Tässä on hyvää materiaalia pohtimiseen, onko rangaistukset kansan mielestä vääriä:
Rangaistusten vaikutus rikollisuuteen - Rikoksentorjunta.fi
Rangaistusten ankaruus ja sisältö vaihtelevat tehdyn rikoksen ja sen aiheuttamien haittojen mukaan. Suomessa rangaistusten vaikutuksia rikollisuuteen tutkitaan ja rangaistusmuotoja kehitetään tutkimustiedon varassa.rikoksentorjunta.fi
Löytyvät linkistä tekstin lisäksi sen alla olevista linkeistä esimerkkitapauksina. Osalle palstalla tulee varmasti yllätyksenä se, että
1) tuomioiden pituudella mitaten viidessä tapauksessa seitsemästä tuomarit määräsivät pidempiä ehdollisia ja ehdottomia rangaistuksia kuin kansalaiset.
2) rangaistuslajilla mitaten viidessä rikostapauksessa seitsemästä väestö tuomitsi keskimäärin ankarammin kuin tuomarit. Toisaalta huumausaineen maahantuontia ja myyntiä sekä verojen vilpillistä välttämistä koskeneissa tapauksissa tuomarit tuomitsivat keskimäärin ankarammin kuin väestö.
3) väestöhaastattelussa vastaajat pitivät ennaltaehkäisyä selvästi tehokkaampana rikoksentorjunnan keinona kuin kontrollin tai vankilarakentamisen lisäämistä. Selvästi suosituin rikoksentorjunnan muoto on nuorisotyön tehostaminen sekä perheiden ongelmiin puuttuminen.
Varsinkin viimeinen kohta kertoo suomalaisen kriminaalipolitiikan vähittäisestä onnistumisesta ja siitä, että myös väestö tukee ennaltaehkäisyä tehokkaimpana keinona. Somessa ja netissä täysin toista mieltä olevat toittavat jatkuvasti kantaansa niin paljon esille, että tulos vääristää kokonaisuutta. Osalle poliittisista ryhmistä kovat rangaistukset ovat puhtaasti pelinappuloita ainakin sen perusteella, että heidän vaaliehdokkaat ja valitut ovat keskimääräistä enemmän tuomion saaneita.
Mielestäni ennaltaehkäisy, köyhyyden vähentäminen ja nuoriso- ja lapsityö on ihan mielettömän tärkeää, ihan ehdottomasti tärkeintä. Tosin siinä tilanteessa kun ihminen on tehnyt rikoksen, se on myöhäistä ja jotain muuta pitäisi keksiä.