jos katsotaan nuoria rikoksentekijöitä - joilla siis on periaatteessa sekä elämä vapaana edessään että istuttavana - ehdottoman tuomion istuneilla nuorilla vangeilla on suuri riski ajautua rikoskierteeseen. Alle 21-vuotiaita vankeusvankeja vapautui vuonna 2011 kaikkiaan 119. Heistä peräti 87 prosenttia palasi seuraavan viiden vuoden aikana kiven sisään. Uusijoiden suhteellinen määrä kasvoi, sillä edellisvuonna vapautuneista nuorista vangeista uuteen rikokseen syyllistyi viiden vuoden aikana 78 prosenttia.

Vapautuneista nuorista vangeista lähes kaikki olivat 18–21-vuotiaita. Kun nuoriso uusii rangaisatuksensa käsittämättömän isolla prosentilla, tähän vastattiin varsinkin alle 18-vuotiailla, mutta myös muilla ehdonalaisilla tuomioilla, sovittelulla ja kuntoutuksella.


Lähde:

 

Zeta03

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, sympatiat KooKoo
Kun luin jutun, syyttäjän vaatimus on ilmiselvä painovirhe. Siltä varalta, että lapsen moninkertainen henkeä uhkaava sadistinen pahoinpitely oli oikeasti ehdollisen paikka, niin ei enää sanoja löydy.

Uudessa uutisessa puhutaan edelleen ehdollisesta vankeusrangaistuksesta. Tiedä sitten mikä on totuus ennenkuin tuomio julistetaan mutta kyllä tuosta pitäisi useita vuosia tulla linnaa, kaikki muu on täyttää paskaa.

"Rangaistusasteikko törkeästä pahoinpitelystä on 1–10 vuotta vankeutta. Syyttäjän haastehakemukseen kirjoittama rangaistusvaade on ehdollinen vankeustuomio.

Syyttäjä voi tarkentaa vaadettaan oikeudenkäynnin päätteeksi. Asian käsittely alkoi Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa viime kuussa. "

 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
"Rangaistusasteikko törkeästä pahoinpitelystä on 1–10 vuotta vankeutta. Syyttäjän haastehakemukseen kirjoittama rangaistusvaade on ehdollinen vankeustuomio.
Ehkä syy ehdollisuuteen selviää jossain vaiheessa. Teot ovat sellaisia, että ne eivät vanhene ko. aikana.
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Pahoinpidellyn lapsen halu palata biologisen äidin luokse ja kulttuuriset syyt lienevät lievän rangaistusvaateen taustalla.
 

Byvajet

Jäsen
Ei käy omaan oikeustajuuni tämä tapaus. Tytär on käyttäytynyt moitteettomasti, mutta isän jäsenyys Helvetin enkeleissä oikeuttaa hänen syrjintäänsä.

Kun kansalaisten oikeuksia rajataan sen perusteella, kenen läheisiä he ovat tai kenet he tuntevat, ollaan äkkiä tilanteessa, jossa tapauksia ei ratkaista minkään logiikan vaan pelkän mutun ja naamakertoimen perusteella.

Jos korkeassa asemassa olevan poliisin lapsi liittyy Helvetin enkeleihin, irtisanotaanko poliisi?

 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Ei käy omaan oikeustajuuni tämä tapaus. Tytär on käyttäytynyt moitteettomasti, mutta isän jäsenyys Helvetin enkeleissä oikeuttaa hänen syrjintäänsä.

Kun kansalaisten oikeuksia rajataan sen perusteella, kenen läheisiä he ovat tai kenet he tuntevat, ollaan äkkiä tilanteessa, jossa tapauksia ei ratkaista minkään logiikan vaan pelkän mutun ja naamakertoimen perusteella.

Jos korkeassa asemassa olevan poliisin lapsi liittyy Helvetin enkeleihin, irtisanotaanko poliisi?

Kyllä se nyt omaan oikeustajuun mahtuu hyvinkin, että jos on läheiset suhteet järjestäytyneeseen rikollisuuteen, niin ehkä Poliisi ei ole oikea työnantaja tai ammatti. Sama tuo uutisessa oleva Venäjä-casekin. Kaikkia aarnioita Poliisi ei pysty etukäteen suodattamaan pois, mutta tuskinpa niitä kannattaa tarkoituksella palkkalistoille ottaa.

Eli eiköhän se legendaarinen kansallinen turvallisuus aja tässä sen yksilön oikeuksien yli. Harvinainen tilanne toki Suomessa ja ilmeisen vaikea ymmärrettävä joillekin.
 
Viimeksi muokattu:

Mojo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Buli
Kyllä se nyt omaan oikeustajuun mahtuu hyvinkin, että jos on läheiset suhteet järjestäytyneeseen rikollisuuteen, niin ehkä Poliisi ei ole oikea työnantaja tai ammatti. Sama tuo uutisessa oleva Venäjä-casekin. Kaikkia aarnioita Poliisi ei pysty etukäteen suodattamaan pois, mutta tuskinpa niitä kannattaa tarkoituksella palkkalistoille ottaa.

Eli eiköhän se legendaarinen kansallinen turvallisuus aja tässä sen yksilön oikeuksien yli. Harvinainen tilanne toki Suomessa ja ilmeisen vaikea ymmärrettävä joillekin.
Tiedä sitten, että miten nämä menee. Onhan Roimun veljeksistäkin toinen Helsingin poliisin hälytys- ja valvontatoiminnan johtaja, ylikomisario ja toinen HA:n johtohahmoja.
 

Paastainen

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP & 80-luvun HoNsU
Jos korkeassa asemassa olevan poliisin lapsi liittyy Helvetin enkeleihin, irtisanotaanko poliisi?

Kun hain aikoinaan erääseen valtion virastoon, esikoiseni törttöilyt estivät Supon mielestä kelpoisuuteni
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Kyllä se nyt omaan oikeustajuun mahtuu hyvinkin, että jos on läheiset suhteet järjestäytyneeseen rikollisuuteen, niin ehkä Poliisi ei ole oikea työnantaja tai ammatti. Sama tuo uutisessa oleva Venäjä-casekin. Kaikkia aarnioita Poliisi ei pysty etukäteen suodattamaan pois, mutta tuskinpa niitä kannattaa tarkoituksella palkkalistoille ottaa.

Eli eiköhän se legendaarinen kansallinen turvallisuus aja tässä sen yksilön oikeuksien yli. Harvinainen tilanne toki Suomessa ja ilmeisen vaikea ymmärrettävä joillekin.

Olisi kyllä outoa, jos vaikkapa KRP:n pomoksi tai työntekijäksi valittaisiin henkilö, jonka isä kuuluisi rikollisryhmään tai olisi hiljattain siitä eronnut. Ongelmat tulisivat vastaan siinä vaiheessa, jos tätä sidosta hyödynnettäisiin tavalla tai toisella. Jos ongelmia tulisi, viranomaiset saisivat somessa lynkkauksen typeryydestään.

Kun hain aikoinaan erääseen valtion virastoon, esikoiseni törttöilyt estivät Supon mielestä kelpoisuuteni

Vai menikö niin, että Supo toi esille lausunnossaan esikoisesi törttöilyt ja valtion virastossa asiaa käsitellyt teki päätöksen, jonka joku toinen asiaa käsitellyt olisi ehkä nähnyt toisin?
 

Paastainen

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP & 80-luvun HoNsU
Vai menikö niin, että Supo toi esille lausunnossaan esikoisesi törttöilyt ja valtion virastossa asiaa käsitellyt teki päätöksen, jonka joku toinen asiaa käsitellyt olisi ehkä nähnyt toisin?

Yksityiseltä puolelta olen edelleen saanut tehdä konsultaatiota ko virastoon, kun laaja turvaselvitys on koskenut vain minua, eikä perhepiiriä.
 

Erkka Lapanen

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK - FC Liverpool
Ei käy omaan oikeustajuuni tämä tapaus.
Toivottavasti tämä menee EU -tuomioistuimeen asti. Käsittämätön tulkinta, joka ei mahdu oikeustajuuni. Mallikansalainen ilman minkäänlaista rikostaustaa saa rangaistuksen. (Eikä tässä faijakaan ole muuta kuin kuulunut hetken pyöräjengiin.)
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Toivottavasti tämä menee EU -tuomioistuimeen asti. Käsittämätön tulkinta, joka ei mahdu oikeustajuuni. Mallikansalainen ilman minkäänlaista rikostaustaa saa rangaistuksen. (Eikä tässä faijakaan ole muuta kuin kuulunut hetken pyöräjengiin.)
Ei tässä ole kukaan saanut rangaistusta.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Pääsykokeessa testataan soveltuvuutta. Mutta sillä ei tulokseen päädytty.
Kyllä se Suojelupoliisin tutkimus ja lausunto kertoo nimenomaan soveltuvuudesta poliisin työhön. Tässä tapauksessa henkilö ei ollut taustansa perusteella soveltuva.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös