Suomen oikeuslaitos näytti taas ”närhen munat”

  • 1 792 699
  • 11 431

PeteX

Jäsen
Suosikkijoukkue
Töölön Vesa/Jokerit, Leeds Utd, Only Oranje
IL: Eveliinan tappaja vapautuu
Korkein oikeus on tuominnut Eveliina Lappalaisen, 14, surmanneen Otto Martikaisen taposta seitsemän vuoden vankeusrangaistukseen. Käytännössä päätös tarkoittaa sitä, että Martikainen vapautuu vankilasta ensi vuoden heinäkuussa. Otto Martikainen on tuolloin 20-vuotias.

Pääsee just sopivasti terassille heinäkuun helteillä vetämään paukkuja. Kait kaverille on jo kämppä hankittu ja ainakin työharjoittelupaikka. Pikku askaretta vielä täyshoidossa, niin lompakossakin on mukavasti fyffeä pitkää kuumaa kesää varten.
 

flintstone

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit&DT, V.Lehikoinen, Bellie, Kadi, Käpä<3
Viestin lähetti dana77
Harkittu tappaminen on murha, vaikka tappaisikin kaikkien mielestä pahan henkilön. Harkitsematon surmaaminen on tappo, josta joutuu hyvinkäyttäytyvä ensikertalainen istumaan 3,5 vuotta joka sekin on helvetin pitkä aika ja kova tuomio.

Toisen ihmisen tappamisesta, poislukien puhtaat vahingot jota tämä Otto-rukan teko ei todellakaan ollut, 3,5 vuotta vankeutta on aivan liian vähän. Toisen kanssaihmisen surmaaminen on aina lopullinen ratkaisu eikä sellaisesta teosta ei pidä selvitä parilla hassulla vuodella täyshoidossa, ei edes ensikertalaisen. Joku 10 vuoden tietämissä oleva istuminen taposta olisi paikallaan ja harkitusta murhasta elinkautisen pitäisi tarkoittaa todella elinkautista.
 

Lapanen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Roihu
Kun tässä jeesustellaan sillä, että olisiko 'suuren yleisön' (täysin subjektiivinen käsite jota käytetään lähinnä oman yksilöllisyyden ja erinomaisuuden korostamiseen) reaktio ollut samanlainen jos uhri olisi ollut ns. laitapuolen kulkija, on syytä muistaa että:

Kyseessä oli aikamoinen fyysinen epäsuhta henkirikoksen tekijän ja uhrin välillä.

Minkä tahansa pultsariporukassa tapahtuneen puukotuksen ja Otto-pojan 'pistetäänpä kana kylmäksi'-tempauksen laittaminen yhtäläisyysmerkkien molemmin puolin on varsin lapsellista hurskastelua. Raavaiden äijien tappelu tinneripäissään jostain sorbuspullosta on hieman eri asia kuin kahden keskenään epäsuhtaisen nuoren sattumanvarainen kohtaaminen pimeässä.

Jos Martikainen olisi harrastanut aamuruskon poikien lahtaamista olisi se ollut minun silmissäni yhtä tuomittavaa puuhaa kuin Eveliina Lappalaisen, tai muiden nuorten ja nättien perheen päivänsäteiden (kuten henkirikoksen uhria täällä pilkataan), tappaminen.

Jos Martikainen olisi käynyt samankokoisen tai isompansa kimppuun, en ehkä pitäisi sitä yhtä tuomittavana kuin pienempänsä kimppuun käymistä ja surmaamista. Pienempiensä hakkaaminen ja tappaminen on mielestäni erityisen inhaa puuhaa. Se on ehkä raukkamaisinta toimintaa mitä tiedän. Täytyy myös todeta että teini-iässä pienempiensä rääkkäämiseen erikoistuneet henkilöt, oman suppean otantani perusteella, eivät juuri paranna tapojaan aikuisemmallakaan iällä. Kaikkihan on toki aina mahdollista.

Sanottakoon nyt tässä vielä kerran, että minulla ei ole mielipidettä Martikaisen oikeudenmukaisen tuomion pituudesta. Se että myötätunto kohdistetaan mieluummin tappajaan kuin uhriin ja vähättely veritekoon ja uhrin persoonaan tuntuu vain jotenkin oudolta. Huomattavasti oudommalta kuin myötätunnon suuntaaminen uhriin, siitäkin huolimatta että 'suuri yleisö' olisi aina väärässä ja yksilöllisyyttä vain se että on 'suuren yleiön' kanssa aina eri mieltä.
 

Jip Pii

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Viestin lähetti Jermu
Ja oikeusjärjestelmän toimivuuden kannalta on erittäin tärkeää, että valtaosa kansasta pitää sitä oikeudenmukaisena. Senkin takia nykyisen rangaitsemiskäytännön / lainsäädännön kritisoiminen on täysin aiheellista.

Milelestäni suurin "syy" liian lieviin rangaistuksiin ei löydy tuomioistuimista eikä oikeastaan eduskunnastakaan, vaan lakien valmistelussa esitetyistä asiantuntijalausunnoissa. Näitä lausuntojahan antavat rikosoikeuden professorit, jotka tunnetusti (esim. Pekka Koskinen) ovat todella vasemmalla, josta johtuu myös mahdollisimman lievien rangaistusten suosiminen. Kansanedustajille ei taas ole pokkaa olla eri mieltä näiden "asiantuntijoiden" kanssa, jonka seurauksena rangaistuskäytäntö on enemmistön mielestä liian lievä.
Mitäpäs jos asia on sittenkin niin, että nykyisiä rangaistuksia ei ole kovin suurta tarvetta muutella ankarampaan suuntaan, koska ne nykyisellään vastaavat hyvin kansalaisten keskimääräistä oikeustajua? Ehkäpä niin nämä asiantuntijat, kansanedustajat kuin se kansan keskimääräinen ymmärryskin on vakuuttunut siitä, että rangaistusten pidentäminen ei tuo sitä hartaimmin toivottua vaikutusta eli rikollisuuden vähentymistä?

Toki tämä kuuluisa suuri yleisö aina ajoittain nousee joukolla päivittelemään jotain tuomiota (ja montaa muutakin asiaa), kun se sille lööppilehtien toimesta on maksua vastaan päiviteltäväksi myyty. Asiaan pahemmin perehtymättä vaaditaan porukalla ankarampaa tuomiota: jos annettu tuomio on kolme vuotta, vaaditaan vähintään seitsemää. Jos annettu tuomio on seitsemän vuotta, pitäisi "oikeasti" antaa vähintään 12 vuotta. Ja 12 vuotta saaneelle kuuluisi tietenkin vain ja ainoastaan elinkautinen.

Ihmisillä on tarve osallistua ympärillään tapahtuviin juttuihin. Mitä enemmän julkisuutta saanut juttu, sitä enemmän se koetaan osaksi omaakin elämää. Tiedotusvälineet valitsevat ne jutut, joihin ihmisille tulee tarve osallistua. Minusta on ihmeellistä, kuinka ihmiset ajavat satojen kilometrien päästä Konginkankaalle viemään kynttilää tien reunaan, vaikka eivät tunteneet ketään onnettomuuden uhreista. Minusta on ihmeellistä, kuinka ihmiset täyttävät kirkon, jossa muistellaan viisivuotiasta poikaa, jota kukaan ei tuntenut kuin Iltalehden lööpeistä. Minusta on ihmeellistä, kuinka Porvoossa ihmiset ilmoittavat pelkäävänsä kotona olemista, kun muutaman korttelin päässä joku ampui omassa kodissaa perheensä ja itsensä. (Ja viime maintussakin tapauksessa "pelättiin" vielä pari päivää väärää kuolutta perheenjäsentä, kiitos lööppilehtien varmojen "tietojen".)

Tiedotusvälineet ne ovat nostaneet esille päiviteltäväksi tämän Imatrankin tapauksen. Muutama lehti on luoneet meille kuvan Otto Martikaisen teosta. Toiset ovat lukeneet asiasta enemmän, jotkut muodostavat varman mielipiteensä tuosta vain suitsaitsukkelaan kun ovat nähneet lööpin ja kuulleet kaverien päivittelevän asiaa. On syntynyt yleinen mielipide liian lievistä tuomioista, joita Suomessa annetaan, ei vain Imatran tapauksessa vaan kaikissa rikosasioissa. En kuitenkaan ihan tällä yleisellä mielipiteellä lähtisi perustelemaan tarvetta lisätä kaikkiin annettaviin tuomioihin 5-10 vuotta. Tässä ehkä juuri korostuu niiden asiantuntijoiden ja kansanedustajienkin rooli; päätökset on tehtävä järjellä, ehkä ihan tiedon pohjalta eikä (pelkästään)tunteella.

Minusta seitsemän vuotta vankeutta ei ole mikään lepohetki valtion täysihoidossa. Tuota tuomionpuolitusautomaattia en kyllä ymmärrä. Ensikertalaisen tuomion puolittaminen vie vähän perusteita näiltä tuomioilta. Seitsemän vuoden kakun pitäisi kestää seitsemän vuotta. Jos kolme ja puoli vuotta katsotaan riittäväksi, niin annettakoon sitten se.

PS. Osataan sitä Ruotsissakin. Tukholman alamaailman gangsterikuningas otti ja karkasi vankilomallaan. Äijä oli saanut kahden vuoden tuomion aserikoksista, siis lähinnä turhan järeiden aseiden hallussapidosta, ja nyt hän katosi lomallaan kaksi kuukautta ennen tuomion päättymistä. "Hauska yksityiskohta" oli se, että kyseinen loma oli hänen kahdeksas (!) tämän tuomion aikana. Hänen pieniä lapsia kuulemma alkoi isin poissaolo jo niin ahdistamaan, että hän lähti hetkeksi omalle perhelomalle, kun vankilaviranomaiset eivät ottaneet perheen huolia tosissaan, viestitti äijä jostain päin Eurooppaa. (www.aftonbladet.se)
 
Viimeksi muokattu:

Vakio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Man City
Viestin lähetti Jip Pii

Minusta seitsemän vuotta vankeutta ei ole mikään lepohetki valtion täysihoidossa. Tuota tuomionpuolitusautomaattia en kyllä ymmärrä. Ensikertalaisen tuomion puolittaminen vie vähän perusteita näiltä tuomioilta. Seitsemän vuoden kakun pitäisi kestää seitsemän vuotta. Jos kolme ja puoli vuotta katsotaan riittäväksi, niin annettakoon sitten se.


No niin tulihan se sieltä pitkän moraalisaarnan jälkeen. Et siis itsekään ymmärrä asiaa. Mitä järkeä on automaattiseti puolittaa ensikertalaisen saama tuomio taposta. Sanottaisiin sitten suoraan, että tuomio on 3,5 vuotta. Mikä on muuten todella vähän tällaisesta teosta.

Mitä tulee kirjoituksesi muuhun osaan, eivät iltapäivälehtiä lukevat ihmiset ole pääsääntöisesti niin tyhmiä, että uskoisivat jokaisen sanan mitä ko. aviisit kirjoittavat. Saati, että lähtisivät johonkin lehtien lietsomaan hypetykseen mukaan. On niissä lehdissä joka tapauksessa lainattu sanatarkasti syytekohtia ja päätösten perusteluja. Haastateltu juristeja jne. Omaisten haastattelut ym. tunteisiin vetoavat asiat voi sivuuttaa.

Minun oikeustajuuni ei mene se, että tässä Eveliinan tapauksessa ei täyttynyt tunnusmerkistö erityisen julmasta ja raa'asta teosta. Jos ei täyttynyt, on tunnusmerkistöä äkkiä muutettava. Johan nyt on perkele, jos tuollainen teko ei ole erityisen raaka ja julma, erityisesti kun se kohdistuu 14-vuotiaaseen puolustuskyvyttömään tyttöön.
 

Ramchester

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Kaipa tähän asiaan on enää turha palata, kun ei ole edes sitä kompetenssia, mutta henkilökohtaisesti herättää pientä epäilystä sekä Vilpertin "vapaus on mielestäni pahinta mitä voi ihmiseltä riistää"- että Dana77:n "harkitsematon surmaaminen on tappo, josta joutuu hyvinkäyttäytyvä ensikertalainen istumaan 3,5 vuotta joka sekin on helvetin pitkä aika ja kova tuomio."-kommentit. Kuitenkin tässä(kin) tapauksessa puhutaan täysin puolustuskyvyttömän lapsen tappamisesta. Uhrilta käsittääkseni riistettiin myös tämä paljon mainostettu vapaus, joka on siis pahinta mitä ihmiseltä voi riistää.

Kertokaa nyt hyvät Vilpertti ja Dana77 mistä niitä pidempiä tuomioita pitäisi antaa vai pitäisikö ihmisen tappaminen laillistaa kokonaan?
 

flintstone

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit&DT, V.Lehikoinen, Bellie, Kadi, Käpä<3
Lainaus tän päivän IL:stä

"Tapahtumat ovat esitetyn näytön valossa edenneet nopeasti eikä Martikaisen ole näytetty pitkittäneen tekoa aiheuttaakseen tarkoituksellisesti tuskaa tai kärsimystä, toteaa KKO päätöksensä perusteluissa."

Kyseessä on siis osa KKO:n perusteluja miksi tuomio aleni aikasemmin määrätystä 9 vuodesta 7 vuoteen ja rikosnimike muuttui murhasta tapoksi.

Ja jälleen kysyisin että Suomen lakien mukaan siis tukehduttamis kuolema, kuristamalla ja hukuttamalla ojan pohjalla olevaan mutaveteen ei siis aiheuta tarkoituksellisesti tuskaa ja kärsimystä, mitenköhän tuo KKO määrittelee sitten tuon lempeän kuolemistavan?

Ja toinen lainaus samaisesta IL:stä, nyt siis Eveliinan perheen lakimiehen kommetti KKO:n päätöksestä:

"Lampela kummastelee myös KKO:n päätöstä siitä, ettei näyttö riitä osoittamaan Martikaisen tarkoittaneen Eveliina Lappalaisen kuolemaa.

KKO arvioi näytön väärin. Kouvolan hovioikeus totesi, että surmatyöntekijä pyrki johdonmukaisesti ja sitkeästi samaan aikaan Eveliinan kuoleman. Omakätisessä kirjoituksessaankin Martikainen todisti, että hän kuristi Eveliinaa kaksin käsin ja seisoi molemmilla jaloilla tämän päällä sittenkin, kun Eveliina ei enää liikkunut. Jos tämä näyttö ei riitä, niin mikä riittää? kysyy tuohtunut Lampela."

KKO:n mielestä Otto-rukka ei siis tiennyt että kaksin käsin kuristaminen ja ojan pohjalla mutavedessä liikkumattomana makaavan tytön päällä seisominen voi aiheuttaa kyseisen tytön kuoleman. No eipä tietenkään, olisihan tuokin nyt pitänyt tajuta.
 
Viimeksi muokattu:

Näkkäri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Viestin lähetti flintstone
Lainaus tän päivän IL:stä

Karmeaa luettavaahan tuo oli. Sai kyllä vihaiseksi ja surulliseksi. Nyt kaikki ne kompetenssia omaavat kirjoittajat tietenkin kertovat, että Iltalehti on sama kuin satukirja, mutta vielä yhden lainauksen laitan siltikin:

"- Pöyristyttävää, ettei muka ole näyttöä Eveliinan vastarinnasta. Keskusrikospoliisin (krp) tutkijoiden rikostekniset tutkimukset todistavat, että Eveliina oli tehnyt kantapäillään voimakkaita työntöliikkeitä vapautuakseen Otto Martikaisen alta. Siitä kertoivat mutapaukut Eveliinan kantapäissä ja kyntöjäljet maassa, Lappalaisten asianajaja Heikki Lampela"

On se siltikin hienoa, että Otto pääsee vuoden päästä heinäkuussa 20-vuotiaana vapaaksi ei siinä mitään. Ei aleta nyt kuitenkaan nuoren miehen ensi kesää enää pilaamaan. Viinaa, hormooneita ja naisia, sillä se suttaantuu...

EDIT: en viitsi toistaa Flintstonen kanssa samaa asiaa..
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Viestin lähetti Näkkäri
On se siltikin hienoa, että Otto pääsee ensi heinäkuussa 20-vuotiaana vapaaksi ei siinä mitään. Ei aleta nyt kuitenkaan nuoren miehen ensi kesää enää pilaamaan.


Juuri näin. Otto on rangaistuksensa suorittanut ja tekonsa sovittanut. Unohtakaamme juttu, ja annetaan Oton jatkaa elämäänsä. Jatkemaan samalla me itsekin omaa elämäämme.
 

krobbe

Jäsen
Viestin lähetti The Original Jags
Juuri näin. Otto on rangaistuksensa suorittanut ja tekonsa sovittanut. Unohtakaamme juttu, ja annetaan Oton jatkaa elämäänsä. Jatkemaan samalla me itsekin omaa elämäämme.

Samaa mieltä, anteeksiantamuksen autuus rauhoittaa mieltä. Toisaalta vähän harmittaa, että Eveliina ei voi elämäänsä jatkaa, vaan hän on elämänsä suorittanut ja jatkaa mätänemistään ennen aikaisessa haudassaan.

Suvaitsevaista Juhannusta.
 

vilpertti

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Chokes
Viestin lähetti Ohmi
Kertokaa nyt hyvät Vilpertti ja Dana77 mistä niitä pidempiä tuomioita pitäisi antaa vai pitäisikö ihmisen tappaminen laillistaa kokonaan?
Ei pitäisi laillistaa. Tiedä, mistä keksit tuon idean mutta sehän on makaaberi. Murhasta pitäisi antaa pitempi tuomio kuin tämä taposta annettu seitsemän vuoden tuomio. Näinhän käsittääkseni myös on.

Mielenkiintoista lukea kuinka kovin moni tuntee ainakin keskustelupalstaviestien perusteella erittäin syvää vihaa tätä Martikaista kohtaan. Hän on ihmisoikeutensa menettänyt, vaikka tuomionsa suorittaisi. Jos hän tulevaisuudessa onkin vaikka tuottava yhteiskuntamme jäsen joka tekee jotain tärkeää työtä kuten esim. vaihtaa autoihimme renkaat jossain autokorjaamolla. Kiittäisitkö palvelusta, jos tietäisit renkaasi vaihtaneen miehen olleen se Lappalaisen murhaaja?
 

Murmeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Vancouver Canucks
Viestin lähetti The Original Jags
Juuri näin. Otto on rangaistuksensa suorittanut ja tekonsa sovittanut. Unohtakaamme juttu, ja annetaan Oton jatkaa elämäänsä. Jatkemaan samalla me itsekin omaa elämäämme.

Toivon, että olet yhtä suvaitsevainen myös silloin, kun oma (mahdollisesti jo olemassa oleva / tuleva) lapsesi kuristetaan ojan pohjalla kuoliaaksi.
 

vilpertti

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Chokes
Viestin lähetti Murmeli
Toivon, että olet yhtä suvaitsevainen myös silloin, kun oma (mahdollisesti jo olemassa oleva / tuleva) lapsesi kuristetaan ojan pohjalla kuoliaaksi.
Onko tuo uhkaus? Sanavalinta on mielenkiintoinen, "kun"...

Uhkaatko minuakin?
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Viestin lähetti Murmeli
Toivon, että olet yhtä suvaitsevainen myös silloin, kun oma (mahdollisesti jo olemassa oleva / tuleva) lapsesi kuristetaan ojan pohjalla kuoliaaksi.

En varmasti olisi yhtä suvaitsevainen, jos omalle lapselle kävisi noin. Tästä syystä onkin hyvä asia, etteivät uhrien omaiset päätä rikoksen tekijöiden tuomioista.
 

Maple Leaf

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Toronto Maple Leafs, Pat Quinn -lahko
On käsittämätöntä, että murhaaja pääsee vapaalle jalalle näin nopeasti.

Olen silti sitä mieltä, että tässä ketjussa käydyssä keskustelussa on ajoittain sotkettu keskenään kaksi asiaa: rangaistus ja kosto. Ankarammat rangaistukset eivät vähennä henkirikosten määrää, mutta miksi ihmeessä vankeudesta edes puhutaan rangaistuksena, saatikka ennaltaehkäisevänä uhkana?

Nostetaan reilusti väkivalta- ja henkirikoksista langetettavien tuomioiden pituuksia, ja sanotaan suoraan, että kyseessä ei ole ensisijaisesti rangaistus, vaan yhteisön suorittama kosto. Se olisi reilua kaikkia osapuolia - uhria, syyllistä ja yhteiskuntaa - kohtaan.

Tämän lisäksi kannatan ns. pienemmissä rikoksissa (kroonisessa näpistelyssä, autovarkauksissa, vaimon lievissä pahoinpitelyissä ja sen sellaisissa) siirtymistä jäykästä ja hitaasta oikeusistuinkäytännöstä kohti niin sanottua sakinhivutus-perinnettä. Sakinhivutuksessa yhteisö antaa kieroilevalle jäsenelleen palautteen välittömästi ja henkilökohtaisella tasolla, mikä ei voi olla vaikuttamatta erheen teille eksyneeseen positiivis-rakentavasti. Miksi antaa yhteisömme harhautuneen jäsenen odottaa vuositolkulla kasvottomalta oikeuskoneistolta lopulta lankeavaa muutaman kuukauden ehdollista tuomiota, kun kavereiden ja sukulaisten pystyttämillä turpakäräjillä asia hoituisi inhimillis-miehekkäästi? Tämän ehdotuksen myönteiset puolet ovat sosiaalisesti niin merkittävät, että luulisi tähän yhtyvän jopa intohimoisimman sosiaalidemokraattisen kansanedustajan!
 

MS

Jäsen
Suosikkijoukkue
Et-Po 72, EuPa, Veitsiluodon Vastus,Hoopi Hänninen
Viestin lähetti Näkkäri
Eikäs tämä lievä tappo/vahinko tapahtunut jo vuonna 2000? Näin ollen taitaa Otto olla näillä hetkillä ulkona. Hieno homma kerta kaikkiaan. Voi vaan kuvitella miltä Eveliinan vanhemmista tuntuu, kun heidän tyttärensä murhaajan tuomio oli näin perkeleen olematon. Suomen yhteiskuntaan sopeuttava oikeusjärjestelmä on kyllä helvetin epäoikeudenmukainen. Kuinka kauan mahtaa mennä, kun tämä murhaaja tempaisee kourallisen vitosia naamaan ja tappaa/raiskaa jonkun? Tämän jälkeen tuomio onkin sitten taas hieman pidempi.
Kannattaa huomioida myös se, että uhrin vanhemmat joutuivat muuttamaan toiselle paikkakunnalle ja kärsimään muutenkin todella paljon. Välillä tuntuu, että Suomessa kukaan ei ajattele uhrin asemaa vaan tärkeintä on pitää kiinni syytetyn/tuomitun oikeuksista/eduista.
 

flintstone

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit&DT, V.Lehikoinen, Bellie, Kadi, Käpä<3
Viestin lähetti Maple Leaf
Olen silti sitä mieltä, että tässä ketjussa käydyssä keskustelussa on ajoittain sotkettu keskenään kaksi asiaa: rangaistus ja kosto. Ankarammat rangaistukset eivät vähennä henkirikosten määrää, mutta miksi ihmeessä vankeudesta edes puhutaan rangaistuksena, saatikka ennaltaehkäisevänä uhkana?

Jos täällä vallitsisi oikeasti kostomentaliteetti niin silloinhan täällä vaadittaisiin myös tuota Otto-rukkaa hengiltä, sellaista en kuitenkaan ole havainnut kuin korkeintaan teidän ymmärtäjien liioitelluissa vastineissa meille ilman vaadittua tuomarin kompetenssia oleville idareille.

Sen sijaan täällä on ihmetelty että kuinka tuo teko ei muka ollut raaka eikä julma ja siten se ei täyttänyt murhan tunnusmerkkejä. Täällä on myös ihmetelty että kuinka käytännössä puolustuskyvyttömän 14 vuotiaan lapsen tappamisesta voi selvitä 3,5 vuoden vankeustuomiolla.
 

MS

Jäsen
Suosikkijoukkue
Et-Po 72, EuPa, Veitsiluodon Vastus,Hoopi Hänninen
Viestin lähetti Näkkäri
Niin eihän nuoria saa rankaista, vaan heidät tulee vapauttaa lähes välittömästi esim. tapon tehtyään. Oletko Vilpertti koskaan tuntenut/tietänyt yhtään nuorisorikollista tai tappajaa? Tiedätkö miten he ajattelevat ja toimivat? Uusivatko he usein tekojaan ja kuinka monta heidän tekemää törkeää pahoinpitelyä jää ilmoittamatta, koska muut nuoret ja vanhemmatkin pelkäävät heitä?

Lakiteksti on tekstiä, mutta käytäntö on usein vallan erilaista. Uskon omaavani jonkinlaisen katsantokannan aiheeseen ja tiedän, että Suomikin olisi parempi paikka elää, jos nuoretkin väkivaltarikolliset pidettäisiin linnassa edes hieman pidempään. Tämäkin 7 vuoden tuomio on täysin uskomattoman olematon, kun siitä istuu luultavasti sen 3,5 vuotta. Tämä tuomio tuli sentään toisen ihmisen hengen riistämisestä. Katsotaan onko poika oppinut mitään, vaikka uskon että ihmiset ottavat lain tässä tapauksessa omiin käsiinsä ja se on aivan oikein.
Meillä on jo nyt alle 15-vuotiaita taparikollisia joille poliisi ja sosiaaliviranomaiset eivät mahda yhtään mitään. Suomessa pitäisi olla myös alle 15-vuotiaille rikosoikeudellinen vastuu. Jos ei muuten niin epäpätevät vanhemmat vastuuseen.
 

MS

Jäsen
Suosikkijoukkue
Et-Po 72, EuPa, Veitsiluodon Vastus,Hoopi Hänninen
Viestin lähetti vilpertti
Vankilatuomio ei ole mielestäni päänsilittelyä. Siinä riistetään yksilöltä vapaus. Vapaus on mielestäni pahinta mitä voi ihmiseltä riistää, ja se onkin yksi yhteiskuntamme peruskivistä.
Mitä pitäisi tehdä niille ihmiselle joihin pitkäkään vankilatuomio ei vaikuta mitenkään?
 

Stolk-2

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Viestin lähetti flintstone
Jos täällä vallitsisi oikeasti kostomentaliteetti niin silloinhan täällä vaadittaisiin myös tuota Otto-rukkaa hengiltä, sellaista en kuitenkaan ole havainnut kuin korkeintaan teidän ymmärtäjien liioitelluissa vastineissa meille ilman vaadittua tuomarin kompetenssia oleville idareille.

Sen sijaan täällä on ihmetelty että kuinka tuo teko ei muka ollut raaka eikä julma ja siten se ei täyttänyt murhan tunnusmerkkejä. Täällä on myös ihmetelty että kuinka käytännössä puolustuskyvyttömän 14 vuotiaan lapsen tappamisesta voi selvitä 3,5 vuoden vankeustuomiolla.

Eiköhän suurin osa täällä ole enemminkin tyrmistynyt KKO:n linjauksesta kuin halusta hirttää Martikainen. Vaikea on näitä KKO:n linjoja ymmärtää tavallisen pulliaisen. Ojaan kuristus-hukutus ei ole raaka tai monilla kymmenillä puukoniskuilla tapettu ei myöskään ole raakuutta. Mikä sitten on KKO:n mielestä raaka murha? Sähköiskujen antaminen, elävältä syöminen tai jotain muuta? Marxilainen oikeusjärjestelmä meillä on. Rikollinen on aina olosuhteiden uhri eikä hänellä ole ollut vapaata tahtoa.
 

Maple Leaf

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Toronto Maple Leafs, Pat Quinn -lahko
Viestin lähetti flintstone
Jos täällä vallitsisi oikeasti kostomentaliteetti niin silloinhan täällä vaadittaisiin myös tuota Otto-rukkaa hengiltä, sellaista en kuitenkaan ole havainnut kuin korkeintaan teidän ymmärtäjien liioitelluissa vastineissa meille ilman vaadittua tuomarin kompetenssia oleville idareille.

Mistä tämä kenkä nyt puristaa? Missä kohtaa viestiäni "ymmärretään"? Missä kohtaa viestiäni annan ymmärtää kenenkään olevan idari vailla tuomarin kompetenssia?
 

Vakio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Man City
Viestin lähetti Stolk-2
Mikä sitten on KKO:n mielestä raaka murha? Sähköiskujen antaminen, elävältä syöminen tai jotain muuta? Marxilainen oikeusjärjestelmä meillä on. Rikollinen on aina olosuhteiden uhri eikä hänellä ole ollut vapaata tahtoa.

Niinpä. Ilmeisesti vain Virpi Buttin kaltaiset ruumiinpaloittelijat voidaan tuomita murhasta.

Mykistyttävä on tämä KKO:n tulkinta Eveliinan tapauksessa. Ei voi käsittää.
 

flintstone

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit&DT, V.Lehikoinen, Bellie, Kadi, Käpä<3
Viestin lähetti Maple Leaf
Mistä tämä kenkä nyt puristaa? Missä kohtaa viestiäni "ymmärretään"? Missä kohtaa viestiäni annan ymmärtää kenenkään olevan idari vailla tuomarin kompetenssia?

Ai, sinä olitkin tosissasi kovan linjan kannattaja. Tuota turpakäräjä juttua lukiessa kuvittelin että olit liikkeellä sarkastisesti.

Tuo kompetenssi juttu oli vilpertin esittämä vaatimus.
 

Murmeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Vancouver Canucks
Viestin lähetti vilpertti
Onko tuo uhkaus? Sanavalinta on mielenkiintoinen, "kun"...

Kyllä. Tapanani on uhkailla ihmisiä ja varsinkin heidän lapsiaan tappamisella nettipalstalla, jossa henkilöllisyyteni on varsin löyhästi salassa.

Sanavalinta oli kiireessä kirjoitettuna väärä, "kun" sanan tilalla piti tietenkin olla "jos".

Mutta emmehän me vitun idarit osaa kirjoittaa. Anteexi.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös